петък, 24 декември 2021 г.

Коледни сладки "Коледарчета" / Christmas carols cookies


"Ех, бе Люска, защо сега ги пускаш тези сладки, та и тях да правя тепърва" Ами какво да ви кажа, знаете ли колко рецепти чакат още да бъда споделени, но няма време за всичко преди Коледа. Специално тази рецепта съм я правила ( както и снимките) преди години, когато попаднах на нея съвсем случайно тук. От тогава все не ми достига време да ги направя, но сега, когато отново съм с цялото ми семейство в Холандия и с племенника търсим какво още да играем по време на локдаун, смятам, че едни такива коледарчета ще ни дадат няколко часа занимания, които ще зарадват всички накрая.


Малко кътче от България и българския дух, с който да допринесем към празничната вечеря днес. Не са постни сладките, но пък са идеални за раздаване на следващата сутрин и всеки който ги види ще ахне :) 

Рецептата е много лесна и бърза и вярвам, че ще обикнете. Ето я нея:

Необходими продукти:
550 г брашно
200 г мед
5 с.л. захар
1 бр. яйце
100 мл олио
2 ч.л. сода бикарбонат
1/2 пакетче канела

Започваме като смесваме меда и захарта, които после загряваме леко загряваме на водна баня и разбъркваме добре. Внимаваме да не кипне. След това добавяме яйцето и олиото и разбъркваме с миксера. 


След това към сместа  постепенно добавяме пресятото брашно, содата и канелата. Омесваме хубаво нелепнещо,  меко като пластелин тесто, като ако е необходимо добавяме още брашно, затова го добавяйте на порции. Готовото тесто охлаждане в хладилника за около 30минути.


След  това време разточваме кора с дебелина около 6 мм. и изрязваме с нож квадрати със страни 8 см. Прехвърляме ги в тава застлана с хартия за печене и  продължаваме да оформяме както е показано в приложените снимки. През това време нека сме загрели фурната на 180 градуса. 


Завиваме едната страна, после слагаме солетка и претцел, после другата страна. Винаги правете първо една сладка и изпичайте - ако се разлива, сместа има нужда от повече брашно. Ако има нужда да промените начина на оформяне, също, ще може да го коригирате при следващите. 

    

Не забравяйте да оформите и крачетата по този начин.


Слагаме сладките да се пекат за около 10-15 минути, докато порозовеят. Изчакваме да изстинат напълно и ги украсяваме с разтопен шоколад, в който сме сложили малко олио или прясно мляко, за да не стяга веднага. 

Ако желаете може да украсите с малко захарна украса за детайли. 

Нямам търпение да видя вашите коледарчета. 

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!

Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!

понеделник, 20 декември 2021 г.

Най-вкусните постни кюфтета / Vegan Rice Patties

Колегите на мама и до ден днешен говорят за уникалните ми оризови кюфтенца, за които искам да ви разкажа сега. Добре, че е Бъдни вечер и има поне един ден в който мога да натикам нещо постно в устата на половинката, защото по-голямо месоядно от него няма. И все пак, кой от нас не обича тази специална, магическа вечер, която ухае на варива, сухи чушлета, печена тиква, хляб и тамян. 
Сигурна съм, че почти всяко семейство е изградило през годините любимо и традиционно за домакинството си меню за този празник, но все пак не спираме да се оглеждаме за нещо ново, което да поднесем на тазгодишната трапеза. Еми не търсете повече. Тези кюфтенца ще бъдат звездата на вечерта.  

Хубавият ориз е в центъра на тази рецепта и затова ви препоръчвам такъв, който е идеален за ястия от нашата национална кухня. Рецептата е много лесна и бърза, а от тази доза излизат около 12 броя, така че ще стигнат за всички. Вижте колко малко ви трябва:

Необходими продукти:
1-2 картофа
1 морков
1 стрък праз 
сол/ черен пипер
брашно за овалване
олио за пържене

Започваме като измиваме ориза и го сваряваме в малко подсолена вода. На съседно котлонче слагаме да се варят и картофите. Аз го правя докато са цели, даже с кожата, само леко набучкани с вилица. 


След като оризът се свари напълно, го отцеждаме от водата, а картофите обелваме и оставяме да се охладят.
През това време нарязваме праза на по-ситно и рендосваме моркова. Запържваме ги докато омекнат на умерен огън в сгорещено олио на котлона. 


В подходящ съд смесваме сварения ориз, намачканите картофи и задушените зеленчуци. Овкусяваме със сол и черен пипер на вкус. Опитайте сместа докато я разбърквате, но с мярка, защото аз едвам се спирам да не я изям още тогава. :) 


Грабваме една пълна лъжица от сместа и оформяме на топка, която сплескваме леко, за да стане на кюфтенце. 


Всяко от тях овалваме за кратко в малко брашънце. Оставяме да поседят така 2-3 минути, за да може брашното да полепне, а през това време загряваме още малко олио в тигана.


Запържваме кюфтенцата до златисто и от двете страни на умерен огън, за да може да се запечатат и да запазят формата си след като изстинат. 


Гарантирам ви, няма да останете равнодушни и най-вероятно ще включите още едно ястие в традиционното меню за Бъдни вечер. Ако ги направите, не забравяйте да ми пишете и изпратите снимки :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!


неделя, 19 декември 2021 г.

Солено Панетоне / Savory Panettone Recipe

 

Панетонето взе, че се превърна и у дома в традиционна рецепта за Коледа, но ето, че тази година искам да ви изненадам с нещо различно - солено панетоне. Не си мислете обаче, че тази версия на познатия ни италиански хляб е моя измислица, защото именно приятелката ми Жени, която от години живее там и e собственик на магазинчето Вера Италия, от където пазарувам ( ив същност ни запозна)  ми подшушна за него. Често я питам какво ново италианско изкушение да ви представя и след като миналата година ми сподели много за традиционното Коледно меню на италианците ( може да го видите тук) , тази година реших да поглезя и себе си , и надявам се вас с тази чудесна рецепта. 

В нея се съчетават идеално класически италиански вкусове и както сме разбрали досега - тази кухня определено допада и на българския вкус.

Знаят какво и как да си похапват, а соленото панетоне е уникално хлебче, което може да приготвите с най-различни плънки. Може да бъде основно ястие, може да бъде страхотна закуска на другия ден, а според мен пък е и идеалното ястие за Нова година, когато често сервираме по-коктейлна храна, тъй като голямата част от вечерта прекарваме на крак. 

Сигурна съм, че в рецептата все ще си харесате нещо - я вида тесто, я някой деликатес, който съм "внедрила", като таен агент. И този път си  позволих да опитам някои неща, които си бях набелязала от магазинчето, и мога да ви кажа, че имам мнения, които бързам да ви споделя ( Тъй като често ме питате къде и как може да ги намерите, съм сложила линкове в удебелените букви) . Но ето и рецептата: 


Необходими продукти: 
За соленото тесто:
300 мл прясно мляко
2 ч.л. захар
50 мл олио
1 жълтък за намазване отгоре
сол

За пълнежа:

Още: 
домати
краставици
салата
маруля/ рукола

Форма за панетоне

Започваме  с приготвянето на тестото, като ви обещавам това тесто ще искате да си го запишете. Толкова ми хареса, че почти веднага направих втора доза, но с  него оформих едно чудесно коледно хлебче, което ако имам време, ще ви споделя също.


Смесваме двата вида брашна. Аз лично не бих променила нито съотношението, нито вида им, но тъй като знам, че ще ме питате - ако решите го направете. Като цяло брашното Манитоба се използва за приготвянето на панетоне ( сладката версия може да видите тук) и всеки разбирач ще ви каже, че хубавото брашно винаги е от значение, а подходящото - още повече.

      

В купа смесваме брашната и сухата мая, а след това захарта и леко затопленото мляко. Слагаме солта по ръба на съда и започваме да месим ( на ръка или с миксер на режим "месене") докато прибавяме малко по малко от олиото по ръба на купата.
Целта  е да стане меко, нелепнещо тесто, което само се отделя от съда и се оформя на топка в средата. Винаги може да добавите още малко брашно или мазнина за целта, ако ви се стори необходимо. 

Прехвърляме тестото в леко намазана с олио купа и правим кръст отгоре с ножа. Завиваме със стреч фолио и слагаме във фурната на 50 градуса за да втаса и да удвои обема си. 


След като е готово, го оформяме отново на гладка топа и прехвърляме във форма за панетоне. Аз си взимам книжни, за еднократна употреба от магазинчето също. По-удобни са ми, няма миене, не се мажат с олио, и честно казано самото тесто не се нагрява така както с металните форми и се изпича по-приятно.
Оставаме да втаса още веднъж и после мажем отгоре с размит с малко прясно мляко жълтък.
Пъхаме да се пече в загрята на 180 градуса фурна за около 40 минути.

      

Оставаме го да изстине напълно, преди да го разрежем на равни блатове. Казвам ви, че тестото чудесно - гледайте колко равни стават :) 


Започваме реденето на вкусотиите между пластовете. Отдавана се канех на някои продукти от магазина, и след като Жени ми каза с какво го хапват те по Коледа, си избрах следните деликатеси. 
Обичах мортадела и преди, но мортадела  с шам фъстък...ей това е нещо, което трябва да се опита. (Знаете ли, че мортаделата има многовековна и интересна история. Италианците се шегуват, че това е колбас, който винаги го е имало, защото е един от първите такива. Следите за него датират още от I век от н.е.: В Археологическия музей на Болоня има римска стена, която изобразява от едната страна прасета изведени на паша, ​​а от другата хаванче с точилка. Древният „ферцимен миртатум“ (сегашната мортадела) всъщност се приготвяла от свинско месо, намачкано в хаванче, което след това се е сварявало и е ароматизирало с подправки и мирта. Името и вероятно произлиза от латинския термин "mortarium", което представлява съд, в който древните аптекари и готвачи намачквали лекарства, билки или храна - хаванче.)


Другата звезда в ястието е този пушен кашкавал, като си се поглезих доволно тази година, признавам си. Взех си целия "патладжан" и не съм спряла да се тъпча с него по всякакъв начин. Този кашкавал доста се доближава до българските, но пък  за разлика от тях, поне знаеш, че е направен от мляко :)  и всъщност до ден днешен се прави по същата технология.
Снабдих се и с малко свежа салата - домати, краставички и рукола. Краставичките комбинирах на пласт с маслинена паста, защото смятам, че много си подхождат. 

     
Последно искам да похваля тази майонеза. С нея направих и руска салата, която имаше между пластовете, но и отделно намазвах от нея по хлебчето. Ако искате да опитате наистина вкусна майонеза, която си има вкус на яйца, препоръчвам тази с две ръце.
Харесва ми, че не е толкова мазна и има естествено кисела нотка, която я прави наистина свежа за салата и сандвичи.


Оставям подредбата от тези неща на вас, но аз слагах руска салата на два пласта, маслинена на други, а на трети само майонеза - между тях - богато количество кашкавал, салам и салати.

     
След като сглобих панетонето, сложих един дървен шиш да държи конструкцията и направих малко снимки още същата вечер и после на сутринта. На другия ден бяха слегнали и се бяха зелепили по-добре. 


В разрез ми изглеждаше сух, но после видях, че именно това помогна да се отрежат идеални парчета, и да се хапва на малки сандвичи, без да се размазват сосовете. Разбира се, вие може да сте още по-щедри с плънката :) надявам се да ви хареса и ако го приготвите, не забравяйте да ми изпратите снимки :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 
Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...