петък, 22 май 2015 г.

Най-вкусната и сочна торта "Червено кадифе" / The Best Red Velvet Cake


Сезонът на ягодите вече започна и след поредната ми разходка до селския пазар в града си напълних очите (и бузите) с този ароматен плод. Не можах да се въздържа да не направя и някой десерт, въпреки че въобще не ми влизаше в плановете. Нямах и идея какво искам да приготвя, но ръцете така ме засърбяха, а единственият лек, който знам за това, е да ги поръся с брашно, захар и бакпулвер - при мен винаги работи :)
Исках да спретна бърза торта, дори не смятах да я снимам, защото бе за десерт за вечеря. Още повече, че вече имах рецепта за торта "Червено кадифе" в блога. 
Реших да изпробвам друга този път, а тя пък се оказа още по-добра. А щом и последните щрихи по тортата бяха завършени, си казах: "Това не трябва да остане несподелено със Света!"
Грабнах фотоапарата и, използвайки последната светлина на деня, успях да снимам тази чудесна, супер сочна и нежна торта "Червено кадифе", украсена с ухайни ягоди в шоколад. (чакайте, че си покапах клавиатурата :))


В тази рецепта изрично се набляга да не се пропуска кафето и съм съгласна на сто процента. Освен супер сочни, кафето прави блатовете по-скоро шоколадови на вкус, особено ако сте използвали и хубаво тъмно какао.


За боята използвах от прахообразната боя, която се продава в Кауфланд. Сложих цялата кутийка за постигането на този цвят, но поне не се отразява на текстурата, както гел боята. Пък и исках да използвам нещо, което ще е достъпно за повечето читатели на блога в България.


И защото почивните дни са за това - да се лежи, хапва, пийва и почива, ето го и моето предложение за целта:

Необходими продукти:
За блатовете:
2 яйца
2 ч.ч. брашно
2 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. кафе
1/2 пак. бакпулвер
2-3 с.л. какао
2 ванилии
1 ч.л сода 
1 ч.л. оцет
1 ч.ч. бътърмилк * / прясно мляко с лимонов сок
червена боя
щипка сол

За крема:
200 мл течна сметана за разбиване
1/2 ч.ч. пудра захар
200 г крема сирене

За ганаша:
100 мл течна сметана
100 г шоколад

Блатовете приготвяме като в купа слагаме пресятото брашно, бакпулвера, ванилията, какаото, солта и червената боя. (Демек сухите съставки без содата ) 


В друга купа разбиваме яйцата заедно със захарта до пухкава смес.


Прибавяме постепенно олиото, бътърмилка (*което можете да замените с прясно мляко, в което сте сложили няколко капки пресен лимонов сок) и кафето.


Аз използвах хубаво кафе от машина, което определено е по-добрият вариант от използваното от мен досега разтворимо нес кафе. ( Е, нямах кафе машина, затова :))

               

Накрая прибавяме и загасената в оцета сода. Аз използвах една суха ванилия към сухите подправки и една чаена лъжица ванилова есенция (от Лидл) към мокрите. Тази есенция не е като концентрираните в малките ампули. Много е нежна и мека като аромат и не придава изкуствен дъх в десертите. Вие разбира се можете да използвате направо и две сухи ванилийки. 

Започваме, редувайки и разбивайки с миксера, да смесваме сухите и мокрите съставки


до получаването на хубава, еднородна и наситено червена смес. 


Разпределете сместа в две или три по-дълбоки тавички с диаметър 20 см, предварително намаслени и застлани на дъното с кръг от хартия за печене.


Блатовете печем в предварително загрята фурна на 170 градуса за около половин час. Те ще останат влажни и след изпичането, което гарантира сочната текстура на тортата.
Готовите блатове охлаждаме върху решетка и се заемаме с крема. Той е традиционен, мек и много въздушен крем от разбита сметана, към която прибавяме пудра захар, ако не е от подсладените. Към вече разбитата сметана добавяме кутийка крема сирене от типа на "Филаделфия". Тази съставка стабилизира сместа и й придава по-голяма плътност и допринася за богатия вкус на десерта.



С този крем намазваме между блатовете, както и измазваме цялата торта.


Тортата украсих с леко потопени в шоколадов ганаш ягоди. Ганаша приготвяме като към затоплената сметана прибавяме начупения шоколад и бъркаме, докато се разтопи напълно.


Още малко украса с помощта на разтопения шоколад и готово. 

                  

Тази торта се оказа истински убиец! Не само с вкуса си, но доведе до преждевременната смърт на моя миксер.
Да, дами и господа, с прискърбие ви съобщавам, че моя миксер напусна този свят и макар някой от вас да се зачудят как не се е случило по-рано, при все че му взимам душата всеки ден, аз все пак се надявах да изкара още малко.



Но поне си отиде с чест и остави след себе си тази невероятна торта! 




Не си мислете обаче, че рецептите ще спрат! Насъбрала съм цял куп в чернови, с които ще ви "гощавам", докато финансирам следващата си покупка  (или свия миксера на мама) 


Пожелавам ви сладък уикенд! 


Харесва ли ви тази рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели!


83 коментара:

  1. Ох, че прекрасна торта! Не сме приятели с кафето, ама мога да заменя с прясно мляко, да речем. :)
    Както и да е, исках да кажа, че изглежда чудесно - много над оригинала. :)
    А за мискера... Аз си разбивам с едно пасаторче с приставки, т.е. с единична бъркалка. Ама си ми върши страхотна работа! Е, преди няколко дни изгоря, та бърках с вилица, ама ми го оправиха.
    Стискам палци за нов верен помощник в кухнята ти, Люска, прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, кафето няма да го усетиш в блатовете, така че спокойно го прибави! Наистина си е важна част от тортата. Иначе за мискера..и аз е чудя дали няма да може да се направи някоя животоспасяваща операция в някой сервиз, че така съм си свикнала с него! Прегръдка, мила ми Гери!

      Изтриване
  2. Люси, как да не те харесва човек :)))...толкова духовита, толкова харизматична. Ти си истинско бижу, като всяка твоя публикация!
    Поздрави и прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Хриси! Как все намираш нещо мило да ми кажеш :) Прегръдки от мен!

      Изтриване
  3. Без малко да се задава! Уникална торта!!! Взимам си едно парче, давате или не :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила! Взимай, взимай...че ще свърши :)

      Изтриване
  4. Толкова е забавно и увлекателно написано, че винаги като видя твоя публикация,си я оставям за душевен десерт и комфорт! Прегръдка, Люси! Пепи Деликостова

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Пепи! Много се радвам, че ти нося освен вкусни идеи, и добро настроение! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  5. Отговори
    1. Да, Стела, имам рецепта. Можеш да потърсиш направо думичката в полето за търсене, горе, в дясната лента! Поздрави!

      Изтриване
  6. О, изглежда невероятно, Люси, както винаги! Кулинарният ти блог е един от любимите ми и заради изкушаващите ти снимки постоянно ми се иска да правя торти. Нямам толкова поводи обаче, особено като студентка, която живее сама и все пак тази ще я направя. За нея ще си измиля някакъв повод и ще зарадвам приятеля си и другите хора, които имат късмета да ме срещнат, преди да изчезне :D Продължавай все така да публикуваш вкусни рецепти и да разказваш истории покрай тях, чета с интерес!


    Поздрави от Дрезден,
    Бети

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Бети! Тази торта не е много голяма, така че мисля, че ще се справите :) Много ти благодаря за милите думи и се радвам, че ти е приятно в моето виртуално местенце! Поздрави и от мен!

      Изтриване
  7. Дали е възможно да се добавят добре узрели банани в сместа за блатовете? И ако да по какъв начин.. трябва ли да се променят другите пропорции? Комбинацията между вкусовете на ягоди, банани и шоколад ще бъде прекрасна.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Диляна! Изглежда последните ми коментари не са публикували и сега забелязвам това. Но няма проблем - пиша отново! Мисля, че блатовете са много сочни и няма нужда да се слагат банани.Смятам, че този вид блат е идеален в тази му форма. вие можете да опитате и иначе, но аз не бих се наела да дам такъв съвет! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  8. Ех, девойко, спри се с тези изкушения:))
    Наистина е убийствена, макар, от разстояние да не можа да ме убие съвсем, като миксера, а само ми замота главата(или по-скоро стомаха), но уверявам те, че "Света", в мое лице не остана равнодушен...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Веселка! Ама няма да обещавам, че ще спирам, защото не ме бива в лъжите :) Още тези дни ще те почерпя с още нещо сладичко! Прегръдка, мила!

      Изтриване
  9. Изглежда впечатляващо, Люси - вълшебни снимки, неустоим разкош,
    предполагам за финия вкус, нежен аромат и ягодово-шоколадова наслада....
    Благодаря за чудесната рецепта, поздрави и хубави майски дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце, Дианка! Как добре описа десерта, макар и да не си го опитвала! Благодаря ти, че намина! Прегръдка от мен!

      Изтриване
  10. Дали ще стане много по-ниска,ако изпека блатовете във форма за торта 24 см?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Валентина, бих те посъветвала да изпечеш тогава само два блата, които с повечко крем по средата, пак ще стане височка торта! Поздрави!

      Изтриване
  11. Straxotna torta. Naistina prekrasna, sochna ...... nai- xubavata.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце, Ани! Поздрави!

      Изтриване
  12. Чакай да ти похваля и аз тортата Люси! Прекрасна ... и добре че ни я показа преди да сте я хапнали сладко, сладко :) И да си обършеш клавиатурата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много си мила, Дани! Сърдечни поздрави, мила!

      Изтриване
  13. Анонимен4 юни 2015 г., 19:59

    Здравейте ! Блогът Ви е невероятен ! Попаднах чрез моя приятелка на него и веднага го разгледах, защото съм почитател на сладкишите. Реших да направя тортата, защото майка ми има скоро рожден ден и да зарадвам и нея и себе си, естествено. Имам обаче следното питане- Каква трябва да бъде сметаната, която да използвам- такава за готвене, заквасена /което е малко вероятно или сладкарска, която се разбива с миксер /както и тази за готвене/. Ще Ви бъда благодарна, ако получа отговор. Поздрави. Диана.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диана, благодаря за милите думи от сърце. Надявам се ви отговарям достатъчно бързо - аз използвам сметана от вида на Хоплата ( растителна) , която е течна, но е за разбиване. Можете да ползвате подсладен или обикновен вариант, само за втория добавете и пудрата захар, която съм описала, тъй като аз използвах именно такава.   Сърдечни поздрави и се надявам да се хареса от всички!

      Изтриване
  14. Уникална е просто, в рамките на две седмици я правих три пъти, предстои ми още веднъж. Еденственото, което промених след първата беше това, че увеличих малко количествотоколичеството крем ( просто я предпочитаме "по-креместа") и добавих ягоди и между блатовете ( на мама градината се е заринала). За пореден път адмирации за невероятната рецепта, респект!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, благодаря ти за споделените положителни отзиви :) Тортата е наистина страхотна, щом друга читателка успя да я направи 12-пъти от публикуването й досега! Ние с теб няма нужда да се борим с този рекорд, пък съм подготвила и нови, вкусни изненади! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  15. Здравей , Люси! Рецептите, които публикуваш са изключителни , а тази торта е просто уникална! Вече за трети път я правя, и на всички от семейството ни действа пристрастяващо - колкото повече ядем , толкова повече ни се иска! РЕСПЕКТ!!!!!!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце, Анонимен! Нямате си представа колко много ме радват такива коментари, тъй като и аз заставам зад думите си, като кажа, че някоя торта е наистина много вкусна! Не сте си написали името, но ви пожелавам от сърце една успешна и усмихната седмица и благодаря още веднъж!

      Изтриване
  16. Люси, здравейте и от мен. Чета Ви с огромно удоволствие и следвам в рецептите. Имам въпрос: вместо прясно мляко с лимон( не ми е ясно нито колко лимон, нито как), не мога ли просто да сложа айрян в пропорция 50/50 вода- кис.мляко?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Да, можете да ползвате айран. Иначе към самото мляко капвам няколко капки лимонов сок - не е нужно пропорции, просто с киселината леко да се пресече млякото. Поздрави!

      Изтриване
  17. Здравейте,Люси,планирам да я подхвана най-после тази "класика",но ми се иска малко да променя крема /"хем ми се иска,хем не ми стиска/.Та по същество:ако понамаля малко сметаната за сметка на 1малка опаковка /250гр./ маскарпоне,ще разваля ли това бижу,което ме гледа от снимките?Хубав ден и най-искрени поздрави.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Стеляна! Не мисля, че има разваляне с маскарпоне, просто кремът ще бъде по-тежък и гъст. Но това е един от продуктите, които може да опитвате смело по време на готвене и да го направите според вкуса си. С макарпоне ще се получи без грешка! :) Действай смело! Сърдечни поздрави и ще чакам отзиви!

      Изтриване
  18. Здравей,невероятна Люси!Всяка твоя торта е изкуство,а снимките-картинка ..... да му потекат лигите на човек :) Правила съм много от твоите торти и всички са супер сполучливи и точни.Но имам един,два въпроса за тази.Проблемът е,че трябва да правя двуетажна торта-всяка на отделна подложка и облепена със захарно тесто.Тази торта според теб може ли да стане или е прекалено сочен блата?И вторият въпрос е за боята.Тази на Кауфланд,в малките кутийки,използвах за оцветяване на сметана и цапаше много устата.Като се изпече пак ли цапа?Извинявам се за многото въпроси и ти благодаря предварително за отговора.Продължавай да ни радваш все така,защото си наше вдъхновение-мое със сигурност!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Веси и ти благодаря за топлите думи! Мисля, че може да стане на двуетажна, след като се измаже хубаво с маслен крем, изравнят се блатовете и се ползват хубави подпори. Що се отнася до боята - не смятам, че цапа след като се изпече. Надявам се да ти хареса и да си я хапнете със здраве! Най-сърдечни поздрави от мен и много усмихната седмица!

      Изтриване
  19. Здравей,Люси.Може ли да се замени олиото с масло?Какъв ще е резултатът?
    Поздрави за страхотните неща,които правиш!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей и благодаря :) Предполагам може да се замени, но аз самата не съм опитвала, тъй като така наречените мокри блатове се правят предимно с олио и предполагам,че по-лесно се комбинират съставките и дават този отличен резултат. Поздрави!

      Изтриване
  20. Здравей, Люси! Тортите ти са прекрасни. Този път съм се спряла на "Червено кадифе" и въпросът ми е: колко боя е необходима(д-р Йоткер) и кафето горещо ли трябва да бъде?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, анонимен! Добре е кафето да е топло, да! За боята не мога да отговоря със сигурност, тъй като не съм ползвала с тази марка и не зная колко оцветява. Препоръчвам ви да слагате по малко, докато стане желания цвят. Поздрави!

      Изтриване
  21. Здравей, Люси! Искам само да ти Благодаря за вкусната торта, която направих благодарение на теб!!! Направих я за 50- годишнината на свекърва ми и всички бяха очаровани. Това наистина е най-вкусната торта "Червено кадифе"! Невероятна! Следващият път ще увелича малко количеството на крема, защото е уникален. На този адре може да видиш снимка http://maistorilnichkata.jimdo.com/%D0%B2%D0%BA%D1%83%D1%81%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%B9%D0%BA%D0%B8/

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! много добре си я направила и се радвам, че сте я харесали! Още много весели поводи за празнуване и винаги с богата трапеза! Поздрави!

      Изтриване
  22. Здравей,Люси и Честита Нова Година.Пожелавам ти много здраве и късмет на теб и твоето семейството! Благодаря ти за хубавата рецепта.Днес я приготвих тази вкусотия.За съжаление нямах ягоди и ползвах банани и мандаринки за украса!Всички много я харесаха-Илинка

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за оставените отзиви за рецептата и прекрасните пожелания, Илинка! Празнична украса си направила - браво!Пожелавам ти и на теб и близките ти мирна, красива и щастлива 2016-та година!

      Изтриване
  23. Здравей Люси! Искам първо да кажа,че има невероятни вкусотии тук. До сега не бях попадала на тях,но сега вече като ги намерих,ще се възползвам. Друго,което искам да кажа,е това че начина по който обесняваш толкова подробно е страхотен и аз лично съм много благодарна за това,защото тепърва навлизам в този уникален свят на вкусотии. Искам само да те питам,за част от рецептата за "Червено кадифе":"Тортата украсих с леко потопени в шоколадов ганаш ягоди. Ганаша приготвяме като към затоплената сметана прибавяме начупения шоколад и бъркаме, докато се разтопи напълно." Не ми стана ясно сметаната същата,която съм ползвала за крема ли е и трябва ли да е разбита предварително (предполагам не трябва да е разбита,но съм длъжна да попитам). Благодаря предварително и продължавай да твориш. Невероятно е всичко,което правиш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! Сега установявам, че дългият ми отговор, който написах поти веднага не се е публикувал, за което се извинявам - не съм видяла и не мога да си обясня защо е станало така. Сега ще се наложи да го напиша отново. Ползвам един вид сметана ( течна годна за разбиване), тази от крема като количество - разбивам, но тази за ганаша я затоплям в течно състояние и не се разбива. Благодаря за милите думи и се извинявам за късния отговор! Поздрави от сърце!

      Изтриване
  24. Здравей,
    днес работния ми ден почти мина в разглеждане на блога ти и уникалните рецепти. Страхотни са! Най-накрая се навих да пробвам рецептата за Червеното кадифе. Имам един въпрос не само към теб, но и към дамите в блога: Някой пробвал ли е да оцветява блат с червено цвекло? Много ми се иска да избегна използването на тези бои :S Благодаря, че споделяш с нас тези вълшебства. Дерзай...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен и благодаря! Аз имам публикуван десерт с червено цвекло в блога и мога да кажа, че ще има лека разлика както в цвета, така и вкуса. Съгласна съм, че изкуствените бои не са за предпочитане, но на пазара се продават и оцветители - натурални, които може да ползвате. Червения цвят е именно от червено цвекло. Предполагам, че може да го направите и в домашни условия, но съм почти сигурна, че трябва да направите сока му гъст, тъй като голямото количество течност може да промени текстурата на блата, което не се получава толкова от гел боя или суха ( още по-добре). Поздрави!

      Изтриване
  25. Здравей Люси! Прекрасна е тортата.Правих я в оригиналния вариант,но твоята изглежда превъзходно! Искам да те попитам за крема обаче,каква крема сирене ,освен Филаделфия бих могла да използвам,или ти с каква я приготвяш? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Георги!Използвам кремата сирене с марката на Кауфланд - има го в пълномаслен и олекотен вариант. С достъпна цена и добро качество на вкуса. То пак е в кутийки като :"Филаделфията" :) Поздрави и благодаря за думите ти!

      Изтриване
  26. Благодаря ТИ! За ганаша мога ли да използвам кувертюр(имам такъв от Лидл) и ако да ,пак в същото съотношение ли ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може да използваш кувертюр - да, в същото съотношение :) Поздрави!

      Изтриване
  27. Здравей Люси.Сътворих тортичката,но крема нещо ми се получи много воднист ми се струва,не изглежда като твоя,въпреки това успях да го нанеса на тортата.Би ли споделила как точно го приготвяш.До сега съм работила само със заквасена сметана и май нещо съм оплескала....Извини ме за некомпетентността... Благодаря ТИ!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет отново :) За да стане воднист крема, определено нещо му има на този крем, тъй като тук на практика смесваме две твърди смеси - бита сметана на твърд сняг, с крема сирене, което си е като масло. Няма дори от къде да дойде течност. Аз съм описала подробно каква технология използвам, по-скоро ти би трябвало да ми кажеш как го направи, кога стана течна, какви продукти си ползвала, за да мога да кажа къде е грешката.Надявам се не си ползвала и тук заквасена сметана, тъй като съм уточнила каква се ползва. Поздрави и ще очаквам включване, да разнищим този проблем :)

      Изтриване
    2. Привет! Използвах сметана за разбиване на Кауфланд 30% масл.и сирене(нискомаслено),което ме посъветва пак на Кауфланд!Започнах да разбивам на по-слаби обороти с миксер до най-бързите докато се получи гъста смес.След това прибавих пудра захар и започнах да намалявам оборотите до най-бавно.....(мисля,че тук започна да се втечнява,така да се каже).След това прибавих крема сиренето и на най-бавна скорост с миксера разбих.Виждам,че сега в хладилника се е постегнал крема,но при нанасянето му далеч не изглеждаше като твоя пухкав и стабилен,а по-скоро като разбита заквасена сметана.Допуснала съм грешка някъде,но незнам къде! :)

      Изтриване
    3. Странно ми е с тази сметана, да се втечни от пудрата захар. Би трябвало даже да се стабилизира още повече. Аз ползвам често на меггле тази, която става и за сладко и солено за разбиване. Слагам сметаната течна и директно в нея и пудрата захар и разбивам на високи скорости винаги. Разбивам я до твърдост, а като стане стабилна и пухкава, добавям и кремата сирене, но тя е като масло и още повече стяга крема. Да не би да си взела някаква сметана, която не е подходяща за разбиване,а е само е течна за готвене - това се чудя. не знам всички неща, които има на пазара, но това за пръв път го чувам. Това мога да ти кажа за сега.Усмивки!

      Изтриване
    4. Въпреки това Люси,тортата е страшно вкусна! Благодаря ТИ! Поздрави! :)

      Изтриване
  28. Здравейте! Пиша от профила на съпруга ми.
    Вчера направих тортата, а днес я дегустирахме. Блатовете са страхотни. Аз направих 4 броя. Тъй като имах остатък от кафето за блата- съвсем леко сиропирах блатовете. Един вид като застраховка. Крема направих от разтопен бял шоколад, кондензирано подсладено мляко и сладка сладкарска сметана. В сместа за единия блат към крема добавих и кокосови стърготини. Отгоре залях с разтопен черен шоколад. Получи се божествена торта за страхотен празник! Благодаря за споделената рецепта!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря от сърце за споделените отзиви, съпруго на Васил :) ( така е като нямам друго име :))Много вкусно ми звучи твоя крем с кондензирано мляко и съм сигурна,че е станала чудесна торта! Пожелавам ви още много вкусни, семейни моменти! Поздрави от сърце!

      Изтриване
    2. Анонимен25 май 2016 г., 1:45

      Люси , а задължително ли е формите за блатове да бъдат по 20 см- не са ли много малки? И на формите къде се слага маслото- под или над хартията за печене?

      Изтриване
    3. Здравей, Анонимен! За да постигнете този вид и височина на тотата от снимките, съм използвала 20 см форми, но вие винаги можете да правите ваши вариации. Аз намаслявам хартията и от двете страни. Поздрави :)

      Изтриване
  29. Здравейте Люси,може ли да облека тортата с марципан. Благодаря предварително.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Стефка! Да, ще стане да се покрие с марципан. Поздрави!

      Изтриване
  30. Здравей, Люси! Колко милилитра е чашата, която използваш за мярка? Благодаря!
    П.С. Тортата ти изглежда прекрасно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Анонимен! Мяраката ми е 200 мл. Поздрави и благодаря :)

      Изтриване
  31. Тъкмо изпратих коментара и се сетих, че исках да питам също и за пропорциите.....трябва ми торта за повечко хора и мисля да изпека блатовете във форми по 29см....с колко да увелича количеството на продуктите...с 1/2 за всяка съставка дали ще е добре? :) Съжалявам за глупавите въпроси, но тепърва прохождам в тази област. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен :) Това е доста голямо количество, затова аз бих направила направо двойна доза. И не се притеснявай - за това съм тук , а глупави въпроси няма, само такива незададени навреме ;) Поздрави!

      Изтриване
  32. Привет, Люси! Прекрасни творения правиш, адмирации!

    Относно шоколадовата ти глазура, с какъв шоколад я правиш, че ти е такава тъмна и наситена и гореща ли я изливаш върху тортата?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! Правя я винаги с черен шоколад, а не с млечен, за да има този цвят. Не бих казала, че я слагам гореща, поохладена, но все още в течно състояние. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  33. Защо чак сега те откривам, прекрасна Люси? Честита нова година- нека е сладка, хрупкава, вкусна и щедра, бъди здрава! Спечели си истински почитател. Радват ме рецептите и коментарите ти. Вече те чувствам като приятел и не се колебая да пиша на ТИ. С нетърпение чакам следваща публикация.Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честита нова година и на теб, Анонимен! Пиши на "ти" , разбира се, но си остави името следващия път, да се обръщам към теб като към приятел :) Много сладка и пъстра година и за теб!

      Изтриване
  34. Страхотна торта!Благодарим ти!

    ОтговорИзтриване
  35. Здравей,Люси!Време ми е вече да приготвя тортата,,Червено кадифе",но имам един въпрос.Искам да сиропирвам блатовете ,какъв сироп ще ми препоръчвате тъй като вече блата съдържа кафе😯Отбелазали сте,че блата е влажен,но аз искам лек сироп😊Благодаря!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! Може да ползваш захарен/ карамелен сироп или подслаедно кафе, ако искаш да засилиш вкуса му. Поздрави :)

      Изтриване
  36. Люси, прекрасна рецепта, а тортата изглежда вълшебно! В много скоро време ще я изпробвам и ще споделя резултата. Много обичам да готвя, но предимно гозби и тестени вкусотии. Нямам смелост за торта, но тази задължително ще я пробвам, силно ме впечатли! Благодаря за подробните обяснения и снимки, много са полезни.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Теди! ще се радвам да ти хареса и да се получи много вкусна и без проблеми :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  37. Здравейте Люси,
    Мисля да направя тази тортичка за 8-ми Март но проблема е ,че не знам с колко да от двоя дозата на блата за форма 24см?
    Благодаря ви предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Доза и половина ще ви е дсотатъчна, но ако искате да е наистина висока и ви е по-лесно за пресмятане, напарвете си я двойна ;) Поздрави и увмивки!

      Изтриване
  38. Търся рецепта за червено кадифе, но без използване на оцветител, а със сок от червено цвекло! Идеи....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Сами сте си отговорили на въпроса :), сега остава да прецените количеството оцветител. Може да се опиатте да направите сладък захарен сироп с вода от цвекло :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...