събота, 15 октомври 2016 г.

Шоколадови клавиши с ром / Chocolate Rum Bars


Не обичам да съм разконцентрирана и отвеяна, но това октомврийско време ще ме побърка...вчера слънцето печеше цял ден, докато предишните дни се изля неспирен потоп, обличам и събличам разнообразни по дебелина дрехи в по-голяма честота от жена в менопауза, а отгоре на всичко и пълнолунието наближава, та мозъкът ми започна да се върти на центрофуга. Как, кажете, как да готвя нещо сложно, като мога да се самозапаля, или още по-лошо..да го сготвя и да забравя къде съм го сложила..мислите хич не ме слушат напоследък, казвам ви!


Затова пък се спирам на ястия, толкова прости и лесни, че дори и кандидатите за президенти ще могат да го направят, ако някой кадърен им помогне поне с прочитането на рецептата.  

Днешната рецепта, освен наистина лесна и бърза за приготвяне, е и божествено вкусна и откакто съм я открила, доста честичко посягам към нея, ако трябва да правя десерт за парти, кетъринг или просто да си имам такъв в хладилника, при всеки повик за сладко от стомаха.
Най-любимата част от рецептата тук е неустоимия аромат на ром, който може да постигнете както с ромова есенция, ванилена захар на Др. Йоткер с ром или просто като си сложите от добрия стар алкохолец. 
Разбира се, че трябва да кажа, че може да го пропуснете, ако приготвяте десерта и за деца, но пък малко по-ранно лягане в леглото не е навредило на никого:) 


Чак нямам търпение да ви прочета списъка с продуктите, тъй като съм сигурна, че съставките ще ви ококорят : 
Необходими продукти:
300 г картофи (да, картофи!!!!!) 
300 г бисквити
200 г тъмен шоколад
200 г пудра захар
140 г масло
1-2 с.л. какао
2 с.л. ром/ ромова есенция
1 пак. ванилова захар с ром на Др. Йоткер
1 с.л. олио

Сваряваме картофите, като ползваме съвсем обикновени картофи. Предполагам може да направите десерт и със сладки картофи или варена тиква, като в този случай ще ви отнеме много по-малко захар за подслаждане. Аз обаче исках да опитам рецептата, както си е с обикновени картофи.
В купа слагаме картофите, намачкваме ги и добавяме 100 г масло и 100 г шоколад. От горещината на картофите, те ще се разтопят.


След това прибавяме пудрата захар, какаото (аз сложих повечко), рома и  едно пакетче ванилена захар с ром за подсилване на аромата.


Разбърквам всичко хубаво, като към този момент сместа ще изглежда ето така:


Прибавям и натрошените бисквити, като аз сложих каквито имах останали в шкафа - няколко обикновени и повечко шоколадови. Разбърквам всичко, докато се получи еднородна смес.


Изсипвам всичко в покрита с опаковъчно фолио правоъгълна тавичка и изравнявам добре. Пъхам в хладилника докато стегне напълно.


След това разрязвам всичко на правоъгълничета във формата на клавиши. 


Разтопявам шоколада и прибавям останалите 40 г масло, както и една с.л. олио за блясък. Може да наредите клавишите на решетка и да ги залеете, но аз предпочетох да ги потапям в шоколадовата заливка само от горния край.


След това ги оставяме да се охладят напълно в хладилника и шоколадът да стегне.


Първият път, в който ги опитах, не можех да си представя, че в сърцевината на десерта стоят картофи. Накрая се беше получил един невероятен десерт от плътна, леко лепкава шоколадова смес, с неустоимо ухание на ром и глазура от лъскав, тъмен шоколад.

 

Едва ли трябва да споменавам, че този десерт върви чудесно с хубава компания (..било то на хора или просто приятна книга) и чаша сгряващо гърлото и раздвижващо кръвта ромче :)

Наздраве...събота е все пак :)




Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

41 коментара:

  1. Моля да ми се запази едни фа диез! Страхотни са!

    ОтговорИзтриване
  2. Люси,тези клавиши,наистина ме развълнуваха и дааа,ококорих се-какви картофи,нещо бъркам.Непременно ще ги направя и ще ги нарежа на "кравоъгълничета"-толкова ми хареса тази сладка думичка.Мерси за вкусните снимки и хубав есенен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тодорка, благодаря ти, мила! Надявам се да ти харесат, пък думичката, съвсем без да искам, но я поправих. За теб обаче ще я патентовам! Сърдечни поздрави, мила!

      Изтриване
    2. Правила съм ги,много са сполучливи

      Изтриване
  3. Здравей Люси невероятна рецепта.Тъкмо търсех нещо сладко за утре.Представям си изненадата на домакинята като опита този сладкиш.После ще кажа отзивите.Желая ти приятна и сладка вечер.

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесно предложение! Благодаря Ви! <3

    ОтговорИзтриване
  5. Здравей Люси направих рецептата и да ти кажа че всички бяха възхитени.Тези клавиши са наистина невероятни,свършиха много бързо.Благодаря ти за вкусната идея и пожелавам ти нова и успешна седмица.Поздрави.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вероника, много се радвам, че са ви харесали! Толкова бързо ги спретна - браво! Сърдечни поздрави и на теб една прекрасна и усмихната седмица!

      Изтриване
  6. Хареса ми ,ще опитам да го направя.

    ОтговорИзтриване
  7. Люси,
    много интересна рецепта за сладки клавиши с картофи.Не съм пробвала до сега да правя такова нещо.Интересно, лесно и вкусно сладко изкушение.Ще ги изпробвам тези невероятни сладки клавиши.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Лени! Надявам се да ти хареса! Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  8. Благодаря за прекрасните рецепти! Направих тези вкусни клавиши снощи - станаха много бързо:) Днес донесох да хапнем с колежките - много ги харесаха, а те разбират от вкусна храна и поискаха рецептата ;) У дома се понравиха на децата, които ги опитаха набързо сутринта. и вече имам заявка от дъщеря ми да направим такива за класа:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чудесно, Янка! Много се радвам! Благодаря, че сподели и тук отзивите за десерта! Хапнете си ги със здраве! Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  9. Zdravei Lusi.Kakto vinagi I tozi put ste mnogo originalna. She gi napravq zaduljitelnooo. Imam I edin vupros:kolko broq izlizat ot edna doza priblizitelno?Iznenada me otnovo. Blagodarq

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! При мен бяха 24 бройки, като зависи колко големи ще ги направите като размер. Поздрави!

      Изтриване
  10. Здравейте Люси, много интересна ми се видя рецептата Ви затова реших да я направя. Но някак си се отплеснах и не спазих обяснението за приготвяне направо сложих всички продукти и от тях замесих тестото, и чак тогава видях описанието. Само че, вече всичко беше смесено и продължих като направих блатчето във тавичката. След като ги охладих добре си ги нарязах и полях с шоколад. Незнам вкуса на вашите сладки но и така сгрешено направени са страхотни :) https://www.facebook.com/KrasotiiVCinii/photos/a.113736412107238.21694.113640772116802/701046140042926/?type=3&theater Ако искате да ги видите. Благодаря за рецептата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Галя, изглеждат чудесно! Браво! Благодаря, че сподели впечатления :) Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  11. Ах, Люска, подстрекателка такава...нямам търпение да излъжа домочадието да яде шоколадов десерт и да видя очите им, като им кажа, че вътре има картофи, ха-ха!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Весе, няма да се оплакват от такава "лъже" :) Поздрави, мила!

      Изтриване
  12. Станаха невероятни! Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  13. Здравейте, някой ако е ползвал тиква вместо картофи, моля да сподели какво количество слага и не ставали сместа по-водна с нея, те все пак не са с консистенцията на картофите? Но първо ще ги пробвам с картофи, защото са адски неустоими.

    ОтговорИзтриване
  14. Здравей,Люси! За първи път пиша в блога, въпреки че съм ти голяма фенка и съм пробвала няколко твои рецепти. Шоколадовите сладкиши с ром( в моя случай Метакса с мед)станаха страхотни. Благодаря за страхотната рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за отзивите, Стефка! Радвам се, че престраши да пишеш и ще се радвам да ми оставяш отзиви и друг път, особено ако са толкова позитивни :) Усмивки и поздрави!

      Изтриване
  15. Сигурно са страхотни. Аз правя понички с варени картофи и стават мноооого вкусни.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви :) Ще се радвам да ви харесат! Поздрави!

      Изтриване
  16. Изключително интересна рецепта. Ще я спретна на моите шокоманиаци вкъщи в най-скоро време. :)) Правила съм подобни сладки без печене, но никога с картофи. Аз първо погледнах снимките и доста се кокорих на първата, като реших, че това не може да са картофи, макар че много приличат, а сигурно е масло на кубчета. :))) После чак видях продуктите.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Надявам се да си харесат, Петя :) Усмивки и поздрави!

      Изтриване
    2. Люси, направих ги вчера и наистина са много хубави. Колкото и клиширано да звучи, свършиха за отрицателно време. :)) Ама така е, като е пълно вкъщи с любители на шоколада. :) И аз не оставам по-назад, де. :D
      Картофите въобще не се усещат. Никога няма да се сетиш, че са там. А като се замисля, няма нищо странно да се слагат в десерти, все пак съдържат предимно въглехидрати. Това, че ги слагаме предимно в солени ястия, е просто един предразсъдък. :)

      Изтриване
    3. Много се радвам, че сте ги харесали :) Благодаря, че остави отзиви за рецептата. Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  17. Уникален десерт.Много благодаря за рецептата.

    ОтговорИзтриване
  18. Люси, пробвах я рецептата и много вкусно се получават. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за оставените отзиви! Поздрави!

      Изтриване
  19. Страхотни са! Точно на време намерихме рецептата! Благодаря за вкусотийките <3

    ОтговорИзтриване
  20. Интересна рецепта, леко нестандартна с тази ококорваща съставка картоф, обаче, както каза дъщеря ми, "мега яки са тези неща". Е, аз не успях така перфектно като на снимката да ги нарежа, но пък чудесно се хапнаха ако и да не бяха еднакви всичките. Рецептата е много лесна, точна, с чудесен резултат. Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря много за оставените отзиви, Ники :) Радвам се, че са ви харесали! Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  21. Мария Иванова15 март 2020 г. в 17:18

    Здравейте, Люси! Много хубава рецепта, и в пряо и в преносен смисъл!🙂 Благодаря! Помня от баба си, че навремето са правели дори сладкиши с картофи и затова реших да потърся в Интернет някаква рецепта по въпроса и попаднах на Вас. Направих тези чудесни клавиши, като вкусът е страхотен, Но най-вероятно, защото си позволих леко да пасирам сместа преди да добавя начупените бисквити, тя стана много лепкава и не можа да се стегне достатъчно в хладилника. Жалко, защото не можаха да се оформят добре клавиши, но така или иначе си останаха много доволни всички.🙂🙂 Желая Ви здраве!🌹🌹🌹

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. здравей, Мария и благодаря за споделените отзиви! Определено пасирането не ти е помогнало. Ползвайки пасатор при картофите, често превръща сместа в лепило и не го препоръчвам, по-добре да се мачкат на ръка. Хубаво е, че все пак си се справила с тази задача и сте ги хапнали. Поздрави най-сърдечни и желая също много здраве от все сърце!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...