петък, 7 април 2017 г.

Торта "Монте" / Monte Cake


Много пъти са ме питали "Коя е любимата ти торта?", явно предвид изобилието от такива в блога. Не отдавна я открих обаче, и макар винаги да съм имала някои мои фаворити тук, тази торта все още води класацията с невероятния си вкус. 
Има всичко, което обичам и се радвам, че ще успея да я споделя с вас преди предстоящите празници - Цветница и Великден. Тази неделя майка ми има имен ден и отново ще я почерпя с любимата ни торта: торта "Монте".


Както може да видите, тя е изключително фина, нежна и деликатна торта, която съдържа в себе си идеално съчетание на вкусове и текстура.
Всяка хапка от нея е като пътешествие в страната на сбъднатите желания! 


Тортата не е никак сложна и си струва да си запишете рецептата.
 Предизвиквам ви да я направите, а ето и как става това:

Необходими продукти:
За блата:
6 белтъка
6 с.л. захар
6 с.л. брашно
80 г лешници

За кремовете:
6 жълтъка
100 г захар
1 л прясно мляко
2 бр. пудинг ванилия
250 г масло
100 г шоколад

Още:
15 бр бисквити
200 г течен шоколад тип "Нутела"
150 мл сладкарска сметана за разбиване


Започвам като разбивам белтъците със захарта на сняг. След това прибавям постепенно брашното и счуканите на не много ситно 50 г лешници. 


Изсипвам сместа в намаслена тавичка, с хартия за печене на дъното, с размери на тавата от 26 см диаметър. 


Пека във фурната на 180 градуса за около 10 минути и оставям да се охлади напълно. 
Блатът не е точно пандишпанен, а доста по-плътен.


Захващаме се с крема като смесваме пудингите, жълтъците и 200 мл от млякото.


Разбиваме ги на еднородна смес, а на котлона сваряваме останалото мляко със захарта. Когато тръгне да завира, прибавяме яйчената смес на тънка струйка, при непрекъснато бъркане с телена бъркалка, докато кремът се сгъсти. 


Дърпаме от огъня и прабавяме към крема маслото, като разбъркваме, докато се интегрира изцяло. Разделяме крема на две части, като към едната прибавяме начупения шоколад.


Аз винаги се спирам на черен - по-наситен вкус и цвят. Разбърквам хубаво в горещия крем, докато се разтвори напълно. Ако искате да подсилите сладкото, може да добавите 10 г пудра захар тук.
Оставям двата крема леко да се охладят, като ги покривам със стреч фолио, за да не хващат коричка.


Сглобяване на тортата: Използваме форма с махащи се стени или ринг за торти. 


Намазваме блата хубаво с течния шоколад, като не е необходимо да е точно Нутела, но да е с богата лешникова основа.


Разпределяме отгоре остатъка от ядките, 


а след това и бисквитките. Не съм сиропирала бисквитите, тъй като от топлината и сочността на крема, те ще омекнат достатъчно. Може да използвате бишкоти или друг вид любими бисквити.


След това изсипвам ваниловия крем, разпределям равномерно и прибирам за кратко в хладилника да стегне за няколко минути. Изваждам и слагам шоколадовия крем. Оставям в хладилника за няколко часа или най-добре за вечерта, за да може тортата хубаво да поеме вкусовете.


След това изваждаме от формата и украсяваме по желание, като за мен това бе още един пласт от пухкава бита сметана, шоколадови стърготинки и 



тези  интересни шоколадови солетки, които намерих в кварталния магазин.




И така, ако харесвате рецептите в блога и желаете да има още много такива, искам отново да ви помоля да ми дадете още повече стимул за това, като гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител. 
Номинирана съм именно в категориите за торти и сладкиши, които се старая да изобилстват тук, както като количество, така и като качество. А ето как да гласувате за мен: 
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, от където в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. (Ще трябва да изчакате няколко секунди да превключи отново на платформата за наградите) От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана:
С аромат на ванилия (Най-добър блог със сладки печива и десерти)
- Сладко удоволствие (Най-добър блог с рецепти за торти)
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".


Благодаря предварително на всеки, който ще го направи, ще сподели публикацията и ще ми помогне да достигна до повече кулинарни запалянковци, които да ме подкрепят! 
А аз ви оставям с тези изкусителни кадри и започвам да подготвям менюто за предстоящия празник, но поне десертът е решен! Ще чакам и отзивите ви от всеки, който я опита!
Усмихнати почивни дни, приятели! 




Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

сряда, 5 април 2017 г.

Пухкав козунак с богата шоколадова плънка / Chocolate loaded easter bread


Ето, че дойде време да ви представя и останалата част от козуначената фиеста, която заформих онзи ден, когато ви представих стъпка по стъпка тази прекрасна рецепта за козунак на конци (виж тук).
Тогава ви разказах, че разделих тестото на две части, като от втората част спретнах това по-малко козуначе, което отново стана чудесно и с прекрасни  конци ;) 


Вярна на себе си, реших да направя този с шоколад (и то доста), като за разлика от друг път нанесох плънката по нов начин, който намирам за много по-добър. 
Повечето от нас го слагат по дължината на самите фитили, намазан като на филия, което винаги прави плънката доста суха след изпичане и дори понякога прегоряла. По новия метод обаче, може да разчитате на наситен шоколадов вкус, който буквално извира от тестото като гореща, шоколадова лава :) 


И така, преди да премина към рецептата обаче, искам отново да ви помоля да ми дадете още повече стимул да ви представям винаги добри, изпитани и интересни рецепти, като гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител. 
Номинирана съм именно в категориите за торти и сладкиши, които се старая да изобилстват тук, както като количество, така и като качество. А ето как да гласувате за мен: 
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, от където в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. (Ще трябва да изчакате няколко секунди да превключи отново на платформата за наградите) От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана:
С аромат на ванилия (Най-добър блог със сладки печива и десерти)
- Сладко удоволствие (Най-добър блог с рецепти за торти)
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".
Благодаря предварително на всеки, който ще го направи, ще сподели публикацията и ще ми помогне да достигна до повече кулинарни запалянковци, които да ме подкрепят! 



Тъй като рецептата е същата от миналия път, ще си спестя цялото й описване ( което може да видите тук ), като премина директно към оформянето, но все пак ще ви припомня списъка с необходимите продукти: 

Необходими продукти:
1 кг пресято брашно
6 бр. яйца
300 г захар
300 мл прясно мляко
180 мл мазнина (смес масло и олио)
1 (42 г)  кубче жива мая (или 11 г суха)
кората на 2 лимона
1 с.л. уиски
1 пак. захар с аромат на ром
шоколадови капки за плънка
ядки за украса (орехи и бадеми)
жълтък за намазване

Плънка:
100 мл течна сметана
100 г шоколад с ядки

Голямото пухкаво тесто разделих на две части - по-голяма и по-малка. От по-малката направих два по-дебели фитила.


От продуктите за плънката направих ганаш, който оставих да се охлади напълно и стана като течен шоколад. Сложих във фитилите по една супена лъжица на три места, без да разнасям.


След това леко ги запечатих, като усуках фитилите първо около себе си, а след това и двата един в друг ето така:



Преместих в подмаслена тавичка, оставих да се надигне още малко, а след това намазах с размито яйце и поръсих ядки, захар и шоколадови капки.


Още щом го извадих от фурната и разчупих, веднага ми направи впечатление, колко по-добре се е запазила плънката, която беше просто невероятна. Горещотото, ароматно захарно тесто обгръщаше течната сърцевина на шоколада, правейки всеки къс от хлебчето и късче от Рая! 


Тези успешни опити ме амбицираха и тези дни съм намислила да правя втора доза, но с различна плънка, но каква - ще научите съвсем скоро.

На вас ще пожелая сладка седмица и много усмивки :) 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

вторник, 4 април 2017 г.

Сладки "Мечета" на баба Надка / Grandma`s Bear Cookies


Какво съкровище ще ви представя днес, само ако знаете. Една наистина стара и много любима рецепта за вкусните сладки - мечета на баба Надка. От малка помня как сладките й винаги присъстваха на масата на по-големите празници и се чудех как да си хапна колкото може повече, преди нашите да са ме изловили, "че си развалям вечерята".

Тогава все се чудех защо моята баба не приготвя такива сладки, а все някакви солени тестении като баница с праз и лапад, които намирах тогава не само за невкусни, ами направо като кармично наказание, че не съм закусила като хората.

За мое щастие след толкова години най-сетне успях да се добера не само до рецептата, но и до ценния тефтер на баба Надка, която бе така любезна да ми го заеме. И макар в него да има няколко класически рецепти, които предизвикаха любопитството ми, знаех коя ще е първата, която ще направя:
Невероятно меките и нежни сладки - мечета от моето детство. 


Това е една рецепта, която е изключително икономична, излизат много бройки, наподобяват меденки, но с много по-фино ухание и най-хубавата част - стават все по-вкусни с всеки изминал ден!


Сигурна съм, че с малко модифициране тези мечета ще станат чудесни зайчета за Великден, но аз нямаше как да не ги направя първо в оригинал. И така, преди да премина към рецептата, ще ви помоля да дадете гласа си за мен в тазгодишните награди на Блоговодител, където съм номинирана точно в категориите за торти и сладкиши.
Старая се те да изобилстват тук, както като количество, така и като качество. А ето как да гласувате за мен: 
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, от където в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. (Ще трябва да изчакате няколко секунди да превключи отново на платформата за наградите) От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана:
С аромат на ванилия (Най-добър блог със сладки печива и десерти)
-Сладко удоволствие (Най-добър блог с рецепти за торти)
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".
Благодаря предварително на всеки, който ще го направи, ще сподели публикацията и ще ми помогне да достигна до повече кулинарни запалянковци, които да ме подкрепят! 


Ето и самата рецепта:
Необходими продукти за 40 бр. сладки:

2 бр. яйца
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
2 големи супени лъжици мед
1 с.л. канела (равна) 
1/2 ч.л. сода, загасена с оцет 

Започвам като разбивам с миксера яйцата със захарта на крем.

                      

Пресявам си около половин килограм брашно и прибавям една трета от него към тестото.


Прибавям още канелата, загасената с оцет сода

                     

и меда. Пускам миксера и започвам да прибавям постепенно от олиото и от останалото брашно.


Тестото може да поеме и повече олио, но аз предпочитам да го доомеся върху леко намаслен или набрашнен плот, докато получа хубаво, гладко, съвсем леко лепнещо тесто. 
Покривам с кърпа или опаковъчно фолио и оставям да си почине 10-15 минути. След това разделям на две части.


Разточвам едната част на лист върху намаслен с олио плот и с чаша изрязвам кръгчета - 40 бр. 


Редя в тава с хартия за печене и пека на 160 градуса около 5 минути (в зависимост от дебелината на бисквитките!)


Останалата част от тестото също разточвам на лист, като изрязвам отново 40 бр. кръгчета. С помощта на капачка от паста за зъби или химикал, изрязвам очичките и ги поставям за ушички.
От останалото тесто изрязвам и носле за мечето и поставям в средата. (Моят опит показа, че върху намаслен плот бе по-лесно да се изрязват сладките, отколкото набрашнени, както и по-лесно залепваха самите детайли)


Редя и горната част на сладките в тавата и пека отново, докато крайчетата порозовеят.


Оставям готовите сладки да се охладят напълно, а след това слепвам с мармалад, който е добре да бъде по-фин и без големи парченца.
Хубаво е сладките да останат да отлежат два-три дена, за да омекнат напълно, но тъй като аз ги направих по-тънички, 



излязоха не само още повече бройки, но и омекнаха още на следващия ден.



Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...