петък, 11 ноември 2016 г.

Кюфтета по Чирпански / Chirpan-Style Meatballs


Дойде ли студеното време не мога да спра желанието у дома винаги да къкри нещо топло на котлона - я яхния, я някаква супа. Има нещо толкова очарователно в усещането, да отвориш вратата на жилището, след като си бил в студа навън, и да усетиш аромата на готвено ястие. сякаш веднага триста спомени от кухнята на баба ме пляскат през лицето като мокър парцал, 
Знам, че ще си сипя една купичка от горещата гозба, ще затварям очи опитвайки се да попия всички ухайни подправки от издигаща се пара, и докато примлясквам лакомо, ще се пресегна за филия хляб, с която да си топя от вкусния сос. 


Ако искате да изживеете всичко това, препоръчам ви да си сготвите днес за вечер чудните Кюфтенца по Чирпански. Една традиционна българска рецепта, която не отнема много време за приготвяне, а бъка от полезни зеленчуци и подправки. Загрейте коремчето и започнете почивните дни с усмивка. 


Но ето и самата рецепта, като започнем със списъка с необходимите продукти:
За кюфтетата:
500 г кайма
1 средна глава лук
1 бр. яйце
2 с.л. галета 
1 ч.л. млян кимион
1 ч.л. чубрица
1 ч.л. черен пипер
сол
брашно за овалване

За яхнията:
2-3 картофа
2 моркова
2 зелени чушки
2 червени чушки
1 голяма глава лук 
2 ч.ч. доматен сос
1 с.л. чубрица
сол
олио


Започваме като в купа смесваме продуктите за кюфтетата. Аз използвам кайма от свинска плешка, тъй като е с намалено съдържание на мазнини, но вие може да изберете и смес. Главата лук прекарвам през чопър и смилам на доста ситно, за да може кюфтенцата да имат колкото може по-еднородна консистенция. Омесвам всичко хубаво. 

                         

С помощта на лъжица за сладолед дозирам количеството кайма за кюфтенцата, като след това оформям на ръка и овалвам в малко брашно. От това количество кайма при мен излязоха общо 14 кюфтета.

                          

Пускам кюфтетата да се варят за около 4 минути в предварително кипната подсолена вода, докато придобият този цвят. Оцеждам от водата и оставям на страна. 

                          

В подходящ съд и в малко загрята мазнина запържвам нарязания на средно големи парчета лук за яхнията. Запържвам за кратко, като по принцип тук може да сложите и малко целина. 


След това прибавям нарязаните отново на средно големи парчета чушки и моркови. Запържвам докато омекнат, като през това време обелвам и нарязвам картофите.


Прибавям ги и тях и отново запържвам за няколко минути. Подправям със сол на вкус.


Идва моментът за червения пипер, който аз обичам да е в повече 


и слагам една равна супена лъжица и запържвам и разбърквам, докато хубаво полепне навсякъде и пусне прекрасния си аромат.


Накрая прибавям доматения сос ( около 400 мл млени домати,  сос от консерва или  домашен сос) и доливаме с около 500 мл вода ( може и повече в зависимост от това дали обичат по-редка или гъста яхния). Похлупваме с капак и оставям яхнията да заври.


След като заври, прибавяме кюфтенцата и намаляме огъня на ниска степен, така че ястието само да къкри. Оставяме леко открехнат капака, за да извира по-малко от течността и яхнията да се сгъстява. 


Оставяме го да покъкри около 40 минути, а след това сервиваме с по две- три кюфтенца в порция. 

 

Ако още не сте измисли вечерята, не мислете повече! 
Опитайте тази чудесна рецепта още днес! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

сряда, 9 ноември 2016 г.

Торта "Орео" и четири години БЛОГОдарност! / Oreo Cake and 4 Year Blogoverary!



Кога се изтърколиха четири години?! 
На този ден, преди точно толкова време за първи път натиснах бутона "публикувай" и ето че животът ми малко или много се промени. 
Всеки блогър отбелязва блогогодишнината по свой си начин, но съм сигурна, че за всички е като втори рожден ден за самите тях. 
Сядайки за поред път пред клавиатурата, се опитваме да споделим с вас един доста личен празник посветен на труда, грижите, страстта и вдъхновението, което влагаме във всяка една публикация. 
Вие виждате готовия продукт от кога добре, кога не толкова добре аранжирани снимки, с някоя вкусотия на тях, а ние виждаме останалата част от масата, която не е влязла в кадър - затрупана с учебници, детски играчки, гладни пръстчета протягащи се към ястието и цялата останала какофония в кухнята, която очаква да бъде почистена.


Четири години не е малко време, но не са и много, предвид факта, че не мисля да спирам скоро. Дори и когато светът около мен буквално се разпада, воденето на моят блог ме кара да се мотивирам и фокусирам върху градивен проект, като ползите от това накрая да се окажеш с нещо за хапване в труден момент са големи, тъй често не мислим за ядене тогава. 
За да отбележа подобаващо и тазгодишния рожден ден, направих една умопомрачително вкусна торта, с която искам да ви почерпя и да ви благодаря от все сърце. Благодаря ви, че споделяте с мен това щуро приключение - някой от вас от скоро, а други, почти от самото начало.
За разлика от скромния ми рожден ден през лятото, на този бих искала да мога да поканя всичките вас, над 23 000 човека, с които ни свързва една и съща страст - любовта към готвенето и радостта от споделянето на храната с близките ни и хората, които обичаме. 


Вие сте истинско вдъхновение за мен и доказателството е пред вас. Представям ви торта "Орео". Торта, която е с толкова сочни, наподобяващи браунис блатове, и крем, мек, нежен и въздушен, пълен с омекналите парченца на тъмните бисквитки, засилващи богатия шоколадов вкус на тортата.
Това се казва торта за рожден ден! 


Но ето как я направих, като започваме с необходимите продукти:

За блатовете: 
2 ч.ч. брашно София мел Екстра
200 гр майонеза
1 ч.ч. захар

50 г тъмно какао 
1 пак. бакпулвер ( 10г)
1 1/2 ч.ч. вода

За крема: 
100 г маскарпоне
200 г крема сирене
200 мл сметана за разбиване
1/2 ч.ч пудра захар
352 г бисквитки от типа на "Орео" (  2 пак. х 176 г) 

Още:
шоколадов ганаш за декорация


Започваме като пресяваме брашното в купа. Аз използвах на София мел Екстра, тъй като блатовете са наистина сочни и тежки и брашното е от значение според мен. Прибавям останалите сухи съставки като захар, бакпулвер и какао и разбърквам на ръка, за да се получи еднородна смес. 


                         

Добавям майонезата и водата и разбърквам отново - на ръка или миксер, няма значение.


Разпределям сместа в три алуминиеви тавички с диаметър 20 см и пъхам да се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса, за около 20 минути.

                          

През това време се захващам с крема. Разбивам маскарпонето с пудрата захар, а след това прибавям и крема сиренето. Тези продукти е добре да са със стайна температура. След това прибавям и предварително разбитата на сняг сметана.

                    

Аз използвам неподсладена сметана, тъй като количеството захар тук ми е достатъчно, но ако обичате по-сладко, може да ползвате и сладкарска.  Отделям една част от крема за измазване на тортата и декорация, а към останалата част прибавям един пакет от натрошените бисквитики. В случая ползвах неоригиналните орео, а бисквитки от този тип, които се намират в различни магазини.



Сглобяване на тортата: Блатовете вече са напълно охладени и по тежестта ми ще се уверите, че са изключително влажни и нямат нужда от напояване. Слагаме единия блат, а след това разпределяме от половината крем с бисквитки. Повтаряме процедурата с другия блат, останалата половина крем и завършваме  с третия блат.


Със заделената ни част от крема измазваме тортата, като си запазвам съвсем малко за украса, която да шприцовам отгоре.
От останалите бисквитки, изваждам няколко и разполовявам, като редя по основата на тортата ето така: 

                        

Прибирам в хладилника за поне два часа. Останалата украса се състои от шприцован крем, още цели и малко млени бисквитки и разтичаш се по страните шоколадов ганаш. 

  
Веднъж омекнали бискивтитките се лежат с такава лекота, а наситено шоколдовия вкус от блатовете и парченцата в крема ще ви накара да запримлясквате лакомо! 


Да си призная тази торта е една от най-любимите ми които съм правила напоследък и макар да не пропуснах да я споделя и с приятели, мога да кажа с ръка на сърцето, че си хапнах завидно количество от нея. 

Ще се радвам да я опитате и вие и да не пропуснете да коментирате вашите впечатления, а дотогава: "На рожден ден, като на рожден ден!"
Хайде, всички на масата и благодаря, че се отбихте! 

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!

Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.  Благодаря ви, приятели!


вторник, 8 ноември 2016 г.

Пиле "Жулиен" / "Julien Chicken" with cream, cheese and mushrooms


Едва ли има традиционен ресторант в България, който да не предлага вариация на това вкусно ястие и не са много хората, които да не се тотално влюбени в него. Защо ли? Ами комбинацията на крехко, сочно пилешко месо, окъпано в богат кремообразен сос от сметана и топено сирене, гарнирано с ароматни гъбки и хрупкави кисели краставички е неустоима не само на думи!


Забелязвам, че това е от ястията, които хората често поръчват за "споделяне", като голямата чиния седи в центъра на масата, от нея се вдига ароматна пара, а няколко вилички нетърпеливо посягат към парченцата месо, като преминават през мрежичка от разтопен кашкавал! 
Каква поезия само! 


Може да се каже,че такива кремообразни ястия са трудни за заснемане в апетитен вариант, но трябва да имаш пълна липса на въображение да не може да погледнеш през вида на ястието и да не си представиш за какъв неописуем вкус иде реч. 
И тъй като ястието е не само идеално за споделяне, но става бързо и е таман за сезона, го прави чудесно предложение за седмичната ви вечеря. А ето и самата рецепта:
Необходими продукти:
1бр. пилешки гърди ( пеперуда)
100 г топено сирене с шунка / гъби
1 1/2 ч.ч. сметана за готвене
1 шепа дребни гъби печурки
3-4 кисели краставички
100 г кашкавал
черен пипер/ сол
магданоз за поръсване
олио

Нарязваме пилешкото месо на тънки ивици ( жулиени) или кубчета. Въпреки името на ястието, аз лично предпочитам месото да е на кубчета.


В тиган слагам малко мазнина и запържвам месото от всички страни до златисто. Посолявам с шипка-две. Изваждам в чиния и оставям на страна.

                         

В същия тиган, слагам още малко олио и запържвам гъбите. Обичам да използвам дребни гъби, като ги разполовявам само на половина или четвъртини. Подправям със сол.


След като гъбите се запържат до светло кафяво, прибавям месото и доливам течната сметана.


Веднага след това прибавям и топеното сирене, като обичам да ползвам натурално или такова овкусено с шунка или гъби, ако не съм имала такива за рецептата. Разбърквам за да може хубаво да се разтвори в сметаната, като намалям температурата на котлона на средна. Ако сосът се сгъсти прекалено, добавете малко топла вода. 


След като ястието покъкри няколко минути, прибавям нарязаните на средни по големина парченца кисели краставички.


Подправям богато с млян черен пипер и сервирам ястието в чиния, поръсено с рендосан кашкавал и пресен магданоз.


Не само, че горещината на соса разтопява кашкавала и прави хапването на само една хапка, почти невъзможно, но то лакомията също е сила, която не бива да се подценява. Навън е хладно, дъждовно и мрачно, но аз съм се подсигурила за деня- отварям винцето и сядам на масата...препоръчвам ви да направите същото
Добър апетит, приятели! 
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...