четвъртък, 2 май 2019 г.

Торта без печене с крем от хляб ( или козунак) / No bake cake with old bread filling


Няма как след Великден да не се предложи някоя торта с останали козунаци. И аз съм го правила, и другите блогъри и почти всеки един човек честно казано. Докато повечето рецепти със стар хляб ( козунак ) обаче са горе-долу на един и същи принцип, днес искам да ви предложа една рецепта, която е по-различна, а с това и още по-впечатляваща. Козунакът или хлябът тук се ползва за направата на крема. Грабнах ли ви?


Освен, че тортата е без печене, защото е бисквитена, има вкус на печена торта ( заради крема),. Има вкус още на пастичка, и на шоколад, и просто и аз не знам как да ви я опиша. Приготвих я миналата година и чак сега успявам да ви я покажа, защото тази от козунаците не остана и следа. Всичко се изяде, но виждам, че някои от вас все още търсите такива рецепти, а пък и стар хляб остава от време на време. Ако искате да имате тази икономична, вкусна и бърза рецепта за торта у дома, вижте я по-надолу:


Необходими продукти:
Около 250 г стар хляб / козунак
1/2 ч.ч. пудра захар
250 г краве масло
1/2 ч.ч. тъмно какао
300 мл топло прясно мляко
2-3 с.л. ром ( ромова есенция)
1 ч.ч орехи

Още:
1 пакет бисквити "Закуска" какао
шоколадово пръчици и ягоди за украса
ягодова сладко ( пресни ягоди) 

Започваме като смиламе стария хляб или козунака на трохи. По същия начин процедираме с орехите, като аз меря орехите с чаша от 200 мл. След като ги смелим, те ще станат малко по-малки като количество. Вие може да сложите повече или по-малко орехи :) 

                     

В купа смесваме пудрата захар ( ако ползвате не много сладък козунак или просто хляб, също може да увеличите количеството, но в рецептата има други сладки елементи и лично аз не смятам за нужно), мекото масло, орехите, трохите, какаото, млякото ( може леко да го затоплите, но не бива да разтопява маслото) и аромата. Ако не искате да е ром, може да изберете ванилия, но с ухание на ром е чудесно :) 

                            

Разбъркваме всичко, като получаваме крем, който трябва да е вкусен сам по себе си. След това в подходящ съд редим ред бисквити  ( аз ги меря предварително, за да ми паснат)

                             

а след това топвам за кратко в топла вода. Ако искате тортата де много влажна, може да оставите бисквитите и сухи, тъй като кремът ще свърши тази работа. Аз я правих за баба и исках да е доста мекичка ;) 
Върху пласта бисквити разпределяме част от крема, а отгоре слагаме по чаена лъжичка ягодово сладко или пък ягодов плод. Може да са и намачкани ягоди или пък напити в алкохол. Плодът също може да е друг :) Вижте само колко възможности крие това торте!!!

                             

Продължаваме така с втори пласт бисквити и повтаряме процедурата. При мен се побраха около три реда бисквити, като завърших последния пласт само с крем и богата поръска от шоколадови пръчици ( или рендосан шоколад)

                     

Оставяме тортата да стегне за няколко часа в хладилника, а преди поднасяне украсяваме с ягоди или с плода, който сме избрали за пълнежа. :) 
Режем на квадрати и се наслаждаваме на вкус, който трудно може да се опише...само да се опита! 


Остават броени дни до края на гласуването за наградите на Блоговодител, затова и аз ще ви помоля още веднъж да ме подкрепите с гласа си.

Номинирана съм в следните категории и ще се радвам да ги спечеля с ваша помощ!            

Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “Жител на света” -     https://kulinarninagradi.com/glasuvane/jitel-na-sveta/2/ 
Категория “Бързо и вкусно” -      https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Гозбите на баба” -    https://kulinarninagradi.com/glasuvane/gozbite-na-baba/1/
Категория “Топло от фурната” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/toplo-ot-furnata/3/

Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Изисква регистрация, но дано това не ви спре да ме подкрепите, пък и може да я помни от минали години :) . 
От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.

Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".

Благодаря на всеки, който ще го направи!

Аз ви оставям с това изкусително парченце и ви обещавам още чудесни рецепти, които ще обикнете! Усмихнат ден, приятели!


А за още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 

П.п. Гласувайте, моля!


 Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


вторник, 30 април 2019 г.

Салата от мариновани краставички / Easy marinated cucumber salad



Защото с дни няма да ви се гледат месо, козунаци и яйца вече, днес ви предлагам нещо леко, свежо и идеално за сезона, с възможност да дадете почивка нa стомаха. Любимата ми салата от мариновани краставички. Знам, че някои от вас ще си помислят какво пък толкава - "някакви нарязани краставички" и ще сбъркате повече отколкото сте предполагали. Накратко:
В Холандия, със семейството ми имаме един любим японски ресторант, където се плаща такса за да влезеш, но ядеш на корем. Сещате се?
Е, вътре можеш да поръчваш по около 15-20 ястия ( мини вариант)  на тур и трябва да ги изядеш, докато получиш следващия. Като отидем там и внесем една не малка такса за четири -пет човека, зетят ни съветва да наблегнем на хубавите неща - месо, скариди, риби и какво ли не, така че да си запълним коремчетата поне със "стойностна" храна, а не да поръчваме нудели или разни ми там зеленчуци! Мъжка логика, която признавам си, не е никак лоша! Да, ама аз винаги си поръчвам от тези краставички.. Макар и ококорено, той приема моята поръчка, защото те са наистина невероятна гарнитура, предястие и свеж елемент към каквото и да е ядене. Научите ли се да ги правите у дома, редовно ще посягате към тази рецепта. 

Последния път почерпих един господин с тези краставички, тъй като имах останали в хладилника и макар "останала салата" да не звучи обикновено апетитно, тук това не изключение. Обещавам ви, ще ви харесат и за мезе, и за гарнитура, просто им дайте шанс, за да се убедите в казаното. 
Няма да ви занимавам много, защото и аз като вас трудно започвам тази работна седмица след празниците, а пък и почваме нов месец. Все по-силно ще ни наляга желанието за почивка и запивка, затова ще гледам да ви предлагам още по-лесни, леки и бързи ястия и десерти :) А ето и днешната рецепта, която и този път си направих със соев сос Кикоман, защото ако трябва да изберете соев сос, само за него мога да ви гарантирам истински качествен продукт!



Необходими продукти:
1-2 бр. краставици

За марината:
3 с.л. мед
3 с.л. соев сос Кикоман лайт
1/2 ч.ч. оризов оцет ( може да замените с ябълков)
2/3 с.л. сусамово олио
1/2 ч.ч. наситнен червен лук
2-3 слкилидки чесън
2 с.л. магданоз
 сол / черен пипер на вкус


Смесваме всички продукти за марината в купичка. Аз се спрях този път на соевия сос с по-малко съдържание сол, защото исках да подправя и краставичките със сол и да не стане прекалено.


Опитвайте марината и си я натаманете, ако решите да я направите по-сладка, солена или кисела, но като цяло е важно да има от всичко в нея, за да притежава така търсеното умами. Залейте с нея нарязаните на тънко краставички ( да са на тънко е важно) и ги оставате в хладилника да се мариноват за около час поне. Може и повече разбира се!


Сервираме ги както са си охладени, а  вие се пригответе да ги излапате за секунда! 


Не се офлянквайте, ами почвайте да режете краставиците, защото това ще е салатата на лятото. :) Ако знаете какви още вкусотии съм ви намислила, ще искате да сме най-добри приятели.!!! Е, за сега можете да сме си такива във фейсбук, но приялите се подкрепят, затова ще ви помоля да гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител. Времето тече! 


 Номинирана съм в следните категории и ще се радвам да ги спечеля с ваша помощ!            

Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “Жител на света” -     https://kulinarninagradi.com/glasuvane/jitel-na-sveta/2/ 
Категория “Бързо и вкусно” -      https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Гозбите на баба” -    https://kulinarninagradi.com/glasuvane/gozbite-na-baba/1/
Категория “Топло от фурната” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/toplo-ot-furnata/3/

Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Изисква регистрация, но дано това не ви спре да ме подкрепите, пък и може да я помни от минали години :) . 
От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.

Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".

Благодаря на всеки, който ще го направи!



А за още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 

П.п. Гласувайте, моля!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


неделя, 28 април 2019 г.

Великденска торта с украса от швейцарски крем / Easter cake with swiss meringue cream


Христос Воскресе, приятели! Християни, не християни, метъли, кулинари, писатели, художници, мотористи, медици, певици, всякакви ентусиасти и всички хора, които носят добринка в сърцето могат да честват днес, защото това празник за опрощение, ново начало и любов! 
Нека всичките мои приятели и роднини, които правя живота ми още по-красив и добър се чувстват специално поздравени, както и всички хора, които ме подкрепят в моите начинания, нищо, че не са техни собствени! Да сме живи и здрави всички и да борим тъмните мисли с тежка музика, вкусна храна,топли думи и усмивки, да правим повече добро за другите и да ценим дори малките жестове от страна на хората, вместо да се фокусираме върху негативното. 
Доброто е навсякъде около нас, пък дори и в усмивката на човека отсреща, с която те дарява :) 

Нека днес да седем на семейната трапеза, за да похвалим готвача за яденето, както и да е станало, да намерим общ език с онзи чичо, с когото все не можем да се разберем, да се опитаме не само ние да се чувстваме добре, а да накараме хората около нас да се чувстват добре. 


Днес няма да ви занимавам с дълъг текст, не защото няма какво да ви разказвам - взех си едиН-два полудена почивка ( затова ме извинете за забавянето с отговорите, но докато се видя с всички роднини ), за малко да ни удави първо сахарския дъжд, а вчера и онзи проливния, който поне успя да измия колата от предишния. Направих голяма доза козунаци, а яйцата дето замислях да боядисвам не се получиха и се наложи да експериментирам в последния момент. Нямах нито едно пукнато яйце тази година, барабар с тези, които избелих ( ако си спомняте, споделих ви как да си избелвате яйца сами, за по-пастелни цветове при боядисване), но за сметка на това се смяхме много у дома и толкова безгрижна подготовка не съм има досега. Може би защото днес ще ходя на обяд при мама, но от сега знам, че тя ще ме нагости така, че ръцете ще й целувам! :) 
От мен се очакваше да занеса само яйцата, козунаците и една торта, а тя е тази - супер бърза, но и много красива и ефектна. Вярно, има какво още да се желае по отношение на украсата, но както ви казах по-горе - аз гледам цялостта картинка, а тя бе толкова пъстра и пролетна.


Реших, че е време да използвам отдавна закупените си руски накрайници и да врътна един швейцарски маслен крем. Сигурна съм, че кремът може да стане и само от белтъци, стига да не прекалете със захарта и да не станат твърде разтегливи. 
А самите вкусове на тортата - ами плодови, какво друго за началото на топлото време. Любими шоколадови блатове, карамелен сироп и крем "Шантили" с вкус на банан. Още малко ягоди и киви, и ето че имаме една свежарска торта, която няма как да не накара гостите ви да ахнат. Но няма какво да ви карам да се облизвате, без да ви споделя колко бързо може да я спретнете. Ето и рецептата:


Необходими продукти за 20 см диаметър торта:
За тортата:
3 бр. готови блата ( купени или от тази или тази рецепта) 
350 мл течна сладкарска сметана
1 пакет пудинг с вкус на банан
500 мл прясно мляко
1/2 ч.ч. захар
2 бр. киви
4-5 ягоди
карамелен сироп за сиропиране на блатовете
бишкоти и мини шоколадови яйца за декорация

За швейцарския маслен крем:
5 бр. белтъци
300 г захар
425 г масло
щипка сол
1 ванилия


Започваме като си приготвяме първо пудинга. Правим го според описанието на опаковката, като за целта ни трябват прясното мляко и захарта от изброените продукти за тортата. След като е готов, го покриваме плътно ( върху самия крем, не съда) със стреч фолио и го оставяме да се охлади, за да може да го смесим с разбитата на сняг сметана. 


Така приготвяме крем "Шантили". Ако пудингът ни е твърде топъл, ще разпусне сметаната и кремът ще стане много течен. 
Затова след като стегне напълно, го разбийте леко с миксер и прибавете малко по малко от битата сметана, докато получите въздушен крем :) 

За тортата този път ползвах готови блатове, тъй като моята приятелка Марта ми изпрати такива от Турция, точно с размерите на моята форма за торта - 20 см. Аз нямах много време покрай козунаците да пека и блатове, но съм ви сложила линкове към две рецепти с идеални блатове за целта :) 

Поставяме единия блат във формата за торта и го сиропираме добре с карамелен сироп. Него приготвяме както захарния сироп, с тази разлика, че първо карамелизираме захарта. Може да ползвате и подходящ компот, тъй като ще се върже добре с плодовия вкус на десерта :) 

                         

Разпределяме една част от крема, а отгоре нарязаните на по-тънко подове.


Може да се спрете и на друг вид плодове или да ползвате тези от компота. Аз сметнах, че с аромата на банановия пудинг, тези се съчетават идеално :) 


Процедираме така и останалите блатове като накрая завършваме само с крем. Прибираме тортата за няколко часа в хладилника да стегне.

Заемаме се с швейцарския маслен крем. За самите цветя използвах този накрайник, като ги закупих от магазина за левче в града ( какво ли няма вече там :))

                             

Признавам си, швейцарският крем ме изтормози малко, защото направих първо една доза, но тя се пресече. Беше станал идеален крем за шприцоване, но аз да спазя всички пропорции добавих и последната част масло, както си е по рецептата и всичко се развали. Не е невъзможно да се оправи, защото ако охладите едната част леко, а  затопилите другата на водна баня и пак ги разбиете има шанс да достигнете идеалното равновесие на температурите, но дотогава ще ви се реве, ако ви замине такова количество продукти!

Мисля, че като нищо ще ви стигне половин доза от този крем за украсата, ако не правите лалетата много високи и може да пробвате така. Също така, макар всички сладкарски рецепти да говори за пропорции ( аз видях моята от тук, като има и видео рецепта в нея), ви препоръчвам щом усетите, че кремът е станал хубав вече, да спрете за тест. Напълнете поша и вижте дали се получават хубави стабилни цветя. Ако е така, спрете да го магерите и не е нужно да слагате цялото количество масло. Казвам го като препоръка или поне аз така ще правя :) 
А ето как да направите самия крем:


За целта, разбийте леко белтъците, солта и захарта, колкото да се запенят. Прехвърлете ги в абсолютно сух съд, и ги сложете на водна баня, като е важно да не опира дъното на съда самата вода. Оставате белтъците да се затоплят леко, като ги разбърквате. Необходимо е да се разтопят гранулите на захарта.
След това махнете от водната баня и върнете на миксера, като разбърквате докато стане плътна смес като за целувки. 
Оставете да достигне стайна температура. Започнете да добавяте малко по малко от маслото, което в началото може да стои на бучки, но ще се разтвори с бъркането напълно. Слагайте следващата част масло, едва след като първата е напълно усвоена от крема.
След като кремът е готов, разделете на части и оцветете с хранителна боя по желание.


Аз го направих само с два цвята - розово и зелено, в светли пастелни тонове. 
Завърших украсата с малки шоколадови яйчица и готово! 


Не мога да ви опиша каква нежна фантазия е тази торта и как ми се иска да се усъвършенствам с този крем, за да мога да правя още такива украси!
Аз започвам да опаковам вкусотиите за гостуването, а  на вас пожелавам весело посрещане на празника. Насладете се на светлия повод със близките, семейство или приятели. Нека вашето яйце не ви предаде в борбите, а козунакът с конци или без, да се яде като топъл хляб!
 Надявам се да съм ви донесла много празнично настроение с рецептите си за Великден през последните два месеца, и ако смятате, че е така и днес ви се върши още някоя друга добринка, 


може да ме поощрите като гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител, че времето лети. Номинирана съм тази година в следните категории и ще се радвам да ги спечеля с ваша помощ!            

Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “Жител на света” -     https://kulinarninagradi.com/glasuvane/jitel-na-sveta/2/ 
Категория “Бързо и вкусно” -      https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Гозбите на баба” -    https://kulinarninagradi.com/glasuvane/gozbite-na-baba/1/
Категория “Топло от фурната” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/toplo-ot-furnata/3/

Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Изисква регистрация, но дано това не ви спре да ме подкрепите, пък и може да я помни от минали години :) . 
От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.

Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".

Благодаря на всеки, който ще го направи!



Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...