четвъртък, 25 май 2017 г.

Фокача с маслини / Focaccia Bread with Olives


Толкова вкусни ястия сготвих последно време, толкова храна раздадох и пари профуках за продукти, а аз бедната - все още на диета. Гледам, снимам, помирисвам уханието и отпивам глътка студена вода, да разсее избиващата пот по челото от зор. Много неща мога да приготвя и все някак да се въздържа, но заухае ли на прясно изпечен хляб у дома, започвам да си дъвча вътрешната страна на бузите. 
Е, не се въздържах накрая и си хапнах едно парче от ароматната фокача с маслини, която виждате на снимките. След това се обадих на майка ми, ако може да мине и да ме отърве от вкусното изкушение, да го скрие от мен и зарови под стария ясен на отбивката за Горно Лешко и повече да не го споменаваме. 
Тя направи само първата част в интерес на истината и половин час по-късно ми се обади да ах-ка и ох-ка колко вкусна фокача било. Като че ли не знам!
Но за да се убедите и вие, направете си я още днес, защото е много лесна, икономична и върви с голяма купа салата - най-идеалната вечеря за сезона! 


Необходими продукти:
3 ч.ч. брашно София мел Екстра
1 пак. суха мая 
1 ч.ч. вода
1/2 ч.ч зехтин 
1 ч.л сол
1 1/2 ч.ч. маслини микс
италиански микс подправки ( морска сол, риган, босилек, сушени домати и т.н) 

Слагам брашното, сухата мая, водата, солта и две супени лъжици от зехтина в купата на миксера  и пускам да се смесят с приставката за тесто. ( може и на ръка)
Оформяме меко, нелепнещо тесто на топка и оставям в намаслен съд да втаса, покрито със стреч фолио.

                      

За по-бърз вариант може да пъхнете във фурната на 50 градуса.
След като тестото удвои обема си, изваждам от купата и приплесквам за да излезе въздуха. Слагам в тава, покрита с хартия за печене и разпределям по повърхността на тавата с помощта на пръстите, образувайки малки вдлъбнатинки.

                   

Поръсвам отгоре с останалия зехтин, нарязаните на парченца маслини и поръсвам с подправките. Пека в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 20 минути.

                   

Нарязвам на квадрати и поръсвам с още малко зехтин. Няма да ви лъжа : няма да отслабнете от тази рецепта, но няма и да съжалявате! Just treat yo self! :)



Усмихната седмица, приятели! 



Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

понеделник, 22 май 2017 г.

Солена палачинкова торта със спанак и шунка / Spinach and Ham Savory Crepe Cake


ООООооо, Даааааа! Днешният понеделник може да не стартира с най-енергичната от всичките ми самоличности, но причина за това е не само миналия вчера имен ден на Коцето, мой добър приятел и тех-съпорт на компютрите у дома.
 По време на импровизираното барбекю вчера в гората така се опияни от "атмосферата", че накрая падна в огнището, но за щастие беше за кратко. Нищо не може да изтрие усмивката на Коцето, а още повече тези на приятелите му, които ще разказват тази история с години.
Днешния понеделник обаче мрачен и дъждовен и като че ли още по-трудно се амбицирам да започна седмицата. Реших, че най-доброто усещане е когато се чувствам полезна и ето, че това и ще напаря. Отдавна поискахте идея за солена торта, както и повечко рецепти със спанак. Аз пък отдавна исках да си направя едно вкусно ястие, което да ми спести готвенето за идните дни и ето че срещнах перфектното такова - солена палачинкова торта с шунка и спанак.



Рецептата малко може да наподобява на фалшива лазаня, но пък кръглата форма и начина на рязане на парчетата определено ще ви накара да се облизвате за  палачинки. Самата аз избрах друга рецепта за тях, тъй като държах да бъдат крехки и сочни, а не тегави. Вие може да използвате и важа любима обаче.


Препоръчвам ви да опитата ястието, няма да съжалявате, а ето какво ви трябва:

500 г спанак
250 г шунка
360 г кашкавал
1 голяма глава лук
500 мл прясно мляко
4 с.л. брашно
5 с.л. масло
сол/ индийско орехче
олио

За палачинките:
1 коф. кисело мляко ( 400г) 
1/2 ч.л. сода
2 яйца
2 ч.ч. брашно
вода
щипка сол

Започнах като направих палачинките. Тези са наистина много крехки и не стават тегави, така че ви ги препоръчвам както за солени, така и за сладки торти. Разбърквам киселото мляко и содата и оставям да шупне. После прибавям яйцата, солта, брашното и вода на око, така, е при разбъркването на всички съставки да получим течност като боза. 
Изпичаме палачинките, като за ястието ни трябват около 10 бр, но от тази доза ще ви излезат малко повече. В блога може да видите много пъти начините за направата на палачинки, затова тук ще ги пропусна и ще премина направо към основната част.
Измивам и нарязвам спанака на средно големи ленти.


Слагам 2 с.л. масло в подходящ съд да се разтопи, слагам и малко олио. Запържвам първо нарязания на ситно кромид, а след това прибавям и спанака. Задушавам за няколко минути, докато всичко омекне и стане крехко и ароматно. Подправяме със сол.

                          

Оставяме спанака на страна и се заемаме със соса. В друга тенджера слагаме да се разтопи останалото масло и прибавяме брашното. Запържваме за кратко, а след това прибавяме млякото, като бъркаме енергично, тъй като сосът ще тръгне да се сгъстява.  ( Ако не сте спец в сосовете и ви стане на бучки, просто го минете с пасатора). Прибавете 160 г от кашкавала и подправяме с индийско орехче и още сол, ако е необходимо.

                          

Сглобяване на тортата: В тортена форма става най-лесно, макар, че не е задължителна Моята форма е с размер 24 см в диаметър.

                     

Слагам една палачинка, отгоре 3 с.л. от соса, 3 с.л. от спаначено-кромидена смес, а отгоре малко от нарязаната на ситно шунка и останалия рендосан кашкавал. Правим така до последната палачинка,


върху която слагаме само сос и рендосан кашкавал.
Пъхаме да се пече в на 200 градуса за около 30 минути.

              

Определено съм доволна, че се спрях на това ястие за седмична вечеря, защото не вярвам да му се наситя скоро и буквално потривам ръце при всяка възможност да си отрежа ново парченце.

 

Ще се радвам да ми се доверите и да го приготвите. А ако наистина го направите, не забравяйте да ми споделите вашите отзиви.
Знаете къде да ме намерите...тук..ядейки :)

Усмихната седмица, приятели!

П.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 
А, ако се чувствате сякаш искате да направите добрина на някого, подкрепете ме с гласа си за наградите на кулинарните блогъри тази година. Как да го напарвате може да видите тук! 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!



петък, 19 май 2017 г.

Лимец със спанак на фурна / Einkorn wheat with spinach



Противно на традицията, днес няма да ви тъпча със сладкиши. Не знам защо...може би защото слушам леко сдухана музика ...и няма как иначе, след като невероятният и обичан от милиони вокалист на Soundgarden & Adioslave Крис Корнел ни напусна от този свят вчера. Щом станах от сън и Баааaaaaaaм...поредната тъжна новина ме заля от нета. 
Толкова често се случва напоследък, че започвам да се чудя дали не ме налегнало проклятието на Фийби от "Приятели", при която винаги се случваше нещо лошо на някой, щом иде на зъболекар. ( При мен така, но като си легна да спя)
Замислих се за всички решения, които взимаме, които да ни доведат до написания ни край и си казах, ще гледам да наблегна тази година на някоя и друга по-здравословна рецепта. Затова и днес ще ви предложа да опитате нещо постно ( какъвто и стана света сега без гласа на Крис), което и самата аз опитах за първи път, но ми хареса : лимец със спанак на фурна.



Рецептата адаптирах от тук и едва ли щях да се посегна към пакетчето с лимец в магазина, ако не ми беше подарено от La Garone на наградите на Блоговодител.
 Пулих му се два дена, докато накрая реших, че няма да оставя едни зърна да ме изплашат като през мрежест потник на Азис и се захванах с рецептата. 
Може да нямам много опита в готвенето на подобни чудесии, но хубавото е, че не се изисква много умение. Обещах ви и повечко рецепти със спанак този сезон и затова ви представям тази, която освен вкусна е и много полезна. 



А ето и самата рецепта:

Необходими продукти:
1 ч.ч. лимец 
200 г бейби спанак ( или обикновен) 
3 стръка пресен кромид
2 стръка пресен чесън ( или 2 скилидки) 
200 мл доматен сок
сол на вкус
олио

Започваме като накисваме лимеца във вода за около половин час.  Нарязваме през това време лука и чесъна на средно големи резенчета.


Аз ползвах бейби спанак, който е по-крехък, затова го нарязах на по-големи парчета, но вие може да използвате обикновен.


В тенджера загряваме олио и слагаме лука и чесъна да се запържат за кратко, а след това прибавяме спанака. Оставяме да се задуши всичко за една-две минути и овкусяваме със сол на вкус.


Прибавяме и лимеца и запържваме за още две-три минути.


Накрая прибавяме доматения сок, а след това и около три чаени чаши вода.


Прехвърляме в тавичка и пъхаме да се пече на 200 градуса за около 40 минути.


Готовото ястие гарнирам с още малко пресни подправки.


Определено ми хареса идеята да заменя ориза с лимец в това ястие и се радвам, че се престраших да го направя. Върви чудесно с кисело мляко и свежа салата - идеално за топлите пролетни дни! 


И така, преди да сте си помислили, че съм направила някакъв супер здравословен завой в рецептите, нека ви спра на време.
 Точно защото животът е кратък и трябва да му се насладим, може би ще се опитам да хапвам по-здравословно, но поради същата причина тая вечер ще ида да ударя и някоя друга бира с приятели :) 
Да ви е сладко ! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...