понеделник, 16 декември 2019 г.

Шоколадов крем с маскарпоне и Бейлис / Dark Chocolate Mousse With Baileys And Mascarpone


И вие ли сте от хората, които си записват? Говоря за всичко. Аз постоянно записвам неща на тефтери, списъци, хвърчащи листа, бележки по джобовете, от списък за пазаруване, до задачите за деня, на кой да се обадя, размери за дадена мебел или уред, който търся и много често си забравям списъците. Познато ли вие? Баба ми например си има едно тефтерче " да не забравя"  и постоянно забравя тефтерчето. Разбираемо за баба, която тази година ще стане на 80 навръх Коледа, но нейната внучка, която би трябвало да е в разцвета на силите си, не се връзват нещата.
Онзи ден попреглеждах трите тона документация и листа по бюрото, опитайки се да подредя, гледайки колко неща от списъците съм изпълнила и ми попадна един от миналата година по това време.



Моята приятелка Марето ( или Сърдечно както й казвам, защото е най-сърцатото същество, което знам) ми подари бутилка Бейлис за коледен подарък. Беше толкова мило и изразяваше нашето вътрешно желание да се видим с нея в един и същи град, да се натряскаме и да си говорим безкрай.  И така 365 дни вече, в които така и не се случи. Хвана ме една такава надъхана яд и реших, че ще отворя тази бутилка и ще ударя един шот, ей така, в името на идеята. И като тръгна по гърлото тази сладост, веднага в главата ми се зароди рецепта.

Image result for having idea gif
Да, ама аз вече кажи-речи съм планирала какво искам да пусна за декември, а  с този ремонт няма място много за готвене. И все пак, то ме човъркаше така силно, все едно се чудя къде съм си забравила тефтерчето "не забравяй".
Исках да създам един изкусителен шоколадов крем, с маскарпоне, бейлис и напоени амарети.
Знам, че по празниците се правят десерти, но истината е, че след всички тежки ястия, рядко ни остава място и за тежък десерт Един добре охладен крем от хладилника, с ухание на затоплящ гърлото алкохол и високо качествен шоколад обаче е друго нещо и за него ще се намери място дори  след най-обилната вечеря.


Да, обаче, нали като ми хрумне нещо, трябва да е като хората и исках да направя този десерт с истинско, вкусно италианско маскарпоне. Писах на любимците си от Вера Италия дали имат още налично, защото знам, че зареждат само по Коледа от това маскарпоне. Не мога да ви обясня каква е разликата, но че има разлика с това от магазина - има. Така и така амаретите и шоколада също са ми от Вера Италия и ги ползвах за Новогодишното меню тук, оставаше ми само истинското хубаво маскарпоне.


Image result for italian gifGalbani е една от наистина старите и уважавани марки в Италия, която съществува още от далечната 1882 г. Продуктите им са избор на 9 от 10 италиански семейства. Всеки техен артикул се създава с уважение към традицията и с гаранция от над 6000 проверки на ден. Аз пък нали съм си любопитна и се поразрових всъщност малко за историята на маскарпонето.

Оказва се, че данни за него има още в 12 век като е създадено за да може да се консервира млякото в излишък. Има малко разногласия относно името му, но най-популярната легенда разказва, че през 12 век  млад испански благородник, опитвайки го възкликва “Mas che bueno” (Più che buono) - Повече от вкусно и така става известно като Mascarpone, което пък на ломбардски диалект означава извара.



Аз мога да гарантирам, че днешният ми крем е повече от вкусен и направо ще си оближете лъжичките, чашките и устната кухина, веднага щом го опитате. Рядко мога да гарантирам, че един десерт ще се хареса на всички, но честно казано, ако това не ви хареса, не сте хора :)
От сега си знам, че същия ще направя и във формата на торта, само и само защото тази вкусотия трябва да се разпространи като политика в България :) Само вижте отблизо тези пластове!!!



А ето и рецептата:

Необходими продукти:
300 г маскарпоне Санта Лучия
3 бр яйца
120 г захар
150 г тъмен шоколад
150 мл Бейлис
мини амарети

 

Започваме като нарязваме шоколада. След повече от три рецепти, най-сетне му видях сметката на този шоколад - много добра инвестиция за такова качество, грамаж и цена. Отделно в купа отделяме жълтъците от белтъците, като кипваме малко вода на котлона, тъй като ще работим на водна баня. Оставяме и маскарпонето на стайна температура.

                            

Прибавяме 50 г захар към жълтъците и ги разбиваме на водната баня, докато поличим хубав крем, а захарта се разтопи. Така няма да ви притеснява, че ядете сурови яйца, защото на практика те вече са преминали нужната термична обработка, за да бъдат безопасни. 


 Прибавяме към тях шоколада и разбъркваме докато се разтопи, а


след това прибавяме и 100 мл от Бейлиса. Получаваме супер изкусителен и вкусен шоколадов крем. Докато се поохлади, се заемаме с белтъците.


В друг съд, отново на водна баня поставяме белтъци и останалата захар, и разбиваме на ръка с телена бъркалка, докато отново захарта се разтвори ето така:

                             

След това прехвърляме в купата на миксера и разбиваме на сняг.


Към вече малко поизстиналия шоколадов крем, прибавяме маскарпонето. Не мога да ви опиша за какво става въпрос..изядох поне няколко лъжици, докато е още в купата. 


На дъното на подходящи , десертни чаши или купичка, поставяме малко от мини амаретите. Нямат равни с бадемовия си вкус и просто са "родени" за този десерт. Сипваме малко Бейлис отгоре, като аз си слагам малко повече, защото искам да си има алкохолче на дъното на чашата - повярвайте ми, след тази година съм си заслужила ;) 


Разпределяме от шоколадовия крем, слагаме още някоя и друга амаретка отгоре, и разпределяме от разбитите белтъци. Аз имах още крем в купата, а чашките ми свършиха, затова украсих и отгоре с шоколадовия. 

                   

Пъхаме в хладилника да пренощуват и да стегнат. 


Определено охладени са още по-вкусни, а шоколадовия крем стяга и става нещо като мус, а отгоре 


пухкавите белтъци допринасят още повече към елегантността на десерта. Амаретите пък носят леко хрупкаво усещане и ухание на ядки,  което не може да се замени с друго. Хубаво е да има достатъчно алкохол, така че да не попие само в амаретите, а да може да загребвате и от соса.  


Още веднъж покупката ми от Вера Италия се оказа успешна, като сега съм хвърлила око на тази супер красива, метална мелничка за кафе в ретро стил, защото си умирам да си направя кафе у дома,  прясно смляно, а няма такава машина.  Още повече, че този месец процент от продажбите отиват за да спасят човешки живот, затова сега е чудесен момент да помогнем на някого! 

Аз ви оставям с още няколко изумителни кадъра и пожелание за много сладка и предпразнична седмица!!!

 

п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!


сряда, 11 декември 2019 г.

Направи си сам: Джинджифилова коледна къщичка / DIY: Gingerbread House




Как е коледното настроение, приятели? Ако още нямате такова, ей сега с тази публикация и рецепта, се надявам да ви го създам. В края на краищата всяка Коледа в живота ни е подарък сам по себе си, поне да го разопаковаме, както се казва. Тази година, напук на всичката неразбория, положих неистови усилия да запазя коледния си дух. 

Вкъщи едни майстори ( няма да казвам кои) направиха повече бели, отколкото да помогнат, все още спя на пода в хола, в работата прозорците не са уплътнени добре и на моменти сякаш някой дементор ми изсмуква животеца през дограмата, а май и ще си мина без украшения у дома тази година, защото освен да сложа елха върху главата си, друго място почти не остана.

 Затова пък, както винаги правя, насочвам всичките си тревоги в кухнята, където ги омесвам, овкусявам и изпичам и накрая се получава нещо супер вкусно, което вече е зарeдено с много положителна енергия. А кое  е най-хубавото, което може да направите с такова нещо - ами раздайте го на повече хора. Тази година реших да раздам на любимите си хора кутийки с домашни бисквитки и сладки, заедно с картичките, като някои от тях ще предам на ръка, а другите - другите пътуват по пощата.

 Направих сладки, които да бъдат продадени за благотворителност, а тази специална къщичка подарих на едно чудесно детенце, която ще й се радва много повече, отколкото мога аз някога. Да виждаш усмивките на хората около теб, заради нещо, което си направил е толкаво възнаграждаващо и честно казано няма шопинг, който да ми донесе такава терапия колкото арт-терапията.


Отдавна се каня да си направя джинджифилова къщичка и все се заричах, че даже и сестра ми ми купи преди години  специална формичка за нея, но дори и така успях да я отложа. 

Тази година обаче, както знаете съм на вълна джинджифил повече от всякога, защото благодарение на него, с моята колежка отблъскваме дементорите от прозорците и си правим полезен и сгряващ чай с джинджифил на Verve, винаги когато ни се прииска. 

The Mindy Project Danny Castellano GIF by HULUВече ви хвалих техните чайчета по ред причини, като това, че са изцяло български продукт е само една от тях. 

Сега обаче искам да ви разкажа малко за шоколада с джинджифил, който реших да използвам за моята джинджифилова къщичка, защото честно казано, всяка бисквитка е по-хубава ако с шоколад, а това важи и за къщичката. 
Това е първият произведен в България занаятчийски шоколад с джинджифил, ръчно изработен от смлени в каменна мелница специално селектирани и изпечени на място какаови зърна, доставени директно от малки ферми в Еквадор по технологията "bean to bar" - от какаовите зърна до шоколада.


Не е тайна от никого, че обичам черен шоколад ( почти във всяка рецепта използвам само такъв), като съм яла какви ли не видове, дори и с люти чушки. Никога обаче не са ми били люти, докато не опитах този с джинджифил. Лютината обаче му е толкова приятна и затопляща гърлото, че все едно си ударил една ракийка. Реших да се ги нарежа на малки парченца и да го добавям към сутрешната си закуска ( тук), така че да прогоня всякакви възможни бактерии и вируси още от сутринта. Ако има полезен шоколад, вярвам, че това е той. 
Аз разбира се хвърлих в дълбокото с тъмния шоколад от Verve DARK GINGER TEMPTATION с 70 процента какао. За някои може би няма да е сладък като вкус, но ще ти помогне да се разсъниш сто пъти по-бързо от кафето и няма да се тревожиш за фигурата толкова. 

За ползите от джинджифила няма да почвам, защото няма да ми стигне деня да ви ги изредя, но определено ще ви посъветвам да наблегнете на него по време на студените месеци, защото е страхотен имуностимулатор и съм сигурна, че няма да ви е излишно малко Хари-Потърска магия - Джинджифилус чайчус! 

Сега идва ред на рецептата, за да ви убедя още повече колко е чудесна С ШОКОЛАД: 

Необходими продукти за тестото: 
Около 3 ч.ч. брашно ( плюс още за разточване) 
3/4 ч.ч светла кафява захар
1-2 ч.л. млян джинджифил
1/ 2 ч.л. индийско орехче
1-2 ч.л. канела
1 ч.л. бакпулвер
250 г масло
щипка сол
1 яйце

За слепването и декорацията:
захарни декорации за къщичката
пудра захар за поръсване

За къщичката използвах ето такава силиконова формичка, но от сега ви казвам, не е задължителна. От една страна е по-лесна за напарва, но пък от друга по-трудна, защото трябва да направиш тестото достатъчно меко, така че да влезе в нея, но и да прилепне добре към страните й, за да се отпечата. 
В Интернет е пълно със стотици шаблони за джинджифилова къщички, които може да си принтирате или просто да почерпите идеи и да си нарисувате сами. Намерих за вас някои тук за улеснение


Самата къщичка си е една голяма бисквитка, затова и тестото се прави по същия начин. Слагаме в купа мекото масло и го разбиваме на пухкав крем със захарта. 


Прибавяме постепенно от останалите продукти, докато получим лепкава каша, която оставяме да прехвърляме върху стреч фолио и го оформяме на правоъгълник. Оставяме го в хладилника да стегне за половин час поне, така че да може да се разточва на лист.


След като тестото стегне ще трябва да работим бързо, докато не се отпусне прекалено и започне да лепне от маслото. Затова хубаво набрашнете масата и точилката и си направете един голям правоъгълен лист.
Аз винаги работя само с половината от тестото, а другата половина завивам в хладилника, докато ми потрябва, за да не се затопля. 

Ако ползвате шаблон, изрежете формичките от разточения лист, а ако имате форма като моята, прехвърлете листа върху формата, изрежете и притиснете с пръсти, за да може да се отпечата добре.

Пъхаме ги да е пекат в предварително загряна фурна на 170 градуса, докато порозовеят леко ето така:

                          

Оставяме ги да се охладят напълно, защото така ще се втвърдят. По същия начин процедираме с останалото ни тесто.
Тъй като ги правих вечерта, реших да сглобя къщичката на сутринта.
За целта разтопих шоколада на микровълнова фурна, като го бях нарязала на ситно и разбърквах през няколко секунди.
Признавам си, не знам колко шоколад ми отиде, защото реших да намажа и страните на къщичката с него, хем да ги подсиля и да предотвратя чупене, хем да е по-вкусна. 


Frustrated Ron Swanson GIF by HULU
Не съм мазала всички парчета, само предното и задното. 
Останалата част използвах за слепване и декориране, като за сглобяването си помогнах с консерва, която подпираше страните, докато шоколадът стегне и конструкцията стане стабилна. 

Много често се използва айсинг за слепване, но според мен шоколадът е в пъти по-стабилен и по-вкусен - няма какво да се лъжем. 
Определено с него ще е по-здраво! 


                       

След като слепим всички страни, завършваме с покрива. С останалия шоколад декорирах украсата по къщичката като може да сметнете, че малко съм си оставила ръцете, но истината е, че колкото по-небрежно е, толкаво по-вкусно изглежда. Да, наистина има и супер изпипани къщички, които са чудесни за гледане, но не от всички ти идва апетита да ядеш. Лъскавият капещ шоколад си е друго нещо обаче ;) 


Още повече, когато този шоколад е : без палмово масло или други хидрогенирани масла, без соев или слънчогледов лецитин, без животински продукти, без глутен, без ечемичен малц, без подобрители, овкусители, стабилизатори или изкуствени консерванти.

Сигурна съм, че някои може да ме попитат, но други разпознават коледните захарни орнаменти, които продават често по това време на годината в Лидл. С тях декорирах къщичката, но ако вие имате желирани бонбони, солети или други вкусотии, както и деца, които отчаяно имат нужда от проект, който да ги държи мирни поне един час, дайте им да украсяват. 

Е, това е от мен за днес и наистина, от все сърце се надявам да съм донесла малко празнична безгрижност, настроение и ухание на горещ шоколад и мелодия на детски смях.

Не забравяйте да ми споделите своите отзиви , впечатления или просто да ми кажете "здравей" тук в коментарите или във фейсбук и инстаграм.


До сладки срещи, приятели! 

п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;)


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!




понеделник, 9 декември 2019 г.

Американска коледна торта с меласа / Salted Caramel Gingerbread Cake With Molasses


Дори не знам от къде да започна! Може би като всяка приказка с....

Имало едно време, едно влюбено в Коледа момиче, което цяла година очаквала с трепет това най-магическо, вълшебно и любимо време от годината, когато сякаш и най-големите скептици и мърморковци успяват да станат по-позитивни, весели и усмихнати - Коледа! Когато хората предпочитат да загърбят различията си, конфликтите от годината и да прекарат приятно и спокойно врем с любимите си хора. Когато непрестанната музика, светлини и шум не будят възмущение, а озарява тихите и мрачни зимни улици, придаващи по-скоро ведро настроение, когато всяка гозба на масата не дисектира на калории и подходящо време за консумация, а мил жест, който ни събира на масата и всички хапваме, доволни че имаме вкусна храна и възможност да й се насладим.


 Как да не обичаш Коледа, когато тя носи толкова живот и любов в себе си, тъй като символизира именно това?1 Как и аз да избера една торта за празника, като всеки ден се събуждам с нова идея за сладкиш и нова комбинация на ухайни подправки и продукти, които искам да опитам и да създам същата приказка, но във всяка хапка. Е, няма как, затова и в продължение на няколко седмици, почти не съм се спирала да правя коледни рецепти. Осъзнавайки колко малко дни има до празника, предполагам, че няма да успя да споделя всичките, но пък ще се опитам да ви представя колкото може повече. 


Тортите винаги са на почит покрай празниците, а когато са в сезона, когато е добре да носиш широк пуловер, направо са си задължителни. Днес искам да ви представя една торта, за любителите на меденките, карамела, портокал и ухайни коледни подправки - торта със захар меласа.  Признавам си, отдавна не бях готвила с такава захар, макар преди време често да купувах, но постоянно се опитвам да опитвам нови и различни продукти и като че ли бях позабравила за нея.
 След като обаче се снабдих с кокосовата захар от тиквения чийзкейк, който ви впечатли така мащабно, реших, че е време да прегледам различните видове подсладители за сладкиши, които мога да изведа на яве. Веднага разбира се чудената меласа се появи в съзнанието ми, защото имаме толкава сладки спомени заедно.
 Тя се характеризира с наситен и дълбок аромат, като е естествено богата на минерали и витамини. Честно казано според мен това и захарта с която най-лесно и бързо може да си приготвяте карамелен топинг за торти и сладкиши, без да се налага да карамелизирате захарта предварително и просто няма равна като блясък и консистенция. 


Самата торта пък се прави супер лесно и няма шанс да сбъркате никъде, което си я изстрелва направо в топ десет. Препоръчвам я за хора, които обичат вкуса на меденките и текстура на торта, която лепне в устата, носейки такава вкусове експлозия, че притваряш очи от ударната вълна ;) 
Но стига приказки, време е за рецептата:

Необходими продукти:
За блата:
3 ч.ч. брашно
125 г масло
1/2 ч.ч. мед
1/2 ч.ч. олио
250 г прясно мляко
100 мл сметана течна
1 яйце
1 пак. бакпулвер
1 ч.л. лимонов сок
подправки: канела, карамфил, джинджифил, индийско орехче

За крема:
кората на един голям портокал
половин портокал
250 г маскарпоне
350 мл сметана течна
80 г шоколадови капки

За украсата по желание:
карамел с меласа*
захаросани череши


1 ч.ч. = 200 мл 

Започваме  с приготвянето на блатовете. за целта в касерола слагаме маслото, нарязано на кубчета, захарта меласа и меда. Оставаме ги да се затоплят  на котлона, за да се разтопят и да станат на еднородна смес. 

                             


 През това време в купа слагаме около 2 1/2 - 3 чаени чаши брашно. Прибавяме бакпулвера и подправките, като те са на вкус. разбира се, че мога да ви кажа да сложите 1-2 ч.л. канела, но ако не сте от любителите на канела, може и половин да е достатъчна. Аз лично сложих повечко канела и джинфжифил и по-малко карамфил и индийско орехче.


След като сместа е готова я разбъркваме добре с телена бъркалка, а в купата на миксера изсипваме отделно разтопената вече меласа, която прилича на карамелен сос. Прибавяме към нея олиото, млякото, сметаната, леко разбито яйце и разбъркваме леко, за да се хомогенизират.

                           

Пускаме да се разбива на миксера и започваме да прибавяме малко по малко от сухата смес, докато се поличи чудесна, аромата и супер пухкава ароматна кексова смес. 


Разпределяме сместа в три тавички с размери 20 см в диаметър или две в 24 см и ги изравняваме добре с помощта на шпатула.

Пъхаме блатовете да се пекат в предварително загряна фурна на  170 градуса. 

                            

Печем ги около 30 минути, като след като се изпекат ги оставяме да се охладят напълно. 

Крема приготвяме като разбиваме маскарпонето, което предварително сме оставили на стайна температура ( може да замените си  крема сирене) със сметаната на пухкав крем. Ако сметаната не е подсладена предварително, добавете 2-3 с.л. пудра захар или пък кристална при самото разбиване на сметаната от течна форма,за да има време да се разбие добре.
аз лично не правя крема много сладък, защото ми харесва сладостта на блата в комбинация със свежестта на крема и сладостта на сиропа отгоре. 

                            

Към крема прибавете кората на един портокал, за да го направите още по-свеж, като заделете една част от него, без коричките, за измазване на тортата, з ада може да бъде по-гладък като текстура.
Между блатовете разпределяме малко парченца от плода на портокала, както и ако искате - малко шоколадови капки или пък нарязан на ситно шоколад. 


 Измазваме тортата със заделеното кремче и я оставяме да пренощува за една вечер в хладилника :)


На следващия ден я украсяваме по желание, като аз се спрях на тематична украса от иглолистни клонки и захаросани череши. 


Украсих с още малки бисквитки и разбира се карамелен сироп от меласа. Него права на око, като слагам около 100 г масло на котлона да се затопли отново със същото количество мед и меласа захар. Както ви казах, този карамел става почти за секунди, изключително лъскава и супер вкусен! 


Сега вече си правя по-голямо количество от соса и го държа в бурканче в хладилника, като го ползвам за украси и завивки за най- различни вкусотии :) 

 

Клонките ми са малко големички, но така е като помолиш половинката да ти донесе иглолистни клонки за украса за торта. явно си е мислил, че ще правя торта с размерите на тава за лютеница, за да може да стоят добре, но в края на краищата е Коледа и  сметнах, че всяко участие в рецептата, направено с любов, може само да я направи по-вкусна!


За предстоящите празници ви препоръчвам да се запасите както със захар меласа, така и с търпение, любов и много вкусни рецепти, с които да направите празника си незабравим.опитайте да се да включите колкото може повече хора в подготовката за празниците, защото покрай цялата суматоха, все по-често забравяме , че понякога радостта от живота е в самото пътешествие, а не в крайната цел :)  


Аз ви пожелавам една красива и вдъхновена седмица, в която ни остава още малко до Коледа, затова не забравяйте - бъдете добри, кажете нещо мило на някого днес, напишете картичка за приятел, който не сте виждали отдавна, не пишете критикуващи коментари в интернет, а похвалете някого, обадете се на баба без причина, разсмейте някого от сърце и помнете...тортите са направени за да се поделят! :)


 п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;)




Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...