събота, 15 юни 2013 г.

Шведски кюфтенца и картофени рьощи / Swedish Meatballs and Rösti


Тези няколко дни се лее дъжд и в небето проблясват гръмотевици. За някои това е "лоша прогноза", но аз обичам това време. Обичам стичащата се вода по улиците и свежият прохладен въздух, който се настанява на мястото на тежкия запарен дъх на лятото. След дъжда ароматът на липите се засилва и можеш да го усетиш във всяко кътче на дома си, ако е отворен и само един прозорец.
Когато дъждът започне да се сипе с такава мощ, че виждам хората да се затичват напосоки за да се скрият, ние с Митко бързаме да се приготвим за излизане. :) Това се случи и вчера и разхождайки се из празния площад се наслаждавахме на единствения звук от падащите капки по чадъра. Срещнахме единствено няколко приятели, които потвърдиха "Ех, само металисти навън по това време" ...

Подобна атмосфера винаги ме вдъхновява да приготвя нещо от скандинавската кухня, защото все пак тя е винаги "Grim and frostbitten" :) Спрях се на Швеция и по-точно традиционните им кюфтенца в ароматен сос, гарнитура от сладко и хрупкави картофени рьощи.


За да ми върви готвенето по вода, бе на фона на дискографията на великите Amon Amarth, които обожавам.

А и те обожават кюфтенцата:



 "Aaaaa, защо няма кюфтета за вечеряяяяя"


както и всеки, който ги е опитвал:

"Всеки, който обича шведски кюфтета да вдигне ръка"


Не малко пъти съм казвала колко много ме вдъхновява музиката за всичко, което изисква креативност и именно затова е почти невъзможно да готвя без подходящия музикален фон. :)




 Разбира се, нямаше как да не сложа и нещо на Hypocrisy в плейлистата:




А сега бегом към рецептата, като започнем с необходимите продукти:

За кюфтенцата:
1кг кайма смес
1/2 ч.ч. галета
1бр. голяма  глава лук
2бр. яйца
3.с.л. масло
100 мл прясно мляко
1 ч.л. горчица
1/2 ч.л индийско орехче
1 ч.л.черен пипер
щипка лют червен пипер
1/2 ч.л.бахар
1 1/2 ч.л.сол

За соса:
3.с.л. масло
1/2 ч.ч. готварска сметана
3 ч.ч. телешки бульон
4 с.л. брашно
1/2 ч.л. захар
1/4 ч.л. сос "Уорчестър"
сол и черен пипер (на вкус)

За картофените рьощи:
1 кг картофи
1 яйце
черен пипер
сол

Приготвянето на кюфтенцата ще започнем с нарязването на лука на дребни кубчета, като след това ще ги запържим  в разтопеното масло на средна температура. Така лукът няма да прегаря, а просто ще омекне и стане прозрачен. Прибавете и солта и разбъркайте.


Когато е готов, след около 4-5 минути, го изсипете в подходящ съд, аз използвам метална купа. Добавете млякото, галетата и двете яйца. Разбъркайте хубаво до получаването на каша със средна гъстота.

 

Добавете каймата и подправките и омесете хубаво. Така овкусената кайма покрийте с опаковъчно фолио и оставете за около час в хладилника, за да попие ароматите.
След като мине времето, оформете кюфтенцата. Има два начина за да ги приготвите. Можете да ги запържите за няколко минути, докато се запекат, но останат все още меки и сочни. Ако имате няколко котлона, няма да е проблем да приготвяте и соса през това време. Но ако решите, можете да изпечете кюфтенцата за около 20 минути във фурната, в тавичка, покрита с добре намазнено фолио. Така ще можете да приготвяте соса спокойно на котлона. Който и вариант да изберете, все ще станат вкусни :)

За соса запържваме в разтопеното масло, отново на средна температура, брашното, докато започне леко да покафенява. Добавяме на няколко пъти бульона, като разбъркваме непрекъснато. Ако сосът по случайност стане по-гъст, можете да го разредите с още топла вода, но при мен се получи идеално. Добавете сол, черен пипер на вкус, 2-3 капки сос "Уорчестър" и захарта. Накрая прибавете и сметаната и оставете да къкри, докато се сгъсти. През това време кюфтенцата ще станат готови и ще можете да ги прибавите към ароматния сос.




Картофените рьощи можете да приготвите малко по-рано, защото ви се очертава доста пържене. Можете също така да ги запечете на фурна, но внимавайте да не залепнат, защото ще се разкъсат. Ето защо препоръчвам да ги изпържите. Има много рецепти за рьощи, но общо взето единственото, което трябва да направите, е да нарендате на едро ренде картофите. Добавете черен пипер на вкус и едно яйце за спойка. Може и без яйцето, така ще станат още по-хрупкави. Картофите пускат много сок, затова е хубаво да притискате оформените рьощи между двете си длани, докато пада сокът и се оформят нещо като много тънки картофени кюфтета.
 

Пържете ги в тефлонов тиган с повече мазнина,  и то много гореща. Така картофите ще стегнат много бързо и няма да се разпадат при обръщането им. Можете да ги натиснете при пърженето допълнително с шпатула, за да стегнат равномерно. По една-две минути от всяка страна (в зависимост от дебелината им) и са готови. Поръсете със сол.

Последният компонент от гарнитурата е прословутото сладко от червени боровинки. Ако не можете да намерите из магазините, импровизирайте с друг много подходящ сезонен плод, а именно вишните. Една шепа почистени вишни, малко захар и  вода. Оставете всичко това да кипне, а след това да поври 5-10 мин. на тих огън. Аз добавям и една чаена лъжичка царевично нишесте, разтворено с малко вода, за да се сгъсти.

Насладете се на една истинска шведска вечеря (на факли)!

НОВО: Последвайте ме в инстаграм
Скъпи приятели, бих искала да ви поканя да последвате моя инстаграм акаунт https://www.instagram.com/lussievtimova/ 




Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!

четвъртък, 13 юни 2013 г.

Домашно сладко от череши / Homemade Cherry Jam

 

Понякога (макар и много рядко) съм голям заплес и дори не знам как успях да пропусна този пост.  За първи път си направих сладко от череши и съм много горда с резултата. Едва ли трябва да споменавам отново, че разликата между домашните и купечките сладка е от няколко светлини години, да не говорим, че в сладката от магазините едва ли е останало повече от спомен за плод. Ето защо модата на консервирането се завръща и все повече хора си правят зимнина в градски условия.


Макар и сезонът на черешите да е към края си, все още можете да хванете някои от по-късните сортове, да запретнете ръкави и да си направите истинско домашно сладко.
За целта ви трябват:
1,5- 2 кг череши
1 кг захар
1 лимон
1 ванилия (по желание)

Преди да преминем към приготовлението искам само да уточня, че бих променила количеството захар в зависимост от използвания сорт череши. Черешите, които са по-тъмни на цвят, са по-богати на захар и ще им трябва по-малко захар, отколкото на розовите череши. Имайте предвид това при правенето на сладкото и - както казвам - винаги опитвайте и правете според вашия вкус.
За самото сладко измийте добре черешите, почистете ги от костилките и ги сложете в подходящ съд на котлона.


По-добре е да е по-разлят, но аз нямах и затова използвах дълбока тенджера. По-широк съд ще помогне за по-бързото сгъстяване на сладкото, но в много от случаите можем да си позволим това само на село :)

Залях черешите със сока на един лимон, както и наренданата кора. Забравих да уточня, че реших да нарежа някои от черешите, а други оставих цели. Оставих черешите да поврят няколко минути на средна темепратура, докато плодовете омекнат. След това добавяме захарта, разбъркваме хубаво и увеличаваме температурата. Оставяме да поври, като започваме да отделяме получаващата се пяна.


С времето сладкото ще започне да се сгъстява и леко да променя цвета си към по-карамелен. Варим сладкото не повече от 15 мин., като можете да го проверите по следните начини:

- капка от сладкото не се разтича след като се охлади
- сладкото остава и по гърба на лъжицата
- застиналото сладко се разтяга между пръстите
- застиналото сладко се "бръчка"

Готовото сладко оставяме леко да изстине, но не много. Пълним в затоплени бурканчета, като след това затваряме и обръщаме с главата надолу.

Мини бутер банички / Mini pastry pies


Това е една от онези рецепти, за които всъщност няма рецепта, а само техника. Освен ако разбира се не решите да приготвите сами домашно бутер тесто. Е, моят случай не е такъв - използвах си купено от магазина и не ме е срам да го кажа :)
Домашните бутер банички са много подходящи, ако ще пътувате и ви трябва храна за из път или пък просто като ежедневна вкусна закуска. Понякога ставам малко по-рано и ги приготвям за няколко минути, така че в цялата къща се носят ароматите на прясно изпечено тесто, което може би е вторият най-прекрасен аромат, който можете да подушите сутрин, след уханието на топло кафе.

За приготвянето на баничките, както казах, не ви трябва друго освен:
1 бр бутер тесто
сирене / яйце
шоколад
сладко (от череши например)

Можете да използвате всякаква плънка по желание, но аз най-обичам тези със сирене или пък "тип бюрек" - яйце и сирене. Разграфете тестото на равни квадрати с нож и поставете по малко от плънката, която сте избрали.


За да залепнат по-добре краищата на баничките и да не се разтворят по време на печенето, намокрете краищата им с вода или разбито яйце.


Притиснете краищата им след това с вилица, оформяйки къдрички. Можете да направите и други форми по желание, като например завиете квадратите на руло.


Печете баничките в предварително затоплена фурна на 200 градуса до готовност, като за целта ще са ви нужни не повече от няколко минутки.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...