четвъртък, 30 май 2013 г.

Рецепти от филми: Черешов пай от Туйн Пийкс или "Черешите не са това, което са " / Twin Peaks Cherry Pie



Официално започнаха сезоните на пресните плодове и зеленчуци, като първият им представител се появи директно от домашната градина, а  именно вкусни и сочни череши. Като за начало прекарах един-два дена усилено преживяйки череши през 5 минути, но за да не се чувствам виновна, че се тъпча до пръсване, се поразрових и за полезните им качества. Оказа се, че този плод е пълен с витамини, желязо, калий, натрий, магнезий, калций и фосфор. Освен това засищат, макар и да имат малко калории, енергизират и имат обезболяващо действие. И това е само малка част от богатата им характеристика, което им затвърди позицията сред най-любимите ми плодове.


След като им се наситих в пресния им вариант, започнах да мисля за това, какъв десерт мога да приготвя с тях. И отнякъде, най-вероятно от най-прашлясалите и забравени кътчета на съзнанието ми, се появи споменът за сериала "Туин Пийкс". Там главният герой агент Купър си поръчваше кафе и парче черешов пай всеки път, когато отиваше в градската закусвалня. 



Едва ли има някой, който не помни този емблематичен за 90-те години американски тв-сериал, който държеше българите (и не само) пред екраните всяка вечер, макар и да не разбирахме какво всъщност става в главата на Дейвид Линч :)  И въпреки това: Лора Палмър, черната дупка, черешовият пай и фразата "Совите не са това,  което са" са като кодови думи, които могат да активират спомените ни за този сериал за секунди.


Точно това се случи и с мен и затова реших да се поразровя и да намеря най-подходящата рецепта. Видях, че съвсем не съм първата, която се е сетила точно за този пай и затова ми беше много лесно да използвам рецептата на шведската готвачка Лейла Линдхолм, която се е вдъхновила именно от този сериал.

Но да преминем вече към самата рецепта, като започнем със списъка с необходимите продукти:

За кората на пая:
200 гр брашно
30 гр пудра захар
150 гр масло
1 яйце
1/2 с.л. вода

За пълнежа:
около 1 кг (и половина) череши
85 гр захар
кората на един лимон
сокът на един лимон
2 с.л. царевично нишесте
1 с.л. натурална ванилова есенция

За намазване:
1 яйце
1с.л. мляко
захар за поръсване

Започваме с направата на тестото, тъй като ще е необходимо да престои малко в хладилник. За целта омесваме брашното, маслото и пудрата захар в купа, докато достигне консистенцията на мокър пясък.

.

След това добавяме разбитото предварително с водата яйце към сухата смес и разбъркваме внимателно, докато се хомогенизира.  Полученото меко тесто овиваме в опъковачно фолио и оставяме за минимум 30 минути в хладилника.

През това време се залавяме с леко досадната работа по почистването на черешите от костилките. За целта използваме специален уред и не много светли дрехи :) След като ги почистим, слагаме черешите, захарта и кората на лимона в подходящ съд на средна темпратура на котлона. Добавя се и една супена лъжица натурална ванилова есенция и се разбърква периодично, докато черешите се варят. 


След около 5-10 минути или когато черешите започват вече да омекват, прибавете разтвореното в лимоновия сок нишесте към черешите.
Продължавайте да бъркате, докато сместа се сгъстява дотолкова, че да може да стои в пая, без да изтича, когато се нареже, или да е с консистенцията на гъсто сладко.



След като черешите са готови, махнете ги от огъня и оставете да изстинат.
През това време разточете кората за пая. За целта го разделете на две полуеднакви половини, като малко по-голямата използвате за основата на пая. Разточете кората между два листа опъковъчно фолио. Така няма да залепва по точилката, особено, ако в стаята е по-топло.

Оформете кората, като леко накъдрите краищата. Аз използвах тавичка с размери около 20 см в диаметър. Изсипете черешовата смес. 


С втората част от тестото оформете украсата на пая, като можете да изберете шарки по желание, както съм направила аз, или да разточите цялостна кора- капак. Във втория случай не забравяйте да направите няколко прореза, от които да излиза парата.


Така оформения сладкиш можете да намажете с разбито яйце и една супена лъжица мляко, като след това поръсите обилно с бяла захар. Печете в предварително загрята фурна на около 180 градуса, докато паят се зачерви.


Извадете от фурната и го оставете да се охлади. Паят е вкусен както студен, така и поднесен леко затоплен в комбинация с топка ванилов сладолед.

 
Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 



понеделник, 27 май 2013 г.

Мариновани гъбки в мед и оцет / Marinated mushrooms in honey and vinegar



Продължавам с вълната от предястия, като днес ще ви покажа как да приготвите още една разнообразна лятна салата от мариновани гъби. Семейството ми често приготвя тази вкусотия, когато сме на къмпинг като гарнитура към горещата скара.
Ако сте любител на сладко-киселата комбинация на вкусове, тази салата ще е идеална за вас. 
Приготвя се много бързо, но трябва да имате търпение, докато се изстуди, затова я пригответе сутринта и ще е идеална за обяд.


Необходимите продукти за 600 гр гъби:
1 връзка копър
1,5 бр лимон
4 с.л.мед
5 с.л захар
40 мл балсамов оцет
100 мл ябълков оцет
2 с.л.сол
2 скилидки чесън
черен пипер на зърна (на вкус)


Започваме, като измиваме гъбите. Най-лесният начин да почистим гъбите е да ги сложим в подходяща кесия с една-две супени лъжици брашно и 1 с.л. сол. Затваряме хубаво кесията и раздрусваме, докато сместа полепне по гъбите хубаво. След това добавяме вода и раздрусваме отново. Брашнената смес отмива по идеален начин малките мръсотии по тях и не ги наранява.

Ако гъбките са малки, ги оставете така, но ако са големи, е добре да ги нарежете на по-малки парчета.

В подходяща тенджера (касерола) смесваме оцетите, сока от един лимон, меда, захарта и солта. Оставяме тази марината да заври, като след това с нея заливаме гъбите. Добавяме още чесъна, черния пипер и половин връзка копър (ненарязан). Затискаме с чиния, за да могат гъбите да са изцяло потопени в марината и оставяме да престоят няколко часа на студено (в хладилник).


След като престоят, отцеждаме гъбите, премахвайки чесъна, черния пипер и копъра.


Тази ароматна гъбена салата поднасяме с останалия нарязан копър, полята леко със зехтин и парченца лимон.


неделя, 26 май 2013 г.

Салата "Дъбов лист" с млечен дресинг / Oak leaf salad with yougurt dressing



Слава Богу, започнаха се следпразничните диети, така че имам възможност да се съсредоточа върху по-полезните и бедни на калории ястия, като салатите например. Чудесна възможност да сложа и някоя друга рецепта в графата с предястията, която до момента е трагично малка :)

Не че не правя аламинути, но някакси все не успявам да ги снимам (може би, защото изчезват за броени (ала)минути). :) Но настана време да променя това, така че в следващите няколко дни ще се радвате на рецепти предимно от този характер, като започнем от тази невероятна салата.

На пазара все по-често се намират толкова различни и нови  видове салати, но дори и аз съм свикнала да купувам предимно познатите ни домати, зеле,  краставици и маруля.
Това от своя страна намалява възможността да експериментираме и накрая се оказваме пред купа с традиционната "Шопска салата". Реших да променя това, едва когато в ръцете ми попадна тази невероятна книга на Рийдърс Дайджест - "Супер салати".


Толкова различни видове салата и дресинги, а толкова малко от тях бях опитвала. Разбира се, за някои от тях са необходими доста продукти, които обикновено не отнасяме към салатите, но пък промяната е хубаво нещо - поне така смятам аз.

Набелязах си няколко вида, които исках да опитам да приготвя и бързо се отправих към магазина.  Естествено, промених рецептите според вкуса си, като накрая се получи ето тази:


В оригиналната рецепта се използва цикория, но докато бях в магазина, окото ми се спря на изключително крехката и свежа салата дъбов лист. Тя е от рода на марулите и съществува в зелен и червен цвят.  Тъй като е доста нетрайна, се зарадвах, че успях да я намеря толкова свежа и с това естествено веднага измести цикорията.

След пазара, веднага се впуснах да приготвям новото предизвикателство, като си дадох сметка, че най-важното за една салата е да имате свежи и пресни продукти като тези:



Преди да продължа нататък, ето и списъкът с необходимите продукти за една порция:

1/4 маруля "Дъбов лист"
1/4 къдрава маруля (като от нея се вземат 3-4 листа  от сърцевината)
2-3 репички
1 бр. сварено яйце
1 стрък пресен кромид
магданоз/копър *по желание

за дресинга:
4 с.л. кисело мляко
малко сирене
олио/зехтин
шарена сол
черен пипер

Започваме, като измиваме хубаво зеленчуците. В чиния нареждаме леко накъсаните (нарязани)  листа от двата вида маруля. Дъбовият лист е много крехък, така че можете просто да го накъсате леко, както правим със салатата "Айсберг". Добавете нарязания пресен кромид и объркайте. Полейте леко със зехтин (олио), оцет и сол.

Отделете от обикновената маруля 3-4 листа от сърцевината, които ще напълним с нарязаните на кубчета репички.


За дресинга смесете в купичка малко намачкано сирене с 4 с.л. кисело мляко така, че да придобие гъстотата на сос. Овкусете с шарена сол и черен пипер. Сложете по една лъжица от дресинга върху нарязаните репички. Украсете с копър или магданоз по желание.
Накрая добавете и нарязаното на кръгчета яйце.

Салатата е много лека и приятна, като нарочно не уточнявам използването на зехтин или олио, както и копър и магданоз. Направете я според вкуса си и й се насладете!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...