сряда, 28 ноември 2012 г.

Скалички-елхички / Sweet Christmas trees



Хапвам си аз нар една вечер и се чудя как да включа тези прекрасни рубинени зрънца в следващия си десерт. Запленяват ме със своя блясък и красота, точно както позлатените украшения на елхата. И ето, че се роди идея. Скалички-елхички и украшенията им от зрънца сочен нар. 


Скаличките направих като Сладките топчета, като натроших остатъците от блат за торта, шоколадови бисквити, ядки и халва.

 

За спойка използвах около 100 гр разтопен шоколад, масло и горещо какао. Е, и няколко капки вишнев ликьор! Намачках хубаво и започнах да оформям скаличките. Оставих в хладилника да стегнат.

Зелената глазура направих, като използвах тази рецепта за айсинг. Сигурно си има някакви тънкости, които ми отбягват, защото не мога да кажа, че се получи желаният резултат. Наложи се да добавя поне още чаша и половина пудра захар, преди сместа да бъде подходяща за шприцоване. Както и да е, все някакси успях да ги украся, сложих зрънцата нар и оцветих със златна хранителна боя няколко ръчно направени звездички за върха на всяка елха.


Като цяло съм доволна от резултата, но следващият път ще избера друга глазура, според мен ще бъде по-подходящ шоколадов ганаш!

Домашни дюнери или готвене с лефтовърс / Homemade Dyuner or Cooking with leftovers


Да готвиш с лефт овърс (leftovers) или остатъци от други продукти или ястие си изисква също толкова майсторство, както и да сготвиш нещо ново. Даже бих казала, че е доста по-трудна задача. Много често обаче ни се налага да направим точно това! Уж няма нищо за ядене, но в хладилника има куп продукти, които на пръв поглед сякаш не могат да бъдат комбинирани. Понякога това е така, друг път ще се изненадате сами от невероятната сполучлива комбинация, която въображението ви е сътворила...а съвсем друг път пък можете да разчитате на някои рецепти, които винаги стават :) Такива са домашните дюнери. Най-често ги приготвям с месо от сухите пилешки гърди, които някакси винаги остават.

 

Останалата част са също съставки, които се намират в хладилника: салата (някой друг останал лист маруля, малко прясно зеле, кисели краставички), сосове - майонеза, кетчуп, лютеница и разбира се лук :) Запържвам леко пилешкото месо и лука с лъжичка пикантен сос.

 

Готовата смес пълня в арабска пита, която също затоплям на тигана и слагам останалите продукти. Готовите дюнери са идеални за вечера...и за разчистване на хладилника :) 

вторник, 27 ноември 2012 г.

Печен пангасиус върху морска сол и свежа салата / Baked Pangasius on See Salt




Признавам си, не съм от любителите на морската храна. Това май е престъпление за всеки, който смее да се нарича кулинар, но все пак такава е жестоката истина. Разбира се, не мога да кажа, че не обичам добре приготвената пъстърва, сьомга, прекрасните миди сен жак или пък обиковено филе от бяла риба. Че са вкусни, си е така, но бих предпочела пържола всеки път. И бронтозавър бих изяла, ако не бяха изчезнали! Но истината е, че рибата е една от най-полезните храни и трябва да я включваме в менюто си поне веднъж седмично. 

Идеално за целта е филето от пангасиус, което е на големи парчета - може да панирате, да запечете или да го направите в легло от морска сол като тази рецепта. Предупреждавам, че ястието става доста соленко и определено е за любителите на солта (като тези у дома).
А ето и необходимите продукти:

За рибата:
1кг пангасиус филе
2 лимона
1 ч.ч. морска сол
1 кофичка кисело мляко
Черен / розов пипер

За салата:
Марула
Зеле
Зелена чушка
Моркови
Зелен кромид

за дресинга:
ситно нарязан копър
3 с.л.балсамиков оцет
3 с.л.олио
6.с.л.вода

Първо застиламе с хартия за печене или фолио тавата, в която ще печем. Отгоре поръсваме с морска сол - препоръчвам до една чаша, на много тънък пласт, но ако решите да сложите повече, наредете парченцата от нарязания лимон върху солта и отгоре поставете рибното филе. Разбира се, ще има части, които ще опират в солта, но така тя ще стане по-осолена предимно по ръба. Може да поръсите с подправки по желание, аз предпочитам розов пипер.

Сложете във фурната на 200 градуса и печете до готовност. Обичам да препичам тази риба, докато стане хрупкава, но това е въпрос на вкус. През това време разбийте киселото мляко с вилица  за да стане като сос. Докато рибата се пече, нарежете продуктите за салата и пригответе дресинга. 
 

Готовата риба сервирайте върху соса от кисело мляко, гарнирана със свежа салата. 
 

Солта от рибата се разтваря в киселото мляко, като по този начин осолява и леко киселата салата. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...