петък, 7 юни 2019 г.

Мешана скара в хлебче / Mixed grill in whole bread recipe


Нямаше ме повече от седмица и се надявам да сте си направили ударната доза диета, защото беше тая до тука! Почва се нов сезон, нови рецепти, нова доза изкушения, които дори не сте си и помисляли и може нескромно да звучи, но истината понякога е такава!

Освен два листа списък рецепти от ваши желания, имам в чернови такива от миналата година, които си чакаха прилежно реда, а от моята почивка в Холандия се завърнах с много нови идеи и няколко нови тигана и друга посуда.

 Сладоледът ще е на почит това лято и в блога, както и още много торти без печене, плодове, кремове, сладкиши, по-леки и диетични ястия, рецепти от старите тефтери, постно, месно и въобще въртележка от рецепти за всякого по нещо. 

Днешната рецепта например, макар и традиционно петъчно да ви представям винаги нещо сладко, е солена, но си има причина. Тази събота има само един процент шанс да вали и ви предлагам да грабвате шапката, чантите, гащите и да ходите на скара-пикник!
 Малко гора, малко мръвка, ( или зеленчуци на скара за тревопасните), федербал, не се сърди човече, биричка и да посрещнем лятото вече, нищо че се опитва да ни издави. 
Аман от бургери, пици и дюнери, време е за една нашенска мешана скара, но в нов прочит. :)   



Като се има предвид, че трябва да помъкваме дървени въглища, прибори, вода и какво ли още не, ми хрумна чудесна идея, да мариновам месото по много по-мързелив начин, вместо да трябва да помъкна целия рафт с подправки от вкъщи. 
Да мия чинии на съседното поточе също не ми беше в agenda-та за деня, затова реших да намаля шанса за цапане като затворя цялата скара в един голям, издълбан хляб. 
Аз не мога без зеленчук, дори когато правим мръвка, като мои фаворити винаги ще са чушките и лука на скара. Така и така въглищата ще горят дълго, защо да не си пекна и малко гъби и тиквички, а доматите ги оставям пресни - за свежест. 


Като се вдигна на планината, после цял ден не ми се слиза и яд ме хваща, че не мога да си позволя да остана там поне два-три дни. 
Тези преживяния ме връщат назад в детството, когато леля ми и лелинчо ми от Пловдив водеха цялото ни семейство на платки край язовирите и прекарвахме дните си в игра, плуване, ловене на риба, чистене на риба, готвене на риба, мазане на филии с лютеница, люпене на семки, а вечерите край огъня с китарата на леиелинчо и песните на цялата група. 

Помня, че звездите бяха толкова силни, а майка ми сочеше с пруст млечния път, а аз се чудех къде видя мляко горе, като аз нищо не виждам!
Помня също, че единия път бяха взели и мини телевизор, тъй като ние децата настоявахме, но след две седмици така и никой не го включи. Ох, отплеснах се....

Сега ми остават само тези топли и вкусни уикенди, в които мога да преживя този спомен и ухание на жар, мъх, влажна гора и неистово желание да притвориш очи на шарената сянка и да слушаш ромоленото на водата близо до теб. Е, и да похапваш разбира се...нещо като това!


Стига съм ви дърдорила, че е време да си кажа и рецептата. А ето я и нея: 

Необходими продукти:
1 бр. цял хляб
Около 1 кг месо по избор ( свински пържоли, пилешко филе, наденички, карначе и т.н) 
черен пипер
синапени семенца
сол

Още:
зеленчуци : чушки, тиквички, гъби, кромид, домати


Реших да овкуся пържолките със терияки соса за барбекю на Кикоман ( с мед), тъй като ще им придаде максимум вкус на марината, без да е необходимо да нося много подправки. Пък и е хубаво да имаш нещо по-така на месото, иначе всичко ще мирише еднакво. 

Мариновам месото ( пилешко и/ или свинско) в терияки соса, черен пипер, сол и малко синап. Оставям на страна и си паля огънчето :) 


Соевия сос също нося, тъй като са ми по-лесно за пренасяне в багажа, пък и е чудесен за подправянето на зеленчуците - лук, тиквички, а за гъбите е божествен.


Наденичките, които бях взела не съм мариновала, за да няма всичко еднакъв вкус, какао казах по-горе.
Редя всичко на скарата и пека на порции :) 


За свинските пържоли слагам още терияки при печенето, тъй като искам да се карамелизират добре.


Станаха просто чудесни :) 


Взимаме целия хляб и изразяваме едно капаче по хоризонтал, а след това издълбаваме средата от вътре.


Започвам да редя ред зеленчуци, ред месо - лук, пилешко, чушки, наденичка...


гъбки, а накрая от сочните свински пържолки, като може да добавите още от соса, ако искате ;) 


Отгоре завършвам с ред резенчета свежи домати :) 


Режем на две, три, четири или колкото решите части, 


и се наслаждавате на нашенска вкусна мешана скара с гриловани зеленчуци, в хубав, мек български хляб, наред нашата хубава, българска природа ! 


Да не повярваш, че за целта е допринесъл този сос, но истината си е истина и не мога да подмина нито този факт, нито това, че въпреки голямото плюскане, пак имах място за десерт - запечен мармелоу на жар. ( сплесках го между две шоколадови бисквити, за още повече damage за талията)  

                     

Оставям тези вкусни кадри да ви подканят за малко приключения тези почини дни и се надявам да опитате моето предложение, а после обезателно да коментирате и да оставите отзиви тук. 
Усмивки от все сърце, скъпи приятели! 

п.п. За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 



Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!






понеделник, 27 май 2019 г.

Лесна и бърза сладоледена торта с шоколад / Swiss roll chocolate ice cream cake


Свършиха празници, чествания, абитуриенти, награди и май е време вече да отдъхнем. Или поне аз ще искам да го направя. Ще посветя една седмица на моето семейство, а съм сигурна, че после ще имам още много истории за разказване, и надявам се - още повече рецепти за споделяне. Сигурно и на вас ще ви дойде добре една седмица почивка от моите изкушения, все пак лято иде. И точно по този повод искам да завърша стария и да започна новия сезон с една отдавна обещана рецепта, а  тя е за сладоледна торта. Може би най-лесната такава торта, която признавам си, не мислих, че ще ме впечатли кой знае колко, освен с факта, че се прави супер бързо и всеки може да я направи. 
Мързелът ми беше вече в катастрофални измерения последно време, затова ползвах и готови рула от магазина, но ако сте по-амбициозни от мен, може да си направите домашно руло - рецепти в блога бол, за да ви помогнат в начинанието. Аз обаче наистина исках да направя една от най-лесните и бързи торти, затова и ако трябва да кажа за колко минути се прави, сигурно 10-минути са достатъчни.


Най-важното нещо в случая тук обаче е сладоледа, а за него ми се иска да си поговорим повече. Разбира се, че може да ползвате всякакъв сладолед - купен или домашен, но аз реших да опитам един нов вид сладолед, за който бях научила преди време. 
Не веднъж съм ви споделяла, че качеството на сладоледа за мен е нещо, което не приемам с лека ръка и винаги ще търся рецепти и варианти на това студено изкушение, които да се отличават с уникалност на вкуса! Хубавият сладолед за мен трябва  да бъде кремообразен и разтеглив, плътен на вкус, и в никакъв случай да не усещам сухото мляко или други там смеси, които "лъхат" от много продукти на пазара. Някои пък са прекалено сладки, така че вместо да ме разхлади, после трябва да изпия галон вода. 


Е, не можах да се стърпя да опитам в такъв случай да си приготвя истинско домашно джелато от новите продукти - сладоледи на Вера Италия. Знаете, че италианската кухня е нещо, което няма да спра да тествам под всякаква форма и освен това исках да видя дали този вид "домашен сладолед" ще е по-различен.


 Признавам си, малко ме спираше цената, защото имайки предвид този от магазина се съмнявах дали ще си струва, но ооооо, да! Струва си и още как! Сладоледът е без химични консерванти, оцветители и всякакви такива гадорийки, което освен, че го прави чудесен натурален продукт, може да се усети и във вкуса му.

Майка ми се обади да поиска да изпратя торта към нейната работа, ако има налична ( жената се грижи да не предозирам със сладкиши у дома), но съвсем честно й отказах. Казах й" Твърде вкусна е за раздаване, мамче. Трябва да опиташ това джелато и да си го разделим двете!! Сигурна съм, че ако й седнем ще я унищожим за минути!!!" 


Е, не й трябваше много убеждаване, веднага след работа цъфна, готова да си вземе такси, за да не й се разтопи тортата докато си я занесе у дома. Отрязах едно, после второ парче, на третото ни хвана малко срам и си го разделихме.  И двете бяхме впечатлени от супер наситения шоколадов вкус на сладоледа. Очаквах да е по-скоро на какао или вкус, който съм свикнала да различавам в купечките сладоледи, но този, ооооооооооооооооооооо, този направо ти лепне по зъбите като дъвка от плътност! Не знам как са другите вкусове, но шоколадът определено ни впечатли много. Харесва ми и начина на приготвяне на сладоледа, тъй като определено става доста кремообразен и ще се опитам да го приложа може би и на домашен такъв, за да видя дали ще има същия резултата или съставките тук си казват своето. 


Повече за торта ще ви кажа в процеса на приготвяне, защото то се вижда на вид на какво съм наблегнала - шоколад, шоколад и пак шоколад. Но ето и самата рецепта: 


Необходими продукти:
Около 500 г шоколадово руло
3-4 с.л. Нутела
шоколадов ганаш за заливката


Според инструкциите сладоледа може да се приготви добре в блендер и след като вече имам такъв в миксера, който си купих от същото магазинче ( вижте го тук), реших, че е време да му направя сефтето. Това беше и и една от главните причини да си купя втори миксер, тъй като този модел комбинира миксер с блендер и месомелачка. В сайта в момента има обаче и машини за сладолед, като все още мисля дали да се харча за такава, но друго си е да имаш качествена машина ( Абе, сигурно и до там ще стигна :) 


Да спомена, че докато не решите да си направите сладоледа, може да си го съхранявате на стайна температура, а когато решите, че е дошло заветното време,  се замразява крема от кутията на малки порцийки, като за кубчета лед или мъфини, но аз винаги правя каквото си реша и  просто го замразих в една голяма, разлята тава. След това си откъсвах парченца от шоколадовата смес, която е много плътна и лепкава.


Слагаме тези парченца в блендера и пускаме да се разбият докато станат на крем. Някои части разбивах леко на ръка, не исках да пребивам сместа, да не се втечни прекалено, но наистина ставаше с текстура на истински сладолед!


Подходяща купа опаковайте със стреч фолио или заплесите, които не са видели, че им е свършило, да го направят с фолио като мен.


Нареждаме около две-трети от рулото, което сме нарязали на филийки с дебелина около сантиметър.


След това изсипваме половината сладолед и изравняваме.


Отгоре слагаме няколко щрихи от Нутелата, като гледайте да не са супер дебели, а на по-тънки нишки, тъй като тя замръзва и става твърда после, но Божке, какъв кеф е да имаш и парченца шоколад в шоколадовия сладолед!!!!! 


Слагаме втората половина от сладоледа, изравняваме и покриваме с останалите парченца руло. Завиваме с фолиото и хайде във фризера да стегне! 


Аз исках да стегне много добре, за да мога да си позволя повече снимки, преди да тръгне да се разтича, с което може да си обясните и твърдата му текстура. 


Не се заблуждавайте обаче, сладоледът е наистина много кремообразен и ако искате да му се насладите в тази форма, на тортата няма да й трябва много време във фризера.


Макар и супер елементарна, не можах да си спестя украсата и към тази торта, защото трябваше да отразява каква шоколадова бомба е всъщност.

Всичко друго на снимките ви е познато - ганаш, шоколадова украса, цветя, бабините часовници и романтичната чинийка за бижута от магазинчето Vanilla. bg.! ( Помните, че и там имате код за намаление, който може да използвате до края на месеца. Повече вижте тук)


Оставям ви сега с тези вкусни кадри и идеи да изкарате седмица, а аз ви обещавам , че скоро ще съм пак на линия с още невероятни предложения! Вие не спирайте да ми пишете с ваши коментари в блога, идеи, предложения, желания, рецепти, а аз ще отговоря при първа възможност!

За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!




петък, 24 май 2019 г.

Солен тарт с чери домати и сирене / Cheese and cherry tomatoo tart


Хубав празник е днес - 24 май и тъй като започнахме седмицата с торта, смятам да я завършим с тарта. Нещо соленко, вкусно, бързичко, така че да ви даде идейка за хапване през почините дни, и то такава, в която може да се развихрите и да изразходвате някои от поостаналите продукти в хладилника. Обожавам такива рецепти, защото когато пазарувам съм като навиждала и взимам от всичко по малко, да има, и после се чудя как да се изконсумира, защото ако у дома не се сложи на масата ( от мен), никой няма да се амбицира да иде да рови в хладилника. Затова пък сами не занаят колко често са яли неща, които уж не ядат, но още са живи и здрави, все не мога да ги уморя :) 
Когато жената е македонказодията е без значение.

Този вид мислене е характерен за доста македонки, а пък 24-ти май е празникът и на моя град Благоевград, затова реших да си покажем малко характера с днешното ястие. Умно, вкусно и красиво и то като нас ( и скромно, и скромно), малко джаста-праста, но винаги на ниво, а ако искате да е съвсем автентично, сложете и щипка пикантност, че за къде без нея, ако говорим за македонските жени. 



Сигурно ще попитате какво му е различното на този тарт от една готова пица и освен, че ще си хвърлите парите за същото, ама че двойно като цена, тук ще може да се насладите на по-скоро нещо като пай, с вкусна, лека плънка от сиренеце, яйчице, сметана, ароматни подправки и сочни чери доматки. Може да нахвърляте и всякакви останали ви зеленчуци, както и парченца шунка, но лично аз понякога имам нужда от нещо без месо, да ми ухае на пролет и лято. Няма как да не стане, ако гарнирате тарта с малко провансалски подправки, а комбинирането му с чашка винце си е направо задължителна. 

Днес, в моя град ще се празнува по няколко направления, така че добре, че си го спретнах вчера. Грабвам няколко парчета, бутилката ухайна напитка и хайде с приятелите на пикник. Ако и вас ви грабна тази романтична идилия и искате да я "вкусите" у дома, следвайте рецептата, а тя е много лесна:



Необходими продукти:

За тестото:
250 г брашно
125 г масло
8 с.л.  вода
1 ч.л. сол

За плънката:
150 мл готварска сметана
1 бр. яйце
1 ч.л. горчица
кашкавал и сирене на вкус ( ползвах краве и козе сирене)
подправки : сол, черен пипер и подправки микс от Прованс
11-12 бр чери домати

Започваме като си правим тестото. То е вид маслено тесто и няма нужда от втасване. Може да го замесите с разтопено масло и да го изчакате да стегне или като мен да рендосате още твърдото масло, така че да е по-лесно да се замеси. Слагаме сол на вкус и малко водичка, за да може да получим хубаво еластично тесто. Няма да е много меко, но затова пък може да го оставите за малко да почине, да се отпусне.

                             

За още по-мързелив вариант може да ползвате и бутер тесто, но лично аз харесвам този вид "бутер-тесто". Пак си ухае на масълце, а  става бързо.

Разточваме тестото с точилката на лист, така че да пасне на формата в която ще печем. Моята форма за тарата е правоъгълна с размери 35 х 12 см, но вие може да я направите кръгла или в тавичка, няма проблем.

                             

Притискаме тестото по формичкат аи изрязваме излишната част. От останалото тесто може да оформите някаква украса по формата, но аз не се занимавах :)

                             

В купа разбиваме яйцето със сметаната и добавяме начупените сирена, кашкавали или каквото там сме решили да употребим. Лично на мен ми допада най-вече с комбинацията на млечни продукти и домати, но ще ви оставя сами да направите плънката.

                            

Слагаме и от целите доматки по трасето, подправяме с ароматни подправки и хайде в предварително затоплената фурна да се запече на 180 градуса за около половин час.


Обожавам уханието на разтопени сирена, а доматките остават сочни и след изпичането. Тестото е соленко, а креместата плънка ще ви накара да искате още и още. Ако искате да видите с каква торта ще ви изкуша в понеделник, не забравяйте да следите моя инстаграм акаунт - https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където ви показвам предстоящи рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра.

А, ако сте още любопитни, може да прочетете и последното ми по-различно интервю тук !

Честит празник, благоевградчани! 
Честит празник, на хората които пишат правилно!!!
4estit praznik i na ostanalite!!!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...