понеделник, 12 ноември 2012 г.

Смокинов ликьор / Fig Liqueur




Сладката и ликьорите са рецептите, до които опираме, когато се намираме в повече от някой плод :) Малини, череши, ябълки, круши и други плодове - варим, печем, консервираме, замразяваме, правим на кремове, мусове, торти, пайове, на бисквити и накрая ... все още има едно количество, което просто не знаем какво да правим. За наше щастие от всичко може да се направи ликьор. И от джапанка ако направите, нали е алкохол - все някой ще го изпие :) 

И така, един прекасен ден ми донесоха торбичка големи зрели смокини. Не съм по този плод по принцип, но както казах - с алкохол всичко е по-добро! Получи се страхотен, ароматен и доста силен ликьор. Използвам го и като есенция към различни десерти вместо онези химии, които се продават.

За един буркан от литър използвах:

1-2 шепи добре узрели смокини 
няколко карамфилчета
пръчка канела
захар на око
и 50/50 бренди и домашна ракия


Вие можете да използвате друга комбинация от алкохол - само ракия, водка или коняк. Оставте ликьора да престои минимум месец, като периодично го разклащате, за да се доразтвори захарта. Прецедете и затворете в бутилка!






неделя, 11 ноември 2012 г.

Halloween - гримът / Halloween: The Make up


Грим и костюми. Излишно е да казвам, че всякакъв вид чудовища е общо взето това, което се търси. Имам афинитет към вампирите и въобще кръво-зависимите индивиди, затова ето няколко грима.

2009 година:

 Мъртвешки грим



Грим и стайлинг вдъхновен от Графиня Батори



Гримът и дрехите през 2010, вдъхновени от филмите "Смело сърце" и вампирката Марушка от "Дракула".




През 2011 година реших да поставя тема, която беше Crazy Medics, вдъхновена от филма "House On The Haunted Hill" с главно действащо лице - лудия Д-р Венегът!






Тази година реших да подобря мъртвешкия грим от преди четири години, като моят грим се нарича още "Sugar skull" или "Santa Muerte".


Мляко с ориз - Закуска за шампиони / Rice Pudding - Breakfast of Champions


Понякога в най-семплите десерти се крие най-голяма топлина. Точно такъв десерт е и млякото с ориз. Много българи са отраснали с неговия вкус, но не и аз. :) Като върл противник на млякото през детството си,  упорито отказвах да ям това ястие. Това, че беше и един от най-честите десерти в училищната столова също не помагаше. Десертът на моето детство беше домашния течен шоколад и въобще не разбирах децата, които харесваха "гадното мляко с ориз". Досега! 


Съвсем наскоро трябваше да измисля рецепта, която да осигурява закуска на моята половинка за няколко дни. Сетих се за този десерт, пък и нали вкусовете се променят с годините, реших, че е време да му дам шанс. И добре, че го направих. Толкова лек, а същевременно засищащ и вкусен. Отгоре на всичко елементарен за приготвяне. Необходимо ви е само:
1 литър мляко
около 6-7 супени лъжици захар
150 мл вода
щипка сол
250 гр ориз

В тенджерка слагаме да поври водата, ориза (предварително измит) и щипката сол, докато ориза набъбне. Прибавяме млякото и захарта и оставаме на тих огън да се сгъсти. Още топъл разпределяме в купички. Преди сервиране поръсваме с канела по желание. Много върви и с различни видове сладка, по възможност с по-едри плодове - ягодки или череши.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...