понеделник, 6 юни 2016 г.

Млечни блокчета ( Киндер милх шните ) / Kinder Milk Slice / Kinder Milchschnitte



Аз, горда с мама, мама горда с мен :) 
Този уикенд мина под знака на едно изключително важно събитие за голяма част от кулинарните блогъри в България, а именно - наградите на Блоговодител
Ако ме следвате във фейсбук или някои от моите "сладки приятели" от номинираните, сигурно сте се нагледали на снимки, клипчета и всякакви поздравления включващи от организаторите до всеки, имал щастието да присъства на това радостно и много приятелско събитие. 


За мен радостта не беше дори двойна, ами направо тройна, тъй като успях да грабна награди в три от общо четирите категории, в които бях номинирана - една награда на журито в категорията за най-добър блог с рецепти за печива и десерти и три награди на публиката : за най-добър блог за печива и десерти, най-добър блог за торти (за втора поредна година) и най-добър блог за рецепти с  месо (казах ви аз, че от мен веган няма да стане :)). 
Ето защо искам да изкрещя : 
ОГРОМНО БЛАГОДАРЯ И ПОКЛОН ПРЕД ВСИЧКИ ЧИТАТЕЛИ, ПРИЯТЕЛИ, ПОСЛЕДОВАТЕЛИ, СЪУЧЕНИЦИ ОТ УЧЕНИЧЕСКИТЕ МИ ГОДИНИ, КОЛЕГИ, СЪСЕДИ И ВСЕКИ, КОЙТО Е ОТДЕЛИЛ ВРЕМЕ ДА МЕ ПОДКРЕПИ В НАДПРЕВАРАТА! ( Знам, че за повечето гласуването не беше най-лесното :)) 
За мен е истинска чест да съм вашия избор, тъй като вие сте огромен брой хора, който за мое щастие се увеличава всеки ден и изпълвате деня ми с вкусното си присъствие, сладки задачи и въпроси за решаване в кухнята и неспирните коментари. ( Благодаря, че не спирате да коментирате - най-хубавата част в блогърството е обратната връзка! )

Защо се радвам толкова на вашия глас? Защото това е моята оценка, че си върша добре работата в това, в което влагам толкова сърце. 

Когато понякога седя с часове на компютъра, обработвайки снимки, пишейки постове, докато в мивката още чакат за миене съдовете от поредното кога сполучливо, кога - не, творение, а часът е вече един вечерта. 

Когато си блъскаме главата с някоя читателка над въпроса, коя торта ще е най-подходяща за следващия рожден ден на нейното дете. (Тук често се намесва Митко и подвиква : "айде, лягай си вече", а аз подвиквам обратно "чакай, тука имаме важни неща за обсъждане с жената".)  


С Иво и Илиян от Блоговодител,
с които споделяме страст към вкусната храна и готината музика
Радвам се, че желанието ми да бъда полезна и насреща за вашите въпроси се забелязва и оценява толкова високо. Благодаря на всеки, който разбива мита за българина, че той се радва само на нещастието на другите, а никога на успехите му!
Понякога хората около нас виждат по-ясно нещата, отколкото самите ние, и макар да се опитвам да приемам всичко с усмивка, не винаги съм толкова уверена в себе си, колкото ми се иска. Осъзнавам, че блогът ми е в някои отношения малко по-различен (като например стил на писане), което не винаги допада на всеки, но избирам да бъда вярна на себе си. Ето защо е и изненадата ми, че съм изборът предимно на хората. 


Благодаря ви още веднъж за невероятното усещане на обич, която ме заля при получаването на тези награди, които може да са просто грамота в рамка, но значат наистина много за мен. Благодаря и на Блоговодител, че правят възможен такъв ден в годината, в който да се почустваш горд и щастлив за положените от теб усилия.  
И накрая, искам да изкажа възхищението си и благодарностите си към останалите номинирани, сред които се намират някои от моите лични вдъхновители и учители, но и смея да нарека някои от тях вече и приятели.  



И така, след като си излях душата и казах думичката благодаря около хиляда пъти (но пак е малко), идва ред пак да ви се подмажа с нещо вкусно, което ви съблазнява вече през няколко абзаца. Става въпрос за домашния вариант на известните десертчета Киндер милх шните или иначе казано - млечни блокчета.


Тази рецепта също се начака в чернови и някакси днес реших, че е денят, в който ще види бял свят. Може би защото навън е лято, а пък така приличат на сладолед, и са идеални за похапване добре изстудени.

Ето и необходимите продукти:
За блата: 
5 яйца
5 с.л. кафява захар
2-3 с.л. бяла захар
5 с.л. брашно
2 с.л. какао 
1/2 пак. бакпулвер 
1 ванилия


Крем:
400 мл сметана за разбиване
1 пак. сметана фикс
1 ч.ч. пудра захар (ако не е подсладена сметаната)
1/2 ч.ч. прясно мляко
1 пак. желатин (10 г) 
3 с.л. мед
1 пак. ванилена захар

Започваме с приготвянето на блата. За целта в купа смесваме брашното, кафявата захар, какаото (тъмно какао е най-добре), жълтъците, ванилията и бакпулвера. Разбиваме с миксер или телена бъркалка. 



С миксер разбиваме белтъците с бялата захар на сняг. След това с помощта на шпатула започваме да интегрираме белтъците към какаовата смес, така че да се запази въздушността й. 


Готовата смес изсипвам в правоъгълна форма за печене, с махащи се стени, с размери 38 х 25 см . На дъното на тавата съм сложила хартия за печене, която леко съм намаслила. 


Пека блата за 10-15 минути на 180 градуса, като след като е готов, оставям да се охлади във фурната, при леко открехната врата, така че да не спадне. Когато блатът е готов, изваждам от формата и с помощта на голям нож, малко търпение и повишено внимание разрязвам блата на две части ето така: 


За крема: Разбийте сметаната с пудрата захар, ако не е подсладена. Аз ползвах растителна сметана, но ако ползвате животинска, може да сложите и 500 мл, тъй като тя бухва една идея по-малко. Добавете ванилията, фикса и меда. Разтворете желатина в малко вода и оставете да набъбне. След това затоплете млякото в джезве на котлона. дръпнете от огъня и прибавете набъбналия желатин. Разбъркайте, докато се разтвори напълно. Оставете да се охлади леко течността, така че да не "разтопи сметаната", и почнете да прибавяте млякото на тънка струйка към сметаната, докато биете с миксера. 


Нашият крем е готов. 
Разпределяме крема между двата тънки блата ето така: 


Прибираме в хладилника за няколко часа, а най-добре - една нощ. 
Бих искала да уточня, че самият десерт не е много сладък, което бе основната причина да стане любим на вуйна ми, която е диабетик. 


Освен това може да го поднесете с пудра захар или мед, 


а защо не и шоколад. 


Ако все пак решите, може да добавите още сладост в самия крем ( винаги опитвайте храната! )  - захар или мед, количество на вкус.

                           

Ние ги опитахме в различни варианти, като най-грабващи бяха тези със скромна украса от пудра захар. 


И така, с тази вкусотия започваме едновременно седмицата и следващата надпревара за номинации за следващата година. Ненужно е да казвам, че ако имам щастието да съм номинирана и следващата година, отново ще се радвам на вашия глас, а дотогава ще се трудя да го заслужа! Пожелавам ви много усмихната седмица, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

петък, 3 юни 2016 г.

Питка "Айварка" / Tomato-Pesto Swirl Bread


Ох, колко е сладък петъкът сам по себе си! Толкова сладък, че реших да изневеря на традицията и да ви предложа нещо соленичко този път. Ей, така, за баланс! Обаче и този път няма да е нещо обикновено, а една супер-дупер вкусна питка, която ще ви накара да преоцените значението на идеалното тяло за лятото и да си хапнете доволно - доволно. Поне аз така направих!


Не консумирам хляб често, пък камо ли купечки, но виж, почна ли да меся нещо у дома, не мога да се въздържа да не си хапна. Още повече като от хлебчето се носи такова ухание, а от разреза наднича пъстра красота :) 


Веднага се влюбих в рецептата, още повече, че ще можех да оползотворя някоя бурканче от домашния айвар, който си правим с бабетката всяка година. То не е много скромно човек да се хвали сам, ама пък много добре се получи, да е жива и  здрава баба (и аз покрай нея :) ) 
В оригинала се използва козе сирене, но можете да я направите и с краве като мен, а ето и самата рецепта:

Необходими продукти:
350 мл прясно мляко
около 500 г брашно или колкото поеме
1/2 кубче жива мая (21 г) 
50 г масло/ олио
100 г сирене
1/2 ч.ч. айвар / лютеница
1 яйце
2 ч.л. сол
1 с.л. захар
сусам

Започваме като приготвяме тестото. За целта шупвам маята в една чаена чаша леко затоплено мляко, като прибавям и захарта. В купа пресяваме 2/3 от брашното, прибавям солта, половината от мазнината, а след това и шупналата мая. Размесвам на ръка или миксер, като добавям постепенно останалото затоплено мляко, брашно, колкото поеме, за меко, нелепнещо тесто, и останалата мазнина. Може да ползвате разтопено масло или олио. 

                     

Поставям готовото тесто в намаслена с олио купа и покривам с памучна кърпа. Оставям да втаса за по-малко от час. Готовото тесто изглежда така:


Разделям на две части. От едната част разточвам тънка кора, от която изрязвам кръг с основата на тавичката, в която ще печем. Поставям я в нея, като предварително е леко намазана с олио.


Моята бе с размери на дъното около 25 см. Останалото ни тесто от първата половина разточвам отново на лист и изрязвам още един кръг, с един-два сантиметра по-голям от основата и заделям настрана. Той ще е за покриване на питката. (Можете да направите този процес и накрая.)
Втората част от тестото разточваме на правоъгълник.

          

В купа пасирам айвара със сиренето на паста. С нея намазвам правоъгълната кора и разрязвам на ленти ето така:

         

Завивам първата лента на охлювче, а след това го премествам върху втората лента и продължавам да навивам. Правя така, докато мога да задържа тестото. После премествам върху кората в тавата и навивам останалите ленти около "охлювчето". Накрая изглежда ето така:


Покривам с втората кръгла кора и прищипвам краищата на тестото, така че да се запечати. Намазвам питката с леко разбито яйце и поръсвам със сусам. Правя малки дупки в центъра на питката с вилица, за да излиза парата. (Сложих някои и отстрани.)

        

Не съм я оставила много да втасва, само докато загрее фурната, но жегата навън помага на процеса :) Пека питката на 200 градуса до готовност. 


Готовата питка може да задушите за кратко с памучна кърпа и найлонов плик, за да омекне, макар че аз не чаках много. Уханието беше просто неустоимо!


Ето я и в разрез :



Добре му похапнахме у дома, а ако и вие искате, пригответе си я идните почивни дни и се насладете на този прекрасен вкус! 
Усмихнат уикенд, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


понеделник, 30 май 2016 г.

Бърза ягодова торта за начинаещи / Easy strawberry cake for beginners


В сезона на ягодите сме вече и определeно няма да пропусна да ви предложа няколко вкусни рецепти, включващи този толкoва ароматен плод. Днешната рецепта е такава, като също така е и по желания на част от читателите. От известно време ме молите да ви дам рецепта за някоя бърза лятна тортичка, която да е за начинаещи и ако може да включва някои от кремовете или пудингите на пазара.


Мислих, мислих и си казах, ще използваме най-лесния крем - този без варене дори, на Dr.Oetker, с аромат на ягода, за подсилване на ягодовия вкус. Реших все пак да се научим на нещо основно, като правенето на пандишпанов блат, вместо използването на готови, но ако неволята се обади, можете да ползвате и готови. Аз обаче смятам, че няма да навреди да забъркаме едни пандишпанови блатове "за начинаещи", а пък останалото ще бъде като детска игра.


Тортата е изключително лека, нежна и богата на крем. Но ето и какво ви трябва:

Необходими продукти:
за блатовете:
6 яйца
6 с.л. захар
6 с.л. брашно

За кремовете: 
1 пак. крем Оле "Ягода" на Др. Йоткер
400 мл прясно мляко
250 мл течна сладкарска сметана за разбиване
захар (ако е необходимо за сметаната) 
ягоди за украса
5-6 големи целувки

Започнете като приготвите набързо крема според указанието на опаковката. За него ще ви е необходимо само да го разбиете с 400 мл прясно мляко. Оставете го в хладилника да стегне. (В крема има желиращ агент, но ако желаете по-стабилен крем, може да добавите и 1/2 пакетче желатин, разтворен в малко течност (сок, сироп от ягоди и т.н) ) 


Докато кремът стяга, правим блатовете. За целта отделяме жълтъци от белтъци, внимателно, без да попада никакъв жълтък при белтъците. Разбиваме белтъците със захарта на твърд сняг. Намаляваме скоростта на миксера на средна и почваме да добавяме един по един жълтъците. 


Сместа остава също толкова пухкава, но леко по-жълта. Спираме миксера и с дървена лъжица/ силиконова шпатула започваме да интегрираме бавно, постепенно пресявайки брашно в сместа. Въртим лъжицата отдолу нагоре, като се опитваме навсякъде да попадне равномерно количество брашно. Не отнема много време - все пак са само 6 супени лъжици :) 


Разпределям в три тавички с диаметър 20 см, в които съм сложила на дъното леко намаслена хартия за печене. Пека в предварително загрята фурна на 150 градуса, докато блатовете порозовеят. След това изключете фурната и открехнете леко вратичката, като ги оставите да изстинат в нея. Тъй като са малки като размер, не отнема много време. 

Сглобяване на тортата: Върху първия блат слагаме само от ягодовия крем (колкото преценим като количество, като си заделяме една част за втория блат) Върху него натрошаваме целувки. 


Слагаме втория блат, като върху него слагаме крем - смес от ягодовия и малко от битата сметана. Сметаната сме разбили предварително на твърд сняг (аз ползвам растителна сметана, тъй като е по-бяла и обемна. Като може да добавите и сметанов фикс, за да бъде още по-стабилна - струва стотинки и може да го намерите в големите магазини). Така имаме един нюанс по-светъл ягодов крем, като накрая ще получим нещо като омбре ефект. 


Отново слагаме целувки и завършваме с третия блат. Измазваме всичко с останалата ни сметана, като украсяваме по желание. Аз шприцовах част от сметаната, като големите кръгли "гнезда" са всъщност още домашни целувки, които имах у дома, направени по тази рецепта.


Завършете всичко с щедро количество ягоди, а ако искате, можете да сложите и между блатовете. 


Както виждате, в рецептата има много свобода за експериментиране и творчество. Ето и няколко съвета, които може да ви се сторят полезни: Бих ви посъветвала да опитате сметаната на вкус, и ако искате, добавете още захар. Аз ползвам по принцип неподсладена и винаги слагам захар на око. Също така, за да избегнете използването на желатин при ягодовия крем, може да се опитате да обърнете пластовете и да тръгнете от бял към ровов, тъй като така няма да му се наложи да "носи" тежестта, и ще може да го запазите по-мек.


Надявам се този малък експеримент да ви е харесал и да се е вписал в изискванията ви, които бяха в комбинация - нещо от сорта на "ефектна, малка, готина, която да е лесна, но не съвсем елементарна и да  става за в квартира". (Почти като описание на някоя по-освободена девойка) :)

Усмихната седмица,  приятели!

***

П.П. Приятели, наградите на Блоговодител са тази събота и ще се радвам да получа вашата подкрепа в следните категории, в които съм номинирана.  


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...