петък, 10 декември 2021 г.

Салата с печен лук / Roasted Onion Salad with Walnut and Cheese

 

И тази седмица приключи и да ви кажа не беше кой нещо особено. Само дето гледах едно тик-ток клипче за един пич, който за пръв път научава, че съществуват стъклени домакински съдове ( не говоря за йена) и начина по който се кефеше на това откритие, на вида му, и колко е яко да гледа как водата се затопля на котлона в прозрачния съд беше толкова заразяващ, че си дадох сметка, "Ето  така изглежда щастието, когато си възрастен". Тоалетна хартия на промоция, нова посуда, няколко поредни зелени светофара или просто да приготвиш нова вечеря, която всеки да одобри. Помня като малка, но учителката ми от 1-ви до 4-ти клас ни покани с една съученичка у дома, май бяхме направили нещо хубаво и това ни беше наградата, пък и израснах в климат, в който не беше толкова неуместно..та тогава за първи път видях моята "госпожа" да си върже косата, да сложи домашните дрехи и да ни каже "Хайде да ми помогнете сега да измислим какво да сготвим за вечеря". Направихме списък с всичко, което имаше у дома и почнахме да даваме идеи. 

Явно това мъчи всеки човек на средна възраст- какво да сготвя днес. Напрежението покрай празниците се увеличава, защото хем искаш да разнообразиш, хем не искаш да е тотална изгъзица на която домашните ще се цупят. Тази година се постарах да ви предложа познати рецепти в нов облик, така че да пасват на традиционния български вкус, който с годините се по разчупи малко и е готов да приеме някои нововъведения, ей така, за разнообразие. Днешната салата не е нова за българската кухня, но я направих още по-богата и стана чудесна гарнитура за онова уникално КОЛЕДНО МЕСЦЕ, за което ви говорих последния път, Именно то се мъдри там на снимките като гарнитура и ви обеща да ви споделя рецептата за тази вкусотия в следващия си пост. Ето я и нея: 
Необходими продукти:
2-3 глави стар лук
орехи
магданоз / копър
кубчета сирене
нар 
сол
оцет 
олио


Почистваме и нарязваме на половинки или четвъртини лука. Запичаме го във фурната с малко олио и сол, докато омекне. След това го оставяме да изстине и го нарязваме на парчета. 


Овкусяваме салатата със останалите съставки, като често тази салата се сервира с яйца. за мен така става още по-тежка, затова го заменям с кубченца сирене. 


Смятам, че козето си върви чудесно, особено с орехите и нара, но вие може да ползвате и краве.


Подправяме със сол, олио и оцет и разбъркваме. Става чудесно. Особено като гарнитура към месо. Опитайте и вие :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!



сряда, 8 декември 2021 г.

Свинско с уиски сос и мачкани картофи /Whiskey glazed pork shoulder with potatoes

Днес в офиса обсъждахме кога да е коледното парти и като видяхме календара, амчи то никакво време не е останало! Решихме, че докато не нормализират пиенето на работа, ще трябва да си направим поне един-два купона, за да може всички колеги да присъстват поне на  един от тях и аз приех с чест това решение. Реших също така, че не е никак рано да ви предложа да си направите едно невероятно коледно свинско с уникален уиски сос и мачкани картофи за гарнитура.

Опекох месо с кожа, така че имаше мазнинка, месото остана сочно, а глазировката му е един път както се казва. 

Джим, Джак и Джони все още са любимите ми мъже, що се отнася до това да ме отпуснат и периодичната чашка с парещо уиски и ледени кубченца, които да подрънкват в чашата не ми е непозната територия. Редно бе да ги включа и в някоя рецепта все някога, тъй като да се готви с алкохол не е нещо ново все пак. Аз дори слагам в яденето :) 

Днешният сос ( и рецепта като цяло) е моя измишльотна и искам да ви вдъхновя да създадете своя вариация на рецептата, с подръчни за вас материали, както аз направих. В рецептата съм снимала всички използвани от мен продукти и не са ми платили за това, защото реално няма разлика какво рекламирам и какво ползвам :) Ще се убедите сами.

На снимката ще разпознаете и една уникална салата от печен лук, която може да видите също тук. Но първо рецептата за това съблазнително месце.

Аз взех плешка с кожа, но това не бих казала, че е важната част. Глазирано всяко месо с този сос ще стане уникално вкусно, а самото приготвяне пък на рецептата отнема всичко на всичко 20 минути. Останала част е печенето, време в което може да отделите на почивка или да приготвите този десерт например, който ще се върже чудесно с ястието. 

Ето и списъкът с необходимите продукт:
Около 1 кг свинско месо ( плешка) 
1 сока на лимон
2 с.л масло
олио
сол

За Уиски соса: 
1/2 ч.ч. уиски 
1/2 ч.ч. сладко от кайсии/ ананас
1/2 ч.ч. бульон от месо
1/3 ч.ч. кафява захар
2-3 с.л. соев сос
1.чл. лют сос Срирача
подправки: сол, черен пипер, чесън на прах, червен пипер,лют пипер на люспи

За гарнитура: 
1 кг картофи 
салата от печен лук ( рецептата идва скоро) 
сол/ черен пипер
зрънца нар

Тъй като взех плешка с кожа, реших да й направя прорези на решетка, за да може да влезе по-лесно глазировката в нея и да я овкуси. Натъркваме я хубав със сол, аз го правя на ръка, за да може да влезе навътре в месото.


В по-дълбок тиган ( тъй като ще пръска) загряваме олио и масло, за да има повече аромат месото. Запържваме го хубаво от всички страни, така че ако има кожа да стане хрупкава, или ако няма да придобие вкусна, кафява коричка. 

  

Прехвърляме местото в подходящ съд и изстискваме лимона върху него, като се опитваме да сложим навсякъде.
Заемаме се със соса. За целта слагаме уискито в касерола, 

  

прибавяме кафявата захар, соевия сос и сладкото. Аз имах едно домашно сладко "Тропкана", което не съм публикувала, но то е точно такова каквото се търси тук. Леко трапчиво и сладко -кисело, така че да уравновеси вкусовете. 

    

Слагаме на котлона да заври и да къкри около 15-20 минути, като прибавяме и останалите продукти на вкус. Добре е да опитваме соса и сами да преценЯме дали искаме да е по-солен, по-сладък или по-кисел.  Алкохолът ще поизври, но ще запази аромата си, стига да е качествен, затова е хубаво да сложите хубаво уиски.  

   

След като сосът е готов, мажем с него месото и слагаме част от него в тавата и доливаме с малко хладка вода, най-добре такава, с която да оберем мазнината от тигана, в което сме пържили месото. 
Печем месото под фолио първо на 200 градуса докато заври, а после на тих огън, около 160-градуса, за около 2-3 часа, в зависимост от големината на месото. 


Може да изваждаме периодично и да мажем със още сос месото, а след като при натиск то се разпада с лекота, махаме фолиото и допичаме отгоре само за няколко  минути, докато хване хубава коричка. 

Картофите приготвяме отделно, като между тях слагаме и малко лук, който ще използваме за салата. Използваме цели картофи с кожа. Надупчваме ги с вилица и заливаме с малко олио ( или масло) и осоляваме. Печем в силно загрята фурна, отново под лист фолио, до пълното им изпичане. 


След като са готови, махаме фолиото и ги смачкваме леко с вилица, и допичам за кратко, така че да се запекат в тази си форма. 


Сервираме месото в подходящ съд, като сложим отдолу картофите, отгоре месото и глазираме месото с останалия ни сос. Украсяваме с малко зрънца нар за празничност и няколко клонки салвия. 


Месото е толкова крехко, че се разпада с лекота и може да го сервирате на порцийки, давейки го във невероятния сос.


Толкова  е вкусно, че ако имаше как, щях да го приготвя с цяло прасенце с ябълка в устата, но за нас с половинката беше достатъчно да си облизваме пръстите поне две вечери :), а в комбинация с уискито, къде в соса, къде в чашата е направо.......абе, разбирате защо е за Божия празник! 



Изгарям от желание да ми споделите какво мислите, а защо не и да ми поръчате рецепти за празника, затова ще следя вашите коментари и желания. Не забравяйте да ги отправяте по познатия и описан по-долу начин :) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!













 

петък, 3 декември 2021 г.

Коледно дзукото / Christmas zuccotto


След като сезонната ми депресия удари дъното тези дни, осъзнах, че усещането за наближаващата Коледа ми вдъхва не само надежда, но и наистина ме зарежда. Купих си нова, мека карирана, коледна пижама и пухкави пантофи със звънчета, а у дома вече греят светлинките на всеки прозорец. Коледната тематика преобладава във всяко ястие, което приготвям вкъщи и с нещо толкова малко и уж незначително, изведнъж настроението ми се промени драстично към по-добро. 


Затова и реших да не пропускам и тази година да се поглезя с малко истински, качествени, италиански продукти, като си направих коледната поръчка във Вера Италия. Тъй като една от най-любимите ви празнични рецепти е именно за Панетоне ( виж тук), реших тази година да ви изненадам с една различна, но пак много традиционна за италианците рецепта - солено панетоне, за което ще ви разкажа в идните дни. 
Първо обаче, ще ви съблазня с този уникален десерт за дзукото, който обогатих с коледни аромати и декорация под формата на КОЛЕДНА ШАПКА, и ви обещавам, ще ви очарова! 


В него сложих едни от най-вкусите бонбони с ром които съм опитвала, но и най-силните. Бях чела за тях някъде и като ги видях в магазинчето, си мислех, че ще е идеално да си спестя използването на ликьор за десерта. И да ви кажа - не сбърках! Освен супер шоколадови, те са с много наситен вкус, който не е на есенция, а на истински ром. Чак пари на гърлото и един бонбон е достатъчен да ви накъдри косата :) 
Но да не ги прехвалвам предварително, нека ви покажа колко лесна и чудесна е тази рецепта.


Необходими продукти:
120 г пудра захар
2 много дълги кафета
кората на 1-2 мандарини
зрънца нар  


Започваме като разбиваме половината сметана ( една кутийка) на пухкав крем. Това е животинска сметана и трябва да я разбиваме охладена. Вече няколко пъти си взимам от нея и наистина ми е фаворит като вкус - направо е като сладолед :) 

   

Заделяме сметаната настрана и след това разбиваме цялото маскарпоне със пудрата захар на крем. Изрично изчаках да заредят от това маскарпоне, защото беше се изчерпало, но това според мен е най-вкусното.

   

След това смесваме битата сметана с маскарпонения крем, като го правим със шпатула на ръка, за да не пребием сметната и запазим въздушността на двете смеси. 


След това си сваряваме две дълги кафета ( много дълги) и ги слагаме в подходящ съд, където да потапяме бишкотите. Смятам, че тези бишкоти също имат по-добър вкус от продаваните в големите вериги, но това ще оставя вие да прецените. Според мен всеки автентичен, италиански продукт допринася за това десертът да се отличава като качество и вкус.

Ако имате такава метална ( или пък друга купа с диаметър около 20 см) , я облечете с малко стреч фолио. 

       

След това си рендосваме кората на мандарините и нарязваме ромовите бонбони на парченца. Сложете колкото смятате, че ще ви е вкусно, аз не прекалявах, защото са много силни, но пък парчетата бях по-големи ) 

           
Сглобяваме дзукотото като потапяме бишкотите за кратко в кафето и ги редим по този начин в съда:


След това слагаме част от маскарпонения крем, а отгоре нареждаме плодовите корички и парченца бонбони. Слагаме още един ред сочни бишкоти и повтаряме процедурата с крема, мандарините и бонбоните. Завършваме  с още един пласт напоени бишкоти и завиваме и отгоре със стреч фолио. Прибираме десерта за вечерта в хладилника. 

   

На следващия ден обръщаме десерта върху чиния махаме фолиото.
Разбиваме втората кутия сметана на сняг и смесваме с останалия ни крем от пълнежа, който сме си заделили от предния ден ( със сигурност ще ви остане, има достатъчно) 


С него измазваме дзукотото, а отгоре слагаме топче от два бонбона, които също обличаме в крема.

  


Останалия крем прехвърляме в два поша със звездовиден и кръгъл накрайник, среден размер. 
Със звездовидния правим помпона, страничните "шевове" и основата на шапката


А с кръглия, вътрешните украси на "плетката". Украсяваме "шапката" с малко зрънца нар за още повече коледно настроение. 


Първоначалният помпон ми се видя по-малък и разбих още малко сметана, за да го направя по-голям. Това са особеностите, които мога да кажа по тази рецепта, всичко друго се получи както го исках и то с лекота. 


Вкусово обаче надмина моите очаквания! Обикновено раздавам десертите, но този път си го запазих за мен Толкова лек и въздушен, усещането за мандарини, и наситени шоколадови бонбони с ром, сочни бишкоти и кафе просто те карат да ядеш и да не спираш. 


Освен много тематичен, смятам, че това е и перфектният десерт за празничната трапеза тази година, защото е много по-лек и свеж спрямо някоя тежка торта. Всеки ще намери място в коремчето за парче от тази вкусотия и най-хубавото е, че не изсъхва, а само става по-ароматно! 

Нямам търпение да ми споделите вашите коледни шапки, които да споделя на страничкaта ми във фейсбук:) 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!





 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...