сряда, 17 януари 2024 г.

Пиле Фрикасе / Chicken Fricassée


Знам, че не съм единствената на която думата фрикасе или Пиле Фрикасе лоши носи спомени от детската градина. Не, че толкова ходих аз, все гледах да изклянкам дядо да ме вземе и да ходим на разходка, но доколкото помня менюто в това обществено заведение не беше за моя "изтънчен" вкус. 

Леля Васка, Господ Здраве да й дава, още я помня, с умиление ме увещаваше, че ще ми сложи само малко прясно мляко в канчето, "на дънцето", докато с насълзен поглед я умолявах, че ей сега, тук ще си почина, ако го помириша.

Много злоядо същество съм била, чак сега осъзнавам какви доводи съм имала. Прясното мляко хващаше "гадна коричка" и миришеше, марулята лепнеше по зъбите, в супата имаше малки червейчета ( считай фидето), рибата имаше кости, муската беше на каша, абе нищо, бе нищо не ми беше по вкуса, а кажеха ли фрикасе, все едно от глад искаха да ме уморят. Как веднъж не сервираха филия с лютеница, вкусното пиле със сметана на мама, пухкава пица или пък пържени картофки с кюфтенца, ама  те "не та не", само каквото те кажат. 

Аз упорито стоях гладна, пресипвах каквото можех в чинийката на Гергана Френска до мен, и нея Господ да не подминава като раздава добро, много мило момиче, все ми помагаше с храната, че иначе с часове щяха да ме оставят да седя на масата докато не я изям, а аз от инат ще стоя, сълзи ще падат в чинията, ама тия тиквички няма да ги ям!!!!

Затова сега ми е толкова смешно как настоявам у дома да ми опитат някоя гозба, а Ачо казва "Аз това не го ям". Колко неща прояде покрай мен. Последната победа за мен и него беше Пилето Фрикасе. Признавам си и аз от детската не го бях "яла", ако щете вярвайте. Бях решила обаче, изчитайки всички възможни рецепти, барабар с тази на свекито, че няма как да не е вкусно, но може би аз трябва да си го направя. Освен това установих, че макар и бг класика, рецептата по произход е френска и няма как изтънченият ми вкус да не я оцени, ако я приготвя "правилно".

 То така и така като гледам съществуват сто варианта на тази рецепта, но аз тук не се боря за оригиналност, а у дома да не умрем от глад. Продуктите са много простички, като наистина основна част тук е месото - купувам българко пиле от Лудогорско пиле. Все пак ще се ползва и бульона и е важно да е хубаво месо. Сега ще ви разкажа повече за отзивите, но един малък спойлер - тази ръчичка реши, че ще си грабне парченце от ухайната гозбичка, докато мама снима и добре, че тати бе наблизо, че щяхме да имаме снимки през крив макарон.

ВИДЕО РЕЦЕПТАТА👀 както винаги може да видите в 

👉Инстаграм Тук или 

👉Тик Ток Тук. 


Необходими продукти:
1 цяло пиле Лудогорско пиле
700 мл пилешки бульон ( от пилето) 
2-3 жълтъка
1/2 ч.л. куркума
1 ч.ч. кисело мляко
3-4 с.л. брашно
2 скилидки чесън
лимонов сок на вкус
50 г масло 
50 мл олио
сол и черен пипер на вкус
По желание: магданоз и бяло вино


Продуктите са приблизителни като количество, тъй като може да използвате цялото пиле или само части пот него. Аз използвах по-голямата част от пилето, заделих малко за бебешки пюренца :). но сварих първоначално пилето в Инстантпота за 15 минути с половин глава лук, моркови и чушка. Вие може да пропуснете зеленчуците в бульона, но тъй като ще го ползвам за готвене, обичам да има и нещо друго освен "гола вода" . 

Накъсваме месото в купа и прецеждаме бульона, който ще ни трябва и за ястието. Останалата част замразявам във фризера за различни ястия. 


В сгорещен тиган слагаме да се разтопи маслото и олиото, а в тях пускам да се запържат за кратко две по-големи скилидки чесън. Правя го докато пуснат аромата си и после ги изваждам, тъй като в противен случай става твърде чесново, ако престои яденето, но така само овкусява мазнината. 
Прибавяме брашното и запържваме при непрекъснато бъркане, докато брашното се позапече и покафенее.

 

Тук може да добавите малко бяло вино, което да оставите да изври, но тъй като някои хора предпочитат ястието да е и за деца, може да сложите само от бульона, както аз направих. 
Слагаме на око, докато получим по-рядък сос, бъркайки умело, за да не се получат бучки и дърпаме от огъня.


Към този вкусен сос, прибавяме накъсаното пилешко месо, върху което изстискваме и от лимоновия сок.  Разбъркваме в соса и подправяме с малко сол и черен пипер. Колко сол ще поеме зависи от това колко солен ще сте направили бульона като цяло, затова опитвайте ястието. Последната стъпка е застройката, за която също си оставям малко от топлия бульон. 

 

В купичка смесваме жълтъците и киселото мляко разбърквайки с телена бъркалка. 
За да засиля жълтия цвят, слагам малко куркума, тъй като тя не се усеща във вкуса, но ястието вече няма да има този блед и неапетитен цвят. 
Слагаме малко по малко от топлия бульон към тази смес, внимавайки да не се пресече яйцето, а след това

 

изсипваме към месото, тъй като вече температурите са по-сходни, разбъркваме отново, може да върнете на огъня ( по-слаб огън) за кратко, и да сгъстите, ако е станала по-течно. Разбъркваме от време на време, опитвайки и подправяйки с още лимон или подправки, ако е необходимо. 


Когато го приготвях, половинката тъкмо се прибираше от работа и коридора питаше "Мммм, какво така вкусно мирише", а аз отвърнех "Фрикасе", а той каза "Бляк" . 
Казах му, че и аз така си мислех, но вече ям трета лъжица над тигана и да дойде да види, че аз сега правя най-вкусното фрикасе. Беше твърде гладен за да откаже, което беше идеално, защото остана наистина впечатлен. Толкова, че на следващия ден пак си го претопли и яде. ( Два дена подред да яде, значи наистина му се усладило. )


Все ме питаше : "Ама сега защо това има цвят, а другите нямат, затова ли е по-вкусно?". "Лимонът стои много свежо, колко сложи?". "Така да го правиш по-сосесто!!".


Смело мога да кажа, че и двамата си научихме урока - проблемът не е във фрикасето, нито готвачките едно време, а във всичко. Понякога човек трябва да намери не само правилната рецепта, да стане правилния готвач, но да дойде точното време и да избере хубаво пиле. Ние добавихме още една рецепта в седмичното меню, което може само да ме радва, че ако карахме само на пица и филии с лютеница, досега щяхме да се търкаляме. 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓

📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:

 
Харесва ли ви публикацията и моя блог? 
Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти ! 
📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на cussivalo@yahoo.com 
Благодаря ви, приятели! 





понеделник, 15 януари 2024 г.

Шоколадова мус торта от две съставки / 2-Ingredient Chocolate Mousse Cake

 

Едва ли шоколадовите торти се нуждаят от реклама, за да се лансират по напред в класацията на тортите, но ако има нужда от такава за днешната, то е , че е само от две съставки. Буквално. няма допълнителни, които не се броят например. Ще се попитате що за торта е тогава, аз ще ви отговоря" малки напълно достатъчна да задоволи глада ви за сладко".

 В моя случай дори няма основа от бисквити, ядки с фурми или други чудесии, защото честно казано, много исках да си хапна сочна, шоколадова торта, без да се налага да моля за помощ някой да гледа бебо докато я направя. 

Нямам време за блатове и основи, нито желание да поглъщам допълнителни калории,  но ако вие искате, добавете си. Мога да ви кажа, че този десерт напълно заблуди мозъка ми, че ям торта, а не само крем, и се радвам, че не си развалих кефа да го слагам по чашки. 


Половинката ми, този гастрономически терорист също я беше нападнал след като отиде в кухнята уж "да хапне едно кисело мляко", а се върна на дивана с шоколад по крайченцата на устата без нищо да казва. Аз, разбира се запазих самообладание, макар вътрешно да изпитвах острието на предателството в гърба си, и го попитах: " Само мляко ли хапна?", а той :"Да, нещо не ми се ядеше много". Аз обаче настоявах: " Е, защо не хапна нищо друго, толкова ядене има в хладилника, кой ще го изяде", а той : "Еми не съм гладен". Аз вече повдигнала вежди " То човек няма как да е гладен като се наяде с торта". 
Погледът му беше сякаш вижда баба Ванга на живо и с недоумение в гласа си попита "Как позна?" А, аз : "То не е трудно като си се омацал до ушите."
 Призна си без бой, макар вече да му е заведен по системата и ще трябва да си го отработи някой път, но в края на краищата ми стана по-любопитно дали е одобрил десерта, защото той и сладкото са доста скарани. Падна му ченето като разбра, че това не е баш торта като торта, нито, че съм отделила точно 5 минути да я направя. "Чудесно, тъкмо ще правиш повече от нея, много е вкусна".




Ако не ми вярвате, вижте клипчето и се убедете:

ВИДЕО РЕЦЕПТАТА👀 както винаги може да видите в 

👉Инстаграм Тук или 

👉Тик Ток Тук. 

Необходими продукти:
3 бр. умрели от гъдел банана ( по-малки)
200 г черен шоколад
украса и основа по желание 








Вземете 3 банана, от тези, които стоят в купата и чакат да бъдат евтаназирани, защото вече за нищо не стават и все обещавате, че ще ги направите на бананов хляб, но не ви стига време. Спасете ги преди да станат на ракия и ги сложете на парченца в дълбок съд.
През това време в микровълновата разтопете черния шоколад. Сега сигурно ще ме питате, не може ли млечен, по-принцип може, но аз ви препоръчвам черен. Първо бананите са вече доста сладки, второ, имате нужда от нещо по-шоколадово за да ги балансира, а сега черния шоколад няма да го усетите. Вземете с по-малко какао, около 50 процента, този е много евтин, има го в Кауфланд (или пък беше Лидл, не помня).

Пасирайте бананите и прибавете разтопения шоколад. Пасирайте отново.

 

Така готовия крем изсипете в малка формичка, моята беше около 16 см , като сложих хартия за печене на дъното, защото исках да извадя торичката от там. 
Сложете в хладилника да стегне, а след това ако решите да я вадите от формата,  замразете за кратко, за да ви е по-лесно да отлепите хартията.


Аз го направих криво ляво, не съвсем безпроблемно, но важното е, че кремът си държи форма и така, без основа. Ако искате да бъде по-лесно сложете и основа, от бисквити масло или пък млени ядки, белтъчен блат или просто напоени бисквитки. 
Аз украсих с няколко натрошени бонбона


и готово. Не мога да ви опиша задоволството от това, да усетиш как лъжичката се плъзга в този десерт. Особено добро изстуден, този сладкиш с нищо не отстъпва на всяка една торта out there!


Няма да може да се спрете да ядете, но и така да е, този десерт е лек и няма нещо, което да ви навреди :) 


Опитайте! 



Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓

📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:


Харесва ли ви публикацията и моя блог? 
Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти ! 
📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на cussivalo@yahoo.com 
Благодаря ви, приятели! 


петък, 12 януари 2024 г.

Свинско по китайски с нудели зеленчуци /Pork and Veggie Chow Mein Recipe

 

Ново!>>>Последвай ме в ТИКТОК тук!  

И като ми се прияде едно "китайско" и така цяяяла неделя :) По-скоро преди няколко недели, защото след коледните празници нито съм успяла да огладнея много, нито знам какво да готвя. Бая манджа се изяде, но така е по стара българска традиция, трапезите ни все да бълват от изобилие. И ето, че сега вече ми се хапва нещо малко по-различно. С по-различни подправки, хем да сгрява стомахчето, хем да има и нещо свежо. Ами китайската кухня е точно такава. Зеленчуците почти винаги остават леко свежи, има месце, има яйчице, има всичко, което ще ви засити, нищо, че пак ще си сложите допълнително. Още помня лицето на мъжа ми като разбра, че не е останало за него. Аз го попитах, той каза "Не искам сега", после се сети да търси..... цял ден по-късно!!!. Той не знае ли, че китайското като престои, пак е толкова вкусно, ако не и повече??

Така и така скоро ще честваме китайската нова година, която този път е под знака на Дървения дракон, да не се бърка с надЪрвения дракон, моля моля, знам какво си помислихте. Като си чета измисления китайски хороскоп обещава да имам много успешна година, изпълнена с благодат и богатство, пък да видим, да не взема да си остана само с тази китайска манджа.

Много неща сме планирали с половинката и като пълна откачалка прочетох и неговия хороскоп, пише, че и той ще има успешна година, за което много се радвам, че ще е тъпо аз да купонясвам и гуляля, а той да няма петаче и да плаче. Добър човек съм си значи, ей! И така, нека ви покажа как да си спретнете тази вкусна гозба, а защото съм блага и добра и чиста като сълза, съм направила и клипче, което да видите, 

ВИДЕО РЕЦЕПТАТА👀 както винаги може да видите в 

👉Инстаграм Тук или 

👉Тик Ток Тук. 

Необходими продукти:
250-300 г свинско месо
4 с.л. царевично нишесте
3 с.л. соев сос
2 с.л. сос от стриди
2 ч.л. ябълков оцет ( оризов )
2 бр. яйца
2-3 скилидки чесън
олио
чоу миен спагети 125/ 250 г 
зеле
чушки 
морков
броколи

Започваме като нарязваме свинското месо на малки и тънки парченца. Подправяме го с две супени лъжици соев сос, една сос от стриди, една ябълков или оризов оцет и слагаме около 2 с.л. от царевичното нишесте и разбъркваме. 

През това време в купичка чукваме двете яйца и ги разбиваме. Пържим ги в сгорещено олио и разбъркваме, докато получим бъркани яйца, които изваждаме отново в купичка и оставяме настрана.

Следващото нещо в горещата мазнина са нарязаните на ситно скилидки чесън, а след като се запържат и пуснат аромата си , прибавяме овкусеното месо. Пържим го, разбърквайки, докато получим този красив загар и го изваждаме отново. 

На съседен котлон сваряваме спагетите, като съм сложила две количества, тъй като тези спагети събират две пакетчета от по 125 г, Може да сложите и двете или само едното. Аз слагам и двете, тъй като излиза повече ядене. ( Тези спагети ги купувам от азиатска седмица в Лидл и винаги имам в шкафа) 

Последни в тигана се озовават нарязаните зеленчуци. Може да са различни като вид и нарязани на различни форми, това са моите любими комбинации и форми. Зеленчуците са запържват съвсем за кратко, колкото да ги хване мазнината ( доливайте по малко мазнина при всяко пържене)

В купичка смесваме отново останалия ни соев сос, сос от стриди, оцет и нишесте и разбъркваме и тази течност добавяме към зеленчуците, за да овкусим и тях. 

 

След това добавяме месото и бърканите яйца, а малко след това и отцедените спагети.
Разбъркваме всичко отново и махаме от огъня. 


Ето ги няколко важни момента, които е добре да имате предвид с това ястие:
- Зеленчуците трябва да са леко хрупкави и все още свежи при консумация, не ги препържвайте
-  Яйцата трябва да са на достатъчно големи парченца, така че да ги усетите
- Може да ползватe и други нудели, но заменяйки азиатски продукти с обикновени определено сменяте вкуса на ястието, същото важи  за смяната на оризовия оцет с ябълков, пропускането на соса от стриди и слагането на некачествен соев сос. Ако обичате тази кухня, съветвам ви да се сдобиете с хубав соев сос, най-добре светъл и тъмен, ( по принцип се използват и двата в тази рецепта, но се опитах максимално да я побългаря, за да е по-лесна за правене), купете си един сос от стриди, той е много траен и ще ви стигне за много време и просто когато има азиатска седмица си купете един или два пакета нудели, не са скъпи, трайни са и ще имате винаги, когато решите да приготвите китайско ) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓

📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:




Харесва ли ви публикацията и моя блог? 
Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти ! 
📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на cussivalo@yahoo.com 
Благодаря ви, приятели! 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...