петък, 3 юни 2022 г.

Леко парфе с брауни и череши ( без глутен, без бяла захар) / No White Sugar Brownie and Cherry Cheesecake ( Gluten free)

 

Пред вас стои една предоволна Люси. Най-сетне драмата с ремонта приключи ( или поне за сега) и въпреки, че тотално бях забравила какво е готвене се завърнах в кухнята. Тя милата изглежда още по-жална и раздрънкана в контраст с новата баня, но и на нея ще и дойде ред живот и здраве. 

Ще събирам, ще спестявам и ако поредната инфлация не ми изяде парите може и да стигна и нея да ремонтирам. Така сме ние обикновените хора, които няма на кой да разчитаме да ни плаща апаратаментитЙЕ и ремотитЙЕ, ама поне знам, че няма кой да ме съди, че нещо ми е дал или помогнал, а всичко съм постигнала сама:) 

Моята драма с ремонта приключи почти едновременно с тази на Джони Деп и Амбър Харт, като по-епичност не мога да кажа на кой е по-голяма, но мога да ви споделя, че последно време по-интересно реалити не бях гледала. "Ергенът" ряпа да яде!


Не ми е интересно да гледам как младите се лъжат преди да се вземат, но дай ми да слушам какво мазало е след няколко месеца под един покрив и веднага вадя пуканките. Не, не съм злобарка, която се радва на хорското нещастие, но е добре да знаем, че парите не решават всичко и че колкото и половинката да ни лази по нервите понякога, поне не водим битката "за вдигнатата/ свалена седалка" по телевизията. 

И така...нямам търпение да ви покажа какво приготвих първите няколко дни, след моето завръщане. Няма да хваля нищо излишно, обещавам! Готвих това, което ми се ядеше, а не това, което е модерно или търсено. Готвих това, което ме вдъхновяваше и исках да създам рецептите, които искрено исках да влязат в менюто ни. Ето например сега е сезонът на черешки, ягодки, тиквички и честно казано месото го оставям леко на заден план. Сладко все така ми се хапва, но се стремя да си приготвя по-здравословен вариант като днешния.  


Без бяла захар, лек и летен. Нещо, което може да ти даде хем плод, хем свежест, но и малко шоколадово усещане. Предлагам ви да опитате това уникално парфе с основа от шоколадова торта без брашно, която със сигурност ще приготвя и в друг вариант. Още в суров вариант не успях да се насладя на страхотната текстура, а крема на парфето е без желатин в основата, за да се насладим на най-кремообразните хапки.

Ето и рецептата:

За форма 22 см:
За блата :
3 яйца
170 г шоколад
3/4 ч.ч. кокосова захар Passiflora
1/2 ч.ч. кокосово масло ( или обикновено) 
1/2 ч.ч. какао
1 ч.л. ванилия
щипка сол



За крема:
180 г крема сирене
200 г ценено кисело мляко
120 мл сметана
подсладител на вкус*
За отгоре :
500 г череши 
3 с.л. кокосова захар
250 компот/ червен сок
1/2 пак. желатин 

*ксилитол / мед /кленов сироп

Започваме с направата на блата. Разтопяваме шоколада и коксовото масло в микровълновата фурна. 

   

След това разбиваме и прибавяме кокосовата захар, 


какаото, ванилията и солта. Разбъркваме още малко и 

  

прибавяме едно по едно яйцата разбърквайки.


Изпиваме сместа във форма за торта със падащи стени, застлана с хартия за печене. 

    

Печем на 170 градуса за около 20 минути или до суха клечка.


Докато блатът изстива, приготвяме крема. За целта разбиваме с миксера кремата сирене, сметаната и цеденото мляко. 

   

Кремът е достатъчно гъст и няма нужда от желатин или друг стабилизатор, но с какво ще го подсладите оставям сами да изберете. Може да изберете и кокосова захар, но тя е оцветява леко, затова имайте предвид това. 


Изсипваме крема върху изстиналия блат и прибираме в хладилника.

За последния пласт може да изберете два варианта- топъл или студен топинг.

Аз избрах да направя студен или иначе казано желатинов пласт, макар и много тънък, колкото леко да държи черешите, но ако изцяло искате да няма желатин може да направите топъл .( За целта загрейте изчистените от костилките череши с кокосова захар и добавете малко една супена лъжица царевично нишесте и 100 мл вода така че да получите гъста заливка. )

Ако искате десертът да е по-свеж, изберете моя варианта: сложете черешите със някакъв червен сок или компот ( в него вече ще има сладост и може да не слагате повече) , да се загреят на котлона и прибавете набъбналия в малко студена вода желатин, разбърквайки докато се разтвори напълно. ( ако не искате да ползвате сиропи, компоти  или сокове, аз пасирам понякога череши и ги размивам с вода :) )


   

Оставете да се охлади и наредете първо черешите върху крема, а после сложете и от сиропа и приберете в хладилника да стегне.


Нека ви кажа защо избирам и кокосова захар Passiflora като основен подсладител на десерта тук. Освен, че е една от захарите  с минимална обработка, тя се заменя с бялата захар буквално едно към едно, но с тази разлика, че има наистина уникален вкус за десерти, няма нужда даже да добавяте ванилия към сладкиша. Ако искате да направите някой шоколадов блат по-наситен, по-ароматен и една идейка по-здравословен, препоръчвам ви да имате един пакет у дома. Попитай ТУК къде може да я намериш. 


В този десерт исках да създам именно такъв наситен, ароматен,  лепкав, много шоколадов блат тип брауни, но без брашно и бяла захар.


За разлика от повечето ронливи блатове на чийзкейковете с бисквити, тук имаме плътен блат, в контраст с пухкавата и кремообразна и лека текстура на крема.


Свежите, леко тръпчиви черешки пък са последния пласт свежест и сладост, който ще опитате и ще завърши цялата приказка.


Само вижте....


как се плъзга  с лекота..


Най-хубавото е, че дори и да си хапнете по-голямо парче, няма за какво да се притеснявате. В десерта няма нищо вредно!


Искате ли да ви споделя още здравословни рецепти или пък копнеете за традиционна торта от епично нездравословен характер? Кой плод ви се съблазнява най-вече тези дни? Напишете ми в коментар някоя кулинарна задачка или пък просто споделете да си поговорим тук или в Инста :) 

 
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!

 

петък, 20 май 2022 г.

Шоколадова торта "Ягодова касетка" / Chocolate and strawberry crate cake

 

Чакането си заслужаваше, а?  Гледайте каква съм подмазвачка, защото нямам време да ви отвърна на всички коментари и запитвания, но само да свърши ремонта на банята и вярвам, "че само след 800 дни "( или поне толкова ми се струват) всичко ще бъде наред! Липсва ми кухнята, ароматите в нея и нямам търпение да се нахвърля на десертите, защото такива красоти съм намислила, че само време да имам, ще създадем заедно на трапезата незабравими картини. 

Като днешната!

 Отдавна бях запланувала такава тортичка, щайга с ягодки и тъй като те все по-често се появяват в зеленчуковите магазинчета, сметнах, че сега й е времето. Човек никога не може да сбърка с шоколада, затова заложих на шоколадова торта с мока усещане, за тези от нас, които обожават кафето. Ако не сте от тях обаче, винаги може да го пропуснете и да заложите само на какао и шоколад.

 Вярвам, че тази торта ще ви направи усмихнати и щастливи, защото има това свойство като първи клиент пред току-що отворила каса в супермаркета в 17 часа. Кефът  е неописуем, когато късметът е толкова на твоя страна. Няма да ви бавя много, защото знам, че ще трябва да напазарите продуктите след работа, за да може уикенда да я спретнете, а аз ще протъркам ръчички в очакване на първите ви снимки, с които да се похваля! 

Необходими продукти:

За блата:
300 гр брашно 
100 гр какао 
300 гр кафява захар
 250 мл мляко 
250 мл олио 
250 мл вряла вода 
3 яйца 
1 ч.л. сода 
1 ч.л. бакпулвер 
1 ч.л. ванилия

За сиропиране:
500 мл топло леко кафе с какао 

Крем:
300 г шоколад
400 мл сметана
250 мл маскарпоне
40 г мед
1 ч.л. нес кафе ( по желание) 

Още : 
14 бр бишкоти саворяди 
16 бр вафлички за щайгата 
натрошено Орео за "пръстта" 
700 г ягоди 


Започваме с направата на блата. Съставките са от любимата ми Руска черно- бяла торта, но съм заменила бялата с кафява захар. 

Може да видите по-подобно в линка по-горе как да направите блата, но иначе е на принципа 1. Яйца със захар се разбиват на крем. 2. Сухи съставки се смесват в купа. 3. Прибавят се към яйцата и поетапно с течните съставки се достига хомогенна смес. 

   













Печем блата на 170 градуса за около 15-20 минути в тавата от фурната, застлана с хартия за печене. Размерите на тавичката ми са 26х36 см.
След като блата се изпече го оставяме да се охлади и разделяме на две равни части. 
И двата блата се сиропират при сглобяването на тортата, но тъй като нямам снимка на самия сироп ще го опиша тук. Аз правя много слабо , разредено кафе или мляко с какао с кафе, зависи кой вкус ви допада повече и сиропирам много. Тъй като четката не винаги ми върши работа, си слагам сиропа в шише с дупки на капачката и така попитва много повече в блата, 

       




    



Кремът правим като разтопяваме шоколада ( аз избирам микс от млечен и черен) в 250 мл гореща сметана на крем. Към тях прибавяме и меда и кафето, ако искаме още по-засилен мока вкус. 


Останалата сметана, разбивам задно с маскарпонето на пухкав крем. 


Слагаме малко по малко от пухкавия крем, към охладения ганаш, така че да им изравним температурата и разбъркваме, а 


после прехвърляме шоколада към сметаната и маскарпонето създавайки тази шоколадова фантазия като мус. 


Върху сиропирания блат редим бишкотките за да видим колко ще ни отидат като бройка.
Предполагам, че ще има разлика от вида на тавата и бишкотите, но идеята е да имаме още един сочен елемент в муса.


Намазваме един пласт от крема върху сиропирания блат, а после редим и бишкотите, които също потапяме в сиропа.

     

Завършваме с още крем, с който измазваме и тортичката отстрани. Не заравяйте да сиропирате и втория блат. 


По крема ще бъде лесно да залепите и вафлите, като слагаме страничните по хоризонтал, а в краищата по вертикал. Вместо "пръст" слагаме натрошено Орео. 

    

Пълним щайгичката с красиви и свежи ягоди, като за повече автентичност не махайте дръжките - те придават повече чар и свежест. 


Не мажа ягодите с нищо, вярвам, че така се запазват свежи също и честно казано понякога просто искам да хапна плода в най-естествена му форма.


Tака де...това преди да ги залея с шоколад, защото аз просто не мога да се спра :D


Хора, слушайте ме сега! Не знам през какво преминавате, не знам на коя страна сте, в който и да е конфликт, но както едно малко детенце наскоро ме попитат "Защо възрастните никога не се усмихват?",  се сетих, че е наша задача да си намираме поводите за усмивки. Ако не намираме, да си ги създадем. Е, кажете сега, това не ви ли усмихва?! 


Обичам да създавам торти и десерти с характер, защото Господ знае, аз имам такъв в излишък! Искам да ви заредя с енергията ми и напоследък ви създавам по-живи или различни десерти именно с тази идея, всичко това е около нас, детското също :) 


Хващам ножче и режа парчета, защото кой би отказал на тази магия от шоколад, сочни бишкоти, шоколадов мус и ароматни ягоди? 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...