понеделник, 10 ноември 2014 г.

Пиле по мексикански / Mexican-Style Chicken Breast Recipe


Преди години в града ни имаше едно много малко и уютно заведение, което предлагаше според мен най-добрата кухня в града. Обожавах тяхното "пиле по мексикански" и с Митко често си поделяхме порцията, тъй като не бе никак малка. Тази гозбичка беше идеална след разходка в края на работния ден, когато навън вече бе достатъчно студено, а коледните светлинки на града се отразяваха в големите стъкла на заведението. Не ни се налагаше да чакаме дълго и пред нас се появяваше голяма порция вкусотия, с пара, издигаща се във въздуха, носеща невероятния аромат на печени пиперки, вкусен доматен сос и горещи месни късове. 
И макар по принцип да свързвам мексиканската кухня с лятото, това ястие винаги ще ме връща точно в тези топли и вкусни спомени, в това отдавна несъществуващо ресторантче.


И затова, веднага след като усетих приближаващия зимен сезон, този спомен изникна в главата ми, както и желанието да опитам отново това супер вкусно ястие. С тази разлика, че трябваше да си го приготвя сама, което хич не ме плаши.


               

Трябваше да го приготвя по спомен, но според мен се получи почти едно към едно, с една разлика - добавих съвсем малко кашкавал. Защото...ами защо не :)
Рецептата прилича на много български ястия като пиле - паприкаш, лютика и т.н, но тук присъства и царевица. Ако си падате по вкуса на гореизброените ястия и това ще ви хареса, а пък аз исках да се възползвам от малкото останала домашна царевица (естествено от баба :))


И така, без повече увъртания, ето и списъкът с необходимите продукти:

1 бр пилешки гърди (пеперуда)
3-4 бр печени чушки
1-2 бр зелени чушки
малка глава бял лук
малка глава червен лук
шепа варена царевица
4-5 скилидки чесън
1/2 консерва домати (от 400г)
кимион
червен (лют и сладък) пипер
черен пипер
олио
сол

Още по желание:
магданоз
кашкавал

Започвам приготвянето на ястието с подготовката на зеленчуците - нарязвам зелените чушки на кубчета, печените на по-едри парченца, белия лук на средни по големина парченца,


а червения - на полумесеци:


Месото овкусявам с подправките (на вкус) и прибавям чесъна. Моят чесън е домашен, затова и съм сложила толкова много скилидки. Ако купувате от едрия чесън, ще ви трябват много по-малко. :)


В тиган слагам малко олио да се затопли и изсипваме овкусеното месо:


Докато месото се запържва, прибавяме последователно белия лук и зелените чушки и разбъркваме:



После прибавяме последователно царевицата, червения лук  и печените пиперки. Разбъркваме за още няколко минути.













Накрая прибавям и доматите, като аз ползвах нарязани домати от консерва, но вие можете да ползвате домашни, като количеството ще е около една чаена чаша.



Сервираме ястието още горещо, поднесено с малко нарязан магданоз и кашкавал :)


С риск да се опарите, си го хапвайте още топличко, защото ароматът, който се разнася, просто не може да чака :)





четвъртък, 6 ноември 2014 г.

Торта "Принц Регент" ( Тортата на регента) / Prinzregententorte


Как изминаха само тези две години! Толкова неусетно, че сякаш бе вчера, когато натиснах за първи път бутона "публикувай" на първия си пост. Усещането бе сякаш пускаш писмо в бутилка. Запращаш го далеч някъде в голямата шир и се чудиш, дали ще стигне до някого. А дали ще ми пише обратно?
Това е може би най-хубавата част от това да имаш блог. Усещането за близост с хората, които преминават през същите премеждия - пресечен крем, спешна нужда от лесна рецепта за някакъв повод и разбира се споделянето на една и съща страст - готвенето и цялата позитивна енергия, която то канализира, веднага щом усетим невероятния вкус на ястието в устата си.


И до ден днешен може би една от най-приятните части от това да споделям рецептите си е не само да получавам комплименти за работата си (няма какво да лъжа,  как да не се почувстваш добре, когато хората ти казват "браво"), но най-вече възможността да си пиша с хора от цял свят, като темата ни за обсъждане е винаги много вкусна :) Само за броени секунди разговор, вече знаеш проблемите на някой с печката, размерите на тавичката, с която разполага, а иска да направи определен десерт....и почваме да мъдруваме, какво можем да променим и как, че да се получи.


Усещането да правиш нещо с такова желание и любов и то да достигне до хората в същата му форма, зареждащо ги и тях с вдъхновение и позитивна енергия, е страхотно, защото знаеш, че макар на пръв поглед този вид "писмо в бутилка" да е изстрел в мрака, то достига до тези, които трябва. Благодаря на всеки от вас, който намира време в забързаното ежедневие да отвори блога ми, да избере рецепта и да реши, че днес ще изненада близките си точно с нея, да ми остави коментари или да сподели несполуките си. Оценявам всеки един жест и желание за комуникация, затова и гледам да отговарям възможно най-бързо. 
Благодаря и на тези от вас, които през тези две години избираха мои рецепти за най-важните си поводи - сватби, кръщенки, рождени дни - и да знаете, че за мен е чест, както и това, че смятам, че част от радостта ви се прехвърли и върху мен.


И сега да споделя нещо наистина лично - тези две години бяха може би едни от най-трудните в живота ми досега. Преминах през толкова премеждия, че понякога гледам хората около мен и съм сигурна, че дори и да им разкажа, няма да ми повярват. Сигурна съм, че за много от вас може би съм човек с много свободно време, възможности и безгрижност. Мога да ви уверя, че въобще не е така. Но когато нямах миг спокойствие ( дори и по нощите :)  ), готвех. Канализирах цялата си енергия в създаването на нещо позитивно и красиво, дори когато нямах сили да говоря. След това сядах и писах забавен и приятен пост, така че да дам на себе си и  хората, които прекарват време тук, малко слънце, малко радост :) 
Радвам се, че го направих. Защото знам, че всички са уморени, обидени, наранени от едни и същи неща, но определено не искаме да сервираме и това на семейството си за вечеря. Сядаме и се ровим за някоя нова рецепта, която да събуди сетивата ни, да разнесе уханен аромат около себе си и да превърне жилището в дом.

 

И така, след като си изписах живота, този път смятам да не ви затормозявам повече, а да ви представя една невероятна торта, с която реших да отбележа още една невероятна година от удоволствието да пиша за вас (и себе си, разбира се).
За случая избрах тази прекрасна торта "Принц Регент". Тортата е посветена на Луитполд Баварски и е с такова значение за Мюнхен, както е тортата Сахер за Виена. Съществува в много вариации, но аз си я харесах от един руски сайт и реших, че ще е тя. Не гарантирам за оригиналност на рецептата, но гарантирам за невероятен вкус.
Постарах се да направя много снимки, които да са ви от помощ, но не се заблуждавайте - тортата не е трудна за правене :) 

 

Но ето първо, списъкът с необходимите продукти:

За блатовете:
750 г брашно
400 г захар (плюс още 75 г)
180 г краве масло
150 мл прясно краве мляко
60 мл вряла вода
1 пак бакпулвер
щипка сол
3 яйца
1 бр ванилия

За крема:
700 мл краве мляко
4 яйца
350 г захар
200 г краве масло
90 г царевично нишесте
300 г черен шоколад
1 бр ванилия

Тортата е доста голяма, затова и можете да решите да я направите в по-малък вариант, като намалите пропорционално продуктите.
Започваме с приготвянето на блатовете, като за целта в тенджерка слагаме двете ч.ч. захар (400г) и оставяме да се карамелизира до кафяво.


                 

Прибавете врялата вода внимателно и върнете на тих огън, докато карамелът се разтвори. (Аз сложих повече вода и съответно направих по-голяма доза карамелен сироп, което ще видите от снимките. В самото описание обаче ще ви напиша рецептата, както е в оригинал.)
Готовия сироп оставяме да се охлади напълно.




Следващата стъпка е да пресеете брашното, като прибавите към него солта, бакпулвера и ванилията.



След това в друга купа разбиваме маслото с останалата захар до пухкав крем.



Добавете яйцата и разбъркайте отново. Смесете млякото със захарния сироп.




Смесете брашнената, яйчената маса и млякото, като образувате тесто.


Готовото тесто оформете на топка и сложете за час в хладилника. Маслото ще стегне и ще бъде лесно за разточване (забележка: *тестото може да поеме различно количество течност от карамеленото мляко, затова ви препоръчвам да го прибавяте постепенно и да спрете, когато смятате, че е достатъчно за образуването на тесто за разточване.)

След като извадим тестото от хладилника, го размесваме с още малко брашно, като го разделяме на три равни части. За мен този начин е най-лесен при разточването на блатовете, но вие можете и да си откъсвате парченца от голямото тесто.




Върху хартия за печене очертайте кръгове с размери 22 см в диаметър, обърнете хартията и разточете блатовете. Аз имам свой, по-удобен за мен вариант. Взимам едното топче и го разточвам доста на тънко, като не обръщам голямо внимание по краищата, важното е в средата да е равномерно.



След това с помощта на ринг за торти, който съм фиксирала с тиксо в диаметър 22 см, изрязвам направо необходимия ми блат. 


Остатъка от тестото връщам за следващия блат. Готовия блат надупчваме с вилица и пъхаме в предварително загрята фурна на 180 градуса.



Печем блатовете буквално за броени минути, искаме да са мекички, когато ги изваждаме. Аз препекох един-два, които бяха като бисквита, но след това ги напоих с останалия ми сироп, за да съм сигурна, че тортата ще е мека.


Всички блатове се изпичат за по-малко от 15 минути, като ги оставяме да се охладят и се захващаме с крема.

За целта слагаме млякото на котлона (аз добавих и това, което ми остана от блатовете) да заври, а в купа разбиваме яйцата, захарта, ванилията и нишестето:



Исках да засиля вкуса на шоколад, затова замених част от царевичното нишесте с пудинг шоколад.


Когато млякото заври, прибавяме на тънка струйка яйчено-нишестената смес, като разбъркваме енергично с телена бъркалка. Бъркаме, докато кремът се сгъсти, и прибавяме начупения шоколад. Този път реших да сменя любимия си черен шоколад с млечен, за да бъде по-сладка тортата.


Когато пудингът се охлади, разбийте го с омекналото масло до получаването на хубав крем.
Сглобяваме тортата, като редим блат, крем, блат, крем и така докрай.


Както казах по-горе, аз напоих част от блатовете с още малко карамелен сироп.


Измазваме с крем и самата торта. Ако решите тортата да е с повече крем, можете да намалите броя на блатовете. При мен останаха два, които използвах за направата на Сладки топчета :)


Покрих тортата с любимия ми шоколадов ганаш, направен от равни количества сметана и шоколад.


Останалата украса се състоеше от начупени захаросани фъстъци и тези прекрасни бисквитки във формата на есенни листа, които купих от магазина.



Почти съм сигурна, че ще ме питате за бисквитките, затова си направих труда и ги снимах, ето ги и тях:

 

Както всеки път и тук ще напомня, че при всеки крем, в който има масло, тортата е хубаво да се сервира, след като е постояла малко на стайна температура.


Ако не препечете блатовете, ще се насладите на наистина крехки и пухкави блатове, покрити с нежен шоколадов крем


Карамеленият сироп също си каза думата, като за мен стана още по-вкусна :)



Опитайте я и вие, а пък за сега мога да ви почерпя само виртуално и да отпразнуваме заедно моя блогорожден ден!


понеделник, 3 ноември 2014 г.

Облечени пилешки бутчета в тесто / Chicken drumsticks in puff pastry


Ето, че вече е ноември! Вече официално усещам края на годината и със засилващия се студ навън все по-честичко ми се иска да пека ароматни сладки и да мечтая за наближаващите коледни празници. И все пак успях да си открадна няколко слънчеви лъчи, с които последните по-топли есенни дни решиха да ме дарят, и да ги вмъкна в едно прекрасно и по свой си начин есенно ястие - Облечени пилешки бутчета в тесто.


Защо да е есенно? Ами как - с тези пухкави палтенца, сякаш усещащи наближаващия хлад. И все пак, запазили златните цветове на есента, съчетани с прекрасното ухание на ароматни подправки. Ммммммм!


Тази рецепта е и за тези от вас, които обикнаха хрупкавия карфиол и се чудеха какво да правят с останалото мляко. Но преди да продължа по-натам, ето и необходимите продукти:
Необходими продукти:
4-5 бр. пилешки (долни) бутчета
500 г бутер тесто
400-500 мл прясно мляко / вода
няколко капки лимонов сок
зехтин / олио
Подправки:
червен и черен пипер, чили, кимион, кориандър, джинджифил, куркума, шарена сол, чесън на прах, сол

Накиснете бутчетата в прясното мляко с лимоновия сок за около час и оставете в хладилника. После разварете бутчетата в същото мляко за няколко минути. Ако решите, можете директно да бланширате бутчетата в прясното мляко за няколко минути, без да се налага мариноването им. Правила съм ги и по двата начина.


Разбира се, можете да разварите бутчетата и в леко подсолена вода, със зеленчуци или просто бульон. Мога да ви убедя, че те ще станат и без предварителна термична обработка (макар и отнемащи малко повече време), така че можете да избегнете тази стъпка и пак няма да е голяма работа :)

Следващата стъпка е да овкусим бутчетата хубаво с подправките, аз реших те да са богати на такива:



Разточваме тестото и нарязваме на ленти, с които обличаме бутчетата.


Нареждам в тавичка, покрита с хартия за печене. Сложете капка мазнина по желание.


Печем за около половин час във фурна на 180 градуса. Ако тестото се запече, а месото не е готово, допечете ястието, като го покриете с фолио. При мен не бе необходимо :)



Сервирах ястието върху сос от заквасена сметана и горчица, гарниран с парченца люта чушка от градината на баба.


Наистина много лесно и леко ястие, което можете да приготвите още днес!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...