понеделник, 3 ноември 2014 г.

Облечени пилешки бутчета в тесто / Chicken drumsticks in puff pastry


Ето, че вече е ноември! Вече официално усещам края на годината и със засилващия се студ навън все по-честичко ми се иска да пека ароматни сладки и да мечтая за наближаващите коледни празници. И все пак успях да си открадна няколко слънчеви лъчи, с които последните по-топли есенни дни решиха да ме дарят, и да ги вмъкна в едно прекрасно и по свой си начин есенно ястие - Облечени пилешки бутчета в тесто.


Защо да е есенно? Ами как - с тези пухкави палтенца, сякаш усещащи наближаващия хлад. И все пак, запазили златните цветове на есента, съчетани с прекрасното ухание на ароматни подправки. Ммммммм!


Тази рецепта е и за тези от вас, които обикнаха хрупкавия карфиол и се чудеха какво да правят с останалото мляко. Но преди да продължа по-натам, ето и необходимите продукти:
Необходими продукти:
4-5 бр. пилешки (долни) бутчета
500 г бутер тесто
400-500 мл прясно мляко / вода
няколко капки лимонов сок
зехтин / олио
Подправки:
червен и черен пипер, чили, кимион, кориандър, джинджифил, куркума, шарена сол, чесън на прах, сол

Накиснете бутчетата в прясното мляко с лимоновия сок за около час и оставете в хладилника. После разварете бутчетата в същото мляко за няколко минути. Ако решите, можете директно да бланширате бутчетата в прясното мляко за няколко минути, без да се налага мариноването им. Правила съм ги и по двата начина.


Разбира се, можете да разварите бутчетата и в леко подсолена вода, със зеленчуци или просто бульон. Мога да ви убедя, че те ще станат и без предварителна термична обработка (макар и отнемащи малко повече време), така че можете да избегнете тази стъпка и пак няма да е голяма работа :)

Следващата стъпка е да овкусим бутчетата хубаво с подправките, аз реших те да са богати на такива:



Разточваме тестото и нарязваме на ленти, с които обличаме бутчетата.


Нареждам в тавичка, покрита с хартия за печене. Сложете капка мазнина по желание.


Печем за около половин час във фурна на 180 градуса. Ако тестото се запече, а месото не е готово, допечете ястието, като го покриете с фолио. При мен не бе необходимо :)



Сервирах ястието върху сос от заквасена сметана и горчица, гарниран с парченца люта чушка от градината на баба.


Наистина много лесно и леко ястие, което можете да приготвите още днес!



12 коментара:

  1. Великолепно,оригинално и несъмнено много вкусно предложение,Люси!Както винаги преливаш от интересни идеи и атрактивни кадри!Хубава седмица с повече усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце, Роси! Прегръдка!

      Изтриване
  2. Ама че Апетитни снимки :) Греят!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани! Сърдечни поздрави, мила!

      Изтриване
  3. Много добре са се получили. Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  4. Може ли да кажа, че всичко, което ни показваш, ми харесва, Люси! И тези бутчета са чудни - ама много ми харесва идеята да ги завиеш. :)
    Прегръдки, Люска!

    П.П. Да знаеш, че ти драснах нещичко на пощата... Не се притеснвай да ми отговоряш, аз просто исках да ти пиша.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти мила, Гери! За подкрепата и милите думи, с които успяваш да ме дариш всеки път. Прегръщам те!

      Изтриване
  5. И бутчетата с есенни дрешки:))) Чудесни са и много фотогенични:). Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Отговори
    1. Благодаря ти, Весела! Сърдечни поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...