петък, 10 април 2020 г.

Морковени мъфини "Яйчица" / The Best Carrot Cake Cupcakes


Мама и баба имат имен ден в неделя, и аз вече съм на вълна Великден. Не, не мисля за проблемите около мен, защото честно казано не се оставям с миг свободно време да мисля за глупости. От само мислене нищо не става и както се казва "Бъди промяната, която искаш да видиш в света". Аз искам да виждам повече красота, доброта и поводи за усмивки, затова и реших следващата ми рецепта не само да бъде нещо страшно впечатляващо и безумно вкусно, но ако има как и да ви зарадвам още повече - с НАГРАДА например. 


Точно така, искам съвсем официално да ви поканя да участвате в моята ВЕЛИКДЕНСКА ИГРА В ИНСТАГРАМ ТУК< където може да спечелите тази невероятно красива стойка за торта. Вече ви споделих в специален пост, че си купих по един брой и от двата размера и съм тотално впечатлена от тях, може би защото отдавна исках точно такива поставки. Изглеждат като порцелан, но не са. И за щастие нито тежат толкова, нито са толкова скъпи или пък да те е страх да не ги счупиш. Сглобяват се на винт, което ти дава възможност да ползваш и само чинията, а за разлика от китайските стоки в Алито, тези са наистина стабилни, равномерни и изпипани до най-малкия детайл. 

Помолих Рея да ми дадат един брой, с който да зарадвам някой от вас, така че и вие като мен да усетите повече Великденско настроение и да се убедите, че правя реклама само на неща, които ползвам и наистина харесвам :) 


Такива са и днешните мъфини, които направих във формата на "яйца на очи", а сърцевината им е от любимата ми морковена торта, но в нов, по-лесен вариант, но също толкова вкусни! 


Необходими продукти:
100 г захар
100 г кафява захар
150 мл олио
3 яйца
2 ч.л. канела
1/4 ч.л. индийско орехче
1/4 ч.л. млян карамфил
1 ч.л. сода
щипка сол
220 г рендосани моркови 
по желание още: орехи

За украса; компот от праскови или кайсии
бита сладкарска сметана



Започваме като си приготвяме всички продукти на стайна температура на масата. Хубаво е, че може да не ползвате миксер, а  да работите i на ръка.  Използвах брашното за кекс, тъй като е с набухвател и рецептата изисква и сода и бакпулвер. Знаете, че аз използвам цялата гама продукти на София мел от години и обичам да показвам тяхното разнообразие. Кексовото брашно е чудесно за мъфини, особено от този вид, който се приготвяt набързо. 


Рендосваме морковите, както аз рендосвам половината на ситното ренде и другата половина на едрото.Отделям си захарта в чаша ( бяла и кафява, а може да ползваме и само от единия вид), подправките и яйцата.
Започваме като в купа с телена бъркалка набързо разбивамe яйцата с олиото. 

                             

В по-голяма купа пресяваме брашното, прибавяме захарта, подправките, содата и шепа орехи, по желание, ако искаме да има и ядки. На мен с ядки още повече ми харесват. 

Накрая прибавяме и яйчената смес. 

                            

Последна стъпка е да добавим морковите и разбъркваме, като ако сместа ни стане по-суха може да добавите сока на половин или един портокал - аз така направих. 
Трябва да изглежда ето така : 

                             

Разпределяме я във форма за мъфини, в която предварително сме намазали с масло или олио, за да е залеят и слагаме във всяка форма смес, която да запълни две -трети от обема й.

Пъхаме да се пекат в предварително загрята фурна на 170 градуса с обдухване за около 20 минути, докато се зачервят и забучена дървена клечка в тях излиза суха. 

                             

Оставяме ги да се охладят напълно. При мен излязоха около 15 -16 бройки, но ги направих по-ниски. Ако ги напълните повече - ще са ви точно 12 броя.

Аз не исках да са много високи, защото им бях намислила украса, която ще им даде още обем. 
За нея разбих на сняг сладкарска, подсладена сметана и използвах плода на белени праскови/ кайсии от компот. Те се закрепваха идеално върху получилото се връхче, 

                             

а около тях шприцовах от разбитата сметана, оформяйки се нещо като яйчице на очи. 


Самите плодчета напояваха кексчето допълнително, но то и само по-себе си е много сочно и вкусно. Май от всички такива десерти, тези с моркови са ми най-любими! 


Поръсих ги отгоре леко с малко счукан шам-фъстък. и подредих в поставката за торти. 


Съзнателно ги украсих малко небрежно, защото от една страна не исках да изглеждат твърде перфектни. Напоследък забелязвам, че изключително изваяните десерти освен, че спират дъха ми и предизвикват възхищение, някак си не са способни да предизвикат апетита ми. Това е като да видиш перфектната торта във формата на обувка, и накрая просто не ми се яде обувка. Харесва ми да разпознавам, че зад това ястие се крие десерт, че белтъка е пухкава сметана, а не реално яйце :)  Споделям лично мнение, не сте длъжни да се съгласите с мен :) 


Отхапването на този мъфин бе най-голямата награда за усилията ми, защото след като престояха една вечер на хладно в хладилника и в комбинация със сочната праскова и сметана, направо забравих, че не е ям торта. Нямам думи...а това при мен рядко се случва, знаете!!!

 

Преди да ви оставя да планирате следващото си готвене, искам да ви поканя да вземете участие в моята игра отново, защото не само ще се радвам да ви направя подарък, но и да може да станем приятели в Инстаграм, където да ме тагвате на вашите произведения директно с хаштаг #сготвихслюси и да ги споделям с аудиторията си. Сигурна съм, че и тази поставка ще стои чудесно на вашата маса, затова не пропускайте да  ми пишете и участвате ТУК!
А сега ви оставям и със затаен дъх ще чакам да видя кой ще ми пише и какви ли снимки ще ми покажете  :) 


 А, ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 


Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук и моя инстаграм акаунт тук!
Благодаря ви, приятели!










понеделник, 6 април 2020 г.

Фалшива дроб сарма / Bulgarian easter rice


Странно нещо са традициите. Понякога ни предизвикват такова неудобство да ги спазваме - разходи, време, организация, но без тях се чувстваме още по-неудобно.
Помня първата си Коледа в Германия, когато макар че бях заобиколена от толкова красоти, се чувствах толкова не на място, тъй като няма да мога да си направя Бъдни вечер като хората или да обяснявам на гостите ми " че не бива да се става от масата докато всички не се нахранят. 

Сега на прага на най-големия православен празник Великден  и в компанията на тази глобална пандемия, спазването на традициите ни изглежда като още нещо " което ни е до главата". Аз обаче смятам, че усещането за любов, задружност и надежда  е това, което ни трябва най-вече, с каквото и да трябва да се преборим, затова хубавото нещо на традициите, е че стига да вложим тези елементи, можем да ги модерираме и по наш вкус. 

Задължителна например за Великден в България е дроб - сармата и агнешкото. И докато вече съм ви споделяла не една рецепта за второто, за първото още няма публикувана в блога или поне до сега. Надявам се да приемете и моя вариант, защото това е фалшива дроб сарма. Не само, че нямах възможност да диря чревца, но и самата аз така и не се научих да ги ям. Това не ми пречеше обаче да се облизвам лакомо на ухайния ориз, с който сервираха агнешкото и всеки път да опитвам наново дали вече вкусът ми не се е променил. И докато това не стане, искам да ви предложа моята рецепта за най-вкусната дроб сарма " без агнешко", но пък вкусът й е точно на такава. Цитирам опиталите я " Добре де, как я направи баш на дроб сарма да има вкус??" 


Разбира се, че ще ви споделя тайната и на вас, защото вярвам, че много семейства тази година ще искат да почетат празника с каквото имат под ръка, и всеки да може да хапне от ориза, дори и да не обича традиционното месо. 

Звездата на моето ястие е Ориз Екстра на Крина, които бяха така добри да ми го изпратят и да ми помогнат да си спестя някой лев в тези "критични времена". Аз пък отговорно ще им помогна да подбутнем икономиката като предложа ястията за Великден да приготвим с този ориз, който е подходящ именно за традиционната българска кухня. 
Ето и рецептата: 


Необходими продукти:
250 г кайма
1 връзка пресен лук ( може и джоджен и магданоз) 
1-2 шепи нарязани гъби 
1 глава лук
1 голям морков
олио
сол, черен пипер, червен пипер
Подправка за агнешко

За заливката:
2 яйца
2 с.л. брашно
400 мл прясно мляко

Първоначално си подготвям всички продукти на масата защото тогава готвеното става детска игра. Измивам ориза под течаща вода, докато водата стане бистра, а следващата стъпка е да нарежа на по-дребно зеленийте ( пресния лук ) , моркова ( може и на чопъра),  

                             

белия лук ( може на чопъра) и гъбите на ситно. Гъбите не съм дала в мерки, защото много зависи дали ще са пресни или от консерва. Моите бяха горски гъби, брани от Предел ( мисля, че са пачи крак) и стерилизирани. 

                             

Когато се нарежат наподобяват текстурата и вида именно на карантийките, но пък нямат този специфичен аромат, което за мен е просто идеално.

Може да сложите и повече и по-малко гъби, и да я направите само с гъби, но половинката се оцъкли като разбра, че няма да има месо, затова добавих и 250 г кайма.


Как да я приготвим: Загряваме олио в дълбок тиган, така че да покрие дъното и запържваме първо докато омекнат стария лук и морковите.

След това прибавяме нарязаните на ситно гъби и

                             

каймата, като се опитваме да я раздробим на колкото може на по-дребно.


Прибавяме нарязания на ситно зелен лук, като може да добавите и пресне джоджен и магданоз, но аз ги пропускам тук, тъй като добавям подправка за агнешко и в нея има. 


Разбъркваме една минута и прибавяме и измития ориз. Личи си, че е висококачествен бял ориз с прекрасен цвят и лек блясък. Хубавото е, че се сварява сравнително бързо. 


Последна стъпка - овкусяване. Добавяме сол, пиперите, и подправката за агнешко., аз я купувам микс и в нея има всичко, което ще ви накара да си помислите Великден. Разбира се, може да си направите и сами като добавите пресни такива и да видите традиционните подправки за агнешко месо. 
Накрая изглежда ето така:


Прехвърляме ястието в тавичка и прибавяме вода 3 към 1 спрямо количеството на ориза. 


Пъхаме във фурната да се печена на 180 градуса около 30-40 минути или до пълното сваряване на ориза. Ако не искате да прегори отгоре, може да сложите лист фолио. 
Щом се запече и оризът омекне е време да приготвите заливката. 


В купичка разбиваме двете яйца с брашното на кремче. Добавяме  малко мляко, докато стане с консистенция на боза, а другото мляко загрявам на котлона. След като се затопли, прибавяме яйчената сме и бъркаме на котлона, на по-ниска температура, докато сосът тръгне леко да се сгъстява.
След това го изливаме върху ориза и разпределяме така че да покрие равномерно навсякъде. 

                             

Връщаме във фурната за още 10 минути, докато се сдобие с хубав златист цвят ето така:


За свежест може да поднесем с поръска от пресне магданоз. Много хора предпочитат заливката с прясно мляко, пред тази с кисело и аз съм една от тях, макар другата да забелязвам че е по-разпространена. аз ви препоръчвам да опитате тази и се надява да ви хареса ;) 


У дома наистина се усети, че Великден е скоро и макар да съм предимно по десертите, не мога да не отбележа, че много се гордея и със солените ястия, защото те не винаги разтупват сърцето ни с поглед като шоколада, но опиташ ли ги,  

 карат сърцето ти да пее.

На Великден се събирахме на село, и до мен седеше моя най-любим дядо, и се радвам, че ще мога да продължа традицията по мой си начин, да усещаме духа на празника.

 Потърсете вашето пакетче ориз Екстра, а ако решите споделете ми снимка и на вашето ястие или сладък семеен момент с него. 

А, ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди! 

 

Харесва ли ви публикацията  и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук и моя инстаграм акаунт тук!
Благодаря ви, приятели!











Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...