вторник, 16 април 2019 г.

Славянски гювеч / Easy Oven-Baked Rice With Vegetables



Хайде, пролет идвай вече! Навън се раззелени, но е все така предимно мрачно и студено, а аз наистина имам нужда от повече топлина и слънце. Вече предусещам уханието на зелена салата с варени яйца, агнешко с хрупкава коричка и тавичка пресни мини картофки, запечени с масло и копър. Предусещам барбекютата, играта на федербал и пийването на биричка в парка. 
Всеки ден дърпам пердето да погледна дали е дошло това време, но все още не е тук. Е, сега е време за пости, не за гости, затова трябва да събираме сили, здраве ( болната Люси ви го казва от първа ръка), енергия и когато това време дойде, нищо няма да ни спре. 

Днес ще ви предложа бързa рецепта, както обичам да ви помагам с идеи за седмичните менюта, този път постничко, но пък много  любимо. Това  е едно от малкото ястия, които съм си купувала сготвено, а историяta е следната:


Пак бях излязла по задачи разни и към края им ( вървеше към обяд) реших да си взема нещо готово, вместо да готвя тепърва като се прибера. И без това умирах от глад вече. В заведение тип "насипна българска кухня" си взех една малка кутийка от този ароматен така наречен Славянски гювеч, защото така ми се хапваш нещо лекичко, а при цвета на чушчиците, гъбките, маслинките, пък и оризът изглеждаше толкова набъбнал и сочен, че просто не устоях.

Имаше от пиле мляко в заведението - меса, риба, супи, но този ориз беше всичко, от което имах нужда в този момент. Хапнах го за нула време и се зачудих, защо не се сещам да си приготвям нещо такова и у дома по-често, при все, че повечето продукти са ми налични в хладилника така и така. Да не ви изненадва, че още същия ден, след като миниатюрната скъпо струваща порция от не чак дотам богатия ориз приключи, аз се заех да си приготвя мой такъв - още по-вкусен и изгоден.

( То остава и да не се похваля :))


Това ястие е подходящо за всички сезони, като се замислите, но на мен ми носи пролетен нюанс, защото тогава вече ми е писнало от зимните тежки ястия с месо, защото се пости и защото честно казано споменът ми е точно, че го ядох по люляково време. И тъй като е много бързо и лесно за напарва, минавам към рецептата, та да може и вие да си го приготвите още днес. Ето я и нея:


Необходими продукти:
1 ч.ч. бял ориз 
1 глава лук
1/2 морков
1/2 червена чушка
6 броя гъби печурка
6 броя големи маслини
сол, червен пипер
олио
магданоз

1 ч.ч.= 200 мл

Започвам като си подготвям продуктите, тъй като ястието се готви бързо и е добре всичко да ни е готово преди това.
 Почистих и нарязах на лентички половин голям морков, тъй като ми хареса в гювеча, който купих, че морковът е под такава форма. Вие може да си го направите и на ситни кубчета и макар да не съм фен на люспите ( особено в таратора - смърт за рендосаните краставички, само на кубчета), но тук мога да кажа, че морковът стоеше по-вкусен така.


Чушката вече нарязах на кубчета, като ако искате да има повече зеленчуци, може да увеличите количеството им.


Кромидът минавам на чопъра, тъй като искам да е по-фино нарязан и да не се усеща както другите зеленчуци индивидуално, а като цялостно ухание на ястието. 
Остават само гъбите, които нарязвам на четвъртини ( зависи колко са големи ), тъй като знаете, че се стопяват доста при пърженето, а е хубаво да ги усещаме при ядене.


Започвам като загрявам малко олио и запържвам гъбите, докато хванат приятен загар. Дърпам от огъня и слагам щипка сол и разбърквам. Изваждам ги в чиния, а в същия тиган, доливам олио и запържвам първо лука за недна-две минути, а след това и останалите зеленчуци.

                             

Накара прибавям и измития и отцеден ориз, който запържвам със зеленчуците за още една-две минути, така че да го хване мазнината и да стане по-лъскав. Прибавям сол и около половин супена лъжица сладък червен пипер, тъй като този гювеч е с блед черен цвят. Оставям на вас да прецените каква степен на пипер ви харесва, защото все пак за вас ще си готвите :) 


Накрая прехвърлям ориза и гъбите в подходяща тавичка и заливам с около 600 мл вода или  зеленчуков бульон, ако имам такъв.

                             

Пъхам да се пече на 180 градуса за около 30 минути. 
При поднасяне поръсвам с прясно накълцан магданоз, за да се разнесе това невероятно свежо ухание, което обичаме :) 


Оставате за ден италианския тип ризото и се насладете на един нашенски славянски гювеч, който така ще ви напълни стомаха и душичката, че ще искате да си го приготвяте все по-често. За ваш късмет ястието е много лесно, така че защо да не го правите?!


Аз отивам да си сипя една чинийка за обяд, а ако ви харесва труда, който полагам и искате ме поощрите за него, ще ви помоля да гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител, че времето лети. Номинирана съм тази година в следните категории и ще се радвам да ги спечеля с ваша помощ!

Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “Жител на света” -     https://kulinarninagradi.com/glasuvane/jitel-na-sveta/2/ 
Категория “Бързо и вкусно” -      https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Гозбите на баба” -    https://kulinarninagradi.com/glasuvane/gozbite-na-baba/1/
Категория “Топло от фурната” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/toplo-ot-furnata/3/

Моля, отделете една-две минути и гласувайте за мен, а пък аз цяла година ще отделям време да изпълнявам кулинарните ви желания. Ето как да го направите:



Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Изисква регистрация, но дано това не ви спре да ме подкрепите, пък и може да я помни от минали години :) . 
От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.

Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".

Благодаря на всеки, който ще го направи!


Ама, че вкусно........Опитайте и вие!

А за още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/

П.п. Гласувайте, моля!

Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!



петък, 12 април 2019 г.

Торта "Четири сезона" / "Four seasons" Cake


Болна и горда - така се чувствам днес! Няма да се оплаквам обаче, защото не ми е в кръвта, тъй като там тече Фервекс от няколко дена. Да се фокусирам също е трудно върху екрана, но бях решила, че днес ще е денят, в който ще ви представя тази рецепта и така да е! 

Това е моята гордост, моята нова авторска рецепта за торта "Четири сезона". Мислих я с месеци, тъй като исках да създам нещо ново, интересно, уникално и все пак донякъде практично. Да сътвориш четири отделни вкуса за торта и да ги направиш в една не е никак лесна задача, а никой не иска да се захваща с такава в края на работния ден. Затова и се постарах да развия рецептата така, че въпреки своето предлагано разнообразие, да не изисква неимоверни усиля за направата й.

Всеки, който готви у дома понякога се изправя пред дилемата как да угоди на всички, които ще ядат, защото по-често всички имат различни предпочитания и желания. Същото важи и за десерта. 

Когато майка ми наскоро щеше да посреща гости за първи път, разбрах, че половината обичат леки, синкопирани торти ( едната да е сладка, другата не толкова)  и още двама желаещи за нещо брутално вкусно с шоколад, карамел, ядки и каквото там още може. Това беше и моят момент да блесна. Запретнах ръкави и създадох тази чудесия в която може да се насладите на шоколадова торта с вкус на Фереро роше,



Тофифи, 


бял шоколад и ягоди 


и разбира се сочна и пухкав крем от кокос и портокали.


Сигурно ви е чудено как се прави, затова преминавам направо към рецептата:

За белия  блат:
1 бр. яйце
100 г захар
1 ч.ч. прясно мляко
1 ванилия
1/2 пак. бакпулвер
2 с.л. олио

За черния блат : 
същите продукти плюс 2-3 с.л. тъмно какао

За белия ганаш:
200 г бял шоколад
250 мл течна сладкарска сметана

За черния ганаш:
200 г черен шоколад
200 мл течна сладкарска сметана

* 1 ч.ч.= 200 мл

Точно така. за цялата торта ни трябват само два блата - един бял и един черен. Размера на тавичката ми е 24 см в диаметър, като предварително слагам кръг от хартия за печене на дъното на тавата, леко намазана цялата с олио.
С миксера разбиваме постепенно всички съставки - яйцето със захарта, прибавяйки последователно брашното, бакпулвера, ванилията, млякото и олиото.

                            

Изсипваме всичката смес в тавичката и пъхаме да се пече за около 30 минути на 180 градуса или 160 градуса с вентилатор. Братът трябва да се надигне, за да може да го разрежем по хоризонтал.
По същия начин приготвяме и кафявия блат, като само прибавяме какао. Изпичаме отново във фурната, докато белия блат ни се охлажда върху решетка. 

                             

След като блтовете се изпекат ги разрязваме веднъж по хоризонтал, а  след това и на равни четвъртини. Най-добре е да ги наложите един върху друг, за да са възможно най-равни за тортата.

                     

В ринг за торти нареждам първоначално блатовете по този начин един срещу друг бели и черни, на четвъртини. Така ще ни е по-лесно за сглобяването им. 
Най-важната и отличителна част в самата торта ще бъдат кремовете, като вие може да използвате различни количества или пък продукти, но аз ще ви кажа какво АЗ използвах. 

 Ганашите приготвяме предварително за да може да ги ползваме в почти сгъстено състояние, когато сглобяваме тортата! Как се приготвя ганаш съм писала многократно и за да не утежнявам рецептата ще пусна линк само за хората, които не знаят тук.


                     

За Фереро крема:
1/2 половината от черния ганаш по-горе
1/2 ч.ч. млени лешници
100 г меко масло
1 вафла с лешници
1-2 с.л. нутела ( това е по желание, но аз винаги имам у дома ) 

Разбъркваме всичко това в купичка нанасяме на всеки плат от едната група шоколадови четвъртини ето така.( Без поселената на-отгоре)


За Тофифи крема:
1/2 или 1/3 консерва варена сгущенка ( има я на снимката по-долу)
50 г разтопено масло
1/3 от белия ганаш
50 г млени медени фъстъци или печени лешници

Сиропираме блатовете  с малко (бая разводнено) нес кафе :) 

Отново в купичка смесваме варената сгущенка ( тя е като карамел), може да я закупите от руските магазини, но се продава и в Билла например, макар и да е под друга марка.
Прибавяме разтопеното масло, за да може да отпусне карамела и прибавяме млените ядки, като аз имах сладки фъстъци у дома и смесих с малко от останалите ми лешници от фереро крема :)
Сиропираме блатовете и разпределяме от крема отново върху тъмен блат.

                             

Преминаваме към белите блатове, като едната торта е с ягоди. 

За тортата с ягоди:
75 мл течна сметана
остатъка от белия ганаш
3-4 ягоди

За целта разбиваме около 150 мл течна сметана на сняг. ( Това е дозата и за последния крем, но няма нужда да бием два пъти) Половината от нея, прибавмяе към вече втвърдяващия се бял ганаш и това е нашия крем. Може да синкопирате блата с компот или захрен сироп, но аз пропуснах на тази торта, както при Ферерото - исках да имаме две сиропирани и две не сиропирани торти и от двата вида.

Нарязваме 3-4 броя ягоди на филийки и сглобяваме тортата с блат, крем, плод, блат, крем, плот, блат и така докрай.

                             

И за поселения портокалов крем:

75 мл течна сметана за разбиване
100 г крема сирене
1/2 ч.ч. кокосови стърготини
1/ 2 портокал ( плод и кора)

Към останалата ни бита сметана прибавяме кремата сирене и разбиваме отново на крем. Прибавяме рендосаната кора на половин портокала, а самия портокал изчистваме от ципите и режем на малки парченца. Към крема прибавяме и кокосовите стърготини.

Може да напоите блатовете с още портокалов сок, който препоръчвам да разводните с малко топла вода, ако решите или пък сиропирайте с компот. Аз избрах първия вариант.

Отново сглобяваме блат, крем, плод, блат, крем, плод.

                             

Хубаво е да нанасяме крема докрай на блатовте, за да може след като стегнем ринга и тортата, да се слепят един за друг.

Притискам с ръка отгоре, ако е необходимо да изравня цялата конструкция, стягам добре и оставям тортата да стегне за една вечер в хладилника.

 

На следващия ден я украсих само с бита сметана и с останалия ми тъмен ганаш, който затоплих на  микровълновата, за да се разтопи, а украсата беше от елементите вътре в тортата, като се постарах да ги очертая точно на място преди това, за да знам къде започва и свършва всяка торта.


Едва ли може да си представите  каква изненада за визията, съдържанието и вкуса предлага тази торта. Определено е десерт, който може да впечатли доста хора, а от всеки вид има поне по три парчета. Може да са по-малки на дебелина, но тортата не е никак малка ( поне според моите стандарти)


Всяко едно от парчетата крие един различен свят от вкусове и не мога да скрия радостта и гордостта от съвършената работа.


 Покрай боледуването така ми бе паднал тонуса и вярата в живота, че имах нужда да споделя нещо толкова красиво и пъстро с вас, пък се надявам да ви зарадвам както и мен. 


Винаги съм вярвала, че каквото правиш за другите, това ще сполети и теб, затова нека тази торта олицетворява цялата ми любов към пъстрата ми аудитория - обичащи повече сладко, или по-малко, повече плодове, или повече шоколад. Има за всекиго по нещо!


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,


 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!


сряда, 10 април 2019 г.

Козуначени кукли / Easter Traditions–Bread Dolls



В магазините заредиха агнешкото и великденските бои и сладкиши, затова аз официално мога да пусна днешната рецепта. Пазя си я като топъл хляб ( не, че не е баш такова), защото искам да бъде възможно най-близко до празника, но започнаха да се понатрупват бая рецепти - то не са рецепти за тестени, меса, бързи и лесни, от цял свят, сладкиши и торти, няма да стигне време да ви ги покажа всичките. Целта ми е на всяка трапеза да има поне по една моя рецепта, пък да видим :) Така ще се чувствам като ваш гост, а и цялата любов и ентусиазъм, които влагам ще знам, че са достигнали до вас. 

Днешната рецепта е полска и ме грабна преди години още, но реших да ви я представя в мой вариант. Това са козуначени кукли, които приготвих с продуктите на Др. Йоткер, които знаете, че ползвам от създаването на блога. Тъй като по Коледа направих няколко рецепти за тях, ме помолиха да създам и три рецепти за Великден, които може да видите тук, тук и тук.

Едната от тях е за тези козуначени кукли, които ще бъдат не само детска работа за хапване, но и идеален начин да включите и децата в приготвянето на храната за празника.

От Др. Йоткер ми изпратиха да опитам и от новите им бои за яйца. Те са различни видове,  но циганчето в мен веднага се хвана за лъскавото и си избрах Кралската украса ( как не казах кралска кръв, ами циганска - ми то каквото сам си направиш, друг няма как :))

Влюбена съм в златния цвят на яйцата, които ме вдъхновиха за не една или две други рецепти, които ще можете да видите съвсем скоро. За да не се чудите, кое как изглежда съм сложила линкове към всички продукти на марката, а ако искате да видите рецептата по-сбита и готова за разпечатване натиснете тук.

А ето и рецептата:

За тестото:
600 г брашно
200 мл прясно мляко
30 мл уиски
2 бр. яйца
1 бр. жълтък
100 г пудра захар
70 г масло
2 с.л. течен подсладител
5 г сол (щипка)


За украса за куклите:
1 бр. яйце (за намазване за гланц)
20 - 30 мл захарен сироп


Започваме като пресяваме брашното и и слагаме малко повече от половината в купата на миксера. Правим кладенче и прибавяме захарта, маята и леко затопленото мляко и подсладителя. Пускаме да се меси всичко и прибавяме и леко разбитите с вилица 2 яйца, жълтък и алкохола.


Добавяме след това постепенно от брашното, смесено със солта и ванилията и продължаваме да месим с приставка за тесто (може да го направите и на ръка). Накрая добавяме постепенно и от мекото масло, кората от цитрусите и ако е необходимо няколко капки олио по ръба на купата, за да се отлепи по добре от стените на съда. Готовото тесто изсипваме на плота и доомесваме с още малко брашно, докато спре да лепне.


Слагаме го в намазана с олио купа, покрито също с намазнено фолио и пъхаме във фурната на 50 градуса. Ще втаса за около половин час и ще удвои обема си.


След това разделяме тестото разделяме на 6 топки. Взимаме една и я разделяме на три, като разточваме на фитил с дължина около 40 см (може и по-къси)



Слагаме ги като за сплитане на традиционен козунак, като в общото им начало прикрепваме яйце и започваме да плетем фитилите надолу, като се стараем яйцето да е добре обхванато от тестото.


След като я сплетем, сбиваме я леко нагоре, за да може да стане по-плътна и я преместваме в тавата. Оставяме да втасат на 50 градуса, и печем на 180 за около 20 - 25 минути и мажем с размитото яйце, малко преди изваждането им от фурната.


След като изстинат, украсяваме със захарните пеперуди, които лепим с гъст захарен сироп, с който мажем хлебчетата.


След като изстинат, украсяваме със захарните пеперуди, които лепим с гъст захарен сироп, с който мажем хлебчетата Може да изрисувате лица на куклите с някоя от по-тъмните бои за яйца на Dr.Oetker, с помощта на четка за рисуване.

Ако ви харесва труда, който полагам и искате ме поощрите за него, ще ви помоля да гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител, че времето лети. Номинирана съм тази година в следните категории и ще се радвам да ги спечеля с ваша помощ!

Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “Жител на света” -     https://kulinarninagradi.com/glasuvane/jitel-na-sveta/2/ 
Категория “Бързо и вкусно” -      https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Гозбите на баба” -    https://kulinarninagradi.com/glasuvane/gozbite-na-baba/1/
Категория “Топло от фурната” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/toplo-ot-furnata/3/

Моля, отделете една-две минути и гласувайте за мен, а пък аз цяла година ще отделям време да изпълнявам кулинарните ви желания. Ето как да го направите:


Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Изисква регистрация, но дано това не ви спре да ме подкрепите, пък и може да я помни от минали години :) . 
От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.

Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".

Благодаря на всеки, който ще го направи!

Ама, че вкусно........Опитайте и вие!

А за още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/

П.п. Гласувайте, моля!

Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...