понеделник, 9 ноември 2015 г.

Свинско с гъби и бренди / Pork chops with mushrooms and brandy


Не мога без месо! Не, дори не ме карайте...защото, който го направи, има опасност да го направя на суджуци. Все повече и повече хора около мен стават я вегани, я отказват само месото, алкохола или тръгват на йога и всякакви такива извращения.:)  
За сметка на това аз си правя торти и изяждам повече месо годишно от средностатистическо канибалско племе, но пък всеки си има кусури...:) 
(Надявам се сега някой да не вземе да си помисли, че не признавам ползите от здравословното хранене и че храня домашните със захарен памук и пръжки. )
И макар у дома да се хапва най-вече месо и риба, гарнирани със салата, за вечеря, ястията, които избирам да публикувам в блога са от онези вечери, които правим нещо по-така...................съботно-неделните удоволствия, както се казва! 
Кога иначе с такъв кеф може да хапнете нещо супер вкусно, да сипете чашка бренди на масата (и в манджата), да се излегнете след това и да се насладите на някой хубав филм на ужасите (в нашия случай) :) 


Днес ви предлагам точно такова ястие - крехки свински каренца в гъбено-сметанов сос от печурки и леко ухание на бренди, което ще се съчетае идеално с брендито в чашата...и последвалото добро настроение в края на работния ден! 


Рецептата видях от тук и още няколко места, като я адаптирах по свое усмотрение и ето какво се получи накрая:

Необходими продукти:
5-6 св. карета 
2 с.л. захтин / олио
1 с.л. масло
1 глава лук
1 морков
2-3 скилидки чесън
50 мл бренди
400 г гъби печурки
1 ч.ч. готварска сметана
1/2 - 1 ч.ч. бульон
сол/ пипер/ суха мащерка

Започваме като подправяме каренцата с малко сол и пипер и ги запържваме, докато получат хубав загар и от двете страни. 


След това прехвърляме в тавичка и пъхаме във фурната да се изпекат на около 180 градуса.
През това време се заемаме със соса. Нарязваме кромида, чесъна, гъбите и моркова. Последния може да пропуснете, аз реших да го добавя за повече есенен цвят :) 

                   

В подходящ съд слагам олиото и маслото да се загреят, а след това прибавям и кромида с чесъна да се запържат, докато пуснат ароматите си.


След това прибавям гъбите и морковите. Запържвам всичко това, докато водата от гъбите се изпари напълно и те започват да придобиват златно-кафяв загар.


След това слагам брендито и разбърквам, докато алкохолът се поизпари. Прибавям сметаната, разбърквам всичко и готвя още няколко минути, докато сосът започне да се сгъстява. Накрая прибавям и бульона (домашен, на кубчета, пилешки или гъбен)


Когато сосът стане с желаната от нас консистенция, дърпаме от огъня и подправяме ястието с подправките на вкус. Прибавяме и  готовите свински каренца.


Ако искате щипка свежест - сложете малко пресен магданоз, но за да засилите уханието на "есен" сервирайте пържолките с щипка суха мащерка.


Гарантирам ви, след най-дългия ден от седмицата (т.нар. понеделник), това ястие ще стопли не само стомаха, но и душата ви :)


Опитайте! 
Успешна седмица, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели! 


7 коментара:

  1. Merhabalar, hayırlı haftalar. Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor. Ellerinize sağlık.

    Saygılar.

    ОтговорИзтриване
  2. Люска, както е традицията сутрин (при мен) отварям блога ииии какво да видя ..... невероятно красива и ВКУСНА картинка -месце, гъбки и сосче!! Има ли някой, който няма да се изкуши от такова предложение (дори толкова рано сутрин ;) )!!? Обичам тази комбинация, абе обичам май всичко, което е вкусно, а това определено е такова!!
    Изпращам прегръдка и да ти е вкусен и ползотворен вторника, миличка!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти мила ми Руми! По думите те ти личи, че съм те изкушила, а сега освен да ти сложа една купичка с мръвчица - гладна от тук няма да си ходиш! Благодаря ти, че намина и ти желая усмихната седмица, мила!

      Изтриване
  3. Ооо, Люсиии, страхотно изглежда! Наскоро и аз попаднах на тази рецепта и я направих и много ми хареса. Но използвах стария чичо Джак защото нямах бренди :D
    Хубава седмица!
    Поздрави,
    Галя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Галка, добре си подбрала уискито :) Уиски, бренди или бърбън - все ще допринесе за мекия, леко опушен вкус на месото, което наистина променя иначе обикновеното ястие! Наздраве :) и усмихната седмица!

      Изтриване
  4. Мдаа, и по това си приличаме - мръвки ми дай на мене, тестеничко и сладичко. Така че пръжките, в съчетание с топло хлебче и десерт шоколад са си направо начин на живот. Защо ли и на мен здравословните са ми далечни:)
    Мръвката при теб днес е отчайващо вкусна, добре че хапнах преди малко нещо подобно, но с пилешко филе и гъбки:)
    Поздрави, обаче аз без филми на ужасите:))

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...