сряда, 17 юли 2013 г.

Свежо лимоново ризото със зеленчуци / Summer Lemon-Vegetable Risotto


Повечето от нас имат любими телевизионни шоута и програми, за които с голямо нетърпение се приготвяме през деня, когато най-накрая ще имаме възможност да седнем на диванчето с купа пуканки и му се насладим на макс. Така може да се случи единствено и само, ако любимите ти риалити програми не са готварските - като Masterchef и Hell`s Kitchen, защото само след 20 минути те засърбяват ръцете да сготвиш нещо, което те е вдъхновило. Такъв е и случаят с това ризото. Както си гледах мастершеф и ....не успях да изгледам серията докрай. Трябваше да сготвя нещо вкусно за хапване, защото предстоеше оценяване на ястията на участниците и всеки път когато виждах как съдиите опитват от изпълнените с цветове и вкусови комбинации ястия, се давех в собствената си слюнка.



Реших, че пуканките не са достатъчен снак за гледане на кулинарно шоу и отворих хладилника с надеждата, че имам всичко от което се нуждая. Точно както в шоуто, когато на участниците им се пада по една тайна кутия, в която са сложени различни продукти за готвене, а те имат ограничено време да сътворят нещо оригинално и изкусително, комбинирайки някои от дадените им продукти. Така се видях и аз гледайки останалата шепа зелен боб, 2-3 моркова, лук, една тиквичка и лимон. И ми хрумна - защо не едно прекрасно лятно ризото със сезонни зеленчуци. И така тази импровизация доведе до невероятно вкусен резултат и ...празни чинии. Ако и на вас ви се стори вкусно, вижте необходимите продукти:

За около 4 порции:
300 гр бял ориз
1-2 моркова
половин тиквичка
1 шепа зелен/ жълт фасул
2 кубчета гъбен бульон
1 глава лук
1-2 скилидки чесън
1/2 връзка копър
1 лимон
олио
сол

Заради различните размери на зеленчуците, реших да премеря с помощта на чаша точното количество. Тоест нарежете морковите на средни по големина кубчета и напълнете една чаша от 200 мл. Такова трябва да е и количеството на тиквичката, нарязана на кубчета. Зеленият фасул (аз имах и малко жълт) прецених на око, но е приблизително една по-голяма шепа.

Започваме, като слагаме литър вода с 1 с.л. сол да заврят на котлона. Прибавяме първо зеления фасул, който трябва да поври 3 мин. След това добавяме нарязаните на кубчета моркови, които врат още 2 мин, и накрая добавяме нарязаната тиквичка. Варим още 1-2 минути.

Изваждаме зеленчуците и оставяме настрана. Защото съм много мързелива сигурно, или пък бързах, реших да разтворя двете кубчета бульон директно в същата вода и според мен си се получи много добре. :)
Самото ризото приготвяме, като нарязания на ситно лук и чесън запържваме за 1 минута в малко олио, докато станат прозрачни. За целта не пържете на максимална температура на котлона, по-скоро на 2/3 от капацитета му.  Добавете изчистения и измит ориз и запържете още 1-2 минути, докато и оризът стане леко прозрачен.

 

 След това добавете един черпак от бульона и оставете да поизври. Не забравяйте да разбърквате периодично. След като поизври, добавете още един черпак бульон. Тук е много важен изборът ви на ориз - ако нямате класическия ориз за ризото, можете да ползвате и обикновен, както направих аз в случая. Първият път като приготвих ястието беше с една марка ориз и стана значително по-бързо, а вторият път - друга и отне повече време. Горе-долу след първите 2 черпака добавям зеленчуците, които сега ще се готвят заедно с ориза и ще се овкусяват от бульона. Процедурата е следната - добавяне на бульона черпак след черпак, след извирането на предишния. И така до края или докато ориза се свари.

Преди сервирането прибавяме нарязания на ситно копър и изстискваме един лимон. Ако обичате по-силен лимонов вкус, можете да добавите и още, но аз препоръчвам да сервирате ризотото с парче лимон, така че всеки да го добави по желание.
Истината е, че макар да изглежда доста време, не отне повече от 30 минути. Така и същия ден, когато го приготвих за първи път, напълних чинията и се върнах да си догледам шоуто. Мога да ви кажа, че така далеч по-лесно се гледат такива предавания, и се чувствах много горда от резултата на моето си предизвикателство. :)

сряда, 10 юли 2013 г.

Плодови тарталети с крем шампанско / Fruit tarts with Champagne Cream


Така стоят нещата вкъщи - аз готвя и дегустирам, а после -  Митко яде или по-скоро изяжда! Всичко! (Слава Богу, че нищо не му се лепи :) ! ) Повечето пъти успявам да заделя някое и друго парче от ястието или десерта и така "намазват" и роднините от двете страни. Е, тук не беше такъв случая! Смятам да наема детектив да разнищи казуса, но така и не разбрах къде изчезнаха тези тарталети. Така че снимките са единственото доказателство, че те са съществували, но веднага щом обърнах гръб да оставя фотоапарата -  бяха изчезнали. Това, разбира се, винаги е добър знак - десертът е не просто хубав, а много, ама много хубав. 

"Няма по-голямо ласкателство за кулинаря от празните чинии", както се казва :)


Може би няма по-класическа и романтична комбинация от ягоди и шампанско. А според мен няма и по-романтичен сезон от лятото. Сега е времето на почивките, цялото ни тяло се зарежда със слънце и произвежда хормон на щастието на пълни обороти :) Ето защо е и идеално време да приготвите този ефирен десерт, а пък вече нямаме проблем да намираме ягоди целогодишно. Вие, разбира се, можете да решите да смените плодовете с някои други по ваш вкус!
Аз си избрах хубавите домашни ягоди от градината. Те са невероятен сорт и досега не съм намирала да се продават такива. Те са по-кръгли и тъмни на цвят от обикновените ягоди, но  и са много по-сладки и ароматни.
Друг важен детайл в настоящата рецепта е избора на наистина хубаво шампанско или сладко вино. Изберете го според вкуса си, но не посягайте към евтините вина. Само ще направи крема кисел и едва ли ще му се насладите както трябва. Но да не протаквам повече, ето и необходимите продукти:

За тарталетите:
рецептата от тук

За крем шампанско направих половин доза, тъй като от тестото излизат максимум десет кошнички, но ако решите да направите пълна доза, просто удвоете продуктите:

За крема:

4 жълтъка
1/4 ч .ч. захар
1/2 ч.ч. хубаво шампанско или сладко десертно вино
1/2 ч.ч. сладка течна сметана

Правим тарталетите по рецептата по-горе. Този път ги направих малко по-дебели, което ги направи още по-вкусни.
Крема приготвяме, като разбъркваме хубаво с миксер жълтъците със захарта, докато побелеят. След това прибавяме и шампанското и опитайте. Тук е моментът да прецените дали да добавите още малко захар. Както казах, всичко зависи от избора ви на вино / шампанско.

След като сместа е хомогенизирана, я прехвърляме в подходящ съд на котлона. При непрекъснато разбъркване, варете крема до сгъстяване. След като се сгъсти, махнете от котлона и оставете да се охлади, най-добре върху купа с лед, а след това и в хладилник. Когато е готов, разбийте сметаната и смесете с крема.


Разбърквайте, докато получите плътен крем с равномерен цвят и текстура. Сложете крем във всяка тарталетка и украсете с плодове по желание.


Листенца от свежа мента и лека поръска от пудра захар е идеален завършек за този свеж летен десерт.


Усетете романтиката на лятото с тези "Плодови тарталети с крем шампанско"


понеделник, 8 юли 2013 г.

Вързопчета от зелен боб и бекон / Green bean and bacon rolls

 

Харесах идеята за това ястие преди не повече от седмица, но вече ги приготвих два пъти и се изядоха всичките :) В оригиналната рецепта се използват аспержи, но тъй като сме в сезона на зеления фасул (пък и защото повече го обичам), ги замених с него. Това му е хубавото на домашната храна - винаги я  приготвяме според вкуса си и никога, ама никога няма нещо, което не обичаме като подправка или продукт :) 

Обичам да готвя със сезонни плодове и зеленчуци. По този начин мога да се насладя на всеки  месец от годината по уникален начин, защото сергиите на пазара ни предлагат голямо разнообразие от различни вкусотии от природата от седмица до седмица :)


Така стана и с този свеж и хрупкав зелен фасул. Самият му цвят ме привлече от метри в магазина и реших, че до края на деня ще съм приготвила нещо изумително. И така и стана! Ако искате и вие да опитате тези вързопчета, вижте първо необходимите продукти:

Необходими продукти за 6 бр:

6 резена хубав бекон
250 гр зелен фасул

150 гр тесто
1/2 малка глава кромид
1/2 пресен чесън (или 2 скилидки)
червен пипер
олио
сол

За начало измиваме и почистваме от дръжките фасула, а след това го бланшираме за няколко минути във вряла подсолена вода. Ще познаете кога е готов, като забележите засилване  на цвета и омекване на шушулката.


Отцеждаме от водата и слагаме 1-2 супени лъжици олио да се загряват в подходящ тиган за пържене. През това време нарязваме на ситно чесъна и лука.

 

  

В загрятата мазнина запържваме за кратко чесъна и лука, колкото да пуснат ароматите си и добавяме зеления фасул. Овкусяваме със сол и червен пипер на вкус. Запържваме за още 3-4 минути. Махаме от котлона и оставяме настрана.


Докато  фасулът поизстива,  се захващаме с разточване на тестото. Използвам всякакво солено тесто - обикновено, което се надига повече при печене, или това, което е по-хрупкаво, но е идеално, ако искате да оформите панделките или други малки детайли.
От тестото откъсваме малки парченца, които оформяме на фитили, а след това ги разточваме на тънка лента.  Взимаме една шепа от фасула (около 6-7 броя) и ги поставяме в единия край на бекона. Завиваме плътно първо в бекона, а след това по същия начин и в тестото.


Така процедираме и с останалите продукти. Аз имах малко останало тесто и оформих тези симпатични панделки, които добавиха още чар към сладурските вързопчета :)


Нареждаме ги в тава, покрита с хартия за печене, и ги пъхаме във фурната. Печем на 200 градуса, докато тестото се зачерви. Когато са готови, ще усетите невероятната комбинация от ароматите на бекона, тестото и запечения зелен фасул.


Поднесете в индивидуални порции, като предястие или в комбинация към основно ястие като гарнитура. Каквото и да решите, със сигурност ще им се насладите! 

Опитайте!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...