вторник, 7 февруари 2023 г.

Кекс с вафли / Bundt cake with wafer

 

С годините сякаш става все по-неловко да демонстрираш чувства като влюбеност, може би защото се приема по-скоро като емоция за младите и донякъде даже като инфантилно поведение. Любов и уважение - да, но влюбеност - айде моля ти се, без лиготии. Дали само нашата народопсихология  е такава или просто защото ни се струва всеки западен празник като харчилница за пари, но Св. Валентин сякаш е вторият най-недолюбван модерен празник след Хелоуин. И дори и да има доза истина във всяко твърдение до тук е малко тъжно, че избираме да сложим строго лице пред причината да излезем дори за ден от скучното ежедневие с тема, която не е никак лоша, особено ако наистина имате любим човек до себе си. 

Няма по-голям романтик от мен, поне аз не познавам, но и на мен ми се свиха сармите (както се казва ) след като се опрах в живота от последствията на разпада на дългата връзка. Дълго време след това не исках да призная, че някой може да ми е любим, гадже или че чак пък да съм влюбена, не искам да се излагам с такива емоции, които после трудно мога да изтрия от интернет пространството. Остават вечни, като значка на срама, че си хвалил някого, а вече не си говорите. Любовта обаче винаги си намира начин да те повали, промени и ако си достатъчно смел да й дадеш втори, трети и ако е десети шанс. Не ме плащат хората, които се влюбват често, а тези които мразят дълго, така че реших, че колко лошо може да е един ден да забравим, че сме големи, възрастни хора и да си нарисуваме сърчица на бележката с обяда, да си подарим изключително безвкусен сувенирен подарък с нашите лица или да си посветим стих. В крайна сметка, животът е твърде кратък за да сме постоянно толкова практични и скучни. 

И все пак, защото на този ден най-често се прави кекс, реших и аз да спретна такъв -  тематичен. Той е добре познат на много хора и честно казано не знам кой е първоизточника на рецептата. Срещала съм го под различни имена, само с шоколад, само с вафли, със опреден вид вафли, като сладкиш на кубчета, като кекс и сега ще го видите в мой вариант. Рецептата си чака в чернови от миналата година, така че ето, че и дойде реда :) 

Необходими продукти:
3 яйца
300 г захар
100 мл олио
200 г кисело мляко
200 г брашно
1 бакпулвер 
1 ванилия
няколко шоколадови вафли или парченца шоколад


Яйцата се разбиват със захарта, която се прибавя на части, докато получим пухкава, въздушна смес. 


Прибавяме към тази смес последователно олиото и киселото мляко на порции, 


редувайки с пресятото брашно, към което сме смесили бакпулвера и ванилията.


Нарязваме си вафлички и парченца шоколад, които искаме да сложим в кекса. 


Прибавяме ги към сместа, разбъркваме и изсипваме във форма за кекс. Ако е метална е добре да я намажем с мазнина и малко брашно, но при силиконовите, които ползвам само малко олио е достатъчно. 


Печем кекса на 180 градуса около 40-50 минути, в зависимост от формата и фурната. след 20-25 минути, вече може да отваряте вратичката на фурната и да проверите с клечка дали се е изпекъл в дълбочина. 


Готовия кекс обръщам след като изстине във формата, по-лесно е с тази форма, и след това заливам с шоколадов ганаш, защото никога няма да ми стигне шоколада на мен :) 
Вие може да го поръсите само с пудра захар или пък да го залеете със заливка от масло и како, с поръска от кокос. 


Като цяло доста икономичен десерт, в който може да оползотворите много от останалите ви малки десертчета. Аз обикновено се затрупвам с вафли около Задушница, но рядко ям такива и се чудя какви нови десерти да създам, в които да ги оползотворя. Но пък това е хубавото на готвенето е, че взимате няколко различни неща у дома и създавате шедьовър, който има съвсем нов и различен вкус. 
Идеален за кафето сутрин.....


......в леглото, поднесено с усмивка! 


п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!




сряда, 1 февруари 2023 г.

Плодово суши / Frushi - Fruit Sushi

 

Ето ни в месеца на любовта и виното отново. Добре че сме си измислили поводи за празнуване през тези месеци, че иначе как ще я избутаме зимата. Стане ли лято, вече е лесно. Любовта така и така се носи във въздуха, но сега, във все още кратките и студени зимни дни, когато сме навлечени под сто ката дрехи, а еуфорията от коледните празници ни се струва все по-далчена, добре е да си припомним темата, която винаги, ама винаги ни вълнува - сладкото усещане на влюбването за първи или милионен път. 

И ако не сте от супер влюбчивите, като мен, случва ми се е много рядко въпреки, че не мога да се оплача от липса на внимание, трудно ми се завърта главата наистина, но затова пък храната го прави с лекота. Няма да е лъжа ако да кажа, че именно тя е голямата ми любов, защото досега не ми се случвало да не ми е до нея :) или поне е за кратко...после пак съм гладна. 

И все пак не всички ястия и десерти спечелват сърцето ми, както е със сушито например. И до днес днешен го ям, но не го обикнах, освен нигирито, което е без водорасли по принцип, но и ако трябва да съм честна, досега не съм яла токова вкусно суши в България, както в Холандия, Норвегия и други страни, които рибата е наистина, наистина прясна в ресторанта. 

Дано не ме заклеймите много за изказването си, тъй като живеем време в което всяко нещо може да разгневи публиката, пък било то лично мнение в личен блог :) 

Но какво да се прави, такъв е моя опит, а може би вкус. Затова пък намирам сушито за много красиво, компактно за хапване с питие и ако има нещо което, може да го направи наистина вкусно, то това е днешната рецепта.  В нея, то е в сладък вариант вместо солен, и не, няма риба в него. Това си е истински десерт, отново с екзотична нотка, ориз и уверявам ви вкус, който изкушава и вид, който съблазнява.
Ако искате да приготвите хубав десерт за идващия Св. Валентин или просто да поднесете перфектния такъв за парти, под формата на хапки, уверявам ви това е той. Много свеж, вкусен и лесна за приготвяне. 

Необходими продукти:
200 мл течна сладка сметана
350 мл вода
3 с.л. захар
щипка сол
1 ванилия

Още: 
плодове: ягоди, киви, манго
за овалване: сусам, кокос, ядки и други

Оризът за суши е специфичен. Той има достатъчно нишесте, за да се слепва добре, но си запазва формата след сваряване. За приготвянето на нашето суши леко го измиваме и слагаме заедно с водата, захарта и шипката сол да заври на котлона. След като заври, намаляваме котлона на ниска температура и варим още 20 минути докато абсорбира течността. След това изключваме, добавяме сметаната, докато е още горещ, заедно с ванилията и разбъркваме. 


Оставяме на страна да изстива, поемайки останалата течност в себе си през това време, овкусявайки го допълнително през това време. 
За самото суши е добре да имаме или машинка за такова, или от бамбуковите подложки за хранене, с което завиването става по-лесно. За щастие те се продават във всяко левче, домашни потреби и т.н. 
Слагаме подложката, в върху нея - лист стреч фолио. Разпределяме ориза ето така:


Подготвяме си плодове по желание - аз избрах ягоди, киви, мандарини, манго и банан, които нарязваме и разпределяме в основата по дължина.
С помощта на подложката завиваме всичко и пристягаме, като така образуваме първото руло. 


Използвайки белачка за картофи правим и няколко много тънки ленти от кивито и мангото, с които да облечем сушито ето така. Завиваме със стреч фолиото отново и отрязваме тази част от сушито, преместяйки го настрани, продължавайки с останалата част, която може да направим със същата или различна плънка.


Второто руло направих шарено - с част киви и манго отгоре, а други части поръсих само с черен сусам и кокос. Отново завих в стреч фолио и сложих рулата за кратко в хладилника.


След като стегнат, махаме фолиото и режем на парченца с помощта на остър нож.


Като малки плодови бомбички, които ще "избухнат" в устата ви с всяка хапка.



Перфектният парти десерт, лек, но засищащ, икономичен като продукти, но носещ много вкус, цвят, настроение и възможности за експериментиране.


Ако искате да направите сос за топене, може да използвате такъв от пасирани замразени малини, в който слагам винаги малко захар, сол и олио, така че да стане като дресинг.


Ще се радвам да ми пишете или изпратите снимки на вашите творения, които да споделя а моята страничка и социални мрежи :) 


п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!

петък, 27 януари 2023 г.

Тутманик на триъгълници като от закусвалня / Тutmanik - Bulgarian layered bread with cheese

 

В петък обикновено ви представям рецепта или за нещо сладко, с което да си подсладите уикенда или рецепта за нещо подходящо за закуска. По-рядко предложенията ми са свързани с основни ястия, овен ако не са по-връткави и си трябва повече време за приготвяне, за което почивните дни са идеални. 

Не знам как е при вас, но ако има един тестен ден в седмицата, за нас това е събота - или ще са палачинки, мекчики, банички, сандвичи, хот-дог, но все ще има нещо с което да стартираме деня така, че да не ни се става повече от леглото :) И защо не, не е като да ни чака работа в градината и нали затова му казват ден за почивка. 

Предлагам ви и на вас, изгодно, естествена изолация от пухкав био материали за идните студени дни под формата на изкусителни тутманичета на триъгълници като от закусвалня. Не знам дали все още се продават така, но преди години помня, че поне в нашия град точно така ги предлагаха. 

Тутманикът като име винаги ще свързам с това, че като бях невръстна тийнейджърка видях един от уважаваните от мен метъл батковци да се реди на опашка в закусвалнята. Мислех си, че сега ще сгъне две мазни банички или ще си вземе една голяма боза, но когато дойде неговия ред дочух как попита : "Тутманичетата топлички ли са?" и цялата ми представа за това колко е сериозен , страшен и величествен се стопи като масълце в тестена закуска. Тогава научих, че не само не никой е по-голям от хляба, но никой не е много корав пред топлия леб. Сега ще ви покажа как да си направите точно таквиа тутманичета, пълни с масълце, сиренце и много, много любов. 

ВИДЕО РЕЦЕПТАТА СТЪПКА ПО СТЪПКА може да видите за сега в Инстаграма ми ТУК> 

Необходими продукти:
Около 700 г брашно София мел Бяло
400 мл хладка вода
1/2 кубче жива мая
150 мл олио
125 г масло
300 г сирене
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
1 яйце + 1 жълтък

Аз използвах бяло брашно на София мел, но може да ползвате и друго - класик или екстра. Приготвяме си продуктите на масата, като водата трябва да е леко топла, но не и гореща.


Тъй като ползвах жива мая, първо  я активизирам. За целят във водата слагаме захарта и маята и разтриваме с пръсти във водата, докато се разтвори напълно. 


Баба ми винаги добавя 1-2 супени лъжици брашно в маята, правейки я повече като гъста каша, за да е по-лесно омесването й после. 


Оставяме я настрана да шупне или иначе казано - да набъбне и да стане на балончета. 


Пресяваме брашно и слагаме две трети от него в купата на миксера ( или в съда, който ще меси, ако го правим на ръка) Правим в него кладенче и добавяме шупналата мая, яйцето и около 3-4 с.л от олиото.


Пускаме миксерът да меси, като по стените му започваме да прибавяме постепенно от отсяното брашно, още олио, ако е необходимо и солта. Прибавяме докато тестото започне да се оформя на топка в центъра и се отделя от стените на съда от само себе си. 


С още малко от олиото намазваме купа и прехвърляме тестото и покриваме със стреч фолио. Оставяме на топло да втаса за около час-два в стая или за много по-кратко, около половин час на 50 градуса във фурната. 


След като тестото втаса го изваждаме на масата и си приготвяме плънката - начупеното сирене и разтопяваме маслото заедно с останалото ни олио. 


Разделяме тестото на четири равни части. всяка част оформяме на топка, като взимаме една, останалите покриваме да не съхнат.


Всяка топка разточваме на правоъгълен лист, намазвайки го с маслото и олиото и поръсваме със сирене. Сгъваме на две по дължина и отново повтаряме - масло и сирене, сгъваме още веднъж и отново, докато не стигнем до квадрат. Към последния етап си помагам още веднъж с точилка, разстилайки предпоследно за да сгъна за последен път, но като цяло не е нужно да правите толкова пластове, ако не искате. 


Така процедираме и останалите парчета тестото, оформяйки четири квадрата, които поставяме в правоъгълна тава, намазана с олио, на малко разстояние един от друг, за да има накъде да бухнат. 


Оставяме ги да втасат още веднъж, и след като удвоят обема си ги нарязваме с нож на триъгълници и намазваме отгоре с малко жълтък, който сме разбили с малко вода или прясно мляко.


Пъхаме да се пече в силно загрята фурна 190-200 градуса до готовност - около 25-30 минути, Проверете към края дъното дали е запечено добре. Ако тутманикът тръгне да се запича много отгоре, а отдолу е още суров, сложете лист фолио и допечете така.


Готовия тутманик задушете за кратко с кърпа и найлонова торбичка, за да може да омекне още повече. Уханието на масло и сирене е направо неописуемо....


Аз използвах по-голяма тава, но в по-малка ще бухнат повече не височина. Хапвайки от него ще разкривате от всички вкусни пластове и със сигурност тази закуска "ще ви върне в първи клас", както се казва :) 
Сподели ми в коментар коя е твоята любима закуска от закусвалните, за която си спомнящ с умиление :) 



п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...