вторник, 30 юли 2013 г.

Кюфтета от тиквички / Zuccini Fritters



Тиквичките в градината се множат, а с това и нуждата ми от нови и интересни рецепти за приготвянето им. След пълнените тиквички и десерта с тиквички реших, че е време за нещо по-простичко, но пък класическо - тиквените кюфтенца. Чудесната комбинация на пресни картофки, сирене и тиквички е сърцето на това лятно ястие, приготвящо се за броени минути.

Ако точно тези продукти се намират и във вашия хладилник, а още не сте измислили какво да приготвите за обяд - това е вкусното решение. Но първо пълният списък с необходимите продукти:

500 гр тиквички
5 средни по големина картофа
3 стръка пресен лук / 1 глава стар настърган
5 с.л натрошено сирене
2 с.л.галета
4 стръка копър
3 скилидки чесън

1 яйце
черен пипер
сол
брашно за овалване

Започваме приготвянето на кюфтенцата, като сваряваме картофите в подсолена вода. Аз готвя предимно със зеленчуци от домашната градина, затова и  картофките ми са доста по-дребни, но количеството, което ви трябва, е горе-долу толкова.




В същото време обелваме тиквичките и ги нарендваме. Посоляваме ги и ги оставяме да престоят малко, за да се овкусят.

Готовите картофи намачкваме с вилица и към тях прибавяме последователно галетата (аз използвах натрошени сухари), нарязания на ситно лук, чесън и копър.



Прибавете тиквичките, като преди това ги изстискайте от сока им. После прибавете яйцето, сиренето и останалите подправки. Можете да замените сиренето с кашкавал, както прави майка ми, но аз ги приготвих със сирене, за да са по-леки на вкус.















Разбъркайте всичко хубаво, докато сместа стане еднородна. Започнете да оформяте средни по големина кюфтенца, като накрая ги овалвате в малко брашно. Пържете ги в загрято олио по няколко минути от двете страни, докато придобият хубав златист цвят.



Хапвайте ги още топли, гарнирани с богата зеленчукова салата :)




Моите целувки / My Merengues




Целувките са едни от най-романтичните и елегантни сладки. Още от малка ги обожавам, откакто на едно семейно тържество ги видях за първи път в стаята за съхранение на продуктите. Бяха подредени измежду много други вкусотии, но те просто изпъкваха. Гледах ги с такова желание и се чудех кога ли ще ги сервират. Те бяха идеални - дълги и хрупкави, пълни с прекрасен разтегателен белтък. Тогава такива целувки можеха да се купят в много хранителни магазини, като ти ги подаваха в квадратно изрязана амбалажна хартия.



Дълги години изпробвах най-различни рецепти, но мога да кажа, че тази, която ще ви представя сега, е най-сполучливата. По моята рецепта на един белтък се пада по 90 гр захар. Можете да сложите колкото искате белтъци, като съответно увеличавате и захарта. Може да прибавите към сместа ванилия или друг аромат. 

Ето какво ви е необходимо:

Белтъци 3-4
Захар по 90 гр на белтък
Ванилия (Лимонов сок капка)


Приготвянето става, като разбивате белтъците и, след като станат пухкави, почвате да прибавяте постепенно захарта и аромата. Поразбитите вече белтъци пренасяме над котлона да разбиваме на водна баня, като внимаваме да не попадне вода или пък температурата да не е много висока. Разбиваме до пълното разтваряне на захарта - получава се гъста лепкава смес.  С лъжица или с шприц можем вече да оформим целувките или пък целувчен блат. Така приготвените целувки сушим  на 80 - 100 градуса в зависимост от фурната, докато не почнат да се отлепват от хартията за печене лесно. За да останат леко разтегливи отвътре, трябва да внимавате да не прекалите с изсушаването им. Готови са, когато започнат да излизат малки капчици от захарен сироп по тях.


неделя, 28 юли 2013 г.

Приятелско предизвикателство :)



Уийкендът стана с една идея по-интересен след като Таня от Coffee and Chocolate реши да ме включи в предизвикателството на Liebster Blog award, като ми зададе 10 интересни въпроса за опознаване. Целта на предизвикателството е да създаде повече връзки между блогърите и по-специално тези, които имат по-малко от 200 последователи, даващи им възможност да разширят аудиторията си и разбира се да създадат нови приятелства. Аз с отворено сърце прегръщам идеята на Таня и ето ги моите отговори на нейните въпроси:


Защо създадохте блога си?
 Блога си създадох преди по-малко от година почти на шега, защото имах нужда от някакъв креативен проект, който да ме зарежда положително и да ме поддържа фокусирана в труден за семейството ми период. Оказа се едно от най-добрите ми решения ! :)
Кое е най-странното ястие, което сте яли?
 При всичките си пътешествия съм се стремяла да опитвам нови и интересни ястия, но никое от тях не бих определила за странно, може би защото съм голям експериментатор и за мен няма граници в готвенето :)
Разхвърляна или подредена сте?
 Определено подредена!
Какво най-често приготвяте у дома?
 Риба и месо.
Кое ви успокоява?
 Аз съм домошар по природа и времето, прекарано у дома,  винаги ми се отразява най-добре.
С какво не бихте направили компромис?
 Да правя компромис само аз. ( И с чалгата !!!)
Салата или торта?
 Торта.
Какво не умеете да правите добре?
 Да проявявам търпение.
Най-важното нещо за вас е...?
 Да живееш пълноценно спрямо твоите представи за това.
Оприличете се с една дума? 
 Странна.

 Попълването на този въпросник ме върна назад в детството, когато си разменяхме първобитната форма на фейсбука, т.е. лексикон. Надявам се и на останалите, към които ще изпратя своите въпроси, предизвикателството да донесе много усмивки в този слънчев летен ден. А те са:

2. Дани от Colorful Place
3.Петя Керанова от Моите кулинарни съкровища
4.Натали от Под гъбката
6. Мария Чалиева от Fresh Cuts of Live
7. Александрина от Приказки от шоколад
8.Емилия от The secret - with love
9.Михаела от Michelle's strawberries and mint
10. Марта от Драскотини

А моите въпроси към вас са следните:

1.Защо създадохте блога си?
2.Какво ви вдъхновява?
3. Първото ястие, което приготвихте сами е...
4.Червено, бяло или розе?
5. Коя е вашата щастлива песен?
6. Ако бяхте храна, щяхте да сте....
7. Считате за свой недостатък.....
8. Какво ви разсмива?
9. Какво ви прави добро впечатление при ново запознанство?
10.Вярвате че......

Ннадявам се всички настоящи и бъдещи приятели да се насладят на тази игра и им напомням, че ако решат да се включат в нея, трябва да изпълнят следните стъпки:
1. Да поставят линк към страницата на блогъра, отправил им предизвикателството
2. Да отговорят на въпросите
3. Да напишат свои 10 въпроса
4. Да поканят 10 блогъра, (по възможност с по-малко от 200 последователи)  да отговарят на тях, като им изпратите съобщение и посочите линк към техните страници.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...