петък, 12 април 2019 г.

Торта "Четири сезона" / "Four seasons" Cake


Болна и горда - така се чувствам днес! Няма да се оплаквам обаче, защото не ми е в кръвта, тъй като там тече Фервекс от няколко дена. Да се фокусирам също е трудно върху екрана, но бях решила, че днес ще е денят, в който ще ви представя тази рецепта и така да е! 

Това е моята гордост, моята нова авторска рецепта за торта "Четири сезона". Мислих я с месеци, тъй като исках да създам нещо ново, интересно, уникално и все пак донякъде практично. Да сътвориш четири отделни вкуса за торта и да ги направиш в една не е никак лесна задача, а никой не иска да се захваща с такава в края на работния ден. Затова и се постарах да развия рецептата така, че въпреки своето предлагано разнообразие, да не изисква неимоверни усиля за направата й.

Всеки, който готви у дома понякога се изправя пред дилемата как да угоди на всички, които ще ядат, защото по-често всички имат различни предпочитания и желания. Същото важи и за десерта. 

Когато майка ми наскоро щеше да посреща гости за първи път, разбрах, че половината обичат леки, синкопирани торти ( едната да е сладка, другата не толкова)  и още двама желаещи за нещо брутално вкусно с шоколад, карамел, ядки и каквото там още може. Това беше и моят момент да блесна. Запретнах ръкави и създадох тази чудесия в която може да се насладите на шоколадова торта с вкус на Фереро роше,



Тофифи, 


бял шоколад и ягоди 


и разбира се сочна и пухкав крем от кокос и портокали.


Сигурно ви е чудено как се прави, затова преминавам направо към рецептата:

За белия  блат:
1 бр. яйце
100 г захар
1 ч.ч. прясно мляко
1 ванилия
1/2 пак. бакпулвер
2 с.л. олио

За черния блат : 
същите продукти плюс 2-3 с.л. тъмно какао

За белия ганаш:
200 г бял шоколад
250 мл течна сладкарска сметана

За черния ганаш:
200 г черен шоколад
200 мл течна сладкарска сметана

* 1 ч.ч.= 200 мл

Точно така. за цялата торта ни трябват само два блата - един бял и един черен. Размера на тавичката ми е 24 см в диаметър, като предварително слагам кръг от хартия за печене на дъното на тавата, леко намазана цялата с олио.
С миксера разбиваме постепенно всички съставки - яйцето със захарта, прибавяйки последователно брашното, бакпулвера, ванилията, млякото и олиото.

                            

Изсипваме всичката смес в тавичката и пъхаме да се пече за около 30 минути на 180 градуса или 160 градуса с вентилатор. Братът трябва да се надигне, за да може да го разрежем по хоризонтал.
По същия начин приготвяме и кафявия блат, като само прибавяме какао. Изпичаме отново във фурната, докато белия блат ни се охлажда върху решетка. 

                             

След като блтовете се изпекат ги разрязваме веднъж по хоризонтал, а  след това и на равни четвъртини. Най-добре е да ги наложите един върху друг, за да са възможно най-равни за тортата.

                     

В ринг за торти нареждам първоначално блатовете по този начин един срещу друг бели и черни, на четвъртини. Така ще ни е по-лесно за сглобяването им. 
Най-важната и отличителна част в самата торта ще бъдат кремовете, като вие може да използвате различни количества или пък продукти, но аз ще ви кажа какво АЗ използвах. 

 Ганашите приготвяме предварително за да може да ги ползваме в почти сгъстено състояние, когато сглобяваме тортата! Как се приготвя ганаш съм писала многократно и за да не утежнявам рецептата ще пусна линк само за хората, които не знаят тук.


                     

За Фереро крема:
1/2 половината от черния ганаш по-горе
1/2 ч.ч. млени лешници
100 г меко масло
1 вафла с лешници
1-2 с.л. нутела ( това е по желание, но аз винаги имам у дома ) 

Разбъркваме всичко това в купичка нанасяме на всеки плат от едната група шоколадови четвъртини ето така.( Без поселената на-отгоре)


За Тофифи крема:
1/2 или 1/3 консерва варена сгущенка ( има я на снимката по-долу)
50 г разтопено масло
1/3 от белия ганаш
50 г млени медени фъстъци или печени лешници

Сиропираме блатовете  с малко (бая разводнено) нес кафе :) 

Отново в купичка смесваме варената сгущенка ( тя е като карамел), може да я закупите от руските магазини, но се продава и в Билла например, макар и да е под друга марка.
Прибавяме разтопеното масло, за да може да отпусне карамела и прибавяме млените ядки, като аз имах сладки фъстъци у дома и смесих с малко от останалите ми лешници от фереро крема :)
Сиропираме блатовете и разпределяме от крема отново върху тъмен блат.

                             

Преминаваме към белите блатове, като едната торта е с ягоди. 

За тортата с ягоди:
75 мл течна сметана
остатъка от белия ганаш
3-4 ягоди

За целта разбиваме около 150 мл течна сметана на сняг. ( Това е дозата и за последния крем, но няма нужда да бием два пъти) Половината от нея, прибавмяе към вече втвърдяващия се бял ганаш и това е нашия крем. Може да синкопирате блата с компот или захрен сироп, но аз пропуснах на тази торта, както при Ферерото - исках да имаме две сиропирани и две не сиропирани торти и от двата вида.

Нарязваме 3-4 броя ягоди на филийки и сглобяваме тортата с блат, крем, плод, блат, крем, плот, блат и така докрай.

                             

И за поселения портокалов крем:

75 мл течна сметана за разбиване
100 г крема сирене
1/2 ч.ч. кокосови стърготини
1/ 2 портокал ( плод и кора)

Към останалата ни бита сметана прибавяме кремата сирене и разбиваме отново на крем. Прибавяме рендосаната кора на половин портокала, а самия портокал изчистваме от ципите и режем на малки парченца. Към крема прибавяме и кокосовите стърготини.

Може да напоите блатовете с още портокалов сок, който препоръчвам да разводните с малко топла вода, ако решите или пък сиропирайте с компот. Аз избрах първия вариант.

Отново сглобяваме блат, крем, плод, блат, крем, плод.

                             

Хубаво е да нанасяме крема докрай на блатовте, за да може след като стегнем ринга и тортата, да се слепят един за друг.

Притискам с ръка отгоре, ако е необходимо да изравня цялата конструкция, стягам добре и оставям тортата да стегне за една вечер в хладилника.

 

На следващия ден я украсих само с бита сметана и с останалия ми тъмен ганаш, който затоплих на  микровълновата, за да се разтопи, а украсата беше от елементите вътре в тортата, като се постарах да ги очертая точно на място преди това, за да знам къде започва и свършва всяка торта.


Едва ли може да си представите  каква изненада за визията, съдържанието и вкуса предлага тази торта. Определено е десерт, който може да впечатли доста хора, а от всеки вид има поне по три парчета. Може да са по-малки на дебелина, но тортата не е никак малка ( поне според моите стандарти)


Всяко едно от парчетата крие един различен свят от вкусове и не мога да скрия радостта и гордостта от съвършената работа.


 Покрай боледуването така ми бе паднал тонуса и вярата в живота, че имах нужда да споделя нещо толкова красиво и пъстро с вас, пък се надявам да ви зарадвам както и мен. 


Винаги съм вярвала, че каквото правиш за другите, това ще сполети и теб, затова нека тази торта олицетворява цялата ми любов към пъстрата ми аудитория - обичащи повече сладко, или по-малко, повече плодове, или повече шоколад. Има за всекиго по нещо!


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,


 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!


сряда, 10 април 2019 г.

Козуначени кукли / Easter Traditions–Bread Dolls



В магазините заредиха агнешкото и великденските бои и сладкиши, затова аз официално мога да пусна днешната рецепта. Пазя си я като топъл хляб ( не, че не е баш такова), защото искам да бъде възможно най-близко до празника, но започнаха да се понатрупват бая рецепти - то не са рецепти за тестени, меса, бързи и лесни, от цял свят, сладкиши и торти, няма да стигне време да ви ги покажа всичките. Целта ми е на всяка трапеза да има поне по една моя рецепта, пък да видим :) Така ще се чувствам като ваш гост, а и цялата любов и ентусиазъм, които влагам ще знам, че са достигнали до вас. 

Днешната рецепта е полска и ме грабна преди години още, но реших да ви я представя в мой вариант. Това са козуначени кукли, които приготвих с продуктите на Др. Йоткер, които знаете, че ползвам от създаването на блога. Тъй като по Коледа направих няколко рецепти за тях, ме помолиха да създам и три рецепти за Великден, които може да видите тук, тук и тук.

Едната от тях е за тези козуначени кукли, които ще бъдат не само детска работа за хапване, но и идеален начин да включите и децата в приготвянето на храната за празника.

От Др. Йоткер ми изпратиха да опитам и от новите им бои за яйца. Те са различни видове,  но циганчето в мен веднага се хвана за лъскавото и си избрах Кралската украса ( как не казах кралска кръв, ами циганска - ми то каквото сам си направиш, друг няма как :))

Влюбена съм в златния цвят на яйцата, които ме вдъхновиха за не една или две други рецепти, които ще можете да видите съвсем скоро. За да не се чудите, кое как изглежда съм сложила линкове към всички продукти на марката, а ако искате да видите рецептата по-сбита и готова за разпечатване натиснете тук.

А ето и рецептата:

За тестото:
600 г брашно
200 мл прясно мляко
30 мл уиски
2 бр. яйца
1 бр. жълтък
100 г пудра захар
70 г масло
2 с.л. течен подсладител
5 г сол (щипка)


За украса за куклите:
1 бр. яйце (за намазване за гланц)
20 - 30 мл захарен сироп


Започваме като пресяваме брашното и и слагаме малко повече от половината в купата на миксера. Правим кладенче и прибавяме захарта, маята и леко затопленото мляко и подсладителя. Пускаме да се меси всичко и прибавяме и леко разбитите с вилица 2 яйца, жълтък и алкохола.


Добавяме след това постепенно от брашното, смесено със солта и ванилията и продължаваме да месим с приставка за тесто (може да го направите и на ръка). Накрая добавяме постепенно и от мекото масло, кората от цитрусите и ако е необходимо няколко капки олио по ръба на купата, за да се отлепи по добре от стените на съда. Готовото тесто изсипваме на плота и доомесваме с още малко брашно, докато спре да лепне.


Слагаме го в намазана с олио купа, покрито също с намазнено фолио и пъхаме във фурната на 50 градуса. Ще втаса за около половин час и ще удвои обема си.


След това разделяме тестото разделяме на 6 топки. Взимаме една и я разделяме на три, като разточваме на фитил с дължина около 40 см (може и по-къси)



Слагаме ги като за сплитане на традиционен козунак, като в общото им начало прикрепваме яйце и започваме да плетем фитилите надолу, като се стараем яйцето да е добре обхванато от тестото.


След като я сплетем, сбиваме я леко нагоре, за да може да стане по-плътна и я преместваме в тавата. Оставяме да втасат на 50 градуса, и печем на 180 за около 20 - 25 минути и мажем с размитото яйце, малко преди изваждането им от фурната.


След като изстинат, украсяваме със захарните пеперуди, които лепим с гъст захарен сироп, с който мажем хлебчетата.


След като изстинат, украсяваме със захарните пеперуди, които лепим с гъст захарен сироп, с който мажем хлебчетата Може да изрисувате лица на куклите с някоя от по-тъмните бои за яйца на Dr.Oetker, с помощта на четка за рисуване.

Ако ви харесва труда, който полагам и искате ме поощрите за него, ще ви помоля да гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител, че времето лети. Номинирана съм тази година в следните категории и ще се радвам да ги спечеля с ваша помощ!

Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “Жител на света” -     https://kulinarninagradi.com/glasuvane/jitel-na-sveta/2/ 
Категория “Бързо и вкусно” -      https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Гозбите на баба” -    https://kulinarninagradi.com/glasuvane/gozbite-na-baba/1/
Категория “Топло от фурната” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/toplo-ot-furnata/3/

Моля, отделете една-две минути и гласувайте за мен, а пък аз цяла година ще отделям време да изпълнявам кулинарните ви желания. Ето как да го направите:


Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Изисква регистрация, но дано това не ви спре да ме подкрепите, пък и може да я помни от минали години :) . 
От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.

Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".

Благодаря на всеки, който ще го направи!

Ама, че вкусно........Опитайте и вие!

А за още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/

П.п. Гласувайте, моля!

Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

понеделник, 8 април 2019 г.

Свинско "Жулиен" / Pork julien


Очаква ни дъждовна седмица или поне в моя край :) Затова пък навън ще се раззелени още повече и скоро ще се радваме на една красива, зелена пролет. Всеки ден наблюдавам черешата на съседите, която е точно под моя прозорец. Само за седмица премина от малки, красиви цветчета, до първите светло зелени листенца, а днес като станах вече беше накичена с големи, черешови листа. Птичките пеят все по-силно и ако тази идилия ви се струва малко пресилена за понеделник и мрачното време, мога да ви кажа, че макар да съм настинала и не съм спала добре от дни, животът е хубав! 
Обичам смятана на сезоните - тя е като необходимата промяна в живота ни, която искаме, не искаме се случва, но сме благодарни, когато стане. Точно когато зимата вече ме е изтощила до степен, че приличам на някакво загубено в гората йети, с крака не познали епилираща ласка, пролетта се намърдва набързо и ме спасява от "зимния сън". 

Точно когато почна да й се радвам с всичките марули, репички и ухание на люляк, започва и сенната ми хрема, която най-лесно се лекува на морето, което ей го на, и то се задава. 
След като и лятото ( и парите) ни са към края си, пристига есента с желанието за почивка и ухание на печени чушки и следобедна дрямка на дъждовно време. И докато се усетим - пада първия сняг и хайде около камината, радиатора, конвектора, краката на любимия и се готвим за сладко дебелеене и ухание на канела. 
Малко са нещата в живота, които да не може да погледнеш по по-красив и пъстър начин, дори и да не са толкаво очарователни първоначално. Всичко зависи от въображението ни, любовта в сърцето ни, а понякога и чувството ни за хумор. 
Така днешното ядене например е едно от тези, които не се ползват с голяма визуална очарователност, но кой може да откаже на свинско жулиен?!

 По-вкусно от сочни парченца месце може да бъдат само сочни парченца месце в ароматен сметанов сос и да - това е яденето, за което ще говорим днес. За мен по-предпочитан вариант е пилешкия ( рецепта тук), но за господата в моя живот - това е рецептата със свинско месо. Прасето си е прасе, разбирайте го както щете :) 

Вярно, ястието често няма вид, но с малко въображение му придадох отново един пролетен облик, който заедно с месото бе унищожено за нула време, да ми се чуди човек на акъла защо си губя времето да го украсявам :) 
Предлагам ви това жулиенче за седмична вечеря, времето няма да е най-топлото, което прави свинското идеален избор, а ако е се наяждаме  с нещо, по-добре да е с месо, вместо с леб !
 Е, някои от нас обичат да топят залъци във вкусния сос, но и без тази практика съм убедена, че ще се насладите на невероятно добрия вкус на ястието. Стига толкова отлагане, ето и рецептата:


Необходими продукти:
Около 600 г свинско месо ( плешка, бут)
250 г заквасена сметана
100 мл течна сметана
2-3 кисели краставички
2-3 скилидки чесън
2-3 капки лимонов сок
1/2 морков
олио
сол/ пипер
кашкавал за рендосване

Рецептата може да изпълните по различен начин, като замените морковите с гъби или пък да добавите лук - истината е, че има много вариации. Аз реших обае да разнообразя и да сложа повечко цвят и витамини  в храната, пък дано не се сърдите.
Започваме като нарязваме месото на жулиени или иначе казано - ивички.


Слагаме ги да се запържат в тиган с малко олио и се пържат докато останат на мазнина. Овкусяваме ги със сол, пипер и малко лимонов сок.


През това време нарязваме краставичките и морковите също на жулиени, като моят морков беше голям, затова отиде само половината. Нарязваме на ситно и чесъна.


Прибавяме всичко това към тиганчето с месото и ги оставяме да се запържат леко, така че да хванат цвят и вкус, но не прекалено. Хубаво е да не са супер меки.


Прибавяме накрая сметаните и оставяме ястието да къкри под капак на тих огън, докато свинското стане крехко. Проверявайте го, тъй като времето ще зависи от вида и дебелината на месото, което сте нарязали.


Някои от вас може да препрочетат да сложат и малко топено сирене или повече сметана като цяло, ако искате сосът да е гъст, но според мен така е по-добре. По-лесни е за топене, пък и го завършваме с кашкавал, който също се разтопява от горещината на соса и ястието си става достатъчно тежко.


Украсих го с малко бейби спанак, сверено яйца и чери домати и готово ;) 


Е, това е всичко, което ви трябва да знаете, за да си приготвите свинско жулиен тази седмица!

Ако ви харесва труда, който полагам и искате ме поощрите за него, ще ви помоля да гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител, че времето лети. Номинирана съм тази година в следните категории и ще се радвам да ги спечеля с ваша помощ!

Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “Жител на света” -     https://kulinarninagradi.com/glasuvane/jitel-na-sveta/2/ 
Категория “Бързо и вкусно” -      https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Гозбите на баба” -    https://kulinarninagradi.com/glasuvane/gozbite-na-baba/1/
Категория “Топло от фурната” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/toplo-ot-furnata/3/

Моля, отделете една-две минути и гласувайте за мен, а пък аз цяла година ще отделям време да изпълнявам кулинарните ви желания. Ето как да го направите:

Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Изисква регистрация, но дано това не ви спре да ме подкрепите, пък и може да я помни от минали години :) . 
От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.

Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".

Благодаря на всеки, който ще го направи!

Ама, че вкусно........Опитайте и вие!


А за още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/

П.п. Гласувайте, моля!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...