понеделник, 9 май 2016 г.

Свински пържоли с див чесън / Pork chops with wild garlic


След тези дълги, приятни и преяждащи почивно-празнични дни доста вода изтече и доста храна се изяде от последната ми публикация. Затова и рецептите отново се понатрупаха, а пък аз така се отдадох на почивка, че хич, ама хич не ми се сядаше пред компютъра. Затова пък днес реших да пусна една много вкусна, бърза и лесна рецепта, която макар и вътрешно да ме яде, че не се получи като за снимки, е идеално ястие за през седмицата. Свински пържоли в листа от див чесън.


Нещо като сарми, ама по-така. Де да можеше всички сарми да са такива, още повече щях да ги хапвам. След запичането листенцата потъмняват обаче (логично) и затова не бях особено въодушевена от снимките накрая. Но вкусът и ароматът си заслужаваха да се престраша да публикувам, макар да съм почти убедена, че все ще се намери някой киселец да ме разкритикува ( така като сме на вълна мерудии) :)


Можете да махнете обвивката или да си го хапвате с пържолата - както решите. Аз имах у дома месо от бут, но ви препоръчвам да се спрете на нещо по-мазничко, като вратните пържоли. С тях ще ги направя следващия път - ще стане още по-добре ;) Ако и вие имате у дома от тази вкусна и ароматна пролетна тревка - див чесън, ето какво можете да си направите днес, а ето и как:
Необходими продукти:
6 бр. свински пържоли
листа див чесън
1-2 с.л. масло
сол / черен пипер
олио

Овкусяваме пържолите със сол и пипер.  В тиган слагаме маслото и малко олио на око да се загрее. Запържваме месото от двете страни. 

                     

Запържваме ги, докато получат хубав, златист загар. Изваждаме върху кухненска хартия да се отцедят от мазнината. 


Нареждаме две листа хоризонтално и две вертикално (може и повече листа в зависимост от тяхната големина) - прехлупвайки се. Поставяме пържолата и завиваме краищата навътре.


Редим ги с дръжките надолу в тавичка. Към мазнината от пърженето добавяме малко топла вода и изсипваме течността при пържолите.



Печем първоначално на силна фурна, докато ястието заври. След това намаляваме да къкри и печем до готовност поне 40 минути. Ако тръгнат да се запичат листата, покрийте с лист алуминиево фолио. 
Поднесете ястието с гарнитура по желание - ориз, картофи или само салата. 
Ако и вие отдавна сте хвърлили мерак на тези нежни листенца див чесън в магазина или пък имате под ръка от градината - сега им е времето. Ще се радвам да опитате ястието и още повече - да ви хареса! 
Усмихната седмица, приятели! 


П.П. Приятели, гласуването за наградите на Блоговодител е в разгара си и ще се радвам да получа вашата подкрепа в следните категории, в които съм номинирана.  



Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

понеделник, 2 май 2016 г.

Пролетна спаначена торта / Spring Spinach Cake


Великден е! Освен това е пролет, което обяснява защо вчера беше слънчево, днес вали, а следобед може да е отново двайсет градуса. Но пък е хубаво! Хубаво е да видим поредната пролет с очите си! Да отпразнуваме поредния празник заедно с любимите си! 
Това им е хубаво на тези малки, специални моменти! Които сякаш за миг успяват да спрат времето, за да се насладим на случващото се около нас! 
Всяка година на този ден виждам как хората преминават през един и същи цикъл - трепетно очакват празника, като започват предварителна подготовка с различни рецепти за козунаци. Околните са във възторг, усещайки тези така познати аромати на "празници", почивни дни и време със семейството. След като обаче тенденцията повлече крак, се започва едно втръсване и мрънкане колко много яйца и козунаци още ще трябва да се покажат?! 
В същото време някой решава да напомни на тези "гладници", че празникът е преди всичко за християнските ценности като толерантност, смирение, любов и надежда. Разбира се, надежда! Какво друго би могло да означава едно възкресение?! 


В същото време няма много толерантност към хората, които показват поредната доза козунаци и яйца, обаче! Но уви, такава е човешката ни природа! И макар със своите понякога малки, друг път големи недостатъци, ние се опитваме. Всяка година. Отново и отново, да запазим традициите, да омесим домашен хляб, да научим децата да боядисват яйца, да си споделим празника с други българи по света, празнуващи "нашия Великден". И ако се опитаме за момент да видим старанието и любовта на хората към този празник, може би няма да има нужда да слагаме етикети - постещи, непостещи, мислещи само за храната, яйцата, украсени с много боя, козунаци - не на конци и др.
Нека обърнем внимание на друго! В тези тежки времена хората все още отиват да вземат своето "огънче" надежда. От съседните апартаменти забелязвам как излизат следобед млади семейства с децата си, които са били на празничен обяд при родителите си. Деца, които все още имат желание да се нацапат и да украсят яйцата за празника, преди да са измисли приложение на телефона и за това. Съпруги и майки, които все още избират да запретнат ръкави и накляпат кухнята, само и само да поднесат най-вкусната и качествена храна на близките, макар кварталният супермаркет да им предлага далеч по-евтин вариант. 


И не приемайте думите ми за лекция или нещо подобно. Понякога започвам да пиша и не знам накъде ще ме отведат думите! Явно исках да споделя с вас, че макар и хората да имаме тежки моменти, в които дори такива празници или пък показност може да ни подразнят, не означава, че догодина не може да се чувстваме различно. И това е хубаво! Когато имаме тази възможност, за още един опит, следващата година. Докато имаме време пред нас, винаги има възможност да ни се случат още по-хубави (и вкусни) неща! :) 
Като тази тортичка например :) Тя красеше нашия празничен обяд тази година, макар и поради различни стечения на обстоятелствата, местата около масата да бяха много малко на брой. Липсата на близките хора в такива моменти е толкова осезаема и настина би те отказала от всякакво празнуване, но пък се радвам, че въпреки всичко събрахме сили и го правихме. Отдадохме се на малко спомени, тихи разговори и наистина приготвена с много любов храна! 
Моят принос бе не само ефектна, но и много вкусна пролетна спаначена торта, което преобръща представите ми за спаначения вкус с хастара нагоре! :) 


Но тъй като и без това въведението се проточи, ще премина направо към рецептата, а за вкусът и ще говорим повече по-надолу :) 

Необходими продукти:
4 яйца
200 г замразен спанак
2 ч.ч. брашно
2 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио
1 бр. бакпулвер
1 ванилия
Крем:
300 мл течна сметана за разбиване
200 г крема сирене
1/4 ч.ч. пудра захар 
1 ванилия

Сиропиране: 
подсладено с мед прясно мляко

Разбиваме яйцата със захарта на пухкав крем. Добавяме и ванилията.


Пюрираме спанака заедно с олиото.


Пресяваме брашното и бакпулвера и започваме да прибавяме постепенно от него и от спаначената смес


към яйчената, докато се получи хубава, пухкава и нежно зелена смес за блатове. 


Разпределяме я в три тавички с диаметър от 20 см, предварително застлани с хартия за печене на дъното, леко намаселни.

                 
Печем в предварително загрята фурна на 160 градуса до готовност. Проверете с дървен шиш. Оставете блатовете да се охладят напълно, преди сглобяване на тортата. 

През това време правим крема, като разбиваме течната сметана на сняг, прибавяме крема сиренето, захарта и ванилията. Опитайте на сладост и ако желаете - добавете още захар. Аз харесвам по-свежия аромат на крема, който може да засилите, ако добавете и лимонов сок в него, но това е по желание ;) 


За сиропиране на блатовете избрах леко затоплено прясно мляко, подсладено с малко мед!


Изравнете блатовете с нож, като запазите трохите за украса. 


Сглобяваме тортата като сиропираме блата, а след това нанасяме и от крема. Измазваме цялата торта с крем и украсяваме с останалите ни трохички.

                 

Украсяваме по желание, като аз използвах тематично - пролетни цветя. Уханието им се носеше из цялата торта!


Сигурна съм, че макар и вече доста популярна, все още има хора, които не са опитвали или не могат да си представят вкуса на такава торта, заради използването на спанак. Мога да ви уверя, че няма да го усетите нито за миг.


Освен, че спанакът е чудесен заместител на изкуствените бои, дори и в този сладкиш, той запазва ценните си качества и е идеален начин да го "пробутате" на малчуганите, ако не го харесват.

 

За мен пък едва ли има по-подходяща торта за пролетните празници като Великден, Гергьовден или майските празници! Ще се радвам да я опитате, ако не сте го правили досега и още повече, ще ми е интересно да видя вашите варианти и украси - няма да пропусна да ги споделя на страничката във фейсбук! 
И така, преди да се разделим, искам още веднъж да честитя този светъл християнски празник на всички празнуващи! 
Бъдете жив и здрави, обичайте се и се радвайте на живота всяка минута от всеки ден! 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!



четвъртък, 28 април 2016 г.

Румънски козунак с метода тангзонг / Romanian Cozonac using the tangzhong method.


Днешната рецепта за козунак е по-специална по две направления. Първо, че за направата на тестото се ползва така нареченият метод тангзонг, който ви представих не много отдавна за направата на вкусен домашен хляб, който остава мек с дни. Много от вас не само го опитаха, но се влюбиха в този метод, като ме затрупаха с множество снимки от различни вариации на хляба. Логично бе да се опитам тогава да направя и козуначено тесто по същата технология. 


Втората причина тези козуначета да са специални е, че най-сетне открих отдавна търсената плънка от майка ми за вкусните кифли, които помни от детството си. Описвала ми е на няколко пъти за някаква "магическа" вкусна орехова и шоколадова смес, но така и не можех да си представя какво толкова би било по-специално от традиционното им смесване. Оооо, наивна моя Люси - има още много да учиш!
Това беше и наистина е до ден-днешен най-ароматното и изкусително нещо, което се е пръквало наскоро в моята кухня. Когато ги приготвих (това бе преди повече от месец - като някакви проби за празниците), бях на диета и макар под пръстите ми ежедневно да излизаха всякакви вкусотии, така и не се изкушавах дотолкова, че да ги опитам и да си разваля режима. Това бе обаче до момента, в който една вечер реших да направя плънката за козунаците предварително. Няколко минути по -късно загребвах от шоколадовата паста с такава скорост, че дори и свикналата ми на диети съвест не можеше да ме настигне. 


Вие може да решите да направите само тестото или пък само плънката, или пък и двете, както е по тази рецепта. Ето и необходимите продукти:

За тестото:
Около 900 г брашно
3 яйца
3 с.л. рендосана кора лимон
1 с.л. ром
1 ч.ч. прясно мляко
1 кубче жива мая (42 г) 
170 г масло (+ 4 с.л) 
3/4 ч.ч. захар
щипка сол
тангзонг*


За тангзонга:
1/3 ч.ч. брашно (75 г) 
1 ч.ч. вода

За ореховата паста:
2 1/2 ч.ч. млени орехи
1 ч.ч. прясно мляко
3/4 ч.ч. захар
1/4 ч.ч. какао
есенция: ром или ванилия
1 ч.л. рендосана кора лимон
1 ч.л. рендосана кора портокал


Както казах, направих ореховата паста предната вечер. Хубаво е и вие да го направите, за да има време да се охлади напълно, да поеме ароматите, пък и да си отделите цялото време за тестото след това. 
За целта в касерола сложете млякото и захарта и загрейте, като разбърквате, докато захарта се разтвори. След това добавете млените орехи и разбърквайте, докато сместа се сгъсти. След това прибавете какаото и ароматите и разбърквайте, докато добие консистенцията на паста. Дръпнете от огъня и охладете напълно.

Следващата стъпка е да си приготвим тангзонга. Отново в касерола смесвам продуктите, така че да нямат бучки. 


Слагам на котлона на средна температура и бъркам, докато се получи смес, подобна на пудинг. Дърпаме от огъня и отново оставяме да се охлади. 


След като вече имаме две от най-важните ни съставки за този румънкси козунак, се залавяме с тестото.

В купа поставяме яйцата и разбиваме леко с телена бъркалка.


Шупваме маята в млякото и 2 с.л. от захарта. В купата на миксера пресяваме около половин килограм брашно и правим кладенче. Прибавяме останалата захар,  шупналата мая в средата и щипка сол отстрани до стената на купата.


Пускам миксера с накрайник за месене на ниска степен и почвам да прибавям постепенно от яйчената смес, разтопеното масло и по малко от готовия тангзонг.


Увеличавайки скоростта, прибавям всички останали ни продукти (както и ароматите) до изразходване, като прибавям още брашно, докато поеме - за хубаво, меко, нелепнещо тесто. Прехвърлям в леко намаслена тавичка, завивам с кърпа или стреч фолио и оставям да втаса за около час на топло.


След като е втасало, тестото ни изглежда ето така: 


От тук насетне може да оформите тестото както искате. Аз следвах рецептата и го разделих на четири равни части, като всяка част разточих на правоъгълник. Намазваме с готовата ни вече орехова паста (извадете я на стайна температура, тъй като в хладилника ще бъде не само много студена, но и по-твърда) и завиваме на руло.


Усукваме два о два готовите фитили  и поставяме в намаслени формики за печене.


Оставяме ги да се надигнат за още около половин час на топло, след това намазваме с размито с малко вода яйце и поръсваме с кристална захар.


Печем в предварително загрята фурна на 170 градуса с обдухване за около половин час или до готовност. Ще бъде различно времето за печене в зависимост от големината на козунака, който сте направили.


Аз направих мини козуначета и се изпекоха доста бързо.


Тъй като тук не правим традиционното омесване на тестото за козунака, а и плънката е доста тежка, не бих казала, че може да се надявате на много конци, макар да не е невъзможно.

Самата структура на тестото обаче е много пореста и въздушна, а плънката, както вече казах, е уникална сама по себе си.


И така, на Велики четвъртък ви оставям с още една идея за празниците. Ако и вие като мен искате всяка година да опитате поне една нова рецепта за козунак, тази е идеална за целта. 


Ако имам време ще пусна рецепта и за класически, традиционен козунак на конци, които тази година ще меся с мама (еее, няма как да не станат :) ) и ще се опитам да вмъкна рецептата преди празничната торта. 
Успешен ден, приятели! 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...