петък, 20 май 2016 г.

Нюйоркски чийзкейк / New York Cheesecake

 

Ето, че дойде времето, в което ви представям един от най-любимите си десерти. Сигурно сте се чудили защо в първите годинки на блога нямаше рецепти за чийзкейк и ще ви кажа причините, които са всичко на всичко  две! 
Първо, толкова съм педантична и взискателна към текстурите на чийздесертите, че винаги търся уникалния, отличаващ се с плътен и кадифен вкус на оригиналния чийзкейк, който опитах за първи път. Влюбих се толкова силно, че само серията от "Приятели", в която Рейчъл и Чандлър ядат чийзкейка от пода, може да опише докъде може да достигне любовта ми  към тази вкусотия! 
Е, може би не дотам да извърша дребно престъпление като кражба! ( Но определено има дни, в които бих утрепала определени хора и за парче десерт:))


Ето, че най-вече приключих със сортирането на любимите си чийзрецепти, като тази година вече ви споделих любимия ми чийзкейк без печене и шах-матния чийзкейк
Днес ви представям моята най-любима рецепта за нюйоркски чийзкейк.  


Именно тази вкусотия похапваха двамата олигофрени в сериала, и ако има думи, които могат да опишат колко е вкусен, то са тези на Чандлър:



Това е един десерт за ценители, според мен. Самата му текстура  и богатият му плътен вкус са звездата тук и намирам за излишно всякакви екстравагантни украси, въпреки скромната му визия. Свежи плодове, домашен плодов сироп или сладко са напълно достатъчни да контрастират и да допълнят по най-подходящ начин вкусовете тук.


И така, ако вече съм ви убедила, че е чудесна идея да използвате няколко часа от предстоящите дълги почивни дни да направите перфектния нюйоркски чийзкейк, вижте необходимите продукти:
За кората:
2 ч.ч. брашно
227 г краве масло
1/2 ч.ч. захар
2 жълтъка


За чийзкрема:
5 яйца
1 кг крема сирене
1 3/4 ч.ч. захар
3 с.л. брашно
щипка сол
2 жълтъка
1/4 ч.ч. сметана за разбиване

Започваме с приготвянето на кората. В купа сложете пресятото брашно, захарта (аз използвах фина захар, но може да ползвате и пудра) и прибавете нарязаното на кубчета масло. Последното е добре да бъде малко по-хладно от стайна температура, тъй като ще се стопи от топлината на ръцете ни, ако омесваме на ръка. (Ако ползвате миксера, може и да е по-меко) 

                       

След като съставките са се интегрирали достатъчно, добавете и жълтъците и доомесете върху набрашнен плот, така че да получите ето такова тесто. 


Разточете една трета от тестото (другата приберете в хладилника) върху основата на форма с махащи се стени, в която ще печете чийзкейка, с приблизителни размери 20-22 см в диаметър. Надупчете с вилица основата ето така

                   

и пъхнете да се изпече до златисто в  предварително загрята фурна на около 190 градуса.
Извадете кората да се охлади.


През това време приготвяме крема. Ето какво крем сирене ползвам аз, тъй като често ме питате. От типа на "Филаделфия" е, но е много по-изгодно, особено ако е на промоция. :) Разбивам го със захарта и брашното и солта (ако има нужда). (Опитайте и преценете дали искате да е още малко по-сладко и добавете още малко захар)

               

Прибавете едно по едно яйцата, а след това и жълтъците. Накрая прибавете и сметаната (още в течно състояние.) Разбийте всичко още няколко минути, докато получите хубава, пухкава смес.
С останалата част от тестото покрийте стените на формата ето така (Може да ви отиде цялата или да ви остане малко). 


Облечете формата с няколко пласта фолио, за да предотвратите водата да пропие в десерта. Изсипете крема във формата, като оставите един-два пръста до върха, за да има накъде да се надига и долейте топла вода до средата на съда. Пъхнете чийзкейка да се пече в предварително загрята на 190 градуса с обдухване фурна. 

                      

Печете така, докато водата започне дa ври, а след това намалете температурата на около 170-160 градуса - така, че да къкри. 
Чийзкейкът ще започне да се надига, но не се притеснявайте, той ще спадне след охлаждането му. 


Ако тръгне да се запича прекалено, сложете лист алуминиево фолио отгоре и продължете печенето.


Ще ви отнеме около час или повече, ако го печете на по-слаба температура. След като е готов, чийзкейкът ще продължи да се тресе леко в средата, когато се разклати. Това е напълно нормално! Извадете и оставете да се охлади на стайна температура, а след това за няколко часа или една нощ в хладилник! 


На следващия ден той ще е перфектен, като ще можете да отрежете стабилни и красиви парчета.


Крем ли е, торта ли е, сладолед ли е - не знам, но е божествено! Няма друг десерт, който да обичам така с кафето, както тази чудесия....:)
И така, ето и  отговорът на мистерията около това, защо винаги имам вилица в чантата си :) Никога не се знае кога (и къде) ще ми падне чиизкейк под ръка!

 

Пожелавам ви много сладки и усмихнати почивни дни, приятели! :) 
Ако харесвате рецептите ми, не забравяйте, че имам нужда от вашия глас за наградите на Блоговодител! 
Може да се впишете с фейсбук, без да е необходимо регистрация, а ако гласувате във всички категории, може да спечелите и награда! 


П.П. Приятели, гласуването за наградите на Блоговодител е в разгара си и ще се радвам да получа вашата подкрепа в следните категории, в които съм номинирана.  


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

вторник, 17 май 2016 г.

Домашен хляб с мак / Homemade bread with poppy seed


Отдавна не бях публикувала нещо тестено, а пък не е като да не правя за близките. Макар да съм от хората, които избягват да консумират хляб, не мога да не си призная, че ако ме подгони "гладът", предпочитам да си заделя един час, но да си го замеся и изпека сама. Така и така го хапвам рядко, поне да е като хората. За съжаление качествено замесените хлябове на пазара напоследък са вече "гурме" храна и последния път, когато бях на гости на Ванчето в София, се оказа, че да ядеш "хлеб и сол" даже не е толкова сиромашко, колкото изразът предполага. 


И все пак може би няма по-изкушаващо ухание от това, носещо се в магазина, когато изнесат току-що изпечения хляб на рафтовете. В миг забравям какво съм искала да готвя и решавам, че малко хляб, сирене и розови домати са напълно достойни да бъдат вечерята ми за деня! 
Затова грабвам един пакет брашно и хайде към вкъщи! 
С малко фантазия си направих най-вкусния домашен хляб, с хрупкава коричка и сърцевина - мека като душичка! 


Използвах половината от тази рецепта, като украсих с маково семе. Ето и самата рецепта стъпка по стъпка:

Необходими продукти:
3-4 ч.ч. брашно
1 1/2 ч.ч. хладка вода
1/2 кубче жива мая
1 ч.л. захар
1/2 с.л. сол
маково семе


Започвам като разтварям в една чаена чаша хладката вода, захарта и маята и оставям на топло да шупне. През това време пресявам около 3 ч.ч. брашно в купа и прибавям солта. Правя кладенче и прибавям и шупналата мая.


Замесвам на ръка или в моя случай с миксер. Прибавяме останалата вода и още от брашното, докато получим тесто, което се отделя от стените на купата.


Слагам в леко намаслена с олио купа и оставям да втаса на топло, покрито с кърпа или фолио, докато удвои обема си.


Готовото тесто замесвам с още малко брашно, ако е необходимо, притискам с ръце, за да оформя нещо като правоъгълник, като прищипвам двата му дълги края един към друг, така че да се оформи формата на хляба. Намазвам отгоре с вода или леко размит белтък и поръсвам обилно с маково семе.


Оставям да втаса втори път, като пускам фурната да загрее на 200 градуса. Преди да го пъхна да се пече, правя един надлъжен разрез в средата на хляба и малки диагонални в двете страни с остър нож ето така:


За хрупкава коричка сложете на дъното на фурната съд с вода, която да се изпарява по време на печене или просто отворете и пръскайте с пулверизатор малко вода по кората.


Хлебчето ще е готово за около половин час.


Такова ухание се разнесе, че не можах да чакам и го разрязах още горещо ! 




Опитайте и вие!
И ако моите рецепти ви харесват, не забравяйте да ме подкрепите по-долу в годишните награди за кулинарни блогъри. Остана още малко време :) 
Усмихнат ден, читатели!
***


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

петък, 13 май 2016 г.

Шах-матен чийзкейк / Checkmate cheesecake


Знаех си аз, че трябва да изчакам с миенето на прозорците! След пороите тази вечер се радвам не само, че все още имам такива, но и като гледам, "реките" не са успели да измият асфалта от улицата. Винаги имам съмнения, че нали българите сме майстори да правим пътища с толкова тънък пласт асфалт, че дори Цецка от съседния блок има по-дебел пласт фон дьо тен на лицето си.  Но няма да си говорим за инфраструктура, освен ако не смятате да преструктурирате тялото си в по-кръгла форма, защото днес няма да говорим и за диети и други противни, сатанински неща. Днес ще се опитаме да забравим, че събота е работен ден и ще се настроим на сладка вълна! Представям ви невероятно вкусния и ефектен шах-матен чийзкейк ! 


Като повечето неща, които правя, и този бе споделен с колкото може повече хора, за да получа колкото може повече отзиви и с ръка на сърцето си да пиша аджеба става ли това за ядене или не ...нормална блогърска процедура! Отзивите бяха от възторжени до пълно мълчание вследствие на това, че не се спира да се яде, до думи от рода "Аз не знаех, че дори такива неща съществуват!". Най-хубавата част е, че тук-таме започнах да получавам обратни дарове под формата на пакет брашно или захар, за да мога да готвя още и да пращам още. Ами да ви кажа, и това е нещо :) , за което благодаря! :) 
И така, днес ще ви представя този невероятен сладкиш, който обикнах от все сърце и се надявам чрез снимките да ви покажа, че не е никак труден за приготвяне, защото само по описание в рецептата може и така да ви се стори :) 


Ето и необходимите продукти:
За блата:
180 г брашно
150 г масло
1/3 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. захар
2 с.л. какао
2 големи яйца
1 ч.л. бакпулвер


За крема:
125 г масло
1 ч.ч. пудра захар
1/3 ч.ч. кристална захар
1 кг извара
4 яйца
2 с.л. брашно
1 ванилия 

В касерола слагаме да се затоплят на котлона млякото, какаото, захарта и маслото.


Разбъркваме, докато стане еднородна смес.  През това време с миксер разбиваме яйцата с останалите продукти, 


 като прибавяме и леко поохладената какаова смес.


Готовата смес изсипваме в тава, предварително застлана с хартия за печене, която е леко намаслена. Аз използвах алуминиева тава за еднократна употреба с размери на дъното около 22 х 31 см. 

                     

Пъхаме блата да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 25 минути. Проверявайте с дървен шиш. След като е готов, изваждаме и охлаждаме напълно. Разрязваме на дълги ленти, около 10-12 бройки (при мен 12). 


Приготвяме крема като разбиваме маслото (на стайна температура) с пудрата захар и жълтъците.


Прибавяме и изварата, ванилията и брашното постепенно, докато стане светла и гладка смес. След това прибавяме разбитите с кристалната захар на сняг белтъци и разбъркваме, докато получим хубав, пухкав и гладък крем. 

                   

В тавата, в която пекохме блата, слагаме отново хартия за печене и нареждаме половината от лентите.


След това с помощта на пош или лъжичка разпределяме от крема между тях. Върху ивиците с крем поставям останалите ни ленти от блат и запълваме между тях с крема. 

                  

Разпределяме остатъка от крема върху сладкиша и заглаждаме. 


Слагаме отново да се пече на същата температура за около 40 минути, докато сладкишът леко се зачерви. Изваждаме и оставяме да се охлади напълно, преди да го извадим, тъй като ще бъде още мек и ще се разпадне.



Аз обърнах сладкиша направо върху поднос, като за да скрия още по-добре изненадата вътре, реших да облека изцяло в шоколадова заливка. Тя бе от любимия за мен ганаш, направен от 150 мл течна сметана и 150 г тъмен шоколад. За него просто трябва да загреете сметаната до точка на кипене и да дръпнете от огъня. След това прибавете начупения шоколад и разбъркайте, докато се разтвори напълно и получите гладък шоколадов сос.


Заливате с него или просто поръсете с дебел пласт какао, а защо не и двете :) Ако моите рецепти ви харесват, не забравяйте да ме подкрепите по-долу в годишните награди за кулинарни блогъри. Остана още малко време :) 
Усмихнат ден, читатели!
***
П.П. Приятели, гласуването за наградите на Блоговодител е в разгара си и ще се радвам да получа вашата подкрепа в следните категории, в които съм номинирана.  


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...