Днес пак ще се отортим! И то как! Не стига, че е торта, ами е и шоколадова, че и алкохолец си има! Усеща се, че вече сме на лятна вълна, нали?!
Вече се пренасяме (мисловно) все по-често на плажа, с коктейл в ръка, от който си посръбваме с такова задоволство, което може само да се сравни с посръбването на изстуден сок от кисели краставички на следващата сутрин.
И тъй като не знам кога ще успея да сколасам да осъществя тази картинка наяве, аз си правя малки алкохолно-кулинарни фестивалчета у дома.
"-Тая година за лятото пак ми се ходи до Куба!
-Ти миналата там ли беше??!!
-Не, но и миналата ми се ходеше....."
И преди да си ме представите накисната в ром по Хемингуейски у дома, ще ви уточня, че единственото, накиснато в такова "приятно" количество алкохол, е тази торта, носеща екзотичното име торта "Куба". Нечовешки вкусна (човешкото и без това е малко сухо:)) торта, комбинираща сочен блат, шоколад, банани и пухкав сметанов мус. Обещавам ви, няма да помислите да си делите парчето с някой друг.
Аз обаче, предоволна от резултата, реших да я споделя не само с вас, но и със служителите на киното в града ми. Така се случи, че тъкмо се зареждах за поредната прожекция и реших да си попитам дали случайно нямат някой останал плакат на Warcraft-a. ( Само най-чаканият филм за годината за всеки фен на играта, пък камо ли за мен, която и блога си кръстих така ;) )) И така, момичето на касата бе супер усмихната и мила, както винаги, и каза, че ще попита, но да си призная не таях големи надежди. Тя не само ми го осигури, но влезе в киното по време на прожекцията и ми го подаде на мястото, където бях в тълпата. До края на филма не можах да спра да се усмихвам, тъй като има дни, в които ти се струва, че хората са супер готини същества и ти иде да ги нагушкаш всичките. Исках да ги зарадвам и аз с нещо, затова им занесох половината от тази торта.
И така, без повече отлагане, ето тортата, която може би ще искате да направите този уикенд. Ето и какво ви трябва:
Необходими продукти:
4 яйца
120 г захар
1 ч.ч. брашно
2 с.л. прясно мляко
30 г какао
1/2 пак. бакпулвер
За крема:
500 г сметана за разбиване
1 пак. фиксатор за сметана
50 г захар
50 г какао
1бр. ванилия
Още:
шоколадов ганаш (млечен и тъмен)
карамелен сироп за напояване плюс ром!
6 по-големи банана (8 малки)
пурички за украса
Тортата не е никак трудна, а аз както винаги ще ви разкажа подробно как я направих. Започнах първо с направата на карамеления сироп за напояване. В касерола сложих малко по-малко от една чаена чаша захар да се карамелизира (Залепих се за компютъра и я прегорях и затова трябваше да направя повторно това действие).
След като втория път стоях до котлона и наблюдавах неотлъчно процеса по карамелизиране на захарта, всичко беше наред. Карамелът не се бърка, а само разклащайте съда в кръгови движения. След като добие този златист цвят, прибавям около 2 ч.ч. вода и оставям да поври няколко минути, за да може карамелът на дъното да се разтвори напълно във водата.
Готовия сироп прехвърлям в буркан и го оставям (отворен) да си се охлади напълно. Започвам с блата.
Започвам с приготвянето на блата. За целта разбивам яйцата със захарта.
След това в купя пресявам и смесвам сухите съставки - какаото, бакпулвера и брашното. Прибавям ги последователно към яйчената смес, както и млякото.
Готовата смес изсипвам в тавичка с диаметър около 20 см, която предварително съм застлала с леко намазнена хартия за печене на дъното - ето така:
Пъхам блата да се пече в предварително загрята фурна на 160 градуса до готовност. (Проверете с дървен шиш дали сместа е изпечена добре).
В оригиналната рецепта за слепване на бананите за блата се ползва сладко, но аз реших, че много по-подходящо и ненатрапчиво спрямо основния вкус ще бъде шоколадов ганаш от млечен шоколад. За него, както винаги, загрявам 100 мл течна сметана на котлона и
след като сметаната тръгне да завира, я махам от огъня и прибавям начупения на парченца 100 г млечен шоколад. Разбърквам в горещата сметана, докато се получи хубав шоколадов сос ето така:
Блатът ни е готов и охладен. Изваждам от тавичката, изравнявам получилия се купол (ако има такъв) и обръщам наобратно.
Слагам отново в тавичката (моята е с махащи се стени и препоръчвам да използвате такава). Започвам да напоявам щедро със сироп, като в него съм сложила още по-щедро количество ром. (Няма да ви отиде целия сироп, затова започнете с половината количество, и си заделете остатъка от чистия карамелен за по-натам в хладилника)
След това слагам малко хартия за печене около блата, така че да си подсигуря "яка" за правилно оформяне на тортата. Слагам малко от шоколадовия ганаш,
и разпределям бананите отгоре. Аз бях взела 6 по-малки и се наложи да разрежа 2 от тях по дължина, за да запълня центъра, но е по-ефектно, ако използвате цели. Разпределям отгоре остатъка от ганаша.
Може да приберете за кратко в хладилника, докато направим крема. За него разбиваме изстудената сметана със захарта (коригирайте сладостта на вкус). Добавяме какаото, ванилията и фикса за сметана. (Последното може да намерите в Кауфланд, а в чужбина на много места и под различни имена. В зависимост от коя страна сте, предлагам да го гугълувате, за да видите как изглежда)
Готовия мус разпределяме върху тортата и изравняваме. Прибираме в хладилника за няколко часа или най-добре - една вечер.
На следващия ден отново забърквам ганаш, този път двойна доза и смес от млечен и черен шоколад.
Виждате колко по-наситен и плътен е той. Започвам да го нанасям на пластове върху тортата, която вече съм извадила от формата.
Получи се една голяма вкусотия, само да ви кажа. Майка ми не е голям фен на сметаната, но се влюби в този нежен мус.
И нека дебелият блат не ви заблуждава - той е наистина много сочен:
И така, аз ви оставям да си мечтаете за тази нежна шоколадова сладост и
ви пожелавам да осъществите мечтите си, като я приготвите още утре! Сладки и не много слънчасали почивни дни, приятели!
Харесва ли ви публикацията рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!