петък, 1 февруари 2013 г.

Торта "Сникерс" / "Snickers" Cake

 

Когато направих тази торта за пръв път, не очаквах да бъде такъв хит. Но изглежда подценявам апетита за сладко в семейството ми. Тази рецепта бързо стана една от любимите ни, а най-хубавото е, че се приготвя изключително лесно. 
За блатовете например може да използвате вашата любима рецепта за шоколадови блатове или кекс. Мога да ви предложа и някои от моите, като тази или тази. Изпечете два по-малки или един голям блат в тавичка с размери около 25-26 см в диаметър.

Останалите продукти са:
3-4 белтъка
захар (на белтък по 60 гр)
1 консерва сварено подсладено кондензирано мляко
150 гр масло
200-250 гр солени пържени фъстъци
За украса: (по желание)
течен шоколад
фъстъци


Приготвените предварително блатове оставяме да се охладят настрана. През това време разбиваме белтъците и захарта на снежна смес, като за целувки. Върху хартия за печене очертаваме кръг с диаметър около 24 см и шприцоваме (или разпределете с лъжица развномерно) белтъчената смес. Изпичаме блата на много слаба фурна ( около 100 градуса). Тук уточнявам, че не е необходимо да изсъхне съвсем като за целувки, добре е да остане хрупкав отгоре, но плътен и мек отвътре.
През това време в купичка смесваме омекналото на стайна темепература масло с вареното кондензирано мляко.  Макар да предполагам, че много от вас знаят как се прави т.нар - "сладко от мляко", ще отделя един-два реда за разяснение. 
Запечатаната консерва се вари в дълбок съд, покрита с вода за около 3 часа на тих огън, като постоянно се долива вода, така, че да облива консервата. Тъй като направата на дулца де лече (както още го наричат) изисква доста време и разход на ток, ви препоръчвам да направите минимум 3 консерви едновременно. На пазра вече се продава и готово, което същo е вариант.

За тортата ни остана още да натрошим на едро фъстъците. Използвах солени фъстъци, но вие можете да използвате и обикновени. Според мен соленият вкус на фъстъка балансира иначе доста сладкия вкус на карамеления крем. 
Сглобяваме тортата по следния начин - от долу нагоре: един шоколадов блат, половината крем, фъстъци, целувчен блат, останалата част от крема, фъстъци и втори шоколасов блат. 
Ще си помислите, че това ми стига, но не :) За украса на тортата използвах течен шоколад. Поръсих с още малко от фъстъците.



Добър апетит! :)

 

понеделник, 21 януари 2013 г.

Хобитски мини пайове със свинско и картофи / Salted pork Mini pies from the Shire

 

В този блог освен вкусни рецепти можете да намерите и един голям фен на творчеството на Толкин..в мое лице. :) А ако веднъж сте имали възможност да се потопите в една от книгите му, най-вероятно и вие сте такива. Освен с невероятни приключения, книгите могат да ви запознаят и с невероятните чревоугоднически обичаи на хобитите, откъдето идва и вдъхновението ми за тези солени пайове. Макар и да съм препрочитала книгата няколко пъти, бумът ми на вдъхновение се породи от това, че съвсем наскоро излезе дългоочакваният филм по книгата. От тогава насам съм приготвила още няколко рецепти от Средната земя, главно от Графството. Апетитът идва с гледането, а в трапезата на хобитите определено има какво да се види :)


Ако нищо от това не ви говори, не отписвайте все още тази вкусна рецепта. Идеална е за обяд, вечеря, закуска и дори за втора закуска :) 



А ето и нужните продукти за пайовете:
1 кг тесто (готово)
2-3 картофа
около 300-400 гр свинско
няколко стръка праз
1 филия пълнозърнест хляб
100 гр заквасена сметана
80 гр меко солено сирене
олио за намазване на формичките
сол и пипер

Тъй като от тестото излизат доста пайове, направих 2 вида - отворени и затворени. Отворените направих във форма за тарталети, като във всяка форма първо  оформих блатовете. Затворените направих във форми за мъфини, като разточих леко тестото и изрязвах правоъгълници, които леко излизат от формичките така, че да могат да се затворят после. През това време нарежете свинското на много малки кубчета.



Запържете го с праза и овкусете със сол и пипер. Използвайте това време и да сварите картофите на съседен котлон или в микровълнова. След като се сварят, ги отцедете и оставете да се охладят. В отделна купичка смесете сиренето и заквасената сметана. В тази смес оваляйте нарязаните на ситно картофи и започвайте да запълвате пайовете. Около по 1 супена лъжица от сместа. Отгоре сложете и по една супена лъжица от месото с праза. Посипете с трохи от предварително леко запечената филия хляб. Ако сте приготвили малко повече от сместа от сирене и сметана, може да полеете малко и отгоре. Слагаме да се пекат в предварително загрята фурна на 200 градуса.

Пайовете, които приготвих във формата за мъфини, затворих като похлупих излизащите навън крайчета тесто навътре и леко намазах с белтък . Отгоре поръсих и с още малко праз.


Невероятно вкусни и ароматни, тези мини пайове от Графството определено могат да засилят както апетита ви, така и желанието за ...приключения :)

Още рецепти от Графството: Закуската на хобита: Пухкави пържени филийки с  мармалад

сряда, 16 януари 2013 г.

Вафлена торта "Ретро" / Vintage Waffle cake



Имам някаква страст към традиционните, дори ретро сладкиши. Мисля, че са класика заради причина, и това е, че вкусът им е толкова уникален и затова и рецептите не остаряват с годините. Такава за мен е тази торта, която съм нарекла "Ретро" главно, защото ми напомня на отминалите времена, когато десертите далеч не се приготвяха с 3 вида сметани и 4 разновидности белгийски шоколад. И въпреки това вкусът и е достатъчно изискан, така, че да впечатли и най-взискателния вкус. 


Рецептата за тази торта се вмъкна в семейната кулинарна книга посредством моята тетка Янка от Петрич. Няма нужда да споменавам прословутия апетит за захар от този край :)
Продуктите са малко и са следните:

пакет вафлени кори
200 гр тахан халва
1/2 ч.ч мляко
200 гр шоколад (може и повече)
около 200 гр масло

На котлон затопляте до кипване млякото и маслото, като след това добавите натрoшените шoколад (аз използвам един млечен и един черен) и халвата. Ако намерите халва с какао става най-добре :) Разбъркваме крема, докато се сгъсти и хомогенизира. Тортата се сглобява по добре познатия ред - кора, крем, кора, крем и т.н. Последната кора разрязах на вафли, които украсих с карамел и кроканови ядки.

Тортата е идеална за следобедна чаша чай или кафе. :)

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...