вторник, 27 ноември 2012 г.

Печен пангасиус върху морска сол и свежа салата / Baked Pangasius on See Salt




Признавам си, не съм от любителите на морската храна. Това май е престъпление за всеки, който смее да се нарича кулинар, но все пак такава е жестоката истина. Разбира се, не мога да кажа, че не обичам добре приготвената пъстърва, сьомга, прекрасните миди сен жак или пък обиковено филе от бяла риба. Че са вкусни, си е така, но бих предпочела пържола всеки път. И бронтозавър бих изяла, ако не бяха изчезнали! Но истината е, че рибата е една от най-полезните храни и трябва да я включваме в менюто си поне веднъж седмично. 

Идеално за целта е филето от пангасиус, което е на големи парчета - може да панирате, да запечете или да го направите в легло от морска сол като тази рецепта. Предупреждавам, че ястието става доста соленко и определено е за любителите на солта (като тези у дома).
А ето и необходимите продукти:

За рибата:
1кг пангасиус филе
2 лимона
1 ч.ч. морска сол
1 кофичка кисело мляко
Черен / розов пипер

За салата:
Марула
Зеле
Зелена чушка
Моркови
Зелен кромид

за дресинга:
ситно нарязан копър
3 с.л.балсамиков оцет
3 с.л.олио
6.с.л.вода

Първо застиламе с хартия за печене или фолио тавата, в която ще печем. Отгоре поръсваме с морска сол - препоръчвам до една чаша, на много тънък пласт, но ако решите да сложите повече, наредете парченцата от нарязания лимон върху солта и отгоре поставете рибното филе. Разбира се, ще има части, които ще опират в солта, но така тя ще стане по-осолена предимно по ръба. Може да поръсите с подправки по желание, аз предпочитам розов пипер.

Сложете във фурната на 200 градуса и печете до готовност. Обичам да препичам тази риба, докато стане хрупкава, но това е въпрос на вкус. През това време разбийте киселото мляко с вилица  за да стане като сос. Докато рибата се пече, нарежете продуктите за салата и пригответе дресинга. 
 

Готовата риба сервирайте върху соса от кисело мляко, гарнирана със свежа салата. 
 

Солта от рибата се разтваря в киселото мляко, като по този начин осолява и леко киселата салата. 

Сребърни прибори/ Homemade Silverware



От тук започна всичко...кашон стари порцеланови чинии и чаши, събиращи прах в мазето. Макар и идеално запазени, бяха отдавна загубили блясъка си и бяха меко казано демоде. Имаше толкова много от тях, че нямаше как да не се изкуша да не поекспериментирам.


Бях купила сребърен холограмен спрей заради поредния проект за Хелоуийн и реших, че няма да навреди да напръскам и някоя и друга чиния. Намерих малка вазичка, няколко сухи листа (човек да се чуди къде ги държа тези неща в мазето, но мога да ви кажа, че работилницата ми е невероятно подредена :) и се залових с пръскане.


Добре е да носите маска или ще ви трябва добра вентилация на помещението. Нанасяйте спрея от разстояние и на пластове. Ако е необходимо да нанесете втори пласт, изчакайте първият да засъхне. Имайте предвид, че повечето спрейове не са подходящи за покритие на съдове, които ще използвате за сервиране на ястия. Тези съдове са единствено с декоративна цел или в краен случай използвайте втора чинийка или подложка.


понеделник, 26 ноември 2012 г.

Сладоледена нуга с поширани круши / Nougat ice cream and Spiced Red Wine-Poached Pears


Съвсем наскоро открих рецептата за този сладкиш из тефтерите на мама. И макар да свързваме сладоледа предимно с лятото, реших да го приготвя в съчетание, което го прави изключително подходящ за коледните празници. Ето и необходимите продукти:

за сладоледената нуга:

300 гр сладкарска сметана
4 белтъка
200 гр сладко от зелени смокини
150 гр захар
крокан от карамел, орехи и фъстъци
портокалови корички

За пошираните круши:

3-4  круши
700 мл - 1 литър хубаво червено вино
50-100 мл вишновка (и малко от плодовете)
150 гр захар
2-3 лъжици мед
половин ябълка
половин или малък портокал
канелена пръчка
няколко карамфилчета

За нугата : започваме с разбиването на сметаната с половината захар, а другата половина бием с белтъците до твърд сняг. След това смесваме сметаната с белтъците и добавяме сладкото от смокини на малки парченца, като гледаме да запазим въздуха в сместа. Слагаме още парченца от предварително приготвения крокан* и портокаловите корички. Изсипваме сместа във формички за крем карамел и покриваме със свежо фолио, след което оставяме във фризера.



*Кроканът се приготвя като в карамелизирана захар изсипваме ядки. Аз използвам орехи и малка част от солени пържени фъстъци. Изсипваме врялата смес върху намазано с  масло опаковъчно фолио и оставяме да изстине, докато се втвърди, след което натрошаваме.

За крушите: Крушите могат да се сервират и като самостоятелен десерт, но според мен комбинацията на двата десерта е прекрасна. В малък съд слагаме на котлона да се загрее виното със захарта, докато захарта се разтвори. Добавяме меда, вишновката и малко от вишните, изстискваме портокала, като слагаме и кората за аромат,  половин ябълка и останалите подправки. Добавяме предварително обелените круши, в които може да направим няколко разреза, за да може да проникне сока по-лесно. 

 

 Оставяме на тих огън да ври, като от време на време обливаме или обръщаме крушите.

                                                  
Сервираме десертите заедно в чиния, като ги заливаме с малко от греяното вино.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...