четвъртък, 28 април 2016 г.

Румънски козунак с метода тангзонг / Romanian Cozonac using the tangzhong method.


Днешната рецепта за козунак е по-специална по две направления. Първо, че за направата на тестото се ползва така нареченият метод тангзонг, който ви представих не много отдавна за направата на вкусен домашен хляб, който остава мек с дни. Много от вас не само го опитаха, но се влюбиха в този метод, като ме затрупаха с множество снимки от различни вариации на хляба. Логично бе да се опитам тогава да направя и козуначено тесто по същата технология. 


Втората причина тези козуначета да са специални е, че най-сетне открих отдавна търсената плънка от майка ми за вкусните кифли, които помни от детството си. Описвала ми е на няколко пъти за някаква "магическа" вкусна орехова и шоколадова смес, но така и не можех да си представя какво толкова би било по-специално от традиционното им смесване. Оооо, наивна моя Люси - има още много да учиш!
Това беше и наистина е до ден-днешен най-ароматното и изкусително нещо, което се е пръквало наскоро в моята кухня. Когато ги приготвих (това бе преди повече от месец - като някакви проби за празниците), бях на диета и макар под пръстите ми ежедневно да излизаха всякакви вкусотии, така и не се изкушавах дотолкова, че да ги опитам и да си разваля режима. Това бе обаче до момента, в който една вечер реших да направя плънката за козунаците предварително. Няколко минути по -късно загребвах от шоколадовата паста с такава скорост, че дори и свикналата ми на диети съвест не можеше да ме настигне. 


Вие може да решите да направите само тестото или пък само плънката, или пък и двете, както е по тази рецепта. Ето и необходимите продукти:

За тестото:
Около 900 г брашно
3 яйца
3 с.л. рендосана кора лимон
1 с.л. ром
1 ч.ч. прясно мляко
1 кубче жива мая (42 г) 
170 г масло (+ 4 с.л) 
3/4 ч.ч. захар
щипка сол
тангзонг*


За тангзонга:
1/3 ч.ч. брашно (75 г) 
1 ч.ч. вода

За ореховата паста:
2 1/2 ч.ч. млени орехи
1 ч.ч. прясно мляко
3/4 ч.ч. захар
1/4 ч.ч. какао
есенция: ром или ванилия
1 ч.л. рендосана кора лимон
1 ч.л. рендосана кора портокал


Както казах, направих ореховата паста предната вечер. Хубаво е и вие да го направите, за да има време да се охлади напълно, да поеме ароматите, пък и да си отделите цялото време за тестото след това. 
За целта в касерола сложете млякото и захарта и загрейте, като разбърквате, докато захарта се разтвори. След това добавете млените орехи и разбърквайте, докато сместа се сгъсти. След това прибавете какаото и ароматите и разбърквайте, докато добие консистенцията на паста. Дръпнете от огъня и охладете напълно.

Следващата стъпка е да си приготвим тангзонга. Отново в касерола смесвам продуктите, така че да нямат бучки. 


Слагам на котлона на средна температура и бъркам, докато се получи смес, подобна на пудинг. Дърпаме от огъня и отново оставяме да се охлади. 


След като вече имаме две от най-важните ни съставки за този румънкси козунак, се залавяме с тестото.

В купа поставяме яйцата и разбиваме леко с телена бъркалка.


Шупваме маята в млякото и 2 с.л. от захарта. В купата на миксера пресяваме около половин килограм брашно и правим кладенче. Прибавяме останалата захар,  шупналата мая в средата и щипка сол отстрани до стената на купата.


Пускам миксера с накрайник за месене на ниска степен и почвам да прибавям постепенно от яйчената смес, разтопеното масло и по малко от готовия тангзонг.


Увеличавайки скоростта, прибавям всички останали ни продукти (както и ароматите) до изразходване, като прибавям още брашно, докато поеме - за хубаво, меко, нелепнещо тесто. Прехвърлям в леко намаслена тавичка, завивам с кърпа или стреч фолио и оставям да втаса за около час на топло.


След като е втасало, тестото ни изглежда ето така: 


От тук насетне може да оформите тестото както искате. Аз следвах рецептата и го разделих на четири равни части, като всяка част разточих на правоъгълник. Намазваме с готовата ни вече орехова паста (извадете я на стайна температура, тъй като в хладилника ще бъде не само много студена, но и по-твърда) и завиваме на руло.


Усукваме два о два готовите фитили  и поставяме в намаслени формики за печене.


Оставяме ги да се надигнат за още около половин час на топло, след това намазваме с размито с малко вода яйце и поръсваме с кристална захар.


Печем в предварително загрята фурна на 170 градуса с обдухване за около половин час или до готовност. Ще бъде различно времето за печене в зависимост от големината на козунака, който сте направили.


Аз направих мини козуначета и се изпекоха доста бързо.


Тъй като тук не правим традиционното омесване на тестото за козунака, а и плънката е доста тежка, не бих казала, че може да се надявате на много конци, макар да не е невъзможно.

Самата структура на тестото обаче е много пореста и въздушна, а плънката, както вече казах, е уникална сама по себе си.


И така, на Велики четвъртък ви оставям с още една идея за празниците. Ако и вие като мен искате всяка година да опитате поне една нова рецепта за козунак, тази е идеална за целта. 


Ако имам време ще пусна рецепта и за класически, традиционен козунак на конци, които тази година ще меся с мама (еее, няма как да не станат :) ) и ще се опитам да вмъкна рецептата преди празничната торта. 
Успешен ден, приятели! 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

сряда, 27 април 2016 г.

Великденско предястие: Картофено-кашкавалени кошнички за салата / Easter appetizer: Potato and cheese baskets with salad


Малко остана до честването на най-големия християнски празник за православните, затова и рецептите тази седмица, ще бъдат почти всеки ден. И след като вчера ви представих рецептата за една много вкусна и по-различна постна баклава, днес идва ред на предястието за празничната трапеза. При нас тази година ще бъдат тези пъстри  картофено-кашкавалени кошнички, които ще напълним с любима свежа салата и разбира се задължителното великденско яйце. 


Може би сте виждали подобни кошнички от пармезан или пък тесто, но аз реших да направя смес от кашкавал и картофи. Освен много ефектни, тези кошнички бяха много вкусни, дори и студени, и определено са напълно достатъчни за предястие, ако направите като някои от моите дегустатори у дома и изядете две наведнъж - направо може да са и леко ястие ;) 
Ето как ги приготвих, но първо необходимите продукти:
250 г картофи
същото количество кашкавал (около две шепи) 
сол / черен пипер
олио
салата по избор
варени яйца

Започвам като рендосвам кашкавала и картофите на едро ренде в две отделни купи.


Картофите предпочитам да оставя леко да се отцедят или ги изстисквам, а след това смесвам с кашкавала и подправям с подправките, а после разбърквам.


Намазнявам с олио дъното на тефлонова  форма за мъфини (или някакви огнеупорни купички), може и силиконови, като след това "обличам" с готовата смес ето така:


Пъхам ги да се пекат на силна фурна, докато кошничките се запекат до златисто кафяво. Важното е да не ги правите много дебели, защото ще им отнеме повече време за печене - все пак трябва да са хрупкави, но и да не са много тънки, тъй като ще бъдат много крехки.
Не се притеснявайте, ако след изпичането им са все още леко меки - причина затова трябва да бъде кашкавалът (не картофите обаче, внимавайте).
Оставяме ги да се охладят напълно и кашкавалът ще ги стегне. С помощта на ножче ги отделяме внимателно от формичките и пълним със салата по желание.


Аз ви препоръчвам една чудесна комбинация от бейби спанак, малко свежа маруля, тънки резенчета червено зеле, рендосан морков и разбира се - едно разрязано на две сварено яйце. Овкусете със сол и пипер и готово. Добър апетит! 
***
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !



Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!




вторник, 26 април 2016 г.

Постна баклава / Vegan Baklava

 

Вече сме в последната седмица преди Великден и тези от вас, които са постили целия велик пост, със сигурност са станали майстори в намирането на десерти, на постни сладкиши, с които да подслаждате. Аз, като добра самарянка, реших да ви дам още една идейка - тази много вкусна, постна домашна баклава.


Голяма вкусотия се оказа и може би защото така и така не съм от най-големите любители на баклавата, не усетих огромна разлика в това, че десертът е постен. Освен това направих бая богата плънка, така че стана баклава - чудо ( точно като за Великден :))


В оригиналната рецепта се ползва постен шоколад, но тъй като трудно се намира, я направих с какао и за мен стана предостатъчно сладка и вкусна. Да видим дали и за вас ще е така :) Ето и рецептата:
Необходими продукти:
1/2 пак. кори за баница (около 200 г)
1/2 ч.ч. какао
1 ч.ч. орехи
50 г стафиди
50 г кокосови стърготини
50 г постни бисквити
олио (и газирана вода*) за корите
За захарния сироп:
500 мл вода
400 г захар
1 ванилия
сок от един лимон

Започвам като правя плънката. В купа смесвам смлените бисквити, млените (на по-едро) орехи, кокоса и  нарязаните на парченца стафиди (аз ползвах различни видове). Може да сложите повече от някои от продуктите, ако искате.


След това разделям количеството кори по равно на две. Взимам едната част и почвам да редя корите две по две, като през две намазвам с малко олио и, ако искате, с газирана вода. Отгоре разпределям половината от плънката. Нищо, че изглежда суха сега, знаете, че ще се залее със захарен сироп. :)


Завивам на руло и режа на не много тънки парчета, така че да може да се задържи.


По същия начин процедирам с другите кори и нареждам всички баклавички в тавичка, като ето колко бройки излязоха при мен:


Пека ги в предварително загрята фурна на 180 градуса до златисто за около 25-30 минути. Ако тръгнат да се запичат прекалено отгоре, сложете лист алуминиево фолио.



Готовите баклавички залейте или с предварително направен изстуден захарен сироп от изброените продукти, или го направете след като те са изпекат и ги залейте с топъл сироп, когато са напълно студени.



И така, след като ви представих последната постна рецепта за постите, до края на седмицата ще ви представя едно чудесно великденско предястие, рецепта за малки козуначета с уникално вкусна плънка и за великден ще завърша с една чудесна пролетна торта, която е достойна за всяка празнична трапеза.


А сега ви оставям да си похапнете виртуално от това парченце и ви пожелавам една чудесна седмица пред вас!


П.П. Приятели, гласуването за наградите на Блоговодител е в разгара си и ще се радвам да получа вашата подкрепа в следните категории, в които съм номинирана.  
 

 Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...