вторник, 30 април 2013 г.

Великденска торта "Заешко дупе" / Easter Cake "Bunny butt"






Великден е близо и какво по-хубаво от това да изненадаме близките си за празника с една много, ама много сладурска торта, която със сигурност ще повдигне настроението на всички. Още щом я видяха, близките ми сложиха такава усмивка, сякаш са спали със закачалка в устата. Ето такива емоции трябва да предизвиква истински хубавата храна, и на вкус и на външен вид.
В случая няма специфична рецепта, тъй като главната атракция е самото "заешко дупе". Можете да го "зашиете" на която си торта искате, аз съм ползвала вече новата ми любимка "Бруклинско затъмнение".

За самата украса: зайчето и цветята са ви необходими:
1 бр руло (около 250 гр)
течен шоколад
4-5 бр маршмелоу бонбони
захарен фондан
хранителни боички
захарни яйца от ядки в шоколад

За дупето на зайчето ще ни трябва подходяща купичка от домашния инвентар. Облечете я с опаковъчно фолио, така че да се показват краищата ето така:


Нарежете рулото на парчета и облечете цялата купичка с тях. За пълнеж разтопих няколко бонбона маршмелоу и разбърках с 3 ч.л течен шоколад Нутела. Изсипваме в купичката и отгоре нареждаме още резенчета от рулото така, че да се образува капаче. Завиваме хубаво с фолиото и оставяме в хладилника да стегне. От останалото руло оформяме крачетата и топче за опашка.

Разточваме малко бял фондан, с който да облечем крачетата, опашката и разбира се дупето на зайчето. Разделете остатъка на части, като ги оцветите по отделно в розово, жълто, зелено или други цветове по желание. От розовото оформяме още лапичките на зайчето ето така:

Можете да направите и цветчета от останалия фондан. Зеления фондан разточвам и нарязвам с нож на лентички с различни форми и дължини. Оставям да засъхне, за да стоят прави като трева впоследствие. Ако имате гъм паста, използвайте нея за цветчетата и тревата. Тя става по-бързо твърда в сравнение с фондана.

А ето го крайният резултат:


Ето и тортата в разрез:


За да е пълна информацията ви представям и модела за тортата, малкото ми зайче, което ме вдъхнови за тортата:




Аз и Пухчо ви пожелаваме весело посрещане на празничните дни !



петък, 26 април 2013 г.

Шоколадова торта "Бруклинско затъмнение" / Brooklyn Blackout Cake


Имам много заделени рецепти, запаметени в компютъра или отделени с листчета в някое списание, които все си казвам, че ще направя, но все не им идва редът. Дори имах списък с рецептите, които ще публикувам за месец април в блога, но се появи тази специална торта и изхвърли плановете ми през прозореца. Влюбих се в нея, във вида й, в името й - във всичко. Отдавам тая огромна любов към Ню Йорк и особено Бруклин - все пак там са едни от най-добрите сладкарници в света. Друга причина разбира се са Type O Negative - BROOKLYN FINEST :) 



И така, огромната ми любов към тази част от света и страстта към сладкото (и то шоколада) измести набързо насъбраните рецепти и запретнах ръкави, така че пред вас да е рецептата за една от най-хубавите (да не кажа - най-хубавата) торта, която сте опитвали.




Рецептата адаптирах от тук, след щателно проучване на всички варианти на рецептата за тази торта. В повечето от тях се използва така наречената caster захар, която е много фина и ако не се лъжа, в България още нямаме такова чудо. Затова, ако имате под ръка кухненски робот, просто смелете по-наситно захарта. На други места в рецептата се залага на кафява захар, тя обаче има доста наситен и специфичен аромат, затова реших да използвам 50/50 обикновена и кафява. Кафявата успях да намеря на пудра, така че се получи още по-добре.


Създателите на тази торта са Джордж и Катерин Ебингер от основаната в далечната 1898 година "Пекарна Ебингер"/ Ebinger`s Bakery в Бруклин, Ню Йорк. Това е и тяхната знакова торта, като името си носи от "затъмненията", които са организирани в града по време на Втората Световна война. Гасенето на тока в целия квартал е било наложително, особено когато са потегляли военни кораби на флота от пристанището в Бруклин през нощта, така че да не бъдат забелязани. Можете да прочетете повече за историята на тази торта тук.

А сега е време да преминем и към сладката част, като започнем със списъка с продуктите:

За блатовете ви трябват:
100 гр меко масло
260 гр фина захар (аз използвах  50/ 50 бяла и кафява)
2 яйца
1 ванилия
45 гр какао
3/4 ч.л. бакпулвер
3/4 ч.л. сода за хляб
щипка сол
170 гр брашно
160 мл пълномаслено мляко

За какаовия пудинг-пълнеж:
3 ч.ч. вода
500 гр фина захар
150 гр царевично нишесте
160 мл вода
1 с.л. царевичен сироп (използвам 50/50 мед и глюкоза)
125 гр какао
85 гр масло
1/2 ванилия

Започваме като загряваме фурната на 170 градуса. Застиламе и три 20-сантиметрови тавички с хартия за печене.

Блатовете приготвяме, като първо разбиваме маслото със захарта, постепенно за да се разтвори захарта. Тук виждаме колко е важно захарта да е по-ситна, тъй като се разтваря по-лесно. Добавяме едно по едно яйцата, ванилията, солта, бакпулвера, содата и какаото. Обираме хубаво стените на купата, докато разбиваме. Добавяме на 2 пъти, редувайки ги, брашното и млякото. Трябва да стане хубава пухкава смес.


Разпределяме по равно в тавичките и печем около 20 минути (при мен отне по-малко време) или до готовност. Проверете центъра с клечка за зъби.


Оставете блатовете да изстинат. През това време преминете към направата на пудинга.

В дълбока тенджера слагаме 600 мл вода, заедно със захарта, какаото и царевичния сироп. Слагаме на средна температура на котлона и оставяме да заври, като разбъркваме от време на време. В друг съд разтворете нишестето заедно със 160 мл вода на каша.


Когато какаовата смес е готова, дръпнете от огъня и добавете нишестето, като бъркате непрекъснато, за да избегнете образуването на бучки. (Ако се появат все пак, разбийте ги с пасатор.) Върнете сместа на огъня и бъркайте, докато се сгъсти ето така:


Махнете от огъня и добавете маслото и ванилията и разбъркайте. Сглобяването на тортата е лесно: блат, пудинг, блат, пудинг и т.н. Оставете малко за измазване. А ето го и крайният резултат.
Тортата в разрез и с различна украса можете да видите тук !


Актуализация 2019-та година: Ако ви харесва труда, който полагам и искате ме поощрите за него, ще ви помоля да гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител, че времето лети. Номинирана съм тази година в следните категории и ще се радвам да ги спечеля с ваша помощ!

Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “Жител на света” -     https://kulinarninagradi.com/glasuvane/jitel-na-sveta/2/ 
Категория “Бързо и вкусно” -      https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Гозбите на баба” -    https://kulinarninagradi.com/glasuvane/gozbite-na-baba/1/
Категория “Топло от фурната” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/toplo-ot-furnata/3/

Моля, отделете една-две минути и гласувайте за мен, а пък аз цяла година ще отделям време да изпълнявам кулинарните ви желания. Ето как да го направите:
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Изисква регистрация, но дано това не ви спре да ме подкрепите, пък и може да я помни от минали години :) . 
От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.

Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".

Благодаря на всеки, който ще го направи!


А за още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/

П.п. Гласувайте, моля!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!



сряда, 24 април 2013 г.

Ароматна канелено-шоколадова плитка / Cinnamon Chocolate bread

 

С наближаването на Великден започваме да се оглеждаме за нови и интригуващи начини за оформянето на козунака. Все пак кой обича еднообразието :) Точно затова сега ще ви запозная с една много лесна и бърза рецепта, която, освен че ще ви накара набързо да си набавите необходимите продукти, най-вероятно ще ви даде и нова идея за оформянето на тазгодишните козунаци.

Реших да приготвя тази канелено-шоколадова плитка за пръв път преди около седмица, затова и я направих с обикновено тесто. Сигурна съм обаче, че с козуначено ще стане още по-вкусно, и точно затова ще избера тази визия за великденския сладкиш. Направих върховната глупост да не си запиша точните количества, затова и сега ви давам приблизителното количество захар, тъй като не си спомням колко точно отиде. Все пак отделих малко от чаената чаша за да поръся отгоре. Въпреки това съм сигурна, че няма как да сбъркате, тъй като захарта е повече на вкус и е добре да направите пълнежа според него.

А ето и необходимите продукти:
1 кг тесто 
200 гр меко масло (може и с маргарин 50/50)
150-200 гр захар
2 с.л. наситено какао
1 с.л. канела (равна)
2 шепи счукани орехи
2 шепи шоколадови копчета

Започваме, като разточваме тестото на голям правоъгълник. През това време сме смесили в купа мекото масло, какаото, захарта и канелата. Сместа трябва да е лека пухкава. (Опитайте я и подправете на вкус с повече или по-малко захар и канела.)
Намажете сместа равномерно по цялото тесто. След това поръсете орехите и шоколадовите топчета.

Започнете да навивате на руло. След това вземете ножа и разрежете рулото по дължина, както виждате на картинката отгоре. Сега вземете двете половини и ги преплетете една върху друга, като накрая свържете плитката в двата й края ето така:



Поръсете с още малко захар и печете в силно загрята фурна до готовност.



Ароматите, които ще се разнесат при печенето в кухнята са просто неустоими.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...