сряда, 28 декември 2022 г.

Пилешко "Уелингтън" / Chicken Wellington

 

Не знам дали сте от работещите в следващите дни или сте отпуска и ваканция, но аз ще съм на работа. Ето защо реших да планирам новогодишното меню по от рано тази година, тъй като и без това по магазините е нещо страшно, а пък и ще пътувам. И въпреки, че Коледното ни меню е почти винаги традиционно, то новогодишното е винаги нещо ново, интересно и възможност да експериментираме с вкусове, цветове и най-вече да има "Уоу" ефект, защото дори и у дома, тази вечеря е специална, тъй като задава тон на цяла една нова година. Хубаво е тя да е изобилна, богата и наистина вкусна. Здравословна не знам до колко ще е, но едно е винаги добър избор - ако избирате месо, то нека да е българско, отгледано на наша територия. Сигурно сте чували, че хората от дадена страна би следвало да се хранят предимно с растения и животни от същия ареал, тъй като организмът им е най-благоразположен да ги асимилира добре. Не знам дали е така, но знам, че последно време виждам повече салати с авокадо в ресторантите отколкото с ряпа, моркови, ябълки и други такива благинки, които съм убедена, че ще се върнат на мода. 


И макар прасенцето да е хит за българина по Коледа, предлагам да заложете тази година на българско пиле от Лудогорско пиле, вместо американска пуйка за Новогодишната вечер. Не защото второто не е вкусно, никога няма да чуете това от мен, но сега съм създала една супер рецепта, която не търпи отлагане : "Пилешко Уелингтън".
Знаете, че съм фен на този вид ястие, защото комбинира толкова много любими за мен неща и след като в блога съм правила много вариации досега, от които може да избирате, искам да ви представя може би най-вкусният досега. Моят човек у дома не признава много чужди ястия, но това го яде за първи път и каза : "Това трудно ли се прави? Ако не, може ли по-честичко да го правим, защото мога и за работа да си взимам?". Ами защо не, има си всичко, все едно основно, гарнитура и хляб в едно - нещо като High class дюнер, който и най-злоядите ще одобрят. Ако искате да блеснете и тази година с ястие за милиони, но все пак с достъпни и народни продукти, следвайте рецептата. 

Необходими продукти: 
Около 800 г пилешки гърди Лудогорско пиле
Около 800 г бутер тесто
За плънката: 
2 стръка плаз
200 г гъби
200 г свинско филе/ шунка/ бекон
150 г крема сирене
100 г краве сирене
100 г кашкавал
80 г горчица
1 жълтък за намазване
сол и черен пипер


Рецептата не е никак трудна за правене, като ще се убедите и във Видео рецептата, която може да видите в Инстаграм, ако натиснете ТУК.
  Започваме с плънката, за да има време малко да изстине. Нарязваме на по-дребно праза и гъбите. Запържваме ги по отделно. 
Първо гъбите в малко олио, като искате може да добавите и малко масло, за още аромат. Махаме ги от огъня и ги осоляваме леко. 

В същия тиган запържваме докато омекне и праза. 


След като празът е готов, прибавяме кремата сирене, натрошеното краве сирене и рендосания кашкавал. Разбъркваме всичко и оставяме да охлади леко, докато приготвяме месото. 

   

За целта разрязваме пилешките гърди на малки пържолки, като от половин пеперуда правим поне две. Начукваме ги с чукче, за да станат по тънки и редим върху стреч фолио плътно едно до друго образувайки по-дълъг правоъгълник. 
  

Може да осолите леко пържолите със сол и черен пипер, но не прекалявайте -плънката също е солена и има достатъчно вкусове в ястието. След като се наредени ги намазваме с тънък пласт горчица. Изберете мека или по-люта според вкуса си. Отгоре наредете гъбите и притиснете към месото, за да залепнат добре. 

 

Следващият пласт е от свинското филе. Може да изберете шунка или бекон, като комбинацията на вкусове става наистина чудесна. 


Завършваме с плънката от праз и сирене, която разпределяме предимно в средата. Завиваме месото на роле с помощта на стреч фолиото като на салам, така че да стегне. Приберете във фризера или хладилника за кратко, докато разлиствате бутер тестото. Хубаво е да работим с бутер тестото, докато е студено, тъй като иначе започва да лепне. Ако е само охладено, а не замръзнало може и веднага. Сложете завийте месното роле в бутер тестото и завийте добре. 

 

Всеки път го оформям различно, с различни шарки, но този път реших да бъде като дънер на дърво, тъй като след изпичане има приятен кафяв цвят. 
Загряваме фурната на 200 градуса с обдухване.
Преди да го пъхнем да се пече го намазваме с малко размит с вода или прясно мляко жълтък. Обезателно направете две три дупки с вилица или дървен шиш в тестото, за да излиза парата, за да не се напука при печене. 


Печем първоначално на силен огън, докато хване хубав захар, след това покриваме с фолио и допичаме за още 20-30 минути до готовност. 
Не правете грешката да слушате мъжа си и да го режете веднага, защото лигите му текат по врата ви и ви дебне като чакал. Не, че кой знае какво ще стане, но му трябва малко време да стегне. Нещо, което въобще не се взе под внимание, но пък да ви кажа честно - и за мен няма по-вкусно ястие от това току що извадено от печката. 


Определено рязането на стабилни парчета вечерта беше по-голямо предизвикателство. Вижда се разликата на следващия ден за обяд, когато пак го нападнахме, 


Според половинката ми няма разлика, защото е еднакво вкусно, но аз държа да си кажа всичко :) 
Неповторима вкусотия ви казвам, а от това количество излиза доволна доза. Дълго е колкото цялата тава на фурната, така че ако сте по-малко хора, може да си спретнете и половин доза. Ние обаче си го изядохме, защото комбинацията на, сирена, гъбки, празец и после вкусни гарнитурки ни се отрази мнооого добре на изтощената психика в края на годината :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята,  а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!



понеделник, 19 декември 2022 г.

Постна боб чорба за Бъдни вечер / Bulgarian White Bean Soup

 

Имате ли си любимо ястие за Бъдни вечер? Кое е то? Моето е маминия постен боб. И макар софрата да е отрупана с толкова много ароматни и вкусни гозби, аз знам, че от всичко ще опитам, но от бобчето ще си сложа две панички. Така е от дете, та дори и до днес. :)

Когато съм си говорила с мои приятели и познати, усещам, че не всеки изпитва тази привързаност и магия на тази специална вечеря, но за мен винаги е било така. Никога масата ни не била така отрупана с ястия, когато тогава, пък макар и постни. Мама разбира се винаги ни приготвяше вкусна и прясна домашна храна, но нека се съгласим, девет ястия за една вечер не е реално постижимо, осен ако няма тематична вечер "обери хладилника". Ние пък си бяхме само трите - мама, сестра ми и аз, та не бяхме свикнали на големи угощения. На Бъдни вечер обаче всичко ставаше специално. Цялото суетене преди да седнем на масата, молитвата, която мама казва и как се държим за ръчичики подредени по "старшинство". 

Винаги хапвахме на тишина, без музика, телевизори и странички шумове. Чуваше се само щастливото премляскване, а в стаята се разнасяха ароматите на всички ястия, примесени с малко тамян и горещия восък на свещичката забучена в житото. Никога не ставахме от масата, докато и последния от нас не се нахрани, а след като приключихме, не сядахме отново на нея до сутринта. Любим момент ми беше и когато бях още съвсем малка и живеехме още с баба и дядо, как дядо изнасяше купичка боб, парченца питка и по малко от другите ястия на терасата, поглеждаше нагоре и казваш "Ела, дядо Боже да вечеряме". 

Навън беше тъмно, студено, а във въздуха се усещаше още един познат за зимата мирис - на горящите комини от всички домове, в които тази вечер се случваше едно и също. 

С годините броят на ястията на нашата трапеза се менеше, както и броят на хората около нея, но едно беше сигурно, боб чорбичка винаги ще има. И мама, и нейната майка преди нея - баба ми го приготвят по този стар начин, както е адета - без подправки, без запръжки, бистър и постен както повелява традицията. 

И преди да си помислите, че е само боб и вода, не е така. За мен няма по-вкусен от тоз боб за Бъдни вечер, в него усещаш богатството на простичкия, но божествен вкус на майката земя в едно единствено зрънце, което е зряло и сега увряло, за да напълни устата ти с най-прекрасния вкус. Елата да ви покажа как:  

Необходими продукти:

около 400-500 г български боб "Имало едно време" Крина

1 голяма глава лук

2 сухи чушки

сол на вкус

Както виждате съставките са съвсем малко, даже няма и олио, но повярвайте ми, толкова е вкусно и като се казва постен боб за празника, точно това имат предвид.


Може да накиснете боба от предната вечер във вода, но може и директно. Избрах си хубав български боб на Крина, който се отглежда района на Добруджа и Плевен. Вижте само какви хубави зрънца. 


Слагаме вода за боба, колкото да го облее и кипваме водата. След като водата кипне, ще се запени, но ние точно това целим. Отцеждаме боба от тази вода и го слагаме отново в тенджерата. този път слагаме вече вода като за самото ястие - два-три пръста нас самия боб, в зависимост колко чорбичка предпочитате. Когато и тази вода заври, слагаме нарязаната на ситно глава лук и две сухи чушки. 


Оставяме яденето да заври отново и после намаляваме  силата на огъня и оправяме бобчето да се вари на много тих огън до пълното му увиране или докато омекне. Чак накрая добавяме сол на вкус, поне една супена лъжица си отива. 
Ако искате да се посгъсти малко накрая, може да увеличите силата на огъня, след като бобчето е омекнало и да поври така, с което някои зрънца ще се разкъсат и ще сгъстят леко чорбата. 


По принцип в този боб не се слага нито мазнина, нито цвят - подправки като пипер и т.н. Може да сложите само сухи чушки, но много внимавайте да не са от онези изгорелите, които ни пробутват в магазините. Много често те са горчиви и рискувате да стане и бобът такъв. 

Каня ви да ми се доверите и да опитате този традиционен постен боб за Бъдни вечер, като за мен най-вкусната комбинация е със СОДЕНА ПИТКА( РЕЦЕПТА ТУК) и скилидки чесън, които да гризкаме докато посръбваме от горещата чорбичка. 

Нали така и така сме само семейството у дома, може да си позволим да си хапнем и повече чесън. :) 

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята,  а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 

Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!



петък, 16 декември 2022 г.

Хлебче "Дядо Коледа" / Santa Bread Recipe

 
Всяка година с моята приятелка / шеф организираме забавления преди празниците за колегите в офиса, за да повдигнем духа им в този натоварен период.
Днес беше истинска изненада като те бяха организирали неща и за нас. Изключително съм трогната и съм горда с прекрасните хора с които работя.

🤘Нека не забравяме, че каквото и да става, и този Коледен сезон срещу нас са преди всички хора - колеги, шефове, шофьори, лекари, куриери, сервитьори и нека бъдем мили,
търпеливи и добри.

Нека даваме бакшиш и усмивка, не само "ако са си заслужили", а защото всеки иска да бъде оценен и поощрен понякога. Дори и нещо да се обърка по празниците, приемете го с усмивка и си припомнете, че преди всичко сме хора, а те не са машини.

Най-добрите подаръци, които можем да дадем на близките и децата около нас са не тези, които сме купили / поръчали/ доставили навреме, а усещането, че празникът е любов, хармония и добрина!

И за да ви запаля по идеята, ви каня още този уикенд да запретнем ръкави и да си направим едно чудесно коледно хлебче, ей така за настроение, творчество и защото си е много вкусно. Ако имате деца у дома, това е чудесна рецепта в която може да ги включите, но дори и да нямате - на детето в мен му беше достатъчно да се зарадва от самия процес.


Може да ползвате любимата си рецепта за солено, а защо не сладко тесто, така че да ви излезе около килограм в готов вариант. Аз ви предлагам моето тук:

Необходими продукти: 
За тестото:
500 г брашно 
300 мл прясно мляко
2 ч.л. захар
50 мл олио
1 пакетче суха мая за хляб
1 жълтък за намазване отгоре
сол

Започваме  с приготвянето на тестото, като ви обещавам това тесто ще искате да си го запишете. То е от рецептата за солено панетоне и съм го приготвяла и от два вида брашна. Аз лично не бих променила нито съотношението, нито вида им, но тъй като знам, че ще ме питате - рецептата става и с обикновено брашно.

      

В купа смесваме брашното и сухата мая, а след това захарта и леко затопленото мляко. Слагаме солта по ръба на съда и започваме да месим ( на ръка или с миксер на режим "месене") докато прибавяме малко по малко от олиото по ръба на купата.
Целта  е да стане меко, нелепнещо тесто, което само се отделя от съда и се оформя на топка в средата. Винаги може да добавите още малко брашно или мазнина за целта, ако ви се стори необходимо. 

Прехвърляме тестото в леко намазана с олио купа и правим кръст отгоре с ножа. Завиваме със стреч фолио и слагаме във фурната на 50 градуса за да втаса и да удвои обема си.

Готовото тестото разделяме на две части, като всяка от тях разточваме на ето такава форма. Първо едната, която прехвърляме в  по-голяма тава, аз използвах тази на фурната. 


Втората разрязваме на четири части по този начин. Най-голямата долна част режем на лентички, които ще бъдат брадата на дядо Коледа. 


Прехвърляме я върху вече положената първа част от тестото, в долната половина. От парчето тесто над тази голяма част правим мустаците, като разрязваме с нож на ленти, но по дължина, а не по вертикал както за брадата и 


отново прехвърляме в тавата. Всяка лентичка усукваме леко на фитилче, така че да се получат къдрички и брадата и мустаците да бъдат "по-достоверни".
Оставяме малък отвор между тях за носа.


С третата, по-голяма лента (парче от нарязаните) оформяме лентата на шапката, която виждате тук, а с последната част от тестото оформих носа, очите и още детайли на шапката.
Очите може да направите от маслини, ако хлебчето е солено или стафиди/ фурми/ сушени сливи ако е сладко.


Преди да пъхнем да се пече оставяме хлебчето за още 15 минутки на топло да втаса, а след това намазваме лицето му с малко размит с вода жълтък, а към остатъка добавяме червена боя и глазираме шапката и нослето. аз поръсвам малко брашно върху брадата, защото така тя остава снежно бяла. 

Печем хлебчето в загрята фурна, на 180 градуса за около 30 минути. 
Ах, че сладурко :)  


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята,  а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...