петък, 16 март 2018 г.

Постна бабка със сладко / Babka - Vegan polish easter bread with jam


Винаги е така, когато си на работа слънцето грее и пече, а останеш ли у дома - дъжд, мрак, градушки и бормашина от съседите. Личи си, че съм като джуджето сърдитко от сутринта, но наистина не бях предвидила такова време в единствения ми свободен ден. Едно нещо обаче ми оправя настроението винаги и това е готвенето. Последвано разбира се от яденето на сготвеното ястие, излегнала се меката лежанка на дивана, гледайки някой интересен филм.  Това обаче ще стане чак привечер тъй като днес съм запретнала ръкави и ще се впусна в кулинарно пътешествие в много различни страни. Първото ми творение е от Полша и е рецепта за постна бабка - вкусен сладкиш от тесто, който се изпича в кексова форма, но всъщност наподобява сладък хляб като козунака. Заради постите се спрях на този вариант, който адаптирах от чудения блог на Диди. Първоначално ми се стори малко объркано заради съставките - портокали, моркови, а аз добавих и мои за да може кашата да е пълна, но накрая се получи нещо наистина вкусно и макар на масата да имаше и други сладки изкушения, тази сладост започна да чезне най-бързо.
Ако сте сред постещите или пък веганите като цяло, тази рецепта ще ви стане любима :) 


АКТУАЛИЗАЦИЯ 2019-ТА ГОДИНА: Ако пък ви е хареса, ще се радвам да  ме подкрепите и тази година в наградите на Блоговодител, където съм номинирана в следните категории:

Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “Жител на света” -     https://kulinarninagradi.com/glasuvane/jitel-na-sveta/2/ 
Категория “Бързо и вкусно” -      https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Гозбите на баба” -    https://kulinarninagradi.com/glasuvane/gozbite-na-baba/1/
Категория “Топло от фурната” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/toplo-ot-furnata/3/

Моля, отделете една-две минути и гласувайте за мен, а пък аз цяла година ще отделям време да изпълнявам кулинарните ви желания. Ето как да го направите:
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Изисква регистрация, но дано това не ви спре да ме подкрепите, пък и може да я помни от минали години :) . 
От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.


Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".

Благодаря на всеки, който ще го направи!


И така, преминавам към рецептата:
Необходими продукти:
2 1/2  ч.ч брашно ( ползвах смес пълнозърнесто и бяло)

1/3 ч.ч. морковено или тиквено пюре

1/3 ч.ч. захар 
1 ч.л. мед (или агаве сироп за веган) 
2/3 ч. чаша кокосово или соево мляко 
1/2 ч.ч сладко

1/2 ч.ч. орехи

7 гр. суха мая или 1/2 кубче. жива
4 с.л. олио 
1 ванилия
щипка сол

по желание:
кората на един портокал
на върха на ножа шафран на прах

ч.ч.=240 мл
В купа пресяваме брашното със солта и правим кладенче. Слагаме в него сухата мая и или шупнатата вече жива мая, която сме разтворили в млякото с една-две супени лъжици захар. Аз ползвах соево мляко. След това добавяме и останали съставки, като аз имах домашно пюре от тиква, което знаете, че си затварям всяка година ето така.


Прибавяме и останалите съставки поетапно ( без сладкото и орехите) и замесваме средно меко тесто, нлепнещо. Хубаво е да си оставяте една част от брашното и да добавяте постепенно, тъй като в завивисмост какви продукт изберете, ще ви поеме различно количесвто брашно.
Готововто тесто сложете в леко намаслена с олио купа, покрийте с кърта или фолио и оставте във вфурнатана 50 градуса да втаса.


След като тестото удвои обема си, извадете форма за кекс с размери 22-23 см и намаслете леко с олио. Поставете половината тесто, като аз го накъсвах и притисках с пръсти като за пица. Отгоре разпределих сладкото ( моето бе домашно малиново) и орехите. 


Отгоре разпределяме останалата част от тестото и отново оставяме да втаса на топло за около половин час. 
Печем в топла фурна на 170 градуса с обухване до суха клечка. При мен стана много бързо :) 

 

С остро ножче минаваме ръбчетата след като леко се охлади и обръщаме в  чиния / решетка и оставяме да изстине напълно.


Направих бял айсинг от пудра захар и вода за украса, като вие може да ползвате и сок от портокал или нещо друго. Украсих с малки цветчета от захарно тесто, макар да не съм сигурна, че този фондан бе от постния, но пък стояха много красиво :) 



Как да не те изкуши тази кипра сега :)
Толкова е красива и пролетна, че пет пари не давам какво е времето навън.
Доколкото познавам март, след час може и слънце да изгрее. 
Аз пък ще си имам десерт за кафето, а ако отделите час, може и вие :)

А за още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/

П.п. Гласувайте, моля!



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!



сряда, 14 март 2018 г.

Бриош / Brioche


Тези дни толкова козунаци ми минаха през ръцете, а Великден дори още не е дошъл. Това не спира българина обаче да си прави генерална репетиция на яденето, което ще прави след по-малко от месец :)
Ех, голяма работа сме. И какво пък. Всеки народ си има проблемите - японците ги тресе през ден, норвежците ходят като вампури в тъмницата, на острова им брулят не само хълмовете, но и ги вали почти целогодишно, а нас, е, нас може много да ни тормозят, като е спорен въпроса, дали сами не се тормозим, но пък поне знаем как да си похапваме :) 

И така, подготвила съм ви толкова голям избор от вкусни рецепти, че в никакъв случай няма да ви кажа да затягате коланите, колкото и да се използва като израз точно за такъв случай. 

Аз ще ви кажа да слагате еластичните гащи, да зашиете една усмивка на лицето и да се насладите на пролетта, както и където ви свари. Мен например вчера ме валя дъжд, пече слънце, духа ме вятър, а и малко градушка намазах. 

 

Но все пак успявах да доловя песните на птичките и получаващите се все повече нюанси на зелено в храстите и тревичката около мен.  Дааа, пролетта определено идва и аз ще я посрещна с една чудесна, отрупана с вкусотии трапеза.
И докато във фейсбук групите почнаха вече да публикуват първите козунаци, то аз ще започна отдалече - с един бриош. Ако не сте правили козунак досега, съветвам ви да започнете с бриоша. Почти същото е, а е по-лесно за приготвяне и ще ви даде нужната увереност да продължите с козунаците.
Бриошът е вид сладък, френски хляб, който се получава с лекота на конци, без да има нужда да го тряскате сто пъти в масата. 


Сестра ми ме научи на него при едно от последните ми гостувания при нея и й обещах, че ще го направя и аз. Даже намерих същите черешки за украса в магазина и го счетох за знак от съдбата. Прибрах се и запретнах ръкави, а след около час на масата ми се охлаждаше вече ето тази красота. Ако искате и вие да го направите, вижте и самата рецепта:)


Необходими продукти:
200 мл прясно мляко
1/2 кубче жива (20 г) или пак. суха мая (7 г) 
10 мл портокалов ликьор/портокалова вода
3 яйца и един жълтък
70 г меко масло
60 г пудра захар ( мож и повече)
1-2 ванилии
щипка сол

За украса:
захаросани череши
бадеми
захар

Започваме като шупваме маята в леко затопленото мляко с една-две с.л. кристална захар.
През това време пресяваме брашното, а в купата на миксера разбиваме леко две яйца и един жълтък с пудрата захар и ликьора/портокаловата вода. Аз го направих с био сироп от рози, тъй като това имах за доизразходване. Добавяме маята.

                            

Добавяме след това постепенно от брашното, смесено със солта и ванилията и продължаваме да месим с приставка за тесто (може да го направите и на ръка). Накрая добавяме постепенно и от мекото масло. 

Готовото тесто изсипваме на плота и доомесваме с още малко брашно, докато спре да лепне.

                            

Слагаме го в леко намаслена с олио купа и покриваме с фолио. Слагаме във фурната на 50 градуса и оставяме да удвои обема си.

Когато е готово, изсипваме на плота и оформяме от топка на правоъгълник

                             

След това разделяме тестото на три фитила, които сплитаме на плитка не много стегнато. 
Пъхаме черешки в нея и оставяме да втаса на топло за около 30 минути.

                           

Преди печене намазваме бриоша с малко размито с мляко яйце и поръсваме щедро с кристална захар и бадеми.


Пъхаме да се пече във фурна на 180 градуса за около половин час, като, ако тръгне много да се запича, може да сложите лист фолио отгоре.


Никога не успявам да чакам сладкишите да се охладят напълно преди да ги нападна. Ароматът им е като наркотик, който не ми дава шанс да седна на място и да изчакам. Така и стана тук - бързо зарових пръсти и започнах да късам от горещата му сърцевина.


А отвътре едни конци.......и конци....та цели прежди :) 

            

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !

Усмихната седмица, приятели!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

понеделник, 12 март 2018 г.

Пълнено пикантно пиле с картофи във фолио / Stuffed spicy chicken with potatoes


Такива хубави почивни дни се отвориха, че най-сетне "мрежата" остана празна и хората излязоха навън. След като и аз си намерих извинение да изляза още рано в събота, макар да нямах големи планове, но просто цялото ми тяло крещеше "слънце". И ето го и него, заедно с първите обещания за пролет, хубаво настроение и още повече светлина. И докато се усетим, ще дойде и Великден и пак ще се чудим какви софри ще слагаме, но засега е нещо като затишие пред буря и нека да си поотпочинем. 
В такива периоди е хубаво да имаме по-бързи и лесни вечери у дома, за да ни остава повече време за шетане навън. Знам, че всяка рецепта е полезна, а още по-полезна ще ви се стори тази, която направих с новото фолио на Fino. Едва ли има домакинство, което да не е ползвало продуктите им, а може би и сега имате у дома. Е, и аз съм така, затова и не ми бе никак трудно да се съглася да опитам новите им продукти и да споделя мнение. А то съвпада с рецептата и се изразява само в думите : "Впечатлена и очарована съм!"


Знаете, че често готвя с фолио, но едно от досадните му страни е, че залепва по хубавата кожа на месото и понякога може да развали фасона на цялото ястие.
Новото фолио на Fino 2 в 1 обаче e и също хартия за печене от едната страна, което го прави просто незаменимо. Идеално и за печене на картофи, тъй като те, колкото и да са лесни за готвене, доста често се случва да залепнат за тавата, така че страната с хартия за печене е идеална за това.
Като един истински авантюрист и изследовател реших да тествам теорията си като изпека с това магическо фолио цяло пълнено пиле върху легло от картофки.
Получи се чудесно, както може да видите от снимките. Установих и още една страна на продукта, която много ми хареса и това е, че тъй като е по-дебело, не се къса и може да сте сигурни, че едва ли ще ви се наложи да чистите тавата, а също може с лекота да преместите ястието от един съд в друг, без проблем! Какво повече?! Ето и самата рецепта:


Необходими продукти:
1 бр. пиле
5-6 чери домати
1 шепа крутони
1-2 скилидки чесън
3-4 големи картофа
2 с.л. масло
3 с.л. сладко-пикантен сос
подправки: сол, черен пипер, лют червен пипер, чубрица, див чесън сушен и др. по желание
олио
Още:
Fino - хартия за печене и алуминиево фолио 2в1

Като кажа бързо, значи наистина е бързо :) Нарязваме измитите картофи на шайби и ги редим в тавичка, в която сме сложили лист от фолио 2 в 1 на Fino, със страна - хартия за печене. Отгоре поръсваме от чубрицата, сушения див чесън и малко сол. Завършваме с една-две поръски олио върху тях.


Измитото пиле посоляваме с две щипки сол отвътре и пълним с няколко чери доматчета и шепа крутони, които имам винаги у дома, тъй като така употребявам стар хляб като ми остане. Много са трайни и са подходящи за всякакъв вид супа. И самите крутони овкусявам с подправки, в повечето случаи пикантни :) Прибавяме и пресования чесън.

                             

Слагаме пилето върху картофите и намазваме добре със соса. Сосът може да е всякакъв, какъвто имате, но е хубаво да съдържа захар, за да придобие пилето този красив карамелизиран цвят. Аз имах сладко-лют азиатски сос, но вие може да ползвате и сладко чили с манго или защо не сос барбекю.
Поръсвам отгоре щедро с червен лют пипер, черен пипер и сол и поставям няколко парченца масло.


Слагам още някое чери доматче в тавата и завивам хубаво с фолиото. Пъхам във фурната да се пече на 180 градуса до час.


Накрая само леко отвих фолиото за около две-три минути, колкото да хване коричката още повече цвят.


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

                                                         Усмихната седмица, приятели! 





Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...