сряда, 8 ноември 2017 г.

Пухкав тутманик на плик / Tutmanik - bulgarian cheese and butter bread


Това не му харесвам на наближаващата зима. Освен, че е студено и дори когато почивам не мога да се пльосна и да почивам като хората, а трябва да ставам през десет минути да зареждам камината, денят свърша толкова бързо, че ми остава време да сготвя по едно нещо на ден. А аз кипя от идеи! 
И от обещания! Скоро например обещах да ви предложа рецепта за пухкав тутманик, който да остава мек и ухаен, дори след като изстине и точно такъв ще си представя днес. Така, че да се захващаме и да не губим време!





Както знаете, или пък не, има доста видове тутманик и аз твърдо съм решила да ви ги приготвя всичките. 
Днес обаче ще започнем с тутманик на плик, защото е нещо, което не се вижда и опитва всеки ден. Това е за тези от вас, които искат да почерпят близките си с него и те после да го носят на ръце и да му пляскат при всяко влизане в стаята. 



Повярвайте ми не рискувате нищо с тази рецепта, защото и на мен ми се получи чудесна още от първия път. Харесах си я от Мина, следвах стъпките и мога да ви кажа, че стана наистина нещо уникално пухкаво, сочно и ароматно. Но стига съм се превъзнасяла, ето и рецептата:


Необходими продукти:
Около 700 г брашно София мел за Козунак
1 кубче прясна мая ( 42 г) или 2 пак. суха
1 ч.л. захар
1 с.л. сол
4 яйца
250 мл хладка вода / мляко
350 г сирене
200 г мазнина ( масло, олио, мас)

За глазурата:
1 яйце плюс малко сметана

Започвам като шупвам маята в леко затоплената вода или мляко, към която прибавям захарта и две супени лъжици брашно. През това време разбивам яйцата с телена бъркалка.

      

В купата на миксера пресявам около 500 г от брашното, правя кладенче, към което прибавям яйцата, солта, а след това и шупналата мая. Разбърквам с приставката за тесто, като прибавям малко по-малко от останалото брашно. След цялата процедура ми остана толкова брашно от плика ;) 
През това време в купичка си разтопявам мазнината като аз ползвах 50:50 мас и масло, с малко добавка от олио. 

                                        
Работим с тестото веднага, без да се налага втасване, което е още по-хубавото в тази рецепта.
Аз предпочетох да работя върху намаслен, а не набрашнен плот, защото тестото ми става по-еластично и ми харесва да е по-сочно.
Разточвам тестото на квадрат с размери около 40 х 40 см, но и да не е съвсем точно не е голяма беля.
Отгоре разпределям хубаво от мазнината и 1/3 от сиренето.


   Завивам на плик ето така:


Обръщам го върху плота и разточвам по същия начин от другата страна. Намазвам с още 1/3 от маслото и сиренето и завивам отново. Накрая потретваме процедурата, като разпределяме останалата част от мазнината и сиренето. Завивам за последен път и обръщам отново, този път в тавичка, застлана с хартия за печене.

             

Нарязвам тутманика по този начин тук, като в бързината забравих да снимам процеса и ще използвах графиката на Мина тук
Оставих тутманика да втаса за около половин час покрит с кърпа на вратата на загряващата фурна.
Преди печене намазах с размито с размито с малко течна сметана яйце. Харесва ми, че по този начин кората не става много твърда, нито се препича прекалено.


Пека тутманика за около 40 минути на 180 градуса, като в зависимост от силата на фурната, времето може да варира.


Моята тавичка бе с размери около 25 см на дъното, но ако искате още по-голям тутманик, може да използвате пълния килограм брашно, като увеличите малко течността за замесване на тестото.

Хубаво е да задушите тутманика след изпичане с памучна кърпа, за да може кората да омекне и да имате наистина мек хляб.


Получи се една невероятна душичка, ухаещо на масло, а с домашната мас тестото се запази мекичко в продължение на дни и всеки път толкова вкусно. 

Ако и у дома скоро не са ви целували ръка, захващайте се да го местите и поправете това :) 

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!                                        



понеделник, 6 ноември 2017 г.

Унгарски гулаш / Hungarian Goulash


Кога стана ноември?! Защо времето лети толкова бързо с изключение на времето, когато сме на работа или чакаме на опашка за тоалетна?  Какви са тези неща питам аз? До вчера се размотавах по тениска, а тази сутрин гледката от прозореца ми бе като от филм на Стивън Кинг, пуст булевард, а  върху него се е настанила гъста и хладна мъгла. Хора щъкаха като зомбита в просъница, а аз усещам някаква невидима, притегателна сила да ме ме тегли обратно към леглото. За щастие облаците се разнесоха и на обяд вече грейна слънце! Реших, че от мен си зависи да променя сценария на филма и този път се спрях на нещо също толкова вълнуващо, но по-приключенско!



Времето днес е идеално за една купичка къкрещ и ароматен гулаш, който ми напомни за няколкократните ми визити в Унгария. Освен, че прекарвах времето си в ядене и разходки в красивата им столица, успях да не науча и нищо от унгарския, който е един от най-уникалните езици в света и с всяко изречение от устата им имах чувството, че чувам някакво родово проклятие.
Спомням си, че не веднъж обсъждахме коя е най-дългата дума в унгарския като спорът е между Folyamatellenőrzésiügyosztályveze­tőhelyettesképesítésvizsgálat и Megszentségteleníthetetlenségeskedéseitekért, като ви гарантирам, че са реални думи, а не съм тръгнала да си чистя клавиатурата.  Знам обаче със сигурност, че тръгнеш ли да въртиш очи от удоволствие и да си изядеш всичко до последна хапка на всеки означава "много вкусно ястие" и точно такова е унгарския гулаш. 


Обожавам да го хапвам на крак на Коледните базарчета, където ти го сервират в издълбано хлебче. Така си го приготвих и у дома, а ако и вие искате да го направите, вижте рецептата по-долу, която адаптирах от тук :) 

Необходими продукти:
400 г телешко/ говеждо месо
1-2 с.л. брашно
2 глави лук
2-3 моркова
4 средни картофа
1 червена чушка
3/4 ч.ч. червено вино
2 ч.л. сладък червен пипер
2 ч.л. лют червен пипер
2 скилидки чесън
1 ч.л. млян ким
4 с.л. дома. паста
3/4 ч.ч. доматен пюре
2 ч.ч. телешки бульон
дафинов лист
сол/ черен пипер
олио



Както виждате голяма част от продуктите са подправки, но какво е унгарско ястие без червен пипер. 
Започваме като нарязваме месото на кубчета. По-традиционния унгарски гулаш е с по-малки кубчета, но аз харесвам този, който хапвам в питките с по-едри парченца месо :) 


Подсушавам го леко и го слагам в найлонов плик, заедно със брашното, сол и черен пипер. Раздрусвам хубаво за да полепнат добре по месото.


Нарязвам зеленчуците на средно големи парчета - по-вкусно е да усещаш индивидуалния им вкус, а не като бульон в супа.


Нарязваме и чушката на кубчета, като може да ползвате и микс от червена и жълта за повече цвят.


В дълбок съд загряваме малко олио ( или свинска мас) и запържваме лука за кратко.


Прибавяме месото и запържваме, докато хване хубав загар.


След това започваме да прибавяме останалите зеленчуци, последвано от червения пипер и доматената паста. Разбъркайте и запържете още няколко минути.


След това добавете виното, останалите домати и бульона.


Течността трябва да покрие месото и зеленчуците. Подправете с още малко сол, добавете дафиновия лист и оставете да заври, а след това намалете и оставете да къкри до пълното сваряване на месото.


Може да сервирате ястието поднесено с нудели, заквасена сметана, в купички или издълбано хлебче. Аз лично предпочитам този вариант:






Ако се чудите дали има време да си приготвите тази вкусотия още днес  и да ви чака след работа през седмицата, отговорът е : Абсолютно!

Вкусът е наистина чудесен и ви обещавам, че няма да съжалявате! 
Вкусна седмица, приятели! 

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!


събота, 4 ноември 2017 г.

Лесна шоколадова торта с готови кремове / Super-easy chocolate cake


Напоследък не ми върви много. Счупих разни хубави съдове у дома и то няколко за броени дни, а аз по принцип съм внимателна и не чупя често. Тази сутрин пък телефонът ми беше изгаснал ( нещо не работи напоследък)  и не беше звънял, за да отида със семейството на задушница, а бях бях приготвила в кутийки торта, която цял ден правих вчера. Трудно ми беше да запазя позитивизъм в последно време, тъй като все се случваха някакви несполуки, но пък това, което ми помогна накрая бяха две простички неща.
Първото е, че каквото и да ставаше, гледах да раздам всичко сготвено за блога на приятели, роднини и познати, които в края на деня ме затрупваха с мили думи, благодарности и усещане за радост, която в крайна сметка успяваше да оправи целия ми ден.
Второто пък са белите на малкия ми племенник, които стават все по-забавни, а той все по-креативен. При последния си разговор със сестра ми станах свидетел на скоростта с която той реши да почисти тоалетната с четката й за зъби. Както невинно си я държеше в ръка, за секунди припълзя до банята и само чух сестра ми която отчаяно се провикна "Ноа , не!", но както й казах и на нея, "Оттече тая работа, мила! Стана тя, каквато стана :) 
Помолих я поне да направи снимка на събитието, което ми донесе толкова смях, че дори сега се усмихвам под мустак.


Малкия сладурко е броени дни от това да проходи, но затова пък пълзи с невероятна скорост и постоянно трябва да бъде държан под око. Изпълва ми сърцето, когато започне да се подава от някъде и да търси вниманието ти, а пък кротне ли се, е знак за някаква съмнителна дейност от негова страна. Тази сутрин сестра ми пак ми изпрати снимки на неговия неспирен работен процес, което си беше истинска история в картинки.


Виждате как оставен на свобода той веднага се захваща с нещо незаконно, затова и бързо бива слаган в столчето, за да може поне закуската да стане готова без инцидент.
Едва ли моите истории ще усмихнат всеки от вас, защото знаете как хората обичат да слушат за другите деца, освен за своите :), но пък на мен успя да ми оправи настроението от поредната несполука и продължавам деня с усмивка.
Неговите перипети не са никак малки, за човече, което тепърва опознава света и има да се учи на толкова много неща и затова ме вдъхнови за днешната рецепта.

Никой не се ражда научен, затова реших да ви представя една наистина лесна рецепта за торта с готови кремове, за тези от вас, които правят наистина първи стъпки в печенето на сладкиши или пък просто много бързат ( или ги мързи, това също си е основателна причина :))

За целта реших, че все пак ще ви накарам да изпечете един блат, а не да се ползват готови, защото все от някъде трябва да почнем. 
Тортата наистина е много, много лесна, но това не бива да ви заблуждава за вкуса й.


Много вкусна, шоколадова и сочна и торта, за която още ме питата моите приятели дали няма да направя скоро пак. Не обичам да повтарям торти, но за тази ще направя изключение - все пак наистина става много бързо. А ето как:


Необходими продукти:
За блата:
4 яйца
200 г захар 
200 мл прясно мляко
200 мл олио
270 г брашно
30 г какао
1 пак, бакпулвер
1 ванилия

Още:
Крем Парадиз Шоколад
Крем за сладкиши
60 г шоколадови капки
60 г тъмен шоколад
захарен сироп за напояване

Започваме като приготвяме блата. Сухите съставки смесваме в купа, а яйцата и захарта разбиваме на крем. Бавно по бавно започваме да прибавяме към тях от сухите и мокрите съставки, редувайки ги, докато бъркаме. Готовата смес изсипваме в тавичка с размери 24 см и печем около 30 минути на 160 градуса. Готовия блат оставяме да се охлади.

                             

През това време разбиваме двата крема по отделно според описанието на опаковките.
Приготвяме си и захарния сироп. Аз винаги имам такъв в хладилника, но ако нямате просто сложете равни количества захар и вода ( зависи колко искате да си направите - чаша-две) и го оставте да поври 7-8 минути.
За тази торта карамелизирах първо захарта и после добавих водата, защото исках да бъде по-ухаен и ви препоръчвам и вие да го направите.

                  

Сглобявам тортата като разделям блата на две и сиропирам със сиропа добре. Отгоре разпределям крем парадиз и шоколадови капки и завършвам с останалия блат, който също сиропирам.

                       

Завършвам измазвайки с другия крем изцяло тортата. Самата тя е доста богата на крем, макар и да не си личи от снимките, но това я прави много сочна и вкусна.


Украсих с настърган черен шоколад и няколко бисквитки, които имах у дома. Съвсем мързелива украса :) 


И така, за час вече имах една чудесна торта, която смятам сега да хапна със следобедното кафе. Останалата част ще раздам, отново на приятели, а след това ще звънна на сестра ми за да видя какво още е измислил малкия барбарон...очертава се хубав ден!

Хубав ден и на вас, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...