четвъртък, 5 декември 2019 г.

Бързи бутер сладки / Puff pastry cookies


Ето, че заваля и първият сняг! Време беше, както се казва. Направо си ухае на почивка и излежаване около и под трапезата, а навън нека си вали. 
Да, ама до тогава има няма още двайсе и кусур дена и искаме не искаме, не бива да се отпускаме.като в приказката за мравката и щуреца, и ако желаем да си прекараме добре зимата, е хубаво да се подготвим от рано. Това важи и за празниците! 

Така правя аз, като се запасявам с цял куп сладки, като през ден готвя някоя нова партида. Всичките са трайни и знам, че ще изкарат дълго време и ще мога после да се наслаждавам само на "трудната задача " да правя избор кое по-първо да си хапна. 

Разбира се, че ремонтът продължава и аз дори не съм близо до идеята за подреден в коледен дух дом, като тази година едва ли ще мога да се порадвам на украса у дома. Затова пък гледам в кухнята да не спира да се пече нещо вкусно, за да мога да усетя коледния сезон. Ароматите определено трябва да са силни, защото взех, че и се разболях лекинко, но така е то. 

Когато колежката ти боледува предната седмица, почти сто процента сигурно е, че ти си следващата. Аз си знаех и си взех "сбогом" с приятелките ми като им казах, че най-вероятно ще "боледувам" следващата седмица. Те бяха изненадани, че съм се сдобила с такива ясновидски способности, но истината е, че няма как настинката или грипът в този сезон да е такава изненада. 


Заредила съм се с щедро количество чайче от джинджифил, любимото си алое, носни кърпички, лимони, топла вода и шоколадови бонбони с ликьор, с които да смазвам гърлото.
Да чукна на дърво, за сега си го карам на крак, като нямам сериозни оплаквания, защото се стремя да пия полезни неща и през останалата част от годината, та тези болежки ми минават бързичко.


Затова и мога да си позволя, макар и не кипяща от енергия да отделя няколко минути след работа в приготвянето на сладки.Докато вечерята се готви на котлона ( тези дни беше крем супа и постно зеле с домати), гледам да използвам фурната да не бездейства и забърквам някакви бързи сладки.

Първите от тях, които искам да ви предложа са тези бутер сладки. Може би сте ги виждали в магазина да се продават в кутийка, може и пък сте ги мяркали в нета, те не са нито нови, нито тайна за някого. Последният път ги видях от една публикация тук и си ги записах, да ги опитам направо,когато мога. Сега ви ги показвам и на вас, защото са супер лесни, бързи и трайни.

За вкуса едва ли има нужда да ви убеждавам - пухкави като малки банички, но с белтъчина глазура като целувки и сладост от сладко - няма такъв вкус :) 


Heобходими продукти:
1 пак бутер тесто ( около 300 г)
8 с.л. пудра захар
1 белтък
1 ч.ч.* конфитюр от кайсии ( или друго светло)

1 ч.ч = 200 мл*

Започваме като разбиваме на ръка, на рядък крем белтъка с пудрата захар. 

                        

След това режем бутер тестото на правоъгълници ето така: 


Мажем всеки един от тях с крема от белтък, с помощта на четка, а отгоре шприцоваме конфитюра на кръст.

Аз нямах такъв конфитюр от кайсии, но имах сладко от дюли .Смесих го с плода от компот кайсии и го пасирах, като добавих захар на вкус и го сварих на котлона, докато стане на сладко и изглежда ето така:


Шприцовах отгоре с помощта на пош и малък накрайник.



Пъхаме сладките да се пекат с предварително загрята фурна на 170 градуса за около 15 минути.


Стават изключително въздушни отвътре и хрупкави отвън. При мен излязоха 33 бройки :) 


Опредено бих ги правила по-често и ще експериментирам с рецептата, защото мисля, че могат да се получи още много интересни форми и дизайни.

Може да съхраните сладките затворени в кутия за дълго време, а пък аз моите ще изпратя  с коледните кутии на приятелите и близките ми :) 


Надявам се с тези вкусни кадри да съм предизвикала любопитството ви и това да е още една рецепта, която ще опитате за празниците.
Ако е така, не забравяйте да ми пишете отзиви, както и да ме подкрепите като харесате блога, страничката във фейсбук или инстаграм акаунта ми. За да получите огромна доза щастие, последвайте ме навсякъде ;) 
Усмихната седмица, приятели! 


п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!





10 коментара:

  1. Чудесни са, Люси! Ще ги опитам и аз.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Илианка! Радвам се, че намина :) Ще се радвам да ти харесат! :)

      Изтриване
  2. Много интересни,вкусни и лесни изглеждат!Ще се пробват за Коледа!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце :) Ще се радвам да ти харесат!

      Изтриване
  3. Здравей, Люси и аз ги направих. Снимката не я бива, но те са супер.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че са ти харесали, Анонимен :) Благодаря за оставените отзиви!

      Изтриване
  4. А моето сладко се разтече подгоря и не се запазиха шарките.Нещо добавихте ли в сладкото, защото не се задържа върху пудрата/ при мен пудра с мляко на гъста кашица/.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Руми! Не съм добавяла нищо към сладкото, щях да го спомена. Може би твоето е по-точно , знам ли, или пък това, че пудрата захар е с мляко, вместо белтък е станала друг вид основа за бисквитка? Не мога да бъда сигурна, но при мен нямаше никакви проблеми. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  5. Станаха вкусни, но мойте се надуха доста повече. Каква марка е бутер тесто то?

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...