сряда, 22 януари 2025 г.

Бърза кавърма в мултикукър / Instant Pot Beef Stew


"Люси, пусни повече рецепти за мултикукър". От доста време получавам такива желания или пък просто въпроси дали дадена рецепта става за мултикукър, на които доскоро отговарях "Не знам, нямам такъв". Ето, че вече и аз съм в клуба и какво ли не приготвям в него. Заедно с Боян разбира се, който е незаменим помощник, ядящ зеленчуците още докато ги режа. Все още се удивявам на способността му да гълта парчета лук сякаш са рендосана ябълка. Как не му люти? 

Едно от любимите ни неща да готвим заедно са резни кавърмички, яхнийки и вкустоийки в Instantpota-a, защото той може да бъде близо до него, без да се изгори ( сам си се пази, но обича да разбърка и да добавя неща). Харесва ми, че мога да запържвам, варя и пека в едно тенджера, та не ми се налага да местя съдове и премивам. Това е моят модел, с който готвя, а както винаги ще ви напомня, че ако добавите промо код Lussi към вашата поръчка ще получите безплатна доставка и/ или книжка с рецепти за вашия уред. 

И така, нека ви покажа кака правим бърза кавърма в Инстантпота за около 20 минути с Боян.

Необходими продукти:
Около 500 г телешко месо ( може да замените със свинка или пиле) 
1 средна глава лук
1 голям  морков
1-2 чушки
200 г гъби
2 с.л. брашно
250 мл доматен сок/ пюре
400 мл вода
100 мл олио
подправки: сол, черен пипер, червен пипер, чубрица на вкус

 
Накратко в описание: Запържваме в сгорещено олио нарязаното на малки кубчета телешко месо. Ползвам програма saute. 
След това поетапно прибавяме нарязания лук, гъби, чушки и моркови. Прибавяме брашното и подправките и запържваме за още две минути ( подправките може да прибавим и по-късно, преди затваряне). 


След това прибавяме доматите и вода, колкото да облее месцето. Сложила съм приблизително количество. Ако обичате по-доматен вкус, сложете повече домати. 

Разбъркваме всичко, врънкаме капака, докато чуем щрапане и слагаме да се готви под налягане ( pressure cook) за около 20-25 минути.

Ястието е готово! 
Добър апетит! 




Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в интернет, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓

👉📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:


сряда, 15 януари 2025 г.

Трайфълът на Рейчъл от "Приятели" / Rachel's Trifle for "Friends"

 

Един по-различен пост, посветен на моите приятели..

Едва ли има фен на сериала "Приятели", който да не е искал да приготви Трайфълът на Рейчъл. Дали в оригинал или в нейното супер комбо с Овчарски пай, този епизод е един от най-разпознаваемите. Не и за такива откачалки като мен разбира се, която не съм спряла да го гледам от тогава. Обичам хуморът, обичам лекотата, добрината и сарказмът с който е напоен като бишкотка този ситком. 

В епизода Рейчъл приготвя десерта за един от Дните на Благодарността, задача, която не й е присъща, именно затова не намира за странно, че в изглеждащия на пръв поглед чудесен трайфъл от домашен крем, бишкоти и сладко, има и пласт телешко с грах. Паричната е залепени страници от рецептата, което комбинира две рецепти. Спокойно, моето предложение е напълно ядливо и напълно десертно, но съм сигурна, че видът му ще се разпознаван от всеки "Приятел"-запалянко. 

Това  е чудесна рецепта с която да изчистите шкафа от натрупаните сладкиши от предходната година. Винаги по това време правя една чистка и опис какво ми е останало и гледам да направя ястия и всякакви десерти с останалите ми бисквити, бишкоти, парчета шоколад, отворени ядки , сухи чушки и какво ли не. Ако и вие сте като мен, значи ще ви харесат следващите рецепти.

( Ако не искате да научите повече за мен и моите приятелки, прескочете направо към рецептата по-долу, а сега, нека им отдам малко чест)  

Ако имате прекрасни приятели, те ще се зарадват да ги черпите с днешната сладост. Аз я посвещавам на моите най-близки приятелки. Всяка от тях долетя къде от Англия, къде от Испания, къде от уличните каньони на София, за да присъства на моята сватба и така се събрахме отново. Срещата ни за пореден път ми показа, че пред истинското приятелство ...и любов, няма време, няма и разстояние. Разговорът ни сякаш продължи от коридорите на училището, само темите ни бяха малко по-различни. Същите лигни, същите подхвърляне на коментари, същите думи на подкрепа и доза самоирония. 

Истинска щастливка съм да имам такива чудесни приятелки до мен. 

Деси е от Гоце Делчев. Свири на китара, има невероятно чувство за хумор, умна, смела и разбира от коли. В училище слушаше Хип-хоп и можеше да изведе положителното от всяка ситуация, а сега е семейна с дете, с карира и къща. Постоянно пътува по командировки за разни сделки и се включва от различни места по света. Никой дори и не подозира, че знае "Трета вежда" на Гумени глави, а Енрике Иглесис и беше мъж в осми клас. Живеят в Англия ( със сегашния й мъж)

Цвети е от Симитли. Запазила е същата фигура от училище с някаква черна магия явно. Най-добрият, жертвоготовен и инатлив човек, който познавам. Първа изкара книжка, постоянно вадеше и пълномощни и до ден днешен не съм я чула да укорява някого ( освен себе си) в нещо. Между другото роди и моята кръщелница, която е вече на 16 години. Живеят в Испания.

Ваня, моята кума, е цяла вселена от емоции и размишления. За нея може да се напише книга! С каквото се захване, става най-добрата и най-отговорната в него, но вътрешно сърцето и гори за звуците на китарни рифове и мъже с дълги коси. Разликата между разговори за едното до другото при нея са две питиета. Може би най-пълноценното ми приятелство, което имам, тъй като за всичките ни години зад гърба ни, пътувания, работа в чужбина, различни градове и връзки, останахме близки и не изпуснахме нишката за повече от месец. Живее в София. 

И това далече не изчерпва приятелския ми кръг. Веси е също от моя клас, близка и до ден днешен, макар че се виждахме по-често, когато си идваше от Англия, отколкото сега, когато живее в София. Ходи на всичко - фитнес, бокс, зумба, карате. Била е барман в Лондон и НИКОГА НЕ Е БИЛА пияна, макар, че може да надпие руснак. Елегантна дама със смях, който заразява всички. 

Ивето пък беше от френската паралелка, но с нея учехме една година в Математическата, преди да се прехвърли в Езиковата. Срещахме се по средата на коридора и обсъждахме качество на деня в специална тетрадка, тип корабен дневник. Не обичаме сериозни разговори, защото желанието да говорим за глупости надделява. Има височина, куче, собствен бизнес и постоянен абонамент във Вуду ( София). Открадна шоуто на сватбата, тъй като въртя сватбарите на шиш пред вратата толкова време, че едва не ги остави само по потници.

Милена, Марта, Роси, Льоби, Мига са все жени, които наричам приятелки ( Съжалявам, че няма да им напиша визтики, но постът ще стане безкраен) . Не мога да се оплача от липса на такива, истински, човешки, стойностни и сърдечни. Няма злоба, конкуренция, завист, няма неискреност или лъжа. Всеки уважава личното пространство на другия и се радва, когато успее да го види и да споделят прекрасни мигове.   Когато някой каже, че няма женско приятелство, ми става мъчно. 

Истинските приятели често не са с теб за да пиете кафе всеки ден или да говорите с часове по телефона. Те се радват на твоите успехи и те оставят да разгърнеш потенциала си независимо къде отидеш. Те са до теб и когато се случи нещо тревожно и имаш нужда от тях, но през останалото време, преследвате живота и се надявате на нови, щастливи срещи. 

........................................................................................................................................................

РЕЦЕПТАТА ЗАПОЧВА ОТ ТУК

И така, време е да преминем към рецептата, за всички, които искат да почерпят своите приятели с нещо вкусно, дори и да не ги бива в сладкишите. Трайфълът е за това. Трябва ви само по-дълбок прозрачен съд или купа, така че да могат да се виждат всички пластове. 


Необходими продукти:
1бр.  банан
400 гр.  малиново желе или сладко
1 порция домашен ванилов крем ( виж рецепта тук) 
12 броя  бишкоти  
200 гр. стар кекс ( или още бишкоти) 
20-30 бр. зелени бонибони тип M&Ms
10 бр. шоколадови бисквитки 
300 мл сладкарска сметана


Мерките за продуктите са приблизителни, тази рецепта е по-скоро в сглобяването, не толкова в избора на продукти. Визията е най-важното тук и сега ще ви разкажа аз как я постигнах. Първо си направих една доза домашен крем ванилия. Той е вкусен сам по  себе си, така че всичко останало са добавки. Имах малко стар кекс, но ако нямате, сложете просто двойно количество бишкоти. Отделих време единствено да намеря зелени шоколадови бонбонки, има в един пакетчета в Кауфланд, а за цвета на каймата използвах просто натрошени "Орео". Може би ако са по-светло кафяви щеше да стане още по-добре. 

 

Сглобих всичко в съдче за Трайфъл, който си купих от Музея на стъклото в Белослав. 
Започваме като нареждаме бишкоти по стените на съда, а в основата слагаме или натрошен кекс или още бишкоти. Слагаме един-два черпака от домашния крем и повтаряме, още един пласт кекс в средата и още един крем. .  

 

Следва пласт от малиновото желе, по рецепта е по-дебел, но аз не исках да е твърде сладко и сложих малко. Може да сложите малини и на долния пласт около самите бишкоти, но отново, избегнах го, защото не исках вкуса на сладкото да преобладава

 

Върху пласта сладко, слагаме пласт бишкоти отгоре слагаме още малко крем и нареждаме бананите. Върху тях слагаме натрошените какво бисквити и върху тях слагаме зелените бонбонки, имитиращи грах. 

 

Завършваме с дебел пласт сметана. По графика бананите са под сметаната, но аз както винаги си правя някакви мои размествания кое и как ще ми е по-сладко.



Оставаме го да отлежи поне няколко часа, за да могат да се смесят вкусовете, а бишкотите да омекнат. 


Въпреки всички вкусотии, все пак се чудех дали няма да стане манджа с грозде и за щастие, резултатът бе наистина вкусен. 
Навярно тази рецепта няма да е за всеки, но аз отдавна съм решила, че това не е просто блог за готвене, но и за чувстване и четене. Може да потънете в своите спомени с всяка рецепта, да ви припомни едно различно време или да създадете нови такива. 
А, кои са вашите най-близки приятели ? Може да ми разкажете в коментар :) 



Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в интернет, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓

👉📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:









понеделник, 13 януари 2025 г.

Мързелива баница на лентички / Lazy strips banitsa

 

Tази рецепта може да видите и във 👉ВИДЕО вариант в Инстаграм тук и 👉Тик Ток тук 

Какъв сняг натрупа тези почини дни, а? За цялата зима не видяхме такъв, а тъкмо минаха празниците и ето е снегът дойде. Ачо ухилен ми заяви, че подсъзнателно е получавал съобщения от космоса и затова не е развалил украсата, за която настоявам вече втора седмица. Аз помня един Великден, бях още малка, точно такъв сняг валеше, макар и вече явна пролет, та като нищо, с логиката на Ачо има шанс да си останем с елха до март.  

И тъй като темата на изминалия уикенд, очевидно бе "мързел", се сетих, че мога да му приготвя тази вкусна мързелива баница. 

Тя е хрупкава отвън и много пухкава отвътре. Прави се повече от лесно и не ви трябва кисело мляко за нея. Рецептата е стара и има много варианти, но аз ще ви споделя моя. 


Тази рецепта може да видите и във 

👉ВИДЕО вариант в Инстаграм тук 

и 👉Тик Ток тук

Необходими продукти:
1 пак. кори за баница София мел
6 яйца
250 мл газирана вода
300 г сирене
120 мл олио
1 пак. бакпулвер
щипка сол

Започваме като навиваме корите на руло и ги разрязваме на кръгчета с дебелина около сантиметър. Аз си заделям две кори за оформяне на баничката, но вие може да пропуснете тази стъпка и да нарежете всичко. 


Ползвах корите на София мел, които са много крехки и меки, затова реших да ги запека за няколко минути, докато се изсушат и порозовеят във фурната, която загрява за баницата. Така ще избегнем баницата да стане глетава и истината е, че е по-вкусно.

  

През това време разбиваме на ръка яйцата с бакпулвера, щипка сол и газираната вода. 

 

Намазваме тавичка с олио ( моята бе диаметър около 29 см) и слагаме едната кора за баница на дъното и върху нея другата на кръст, така че корита да излизат извън тавата. ( само тук слагаме цели кори)
Слагаме една трета от лентичките в тавата, разпределяме една трета от натрошеното сирене и изписваме с черпак една трета от яйчената смес. Повтаряме и потретваме тази процедура с още два пласта лентички, сирене и яйчена смес, a междu тях поръсваме с малко олио или може да го добавите към яйчената смес преди това.

 

Завиваме стърчащите кори навътре в тавата, така че да покрием баничката добре. 
Завършваме като намазваме с малко олио или масло. 


Печем баницата за около 30 минути в предварително затоплена фурна на 190 градуса.


Обещавам ви, че това ще се превърне в предпочитания вариант за правене на баница. 
Опитайте! 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в интернет, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓

👉📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...