четвъртък, 13 юли 2017 г.

Пухкава питка с нектарини / Sweet pogacha bread with peaches


Знам, че ви обещах да ви помогна да се вталите за лятото ( не е вярно) и наистина се опитах ( отново тотална лъжа:)), но ето че осъзнах, че колкото и зелена салата да изпаса и да се опитам да наблегна на здравословни храни, нищо няма да ми донесе толкова радост колкото от готвенето на всякакви вкусотии, включая торти, пити, хлябове,  бут от бронтозавър  и т.н. 
Не казвам, че здравословното не може да бъде вкусно, but come on!  Мислите ли, че нещо безглутеново, безахарно, безсолно, диетично и полезно може да изглежда ето така. Толкова пухкаво и ароматно, че ми иде да си завра лицето в тази невероятна питка с нектaрини.  


Лятото винаги използвам възможността да правя повече плодови десерти, но ако трябва да сме честни, сладките пити с плодове са също толкова примамливи. Тази особено много ми хареса, защото ароматът на тестото е точно като на козунак, а начина за приготвяне е в пъти по-лесен. Вие може да направите питата и с други плодове, като вярвам, че ще се получи също толкова вкусно, а ето как става:
Необходими продукти:
100 мл прясно мляко
1/3 ч.ч. захар
30 г прясна мая
150 мл айран
2 яйца
30 мл олио
ванилена захар с вкус на лимон
щипка сол

Още: 
ванилена захар 
1 яйце за намазване
5-6 нектарини


Затопляме млякото леко, разтваряме лъжица захар и прибавяме маята. Разбъркваме и оставям да шупне. През това време в купа пресяваме брашното.
Прибавяме солта и правим кладенче. Изсипваме в него маята, а след това и останалите съставки. Забъркваме меко, нелепнещо тесто, като добавяме още малко мазнина или брашно при необходимост. Поставяме в намаслена с олио купа и оставяме да втаса, докато удвои обема си.


                     

Подготвяме плодовете като измиваме и нарязваме на резенчета.


Овкусяваме с ванилената захар и разбъркваме добре.
Готовото тесто разточваме на лист и изрязваме кръгове с помощта на чаша. Кръгчетата са около 9-10 см в диаметър.

                   

Поставяме резенче от нектарината във всяко и затваряме като мида. Редим ги в кръг в тавичка с диаметър 22 см.
 С останалото тесто украсяваме по желание и оставяме да втаса за около 25-30 минути. Преди печене намазваме с разбито яйце. 


Печем в предварително загрята фурна на 170 градуса, като след като се  позапече отгоре, покриваме с фолио, за да не прегори - все пак се надига доста ;)
Уханието е точно на козунак, примесено с невероятния, летен аромат на нектарини, а отгоре поръсваме с нежен пласт пудра захар.



Опитайте и няма да съжалявате! 




А ако вътрешния глас започне да тормози за калории, набутайте му едно парче в устата да мълчи и му кажете:




До сладки срещи, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

вторник, 11 юли 2017 г.

Зелен боб с картофи / Green Bean and Potato Stew



Преди време ви разказвах за неспирната ми любов към зеления боб, помните ли?! Естествено, тя е в своя пик през лятото, когато успявам да си се набоба здраво ( колкото и неделикатно да ви звучи това). Напоследък наблягам на постните ястия, както се вижда и в блога, но горещините определено не ме подтикват да готвя месо, нито да го ям. ( Don`t! ) Ето защо и днес ще ви предложа нещо лесно за приготвяне, питателно и сравнително леко ястие - постна яхния от зелен боб с картофи.



Доста познато на българите ястие, като не всеки слага картофи, но предвид това, че не консумирам хляб, един-два картофа в купичката са ми достатъчни да го заместя. Рецептата е сравнително стандартна, но като източник ще посоча тази от Супичка, за да мога да ви дам същите количества, макар и самата аз да го правя на око.


Ето и самата рецепта:
Необходими продукти:
500 г зелен боб
500 г картофи
1 голяма глава лук
2 броя моркови
2 броя домати
1/2 ч.л. захар
4-5 скилидки чесън
1/2 връзка копър
сол / червен пипер на вкус
олио

Започвам като нарязвам лука на средно ситно - аз използвам чопъра. Нарязвам и морковите. Почиствам боба от двата края и нарязвам на две-три, в зависимост от дължината.

                   

В дълбок тиган загрявам малко олио и запържвам лука и морковите. Прибавяме и наситнения чесън.


След две-три минути добавям и зеления боб и разбъркваме. Подправям с червен пипер - около една чаена лъжичка.


Накрая прибавяме нарязаните на едро картофи, разбъркваме и подправяме всичко със сол. Доливаме една-две чаши вода, в зависимост от това колко гъсто искате да стане ястието.


Оставете ястието да къкри на тих огън и след около 15 минути добавете блендираните домати. Аз винаги добавям и щипка захар, за да балансирам киселото, но понякога си зависи и много от доматите. Оставете ястието да се вари, докато е готово.

                  

Опитвайте и допълнете с вода или с още подправки, ако е необходимо. Времето за варене на зеления фасул е понякога вариращо :) 


Преди поднасяне поръсете с нарязания на ситно копър за свежест.


Мммм, голяма вкусотия казвам ви. Аз отивам да си хапна една купичка, а на вас пожелавам една слънчева и усмихната седмица! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

понеделник, 10 юли 2017 г.

Мини тортички "Павлова" в шоколад / Mini pavlovas with chocolate


Много се чудех какво да ви почерпя днес. В графа чернови съм насъбрала доста десерти, повечето торти, тук-таме някоя лятна манджа, чорбички и какво ли не, но някак си днес се събудих с невероятното желание да започне седмицата с нещо сладко, лесно за приготвяне и по възможност с по-малко ползване на печката. 
Така попаднах на една рецепта, която се залежаваше от доста време и все не и идваше времето за публикуване. Ето, че този ден настъпи - мини тортички "Павлова".



Много лек, нежен и бих казала летен десерт, който може да приготвите както със сметана, така и със сладолед, както с  ягоди, така и всякакви друго плодове. За да разджидим малко обстановката реших да топна целувките в шоколад и се оказа много добра идея. 
Както знаете аз и шоколада имаме много силна връзка и често сме от онези досадни двойки, които ти го навират в лицето :) Но пък скоро беше световният ден на шоколад и трябваше да направя нещо за повода! 



А още поводи за празнуване този месец имам доста - майка ми има рожден ден тази седмица, моята прекрасна приятелка Веси, дядо ми щеше да бъде рожденик днес, ако не беше решил да напусне купона твърде рано, а още куп приятели и познати ще си измислят поводи като бар-мицва на паяка Гошо, само и само пак да ме изкарат да празнуваме. "Тежки" месеци са летните, но затова пък дните са дълги :) 
И ето, че пак се отплеснах...но както казах, започнах деня си в настроение, с готина музика и неспирното желание да ви накарам да се почуствате щастливи. 
Ето как може да го постигнете:
Необходими продукти: 
3 белтъка
1 1/3 ч.ч. захар
1 ванилия
100 г шоколад
2 ч.ч. сладкарска сметана за разбиване
плодове: ягоди, малини и др.


За да не минавам цялата суматоха по описването на рецептата за целувките, ви я давам тук като линк, като намалих леко количеството на белтъците, защото смятам, че тази бройка е достатъчна.
Готовите целувки, топвам за кратко в шоколадов ганаш и оставям да се охладят.


Ганаша  приготвяме като загряваме 1 ч.ч. от сметаната на котлона до точка на кипене. Дърпаме от огъня и прибавяме начупения на дребно шоколад. Разбъркваме до получаването на гладък и лъскав крем. Може да го направите си комбинация от шоколад, масло и сметана, като намалите количеството на сметаната.
Останалата част от сметаната бием на сняг.


Шприцоваме в шоколадовите целувки и украсявам с плодове по желание, поръска от пудра захар, шоколадови пръчици, кокос или още малко шоколадов ганаш.


Ако ви се задържат от време на време белтъци с хладилника, не им намирате приложение, а все още имате плодове, направете си това удоволствие. 
Сладка седмица, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...