петък, 12 юли 2019 г.

Крем Бавария или Баварски крем / Bavarian Cream Recipe


След вчерашните емоции от концерта на Satyricon и Slayer, вашата Люси няма много сили и да си призная, и желание да готви някакви сложни десерти за идните дни. Както знаете, ние без десерт не оставаме у дома, защото истината е, че така и така гладът за сладко ще ни застигне в един момент, и по-добре да го утолим с нещо домашно приготвено, отколкото да посегнем към някоя вафла от магазина. 
Петък е чудесен ден за направата на десерти, защото ви гарантира наслаждаването им поне в следващите два дена. Аз смятам да реанимирам през тях така и така,  защото от куфеене не ми остана врат, който да движа  на повече от няколко милиметра. В момента съм със стойка на английска благородничка и ако не се обръщам към вас, като ме заговорите рязко, моля проявете малко съчувствие към "върналия се от битка войник". 

Ако искате да научите малко повече за събитието все пак, пък и да видите вашето Люси in action, хвърлете един поглед към албума ми тук, където съм разказала достатъчно към всяка снимка. 
Обещавам и специален пост в Метъл кухня, посветен на Satyricon, защото вече няма как да отлагам повече, а пък за Slayer знаете, че има публикувана рецепта ТУК.
Но стига сме правили трейлъри и тийзъри към предстоящите рецепти, макар и следващата седмица да ви се пише на леко, защото съм подготвила едни чудесни изкушения, които изместих  с това кремче днес. Трябваше ми нещо по-бързо и лесно, разхлаждащо и чудесно, така че просто да мога да си отнеса робокопския г*з до хладилника, да протегна ръка и и да грабна чашка, без никакви движения на врата - няма рязане на парчета, няма декориране и поднасяне. Взимаш и ядеш! 


Може би някои от вас помнят, че вече съм представяла рецептата за баварски крем в блога тук, но попаднах на друга, която ми се стори още по-вкусна и се оказа точно такава. Страшно въздушен, но съвременно плътен и маслен като маскарпоне мус-крем  от жълтъци и сметана, който просто ТРЯБВА ДА ОПИТАТЕ. Казвам го сериозно, защото на пръв поглед може да не ви изглежда нещо специално, но наистина е! 
Крем Бавария е много любим в моя град, защото е един от знаковите десерти, който се предлагаше в сладкарницата на хотел "Ален мак" навремето и няма как да не носи специални емоции за благоевградчани. Сигурна съм, че ще ни разберете, ако просто си го спретнете, а той не се прави никак трудно. И да не ви притеснява, че остават белтъците - приготвила съм цели две рецепти с тях, така че ще ги "похарчим". Но ето и самата рецепта: 


Необходими продукти:
5-6 бр. жълтъци
2 ч.ч. сладкарска сметана
2 1/2 ч.ч. прясно мляко
1. пак желатин ( достатъчен да желира 500 мл)
3/4 ч.ч. захар ( 150 г) 
1/2 ч.ч. студена вода 
6 с.л. хубаво неподсладено какао
1 ч.л. ванилия екстракт

ч.ч =200 мл



В подходящ съд слагаме млякото да завари. През това време отделяме жълтъците от белтъци. Подготвяме си и захарта, като нищо, че моята чашка няма дръжка, тя ми е най-удобна, защото има мерило на нея за 200 мл.


С миксер разбиваме жълтъците и захарта до пухкав крем и добавяме ванилията. Сестра ми ми донесе като подарък от последната й почивка прекрасен, истински ванилов екстракт, защото сестра й магнити не яде :) 

                             

През това време накисваме желатина с половината вода и оставяме да набъбне. Загряваме остатъка от водата и прибавяме към желатина и разбъркваме, така че да се разтвори напълно от топлината. 
Прибавяме топлото млято, бавно, на тънка струйка, черпак по черпак, към жълтъчната смес, като разбиваме, за да не се пресекат яйцата. Накрая прибавяме и желатина. 


Оставяме сместа да се охлади, а през това време разбиваме сметана на сняг в друга купа. 


Сместете битата сметана с охладения млечно-жълтъчен крем, като разбърквате внимателно, така че да се запази въздушността на крема. 
Отделете една трета от крема и оцветете с какаото, което за по-лесно интегриране може предварително да разтворите в малко мляко ( или да си отделите от сместа, преди да я смесите със сметаната) 

Разпределете крема в чашки - първо от белия, а отгоре малко от черния. Украсете по желание, като аз го направих с поръска от какао, домашен шоколадов топинг и ядки или мини-бисквитки. 

                             

Сложете кремчето да се охлади поне за час-два в хладилника и да стегне. 


Оооооооооооооооооооооооо, само гледайте за какво става дума...................


Хич не му мислете да пускате фурната и да се чудите какво да си направите за почините дни - яйцата, млякото, миксера и айде! 

После ще ми благодарите...в коментарите на блога,  най-добре!
Обичам ви ( държи ме още еуфорията от вчера), и ви желая чудесен уикенд, приятели! 



п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!









15 коментара:

  1. Е Ааа, задължително ще се пробва. Още утре☺️

    ОтговорИзтриване
  2. Този крем може ли да се използва и за торта, тъй като рецептата много ми харесва и ми се иска да го използвам за торта?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Непознат! Мисля, че може да се направи и за торта, и аз също смятам да опитам това с някакви вкусни, леки, шоколадови блатове, може би напити с алкохол. Но съобразете това, че преди да се стегне крема, е дост течен, така че ще ви трябва ринг/ форма за торта. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  3. Ох изглежда толкова вкусно и едвам се удържам да не притичам до кухнята и да се развихря. Но толкова да ме е страх от тези десерти със сурови яйца :(

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Надя :) Не се притеснявай, когато смесваш жълтъците с толкова горещо мляко, опасност почти няма как да остане. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  4. Супер изглежда! Ще го пробвам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ви благодаря :) Надявам се да ви хареса!

      Изтриване
  5. Люси, в крема Бавария от "Ален Мак" нямаше ли и ядки? Много финно смлени? Или това е друг крем?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. В рецептата съм сложила линка към тази рецепта с ядките :) Поздрави!

      Изтриване
  6. Коремчето е страхотно! Благодаря за рецептата!!!

    ОтговорИзтриване
  7. Изглежда разкошен! Ще го пробвам:)
    Сладкарската сметана подсладена ли е?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зависи колко сладко обичате. В крема има захар, дали ще ползвате подсладена е въпрос на вкус.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...