Нали случайно не си мислехте, че ще ви оставя без десерт този уикенд! Не бих могла да си го простя, защото не искам да съм единствената дебеланка на плажа :) Но тъй като едва ли ще спра да готвя (и да ям), то поне да приготвям леки и подходящи за сезона рецепти, като се стремя да не прекалявам. А най-добрият начин за това е да го споделите с приятели! Аз това и правя! Хайде на масата, пипъл! Днес за вас приготвих известната, обичана от всички Френска селска торта, която странно защо има това име само в България, а пък в останалия свят е известна под името Медовик.
Реших, че този десерт е изключително подходящ за сезона, защото първо: Ако още не сте опукали сладкото от миналата година, време е да го направите, защото дойде време за новата реколта. Второ - ако вече направихте новата реколта, време е да я тествате по подходящ начин, а именно в тортата! И трето - ако решите, можете да я приготвите и със свежи сезонни плодове и пак няма да сбъркате! Просто ле прекрасен льо сладкиш!
Тъй като тортата традиционно се украсява много семпло и сама по себе си е перфектна до последната съставка, единственото, което мога да дам от себе си, е да ви предложа вариант за представянето й с украса, която да я превърне в нещо наистина впечатляващо с вида си, колкото и с вкуса си! Доверих се на рецептата на Танчето, като коригирах крема според вкуса си, но ето и нея:
Необходими продукти:
За блатовете:
2 яйца
150 г захар
400 г брашно
200 мл прясно мляко
50 г масло
2 с.л.мед
1 ч.л. сода бикарбонат
За крема:
800 г заквасена сметана
10 с.л. пудра захар ( или на вкус)
200 г крема сирене
150 г краве масло
сладко по желание
орехи за украса
Започваме като разбиваме яйцата със захарта.
Добавяме млякото, меда, маслото и содата бикарбонат.
Поставяме на котлона и затопляме сместа, докато придобие златист цвят. След това махаме от котлона и изсипваме наведнъж брашното, и започваме да бъркаме с дървена лъжица, докато се оформи меко, нелепнещо тесто.
Разделяме тестото на 6-7 топки, които разточваме след това на тънки кори върху набрашнен плот в желаните от нас форми (правоъгълни и кръгли платки)
Готовите блатове печем върху хартия за печене, като предварително ги надупчваме с вилица, за да не се надигат неравномерно.
Платките печем в предварително загрята фурна на около 180 градуса, докато порозовеят.
С останалото ми малко тесто (от изрезките) реших да оформя украса под формата на клонки и цветя, които също изпекох, а след това напръсках с перлен сладкарски спрей!
Докато печем блатовете (необходими им са само няколко минути, внимавайте да не ги препечете и да станат твърди), приготвяме и крема. За целта разбиваме с миксер мекото (на стайна температура) масло със захарта и кремата сирене. После прибавяме постепенно и заквасената сметана, която е по-добре да бъркате на ръка, а не с миксер, тъй като става много течна при бързо разбиване. Но дори и да стане така, приберете крема за час в хладилника да стегне маслото и ще се постегне и кремът. Именно втечняването на заквасената сметана кара много хора да се притесняват от този крем, затова и аз се презастраховам с използването на масло.
Сглобяването на тортата е лесно - блат, крем, малко от избраното от нас сладко и така до край :
Измазваме хубаво тортата и отвън и украсяваме с начукани орехи. Пъхаме в хладилника за няколко часа или докато стегне добре.
Украсяваме отгоре и с изработените от тестото детайли ето така:
Както и друг път съм споменавала, торти, в които използваме масло в крема, е добре да оставяме за половин час на стайна температура преди сервиране.
Така гарантирано ще се насладим на пухкава и мека текстура на крема
Убедете се сами!
Харесва ли ви тази рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели!