петък, 20 януари 2017 г.

Нежна и сочна торта с мандарини / Mandarin Cake


"Искате да отслабнете? Да ядете здравословни и вкусни храни? Няма такова нещо! Загасете компютъра и отидете да цепите дърва. Но ако искате да сте щастливи и усмихнати в това студено време, вижте каква торта може да си хапнете"

Eто как ме посъветваха да започна днешната си публикация моите приятели. Понякога в стремежа си да не засягам злободневни теми в постовете си, наистина се чудя как точно да ги започна така,че да ви създам настроение.

Да, знам, че празниците отминаха и много от нас искат да минат на диета, но затова пък зимната депресия взе да ни наляга все по-често след края на цялата еуфория, махането на украсата и липсата на усмихнатите и опиянени лица на улицата.

Сега не ни остава друго освен тихо и с присвито сърце да чакаме първите знаци на пролетта, но затова трябва да грабваме всяка възможност, която ще ни донесе усмивки и повече цвят в ежедневието.


Днес е петък например и освен класически повод за пиене, може да бъде за ядене...на торта например. Почивните дни ни дават възможност да си я приготвим, изядем и с нови сили от понеделник да изгорим калориите, борейки се да стигнем до работа в снежните преспи 
(Абе, аз реша ли, причина, повод и оправдание за торта все ще намеря) 
Тази торта не е диетична сама по-себе си, но е наистина много лека за хапване. Като малка, нежна, пухкава целувка, с аромат на портокал и мандарини, а отгоре на всичко е толкова сочна, че просто с всяка следваща хапка ще си обещаваш, че ще е последна...



Списъкът с продуктите може да ви изглежда дълъг, но не оставяйте да ви стряска - няма нищо кой знае колко сложно за намиране. Аз направих няколко промени от оригиналната рецепта, но според мен стана още по-вкусна :)  
Тортата излезе и доста голяма на височина, така, че бих препоръчала да се направи и по-големи тавички. И така, не оставяйте цитрусите да увяхват в купата на масата , а вижте как да ги приготвите в тази рецепта:

Необходими продукти:
За блатовете:
8 бр. яйца
1 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. прясно мляко
1 ванилия
2 ч.л. бакпулвер
1 с.л. корички от мандарини/ портокал
щипка сол

За крема:
200 г крема сирене
250 г маскарпоне
1 1/2 ч.ч. сметана за разбиване
1 1/2 ч.ч пудра захар
2 с.л. корички от мандарини
2 с.л. портокалов ликьор ( не е задължителен) 
1 ванилия

Още:
2 консерви белени мандарини
кокосови стърготини

Започваме като отделяме жълтъци от белтъци. Разбиваме първо белтъците с щипка сол и половината от захарта. Бием докато станат на сняг. Оставяме на страна. 
след това разбиваме жълтъците , с останалата захар, 

                         

прибавяйки ванилията, млякото и рендосаните на ситно мандаринови корички. Може да зместите плода изцяло с портокали или да ползвате само портокалови корички. 


След като сместа е готова, започваме да прибавяме от белтъците към нея, като постепенно пресявам и от брашното с бакпулвера.

                     

Получава се богат, пухкава текстура, като разпределям сместа в три тавички по 20 см в диаметър. Вие може да я разпредлите и в две по 25 см. 


 Тавичките са намаслени с олио и застлани с хартия за печене на дъното. Пека в предварително загрята фурна на около 160 градуса. 
Готовите блатове оставям да се охладят на леко открехната вратичка на фурната , за да не спадат.
В оригиналната рецепта се използва 600 г крема сирене, но скръндзата в мен реши да използва само 200 г крема сирене ( ето и марката, която използвам) и маскарпоне от 250 г. 
Кремът е напълно достатъчен и в тези количества. 

              

Разбивам сирената, които са  на стайна температура със захарта, и към тях прибавям предварително разбитата на сняг сметана,. аз използвах неподсладена, тъй като предпочитам да не е толкова сладък кремът. 
След това прибавям рендосаните корички, които като количество може да си ги натаманите на вкус. Добавяме и ароматите - ванилия и ликьор от портокал или мандарини, или пропускаме последното, защото нямаме. :) 


Сглобяване на тортата: Разрязвам блатовете на половина, като по този начин получавам шест по-малки блата. Отцеждаме мандарините от консервите, като със сока напоявам блатовете, отгоре слагам от крема, 

                         

а отгоре нареждам от мандарините. Предполагам, че може да използват и пресни мандарини, но аз предпочитам тези от консерва - обелени, леко подсладени, сокът е чудесен за напояване, а не са скъпи. 
             


Така процедирам докрай, като завършвам измазвайки цялата торта с крем, а отгоре украсявам с резенчета пресни мандарини, мента и кокосови стърготини за още по-ароматен , тропически вкус. 


Обожавам тази торта. Не е кисела, не е прекалено сладка, блатовете са изключително пухкави и сочни, а кремът е толкова божествен.


Уханието на мандарини, портокали и кокос, правят всяка хапка наистина специална. 


Опитайте и вие и после ми пишете в коментарите с вашите впечатления, а вече подготвих и албум номер три в страничката във фейсбук, където може да ми изпращате снимки на приготвените от вас творения по моите рецепти :)

Гушкави почивни дни, приятели! :)


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!



вторник, 17 януари 2017 г.

Тост-филия с кашкавал / Sliced bread toast with cheese


След като Тефал ме поканиха да се включа в тяхното предизвикателство  #FavouriteTefalTalents и да тествам техни уреди, знаех,  реших да огранича публикациите само до фейсбук страницата си в специалния за това албум тук, не само да не се подразнят някои читатели от евентуалната реклама, но и да си позволя да ги тествам съвсем обективно, приготвяйки собствената си храна за ежедневието, без да има за цел да обвързана с рецепти.

След като обаче вчера ме затрупахте на лични съобщение за рецепта за представените пилешки стрипсове с гарнитура от салата колсло и царевица с топено сирене и сметана ( рецепта за последното тук), реших, че следващият уред ще се добие с рецепта.
Да си призная, знаех какво ще си напарва веднага щом го получих от куриера. 
Семпло на пръв поглед и  повече от елементарно за приготвяне, тост-филията е един от любимите ми сандвичи.


Тук в града ни има пицария , които ги продава, и въпреки богатия избор на пици и други тлъсти удоволствия, хрупкавата тост -филия е едно от любимите ми неща. 
Специалното при нея според мене е, че може да ползваш стар, ронлив хляб, но при минаването и през тостера, филийките стават супер тънки. Между тях обаче има богата плънка от сочен, разтеглив кашкавал, а в моя случай и луканка. 
Но ето как си го приготвих и аз у дома с помощта на Tefal OptiGrill:
Необходими продукти:
2 филии хляб
кашкавал
шунка/ луканка
масло
шарена сол
домати и краставици

Продуктите са приблизителни, в зависимост това колко броя сандвичи искате да направите. Вие може да измислите и ваши варианти , но аз ще ви го представя така, както го сервират в оригинал :) 

Започвам като включвам грила да загрее. Наистина е направен изключително лесен да употреба - натискам старт, после подходящата картинка ( в случая за сандвичи) , ок и оставям да загрее.


През това време нарязвам хляба. Тъй като оригиналните сандвич са много дълги, режа хляба по дължина ето така. 


Намазвам с крема сирене, а отгоре поставям парченца кашкавал и луканка.


Затварям филията, намазвам отгоре леко с масло  и поставям върху тостера. 


За да не се цапа, слагам лист хартия за печене, тъй като ако го натъпчете с кашкавал, както аз правя, със сигурност ще изтече.  ( Този трик знам от сестра ми , която има съшия грил! Да живее мързела - баща на всички велики открития) 


Гриловам за няколко минути - не се притеснявайте - машината ще ви каже кога е готово :)
След като е готов, се нареждат отгоре домати и краставици и се поръсва със шарена сол.  



Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!




понеделник, 16 януари 2017 г.

Кекс с нишесте / Easy bundt cake with starch


Някъде прочетох, че днес бил най-депресивният ден от годината. На всичкото отгоре е не само понеделник, но и времето навън е мрачно и наистина потискащо. 

Скоро ще почнат да свалят и коледните лампички от булеварда и сякаш магията на празниците никога не е идвала. Само падащият сняг ни напомня, че зимната приказка още не си е отишла. За съжаление обаче все по-рядко чувам някой да му се радва, както и все по-рядко виждам надничащи от някъде снежни човеци или деца, който да се замерват със снежни топки. 

Аз обаче не се предавам така лесно на сивото настроение, особено, след като знам кое винаги може да го оправи.   


Малко сладост в живота и възможност да проявим въображението си е винаги стимул за появата на голяма усмивка. 

Реших да се подавам на снега и да го използвам за вдъхновение в днешното си творение, особено след като "най-многото" сняг, който Осло успя да види тази година бе само толкова.

В България обаче има достатъчно, което може и да накара хората да забавят крачка при придвижване, но и да се хванат под ръчичка, пък дори и най-нацупената и "охладняла"  женена двойка.  

Днес ще ви покажа как да си направите един от най-лесните десерти, обикновен бърз, пухкав и с различни аромати кекс, като последните ще се подберат от вида нишесте, което решите да използвате. Но ето и рецептата:
Необходими продукти:
6 бр яйца
250 г захар
10 г бакпулвер
200 г нишесте ( или 50:50 брашно/ нишесте) 

Започваме като разбиваме яйцата със захарта на пухкава смес, докато побелеят.


В купа смесваме сухите съставки, като аз използвах нишесте в вкус на банан, за да може и десертът да има такова ухание.


Прибавям към яйчената смес, като разбивам всичко отново с миксера. 


Намаслявам формата за кекс добре, като аз използвах тази силконова формичка във формата на замък. Моята е купена от Холандия, но вече забелязвам, че могат да се намери на много места в България, дори и китайските магазини за левче.


Изсипвам сместа, като поставям формата върху тавичка при печенето, за да е стабилна повърхността.
Пека в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути.


Може да сложите фолио отгоре , ако тръгне да се запича прекалено, както и малко вода в тавичката, за да не се запекат прекалено връхчетата, но това е при моята форма, тъй като сместа не се разпределя напълно равномерно.


За да е пълна приказката, поръсих кекса с обилно количество пудра захар, а в средата му запалих чаена свещ, която огряваше стените му с топлия си цвят.


Кексът наистина е много пухкав и с нежно ухание на банани, като вие може да смесите различни вкусове и да сътворите различни вариации.
Може да изглежда семпъл, но понякога малкото е повече. Така може да го хапвате с различни сладка, течен шоколад и каквото ви хрумне. 
Опитайте!
Красива седмица, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...