петък, 6 февруари 2015 г.

Торта за влюбени "Скрито сърце" / Valentine`s day cake "Hidden Heart"


Толкова хубава тема, пък толкова трудно да пиша за нея! Как да пишеш за любов? Както казва Мечо Пух, любовта не се пише, тя се чувства! Така е. Единайсет години вече чувствам тази силна, искрена и топла любов, да грее сърцето ми при всяка усмивка на любимия човек, при вида на разрошената му коса сутрин, всеки път щом чуя смеха му, всеки път щом погледна очите му, които и дори след десетилетие все още светват от щастие, всеки път щом влеза в стаята. Благословена съм, така е! Животът може да не беше щедър от към безгрижие и материална сигурност към мен, но пък да му се не види, ме дари с такава любов, че когато гледам най-романтичните филми на всички времена, мога само да въздъхна и да кажа "аматьори"


Знаете, че сте ударили джакпота, когато цветарските магазини в квартала ви имат специални сметки за половинките ви, които могат да платят, когато могат, тъй като са редовни клиенти. И ако това не гали самочувствието ви, то писането на стихове във ваша чест няма как да не свърши работа. Точно така! Често Митко сяда за няколко минути сам и, гледайки ме, започва да пише нещо на къс хартия. Няколко минути по-късно вече имам поредното стихотворение, посветено на моя милост! 

Алфа и Омега

Любов..
За Нея
аз копнея...
ежедневно
Изгарям цял
отвътре,
щом те зърна,
очи
от теб
не мога да отвърна...
Ти
моят пристан си,
Любов,
Живот,
моят спасителен кивот.
Обичам те безумно,
с жар неугасима,
в сърцето ми
пиедестал
за тебе има -
душата ми
завинаги е твоя
ти Алфа и Омега моя!

След дълго убеждаване го накарах да почне поне да ги събира на едно място ( в негов блог), макар и целта му съвсем да не е комерсиална. И все пак, ако сред вас има любители на поезията, може би ще ви бъде приятно да разгледате творенията му и да подкрепите това малко и тихо местенце - The Abandoned Asylum!
Той е доста скромен относно тази си дарба, но аз пък реших, че може би е крайно време да му върна жеста, тъй като той винаги ме подкрепя в моето хоби и реших, че може би е добре да запозная част от аудиторията си с неговото.

Спирам да го хваля обаче, че се опасявам да не го отвлекат някъде за да го изучават и да открият къде е грешката в този мъж, че това не е нормално.
И после как да не готвиш с мерак за това човече! То направо ти се пълни сърцето, като гледаш как апетитно похапва от нещо, което съм приготвила. Затова и за наближаващия празник на влюбените реших да си дам малко екстра усилие и да създам няколко умопомрачителни романтични десерта, в които да вложа цялата си любов, която изпитвам.

Първият от тях е тази прекрасна и криеща изненада торта "Скрито сърце". От много време бях хвърлила око на този сладкиш, но изискващата специална форма на тавите за печене на блатовете все ме спираше.


Това бе, докато открих, че с малко инат и повече старание, човек може да създаде тази форма и сам, само с помощта на нож. Мога да кажа, че въпреки всичко не е трудно, след като това е първият ми опит и според мен се получи много добре.


Украсата мога да нарека семпла, но пък много ефектна въпреки всичко! Казва всичко, което има да се каже отвън и отвътре! :) 


Ако и вие искате да шашнете любимия си с нещо наистина специално, това е вашата торта за Св.Валентин тази година! И защото искам да бъда доста подробна в обясненията си и да не ви спестя нито една тайна, започвам веднага с рецептата! 
За блатовете се спрях на един от любимите си кексове/ сладкиши, тъй като тестото е идеално и за двете цели. Тук ни трябват бели блатове, за да може по-лесно да издълбаем фигурите. Ето и необходимите продукти за блатовете:

За един брой блат: 
5 яйца
350 гр брашно
300 гр захар
7-8 супени лъжици вода (или мляко)
7-8 супени лъжици олио
1/2 пакетче бакпулвер
1 ванилия
 какао за цвят


За пълнежа:
150 мл течна сладка сметана за разбиване
2/3 пак стабилизатор за сметана (6г)
розова боя
по желание още: ( белтъчен флъф/ белтъци ) 

За украсата:
100 г течна сметана  
100 г шоколад

Започваме приготвянето на тортата с направата на блатовете. Дадените продукти са за един брой дебел блат в тава с диаметър около 22 см. 
За целта разбиваме яйцата със захарта до получаването на пухкава смес. 



След това прибавяме млякото, олиото и, разбивайки с миксера, постепенно прибавяме и сухите съставки като брашното, бакпулвера и какаото. Количеството на какаото варира от това, доколко наситено шоколадов искате да е десертът.

Готовата смес изсипваме в тавичка, застлана с хартия за печене. Ако тавата ви е малка, препоръчвам слагането на по-висока хартия и по стените, тъй като целта ни е да изпечем висок блат. Печем в предварително загрята фурна на около 170 градуса за около 40 минути.

След като блатовете са готови, оставяме за кратко в тавичката, а след това изваждаме и обръщаме върху решетка за да се охладят по бързо.



Слепването на блатовете ще правим от по-равната страна или иначе казано дъното на блатовете. Технологията видях от тук, но ще се опитам да я обясня отново. С помощта на линия, отбелязваме центъра на двата блата. От него, използвайки пергел (който не съм имала от трети клас) или две клечки, които сме завързали с връв по показания на снимката начин, очертаваме еднакви кръгове и на двата блата, оставяйки около 1-2 см от ръба на блата ето така:


Първия блат изрязваме под формата на конус навътре, което ще оформи долната част на сърцето.
Втория блат издълбаваме, най-лесно с къс и остър нож по този начин,


като оставяме този път по-малък конус да стърчи нагоре ето така:


Повярвайте ми, изглежда по-трудно, отколкото е. Опитайте се леко да заоблите образувалите се "вадички", за да може сърцето да има по-меки форми.

Следващата стъпка е приготвянето на пълнежа. Реших да бъде от нещо леко и нежно, затова и разбих сладкарска сметана с малко фикс, за да съм сигурна, че консистенцията ще бъде плътна и ще ми бъде по-лесно да слепя двата блата, без да изтича :)


Към сметаната добавих и малко розова гел боя:


И защото сладкото никога не е достатъчно, добавих и малко маршмелоу флъф, който си бях купила от Холандия! Почти съм сигурна, че не се продава такъв в България, но винаги можете да си направите, ако разтопите няколко бонбони маршмелоу или просто добавите добре разбити белтъци на водна баня с малко захар.


Тези от вас, които живеят в чужбина, предполагам, че ще могат да си набавят и от оригиналния флъф, който е наистина много вкусен.

И все пак тази добавка не е задължителна и можете да я пропуснете. Аз разполагах с него под ръка и нямаше как да пропусна :)

Запълваме блатовете с така приготвения крем,


като гледаме да ги изравним добре накрая.


Тъй като тортата е по-скоро с кексова текстура, може да решите да я сиропирате леко по краищата тук, но аз не го направих. 
Слепваме двата блата, а с останалия крем украсяваме отгоре. Пъхаме в хладилника за няколко часа.


Готовата торта украсих с любимия ни ганаш, приготвен от равни количества сметана и шоколад, загряти на котлона до получаването на шоколадов сос.



Разрязвайки тортата бързо се разкрива скритата изненада на нежно розово сърце. Препоръчвам първият ви разрез от тортата да бъде поне 1/4, или 1/3, тъй като тогава картинката ще бъде най-добре оформена :) 


И така, оставяйки ви да се насладите на няколко изкушаващи кадъра, тайно надявайки се да ви вдъхновя за едни наистина романтични дни напред, ще споделя с вас още един от стиховете на моето момче, който написа в един изключително труден житейски период за нас, но винаги успяващ да запази любовта в сърцето си :


Като Икар

Обичам те!
С пречупени крила,
висящи на една страна,
сломени.
До полуда пак желая
да те въздигна в небосвода,
да летя към слънцето със теб,
засрамено от твойта красота
да пожелае да се скрие
и да няма накъде!
Но първом трябва да поправя
очуканите си криле.
Поне е сигурно едно -
любовта не може да умре!!!


Благодаря ти, че те има, любов моя! Толкова много те обичам, че ми иде да те пасирам и да те намажа на филийка! 


Честит Свети Валентин! 



понеделник, 2 февруари 2015 г.

Боб с кисело зеле / Sauerkraut And Bean Soup Recipe


Как хубаво започна днешният ден, а! През прозореца ми се прокрадва малко слънчице и си казвам - тази седмица ще е хубава! Няма начин! 
И как иначе! В следващите дни, особено до 14-ти съм наредила една плейлиста от рецепти, които ще накарат и нерелигиозните от вас да се обърнат към божественото с молба изкушението да спре! Е, добре де! Може и леко да пресилвам нещата, но когато съм в настроение, обичам да гледам на живота малко по-забавно, отколкото всъщност е!
Ето например, какъв по-добър старт на седмицата от един боб. Ще ви даде Газ до дупка, дето се казва :)  
Спрях се на една рецепта от бабините, защото и без това ми е дала една кофа с кисело зеле от тазгодишната й продукция. 



Много е добра, казвам ви! По принцип няма нещо, което баба да прави, и да не ми харесва, освен може би, че постоянно ме кара да навличам по сто ката дрехи, когато на нея й е студено. Но виж в кухнята - грешка няма! И макар повечето й рецепти да са от тези, от които можеш само да се облажиш и определено няма да влезнат в новите списъци на здравословна храна, то днешната е пък точно такава.
Много лека и полезна чорбица от боб и кисело зеле. Засищащо и леко пикантно от лютия пипер, който  щипка и ви подканва да си грабнете още една лъжица от горещата течност.


Макар и слънчево, времето все още е студено и мисля, че един такъв обяд е точно за сезона. Все пак мотото на боба е - и стомахът сит и гащите топли :)



Няма да отлагам повече, ето и самата рецепта:

Необходими продукти:
400-500 г боб (предварително сварен)
една малка кисела зелка
1 голям морков
1 по-голяма  глава лук
чубрица
червен пипер (може и лют на люспи)
суха червена чушка

Нарязвам зелката на сравнително тънки лентички.


Слагам да се свари в около 800 мл вода. Не прибавям сол, тъй като то си пуска достатъчно.


Когато зелето поомекне, прибавям боба. Можете да сварите от предишната вечер или да използвате останал боб от чорба, буркан и др.



В отделен съд правим запръжката. За целта загряваме малко олио, слагаме нарязания кромид, моркови, суха чушка и червен пипер.



Добавяме запръжката към зелето и боба и овкусяваме с малко домашна чубрица :)


Няма нищо по-хубаво за приготвяне на автентично ястие от домашните подправки:




Усмихната и успешна седмица, приятели! 


петък, 30 януари 2015 г.

Шоколадови равиоли с карамелен пълнеж / Chocolate ravioli with choco-caramel filling


Ама че хубав месец се задава - февруари (или фафруари, както казваше една позната баба. Тя също казваше джеймса на gsm-a и натурален акт, но това е тема на друг разговор:) ) 
Защо хубав ли! Ами през този месец си имам поне два рожденика в семейството и се отбелязва един много приятен и красив празник на виното и любовта или на хората влюбени във виното :)

Затова реших, че може би ще е добра идея да ви предложа някои по-така романтични и завиткани десерти, които при всички случаи вървят с вино!
Днешният обаче само изглежда сложен! Наистина е много лесен за приготвяне, а хубавото на равиолите е, че от една доза излизат доста и винаги можете да ги сложите в плик и да ги замразите. Ако ви дойдат неочаквани гости, само сварявате вода и готово - за десет минути сте им отнесли главата с нещо домашно приготвено и много вкусно.


Днешното ми предложение е за равиоли, които вече съм ви представяла в солен вариант тук. Сега обаче искам да ви предложа да ги опитате под формата на десерт и то наистина вкусен, шоколадов десерт, с шоколадов пълнеж и сос от... шоколад разбира се. Макар и при наличието на толкова шоколад, мога да ви гарантирам, че се открояват всички вкусове. 
Ако използвате хубаво черно какао, равиолите ще бъдат с вкус на черен шоколад.. Плънката, която избрах е от шоколад с течен карамелен пълнеж. Той овкусява равиолите отвътре по невероятен начин. И за да не излезе, че се стипцам, съм сложила и шоколадов сос отвън, но този път с бял шоколад и сметана. Белият шоколад, както знаете, е много по-различен на вкус, и има по-скоро вкус на мляко, което пък контрастира с другите два елемента на ястието.
Ако още не сте се убедили за каква сладост става въпрос, само погледнете следващия кадър:


Рецептата е наистина много лесна и преди да преминем към нея, искам да ви кажа, че от дадените количества излизат доста бройки (в зависимост от големината на равиолите, разбира се). Ако няма да гощавате много хора, можете да опитате с половин доза. 

Необходими продукти за шоколадовата паста:
300 г брашно
60 г тъмно какао
3 яйца
щипка сол

За пълнежа:
шоколад с пълнеж от карамел

За соса:
200 мл течна сметана
100 г бял шоколад

Аз работя директно на плота, като правя в пресятото брашно кладенче и слагам яйцата. След това добавям какаото и солта и започвам да разбърквам и интегрирам всички съставки до получаването на тесто. При необходимост може да се добавят една-две супени лъжици студено прясно мляко.

Готовото тесто оформям на топче, поръсвам с какао, покривам с кърпа или опаковъчно фолио и оставям да почине за около 15-20 минути.


След това разточваме тестото на сравнително тънък лист. Все пак не трябва да е прекалено тънък, за да може да издържи плънката. Изрязваме формата на равиолите със специална формичка или пък обикновен нож.


Във всяка от тях поставяме парченце от шоколада. 


Покрийте отгоре с друга от изрязаните формички. Залепването става с помощта на вода, като леко навлажните краищата. Не притискайте, а леко "погалете" тестото, за да се убедите, че е залепнало добре и няма въздушни мехурчета или пък отвор, през който да влезе водата.

Пуснете равиолите в тенджера с кипяща вода за около осем минути. Времето за варене е приблизително и ако ги правите за първи път, ви препоръчвам да изваждате една равиола и да прецените до каква степен е готова. Все пак времето за готвене ще зависи и от това, колко тънко/ дебело сте разточили тестото и може да варира. Не варете равиолите прекалено - хубаво е да бъдат ал денте.

Докато се варят, можете да приготвите соса: За целта сложете в касерола сметаната да загрее на котлона. След като почнат да се появяват малки балончета, прибавете нарязания бял шоколад и почнете да разбърквате. Аз обикновено намалям температурата на котлона, така че да задържа температурата на горещата сметана, но не и да ври.

Изсипете малко от соса в чинията,  в която ще сервирате:


А след това и няколко от шоколадовите равиоли:


Можете да поръсите с какао, нарязани ядки, крокан или друго.

Десертът е изключително изискан и впечатляващ! Определено десерт за специален повод!


Само още с първия разрез на крехката равиола отвътре потича прекрасна шоколадово- карамелена смес, която, в комбинация с млечния вкус на соса, ще предизвика всички ваши сетива!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...