понеделник, 12 август 2019 г.

Пастет от тиквички / Zucchini dip


Как е настроението днес, банда? Всичко на шест? Ако и вие като мен не сте на морето и ви се почива, правете като мен, почивайте където се намирате и това е. Няма да стана да ви мотивирам за работа или поне не днес, при тези температури. Знам, че някои от вас имат климатици, вентилатори или мастика за охлаждане, но аз лично нямам такива екстри и си се пържа по цял ден. Затова и готвенето у дома е сведено до минимум. Ако искате да хванете вълната на тази "мода", може да се присъедините към мен и тази седмица, когато ще ви представя бързи и лесни рецепти за предястие, основно и десерт, в този ред.

Днешното предястие ( което както е тръгнало ще си стане основно) е за един чудесен пастет от тиквички. Любима рецепта, която пазя вече достатъчно дълго в чернови, а пък някои от вас я пожелаха неколкократно и нямаше за къде вече да отлагам. Освен това ви обещах повече рецепти тип "разядки" и ето и следващата такава.


Преди да преминем към рецептата само ще кажа, че имате пълната свобода да променяте съотношението на съставките, така че да допаднат на вашия вкус. Аз съм задала по-скоро примерни количества, но бъдете убедени, че както и да го направите, ще останете очаровани. :) А ето какво ви е трябва: 

Необходим продукти: 
1 бр. по-голяма тиквичка
1/3 ч.ч. белени слънчогледови семки
2-3 скилидки чесън
150 г извара/ крема сирене
сол/ черен пипер
олио/ зехтин

Започваме като рендосваме тиквичката и я запържваме в малко мазнина. Прибавяме чесъна, който сме накълцали на ситно


и слънчогледовите семки. Разбъркваме и запържваме всичко, докато тиквичките 


поомекнат и намалят обема си. Подправете с щипка сол, разбъркайте и дръпнете от огъня. 


Пасирайте съдържанието на тиганчето в подходящ съд 


и прибавете изварата или кремата сирене. Опитвайте и коригирайте съотношението, като тук е мястото, където може да добавите още чесън, черен пипер, сол или друга подправка по желание.


Поднесете залят с малко олио/ зехтин,  поръска от печени слънчогледови семки и голямо количество хляб :)  
Ще си обложете пръстите..буквално! 



п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 


 Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

петък, 9 август 2019 г.

Перфектните мекици / Fried dough recipe


Няма нищо перфектно на този свят, но това е вярно само ако не броим днешните мекички разбира се. Една от най-класическите български закуски и едва ли има някой, който не е ставал с усмивка на лицето като дете, долавяйки аромата им от кухнята. 
Майка ми прави най-чудесните мекици и мога да кажа, че се научих от най-добрия. Мекичките й винаги бяха с прясно забъркано тесто, супер пухкави и големи, без излишна мазнина и тежко ухание. 
Аз съм от хората, които обичат да закусват солено на закуска, затова и ги похапвам винаги със сиренце, а ако искам да заблажа след това - сиренце и сладко.


Почивните дни са пред нас и този път освен нещо сладко ви предлагам да ги започнете с домашно приготвена закуска, която знаете, че ще и донесе усмивка. Ако цяла седмица сте нагъвали мюсли, какво лошо има да си отпуснете душата поне през уикенда и да закусите така както душата ви иска. Тази закуска е и Богоугодна, иначе защо ще се продава като "топъл хляб" ( pun intended) с десетки на Рилския манастир ??!! :) 


Да си призная, тамошните никога не са ми допадали, макар опашката за тях винаги да  е толкова дълга, сякаш не си купуваш мекици, а опрощаване на греховете. Доста мазни са и по-скоро хрупкави, отколкото меки. 
Е, аз искам да ви покажа как да си направите перфектните мекици, защото всеки ден един нов човек решава да научи някоя "нова" рецепта и може товаa да си ти, който четеш това сега :) 

Не е никак трудно, а ето и рецептата:


Необходими продукти:
1 пак. суха мая ( 7г) 
1   1/2 ч.л. сол
1 ч.л захар
2 с.л. кисело мляко
250 мл хладка вода ( може да поеме и повече) 
олио

Избирам брашното за баница, тъй като е с по-високо съдържание на глутен, което го прави идеално за такъв вид изделия, които изискват тестото да се разтяга на ръка. Няма да има накъсвания.

В купата на миксера ( или пък ако го направите на ръка, в подходяща тавичка) слагаме две - трети от брашното и правим кладенче. Изсипваме в него сухата мая и захарта и прибавяме хладката вода и киселото мляко. По ръба на купата слагаме солта и пускаме да се меси тестото. Постепенно прибавяме по ръбчето на съда по малко от останалото ни брашно и олио.

                             

Получаваме меко, еластично и не лепнещо тесто. Оставяме го да втаса на топло ( аз правя това във фурната на 50 градуса, като не забравяйте да го покриете с кърпа) , докато удвои обема си.

                            

След като тестото втаса, го "пукаме", за да излезе въздуха, но то ще си остане все така въздушно и дунапренено. Изваждаме го от купата и 


и го прехвърляме върху намаслен с олио плот. Аз си го разделям на парчета, за да получа еднакви по големина мекички.

Загряваме тиган с олио, като е добре олиото да  е почече.
Взимаме една част от тестото и разтегляме тестото във формата на кръг и слагаме в олиото.

                             

Добре е да пържим на висока степен, но не на най-високата, за да не ни изгорят мекичките отвън, а отвътре да останат сурови. Аз си помагам, като докато се пържи от едната страна, я заливам отгоре с лъжичка с олиото и от другата. Така се надува още повече :) 


Щом хване златист цвят отдолу, я обръщаме и пържим още две-три минутки.


След пърженето задължително ги отцеждам върху кухненска хартия.


Получават се най-пухкавите и "дупести" ( както аз определям всяка такава текстура) мекички, които може да опитате. 
Хапвайте ги още топли с любими сладка, сирена или просто поръска от захар. 
Аз вече знам какво ще закусвам утре, надявам се и вие :) Не забравяйте да ми изпращате снимки на всичките си творения, като с най-голям кеф ще се насладя и на вашите мекички по тази рецепта :) 
Update: И ако смятате, че съм добра в това, което правя и искате да ме подкрепите, може да го направите и без пари ( не, че отказвам), но както знаете, тази 2022 година съм номинирана за Инфлуенсър на България в категория Храна ( Food) от @thehashtagawards_bg ! Да, това са съвсем нови за мен награди, но отново ще имам нужда от вашата подкрепа, защото след две години пандемия и тотална изолация от "сцената", такова признание значи много ! Много ще се радвам, ако ме подкрепите с гласа ти на този адрес:
❗изисква регистрация или вписване с Гугъл акаунт (имаше проблеми с вписване със Фейсбук , но ми казват, че някои успяват вече) , но се надявам да се преборите заради мен ☺️🥰 Истината е, че с регистрацията става най-лесно.
❗ необходимо е да се гласува във всички категории за да се зачете гласа, така че дори и да гласувате за мен, няма да се отчете докато не гласувате и за всички !
Благодаря на всички, които ще отделят време да ме подкрепят в това начинание. Надявам се тези, които ме считат за свой приятел или вдъхновител да го направят най-вече.
 

Прекрасни почини дни, приятели! 



п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 

 

 Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


сряда, 7 август 2019 г.

Бисквити "Холидейки" / Holiday cookies - with meringue and chocolate


Замотах се днес у дома, тъй като си мислих, че няма да пускам рецепта. Аз си мислех, че няма и да готвя и че няма да се натъпча със сто бисквити, но неведоми са пътищата Божи. Не знам как стана, но докато си направя кафе и вече имах бисквити за кафето :) Но тези дни се чувствам доста добре, въпреки факта, че оставих почивката за ( най-на)края на лятото и вече съм на предела на силите си. Усещам го по леки депресивни въздишки и спонтанни визуализации за море, пясък, мързел и огромно количество храна, която не съм готвила аз. Докато този момент настъпи обаче, ще стискам зъби здраво, захапала от тези бисквитки, защото щастието идва in all shapes and sizes :) 

И как да не съм щастлива, когато замислях тази рецепта от доста време и ето, че най-сетне си изпълних моето собствено желание. Когато преди време ви попитах за любима храна от детството, се сетих, че като малка много обичах тези нежни бисквити, слепени с белтъчен крем, и залети с шоколад. Продаваха ги индивидуално опаковани, под името "Holiday", затова и в магазина често казвахме на продавачката " И ако може пет-чест холидейки". 


Толкова ги обичах, че дори залепналото за станиола незначително количество крем не остана необлизано и винаги съм си представяла какво ли ще бъде ако имам цяла купчина от тях.
 През последните години този вид бисквитки си намериха "двойник" на пазара с някаква мерзост, която няма нищо общо с оригинала и на няколко пъти се опитваха да ми ги пробутват, като хората, които го направиха вече няма да причинят това на никой друг. Погрижила съм се, че и цветя съм посадила отгоре :) Но да се върнем на темата! 

Холидейки ако искаш сега да хапнеш, като ония за които ви говоря е добре да си ги направите сами. Това вече няма да е никакъв проблем, защото ей сегинка ще ви дам рецептата. Може да ми благодарите под всякакви форми, в коментарите, да ми изпращате букети с цветя или просто ме благославяйте в мислите си, но и подаръци не отказвам :) Но стига приказки, личи си, че захарта ме е ударила в петите и съм в добро настроение, ето и рецептата:

Необходим продукти:
Около 450 г брашно
150 г масло
2 бр. яйца
1 бакпулвер
1 с.л. ванилия екстракт
1-2 с.л. мед


За крема:
4 белтъка
200 г захар
1/2 ч.ч. вода
1 ванилия
1 желатин

За шоколада:
шоколадов ганаш или 
140 г масло и 200 г шоколад

Започваме като правим първо тестото за бисквитите. В купа слагаме сухите съставки и разбъркваме.

Правим малко кладенче и прибавяме яйцата, меда и разтопената мазнина. Може да замените с мас, олио или смес от трите, както решите :) 


Разбъркваме добре, докато получим средно меко тесто за бисквити. Опаковаме го в стреч фолио и го прибираме в хладилника за около 20-30 минути да стегне.
Аз обикновено опаковам на правоъгълник, за да стегне по-бързо, 


а след това режа само половината, а другата остава в хладилника, докато работя с първата, за да не се отпуска. 

Разточваме я на правоъгълник и изрязваме бисквити, като големината им е по желание. Може да го направите с чаша или пък тези формички, които купих от "левчето"


Редим ги в тава с хартия за печене на дъното и правим малки дупчици по повърхностността с вилица.


Пъхаме да се пекат в предварително загрята на 170 градуса фурна ( с обдухване) и печем за около 10 минути, докато порозовеят. Съобразете времето с  вашата фурна и големината на бисквитките.

Оставате да изстинат напълно.


Крема приготвяме като в касерола слагаме захарта и водата. Варим, докато получим гъст захарен сироп, който започва да бълбука на мехурчета, но все още е в течно състояние. Дръпнете от огъня и оставете да се охлади леко. 
Накиснете желатина в малко студена вода и след като набъбне, го прибавете към горещия сироп, така че да се разтвори напълно.

Започнете да разбивате белтъците и щом започнат да стават на сняг, прибавете сиропа на тънка струйка, така че да се интегрира равномерно в белтъците.
Прехвърлете белтъчния крем в пош и шприцовайте крема на половината от бисквитките. ( Аз си ги правя на комплектчета предварително, за да ми е по -лесно) 



Залепете ги две по две и ги оставете в хладилника да стегнат за половин час. Пригответе си шоколадов ганаш или пък глазура от маслото и шоколада на водна баня, към която може да сложите и малко олио ( 1-2 с.л.) за гланц.

Потопете студените бисквитки първо от едната страна и пъхнете във фризера, след 10 минутки, като стегнат, извадете и потопете от другата страна. Това е всичко!

Не са никак трудни за напарва, а от тази доза могат да ви излязат около 25 -30 бройки, ако са по-мънички от оригинала.
Направо ми иде да си дам Нобелова награда за душевен мир, след като се наядох с тези вкусотийки!



Ако и вие имате нужда от почивка като мен, но още не й е дошло времето, хапнете си няколко почивчици ( холидейки) и нещата ще ви изглеждат по-розови :) 

Аз отивам в кухнята, защото вдъхновението ме връхлетя и ще измисля още нещо чудесно, с което да ви изненадам тези дни :) 
Усмихната седмица, приятели!


п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...