неделя, 19 ноември 2023 г.

Класически тиквен пай / Homemade Pumpkin Pie Recipe

Ново!>>>Последвай ме в ТИКТОК тук!   

Не може да бъде, успях и аз да направя чисто нова рецепта и да я публикувам в рамките на същата седмица. Точно когато имам усещането, че потъвам, нещо ми показва, че все пак има още останал живец в мен и колкото и да мрънкам, не се oтказвам лесно. Истината е, че воденето на блога е моето хоби, което ме държи фокусирана и ми напомня за това, коя съм, какъв път съм изминала и макар всичко сега да е коренно различно, винаги мога да разлистя този дневник и да видя колко още предизвикателства съм преживяла. 

Възхищавам се на дамите, които ядат без да надебелят и не се цапат, когато носят бяло, които успяват да направят майчинството, будуването, кърменето и въобще липсата на предишното ти "аз" да изглежда като нищо работа, но аз не съм от тях. Ако ме видите в ежедневието, няма да ме познаете сигурно,  гримът отдавна е само за специални поводи, косата - обикновено на опашка, и О, небеса - вече си купих чифт маратонки, които не съм имала от 6ти клас. 

Носенето на тежки, рок( метъл) обувки ми беше запазена марка, както и това, че ги носех с лекота. Сега всичко ми тежи, а бебо се ошишка и неговата чанта със задължителните бебешки принадлежности не е лека. Малкото останала ми след капането коса от бременността той ми я къса на кичури щом се добере, хапана съм, драскана съм и от него, че и котката се включва - какъв кеф, че мама си постоянно у дома и може да си играе с тях по цял ден. 

С мъжа ми сме като ветерани от войната, разбираме се само с поглед и си отдаваме чест, когато чуем гръмотевиците идващи от памперса му, защото знаем битката която предстои. Били сме там.. Кошмарите още ни преследват. 

Не проумяваме как нещо тежащо около 6 кила успешно измества двама възрастни на дивана, докато то се шири на звезда в леглото? 



И след всички жертви, неудобствата, торбички под очите и компромиси в обличането ( и размера на дрехите очевидно) накрая всичко ти зависи само от една усмивка. Една негова усмивка е достатъчна да ти даде сили да продължаваш тази клоунада, защото той се радва, значи правиш нещо като хората? Никога сърцето ми не е било така изпълнено, а тялото така изцедено от сили. И ето че, пак намирам такива да се завърна в кухнята и да опека един пай. Гледайки света отново, през бебешките очи, разглеждайки всички цветове на есента, форми на падащите листа и плодовете, които ни носи този сезон. Когато малките му пръсти се опитват да хванат ябълка, круша или се захласнат по падащия дъжд. Спомняте ли си как гледа бебе, което вижда дъжд за първи път? Сякаш е магия.  

Магия е днешната рецепта. Един лек, есенен десерт, който ще стопли дома ви и ще ви накара да заобичате тиквата още повече. Това е рецепта за класически тиквен пай, а ако искате да видите видео рецептите. 

Както винаги може да го направите в ИНСТАГРАМ ТУК или ТИК ТОК ТУК. А ето и списъкът с продуктите:

Необходими продукти:
За кората:
2 ч.ч / 240 г брашно София мел пълнозърнесто (или микс пълнозърнесто и класик)
2/3 / 120 г ч.ч. студено  масло
40 мл студена вода
щипка сол
Плънка:
3 яйца
400 г тиквено пюре
200 г кафява захар
200 мл течна сметана
1/ 2 ч.л. канела
щипка индийско орехче, млян карамфил и сол


Започваме с направата на тестото за пая. За целта пресяваме брашното в купа, като аз съм го правила с пълнозърнесто брашно, но и с микса с бяло Класик. в случая сложих по една чаша и от двете.
След това прибавяме и маслото, което е студено, нарязано на парчета, за по-лесно размесване с ръка. Аз ползвам понякога и на стайна температура, но когато не е съвсем меко. 


 

Започваме да месим с ръка, опитвайки се да инкорпорираме добре двата елемента, за целта ще ни помогне и добавянето на студена вода. Сложете и шипка сол, ако маслото ви е безсолно или искате да засилите вкуса на десерта.

 

След като омесим тестото, разделяме на две части и разточваме първата кора. Около 35-40 см диаметър, но да не бъде много тънка кората все пак. 


Прехвърляме в чиния за пай ( аз ползвам най-често капака на йенска тенджера) и изразяваме излишното тесто по краищата, оставяйки около два сантиметра , които оформяме като къдрички. От останалото тесто правим - втори пай, втора кора или украса за пая ни - каквото изберете.
 Ако е много топло в стаята, приберете пая за кратко в хладилника, да стегне кората. 
По принцип кората не се пече предварително, но лично аз я слагам за една -две минути във фурната колкото да опече горния слой, който най-често остава леко суров заради течната плънка. 

 

А, ето  как приготвяме плънката" в купа слагаме яйцата и захарта и разбиваме за две минути на ръка. След това прибавяме тиквеното пюре ( Просто изпечена или сварена тиква, която сме пасирали) 

 

Прибавяме и подправките, а след това и сметената. Разбиваме отново, докато получим еднородна смес. 

 

Изсипваме я в пая ( остава ми малко смес, може да я ползвате за втори пай или да направите просто по-голям)
От останалото тесто изрязваме формички и украсяваме страните на десерта ето така с част от тях. 


А другите изпичаме отделно в тавичка. Може да глазирате всички декорации с малко размито с вода яйца и да поръсите със захар. 


Печем пая на 220 градуса за около 10 минути, а после намаляваме на 180 и печем още около 30-40.  Аз покривам сладкиша лист фолио, когато украсата се запече достатъчно, за да не прегаря. 


След като паят се изпече, оставяме да се охлади напълно първо на стайна температура, после в хладилника. Преди сервиране украсявам с останалите бисквитки допълнително. 


Текстурата на пая е по-скоро като на крем карамел, но с нежно усещане за сладка тиква, Върви чудесно както с топка сладолед, бита сметана, запечени белтъци, така и само с виличка :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓


Кулинарното ми пътешествие продължава още в :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:

Бъдете здрави и добри,
всичко друго ще се нареди! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти ! 📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на cussivalo@yahoo.com 
Благодаря ви, приятели! 








сряда, 8 ноември 2023 г.

Канелени рулца с ябълки/ Apple Cinnamon Rolls

 

Ех, така да ми липсва да потъна в творческо готвене значи! Бебо заема почти всяка свободна, будна и спяща минута от мен и вече започнах да си го представям поръсен с пудра захар, канела и черешка он топ. Нямам търпение да порасне още малко и да имам верен помощник в кухнята, защото сега определено предпочита да мама да го гушка, храни и разхожда всяка свободна минута, но така да бъде. 

За щастие имам още несподелени рецепти с вас, които да си представя, а неговите крачета и бузки все повече започнат да ми на пoмнят именно на такива тестени вкусотии. Toлкова са пухкави и сладки, че трябва да си хапна някое канелено рулце, за да не го заръфам него. Ако не сте яли досега канелени рулца, но такива, домашно приготвени, не се лишавайте от този кеф за в бъдеще.

В тях има всичко-ядки, плодове, карамел и пухкаво хлебче "Зашийте" му един чай или кафе, и просто ще си седите на прозореца, гледайки я златната есен, я хладния дъжд от прозореца и тайа никой няма да знае, че сте дебели. Дебели в блаженство :) 

В мен постоянно се борят желанието за дълъг и здравословен живот и дълъг и щастлив живот, Някои казват, че може да си щастлив и без десерт, но аз лично смятам, че тази максима не работи за мен. Колкото и да ям този лапад, пак бих предпочела малко канелени рулца, качествено вино, гореща паста и ароматни сирена в живота си, пък било то и с риск от това да кача някое и други килце, което после трябва да сваля във фитнеса. Ако и вие сте като мен, елате да си направим едни канелени рулца. 


Необходими продукти:
За тестото:
450 г брашно бяло София мел
7 г суха мая ( 1 пак)
150 мл прясно мляко
70 г масло
50 мл вода
50 г захар
Щипка сол
1 бр. яйце

За плънката:
1 бр. ябълка
150 г кафява захар
1 ½ ч.л. канела
¼ ч.л. индийско орехче
50 г меко масло
50 г счукани орехи
150 мл карамелен сос* по желание

Пресейте брашното и отделете 2/3 от него в купа. Направете кладенче в него, в което изсипете маята. В подходящ съд сипете водата, млякото и маслото и ги загрейте на котлона. Ако станат много горещи, ги оставете леко да се охладят, а след това прибавете към тях едно яйце, което сте разбили леко с телена бъркалка. Изсипете всичко това в кладенчето на брашното, като започнете да месите с дървена лъжичка, а после на ръка тестото. Прибавете от заделеното брашно със солта, докато получите хубаво, меко, нелепнещо тесто, което се отделя от стените на съда.
Оставете го да втаса на топло, покрито с кърпа или стреч фолио, докато удвои обема си.

През това време смесете кафявата захар с подправките и разбъркайте добре. Измийте, обелете и нарежете ябълката на кубчета.
След като тестото е готово, го прехвърлете на плота и го разточете на правоъгълник. Намажете го с мекото масло и поръсете отгоре захарта, ябълките и орехите. Залейте с половината от карамеления сос и завийте на руло.


Разрежете го на 12 равни части. Поставете ги в тавичка, с хартия за печене на дъното, и ги оставете да втасат още веднъж за около 10-15 минути, докато запълнят тавичката.


Сложете ги да се печат в предварително загрята фурна на 180 градуса с вентилатор до зачервяване – около 20 минути. След като са готови ги залейте с останалия карамелен сос или бял айсинг. Сервирайте топли.


Ще останете очаровани, обещавам ви. 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓

📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:

Бъдете здрави и добри,
всичко друго ще се нареди! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? 
Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти ! 
📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на cussivalo@yahoo.com 
Благодаря ви, приятели! 




петък, 3 ноември 2023 г.

Пълнено свинско с кладница / Meat Log with Oyster Mushrooms

 

Настройвате ли се вече на коледна вълна? Знам, че е трудно при все, че в началото на ноември се разкарваме по къс ръкав навън, но съм сигурна, че рязко ще стане студено и ще се радваме да прекарваме повече време у дома. Пак ще се ровим в нета за нови рецепти, с които да изненадаме близките, нали?


Ще искаме да са хем нови и различни, хем не твърде нетипични за техния вкус, за да не се окаже да си го ядеm сами. В това забързано ежедневие вече или плануваме нещата от рано или в последния момент, определено да уцелим точния момент -  няма. 

Аз ви предлагам заедно да опитаме новите рецепти подходящи за идния зимен и празничен сезон, така че да знаем какво ще се хареса и изяде до трохичка, когато всички от семейството или гостите се появят. Първото ми предложение е за това чудно и много вкусно свинско каре, пълно със сос от сирена и гъби кладница.

Много есенно, уютно и същевременно засищащо, както казва баба, "яж без хляб". Върви даже и с туршия и червено вино. Изпитано и проверено, а сега е ваш ред :) 

Необходими продукти:
1 кг св. каре
500 г гъби кладница
80 г меко масло
100 г крема сирене
2-3 скилидки чесън
5 с.л. магданоз
2 с.л. копър
лимон
сол, черен пипер

Много лесна рецепта, без много продукти и може да я приготвите още днес. Минете набързо през хоремаг-а и купете един свинско каре. Напрaвате разрези почти до края на месото на разстояние около 1 см. 


Почистете гъбките и изрежете вътрешната част, която е по-жилава и оставате само крехката част от периферията. Nарежете част от тях на ситно, а други оставете така като ветрило 


Отделно си нарежете чесъна, лука и копъра на ситно.


Сложете ги в купичка, заедно с парченцата гъбки, мекото масло и кремата сирене. Разбъркайте докато получите еднородна смес. 


Овкуснете месото със сол и черен пипер, както отгоре, така и между прорезите.


Сложете между прорезите от сместа равномерно, 


а между някои от тях сложете от по-големите парченца гъбки ето така. Започва да прилича на пънче с гъбки, нали? :) Забиваме два дълги дървени шиша по дължина на месото, така че да държи всичко стегнато докато го пече. 


Откосяваме отгоре с малко лимонче и слагаме малко водичка в тавичката на дъното. Самите гъби, месото, маслото и сиренето ще пуснат течност и ще се образува сос, но е добре да има половин чашка вода за всеки случай. 


Печем ястието под фолио около час. Винаги пека първо на висока температура, около 200 градуса, докато се загрее фурната и заври водичка, после намалявам на 180-170 с вентилатор и пека докато месото стане крехко. 
Махаме фолиото и запичаме докато покафенее ето така:


Останалия ни в тавата сос прехвърляме в сосиера, а месото в голяма продълговата чиния. Махаме дървените шишчета и режем


на пържолки. Много ароматно, много вкусно и сочно. Опитайте и ми споделете впечатленията си в коментари, а най-добре, ми изпратете и снимка ;) Ако пък имате някакви нови интересни идеи, които искате да сготвя и пробвам за вас, не пропускайте да ги заявите по същия начин :) 



Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓

📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:

Бъдете здрави и добри,
всичко друго ще се нареди! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? 
Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти ! 
📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на cussivalo@yahoo.com 
Благодаря ви, приятели! 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...