петък, 1 август 2014 г.

Лесен бутер пай с праскови и сливи / Easy Puff Pastry Pie With Peaches and Plums



Е, това не го очаквах, ама стана. Беше пак, отново и само експеримент с разни продукти у дома, а се получи такава вкусотия, че няма как да не я споделя с вас.
За доказателство за това, че нямах никакво намерение да публикувам този експеримент е и това, че нямам никакви снимки от приготвянето стъпка по стъпка, защото не вярвах, че ще стане нещо кой знае какво. Никога досега не съм грешала повече!


Оказа се прекрасен, ароматен, сочен и същевременно с хрупкава коричка пай, който се комбинира чудесно със сладолед. Смятам, че може да се приготви с почти всякакъв вид плодове, което го прави прекрасен лятно-есенен десерт :)

 

Случи се така, че имах един лист бутер тесто във фризера, няколко поостарели праскови и сини сливи, и ентусиазма, че ще измисля нещо за десерт, което да ме отърве от изостаналите продукти.

 

Резултатът бе толкова добър, че ме накара да се замисля - май трябва по-често да си правя експерименти с лефтовърс :)

Необходимите продукти са приблизителни, тъй като не смятам, че ще сбъркате някъде, ако промените количествата или решите да замените нещо:

Необходимите продукти:
1 лист бутер тесто( 400 г)
2-3 големи праскови (може и друг вид плод)
3-4 сини сливи
няколко бисквити
1-2 с.л. кристална захар

За крема от сирене:
200 гр крема сирене тип "Филаделфия"
пудра захар на вкус
шепа счукани лешници (или други ядки, които ви допадат като комбинация с плодовете)
1бр. яйце

Започвам като в купа слагам нарязаните на парченца праскови и сливи. Смятам, че киселостта на сините сливи идеално се връзва със сладостта на прасковите. Тук можете да добавите и малко кристална захар, ако ви се стори, че сместа е достатъчно сладка. Натрошете няколко бисквити към сместа. Аз имах останали от един пакет "Еверест" и сметнах, че ще се получи добре. Ха, така и стана :)



В друга купичка сложих крема сиренето, което подправих с малко пудра захар. Може би някъде около 1/3 чаена чаша. Добавих и едно яйце, както и шепа печен лешник.


Накрая разделям бутер тестото на две части - едната леко по-голяма от другата. Разточваме по-голямата, която ще бъде нашето дъно. Не се притеснявайте, ако не се получи напълно равномерно разточването. Подвиваме леко краищата навътре, така че да се получи нещо като лодчица. Ето тук съм оформила нещо подобно.
След това слагаме сместа от крема сиренето, като се стремим да разпределим равномерно. Отгоре изсипваме и плодовата смес.

Останалата част от бутер тестото също разточваме леко,  но след това минаваме с този резец за тесто.

 

Когато се разтегли настрани, се получава тестена решетка. 


С нея покриваме пая отгоре.
Печем в предварително загрята фурна, на 200 градуса, докато сладкишът се сдобие с прекрасен златен цвят.

Поръсваме щедро с пудра захар и сервираме още топъл с топка ванилов сладолед.
 

сряда, 30 юли 2014 г.

Миди с ориз на фурна / Mussels With Rice Recipe


Вече имам две рецепти за миди в блога си, но така и не бях правила миди с ориз на фурна. А да си признаем честно - то това си е класиката! Е, тази година им дойде редът, веднага след като ме погна носталгията по морето! Всеки, който ме познава, знае, че съм водорасло и като се добера до солената вода, трудно можеш да ме изкараш от нея. Обожавам дългите летни дни, топли вечери, съпроводени с лекия бриз, морската храна и невероятния аромат на море, който се носи във въздуха. Всеки път щом се прибера от лятната си почивка, ме тресва една кулинарна вълна, основана почти и само на риба и морски дарове.
 
В такъв случай логичен развой на събитията бе, рано или късно, тази рецепта да се появи на страниците в блога. Изключително лесна, даже бих я нарекла елементарна за приготвяне, но съдържаща невероятен вкус, който дори и не големите любители на този вид храна ще оценят.
Основният елемент естествено са мидите, които, моля ви, купувайте само пресни. Не бих сложила замразени миди в  устата си, пък било то и да ме бият с пръчка.
 

Чакала съм доставка на миди със седмици, като проверявах всеки ден, взимала съм си миди от морето и съм ги пренасяла в хладилна чанта, но така и не съм се навивала да купя от онези замразени, анемични продукти, които често се озовават в ризотото или пък салата от морски дарове в повечето иначе "добри" ресторанти.
Но предполагам, че повечето от вас едва ли имат нужда от убеждаване, че прясното е по-хубаво от замразеното :)

 

Затова и преминавам направо към рецептата за така любимите - Миди с ориз.
Необходимите продукти:
1 кг черни миди с черупките
1/2 ч.ч. бяло вино
1 ч.ч. бял ориз
зехтин / масло / олио
1 глава лук
1 морков
2 чушки
червен / черен пипер
магданоз
лимон

Започваме с измиването на мидите. Може би най-дългата и досадна част от рецептата, но и в този случай не отнема повече от няколко минути. Много е важно да изчистите хубаво мидите отвън. Използвам ножче за отрязване на стърчащите водорасли и телче за изчегъртване на налепите върху тях. Мидите трябва да са плътно затворени, ако има отворени или дори открехнати миди, ги хвърлете.


И в най-добрия случай, може би ще изхвърлите една шепа миди, така че ще сготвите малко по-малко от един килограм.
В дълбок съд слагате половин чаена чаша бяло вино и половин чаена чаша вода. (Можете да замените виното с лимонов сок.)  Добавете лъжица зехтин, или малко масло. Не добавяйте сол, тъй като мидите пускат доста сол.


Сложете ги да се варят, под затворен капак, което ще отнеме броени минути. Когато са готови, те ще се отворят, а вие можете да ги разбъркате веднъж, така че да се обвият в образувалия се бульон. Махнете от огъня и прецедете, като запазите водата от варенето. Тя ще ни е необходима за ориза.
През това време в подходящ съд, в който ще печете мидите, сложете малко мазнина и пъхнете във фурната да се загрее. Нарежете зеленчуците на ситно.


Запържете във фурната поетапно лука, морковите, чушките и червения пипер, докато омекнат. Накрая прибавете почистения и измит ориз.


Добавете  чаша и половина част от мидения бульон и още толкова топла вода. Разбъркайте, овкусете с малко черен пипер (и сол, ако е  необходимо) и подредете мидите. Аз почиствам половината от тях от черупките като ги разбърквам в ориза, а другата половина аранжирам заедно с черупките отгоре.


Печем първоначално на силна фурна до завиране на ориза, после намаляваме на умерена, до готовност. По мое мнение цялото печене няма да отнеме повече от 20-30 минути.


Поднасяме с едро нарязан магданоз и много лимон.



Едно идеално лятно ястие, което можете да комбинирате с чаша студена бира или бяло вино. 
Наздраве и добър апетит!


петък, 25 юли 2014 г.

Фалшиво тирамису с крем айриш / Fake Tiramisu with Irish Cream


Изглежда като тирамису, има вкус на тирамису, но не е баш тирамису! Що е то? Това е днешното ми предложение за една мнооого съблазнителна торта, богата на крем и уникален вкус. Днешната рецепта ще се хареса на всеки, който си пада по по-сочните десерти, а пък фактът, че се консумира изстудена, я прави идеална за лятото.

Вече съм ви споделяла моята рецепта за тирамису, в което най-важната съставка (освен маскарпонето, разбира се) е крем забайон. Тук съм го пропуснала, затова и не мога да нарека този сладкиш Тирамису, с чиста съвест :) Затова пък го замених с пласт прекрасен, ароматен айриш крем пудинг, който вдига тортата с едно ниво нагоре!

Макар и да не съм пробвала, убедена съм, че ако тортата се замрази за малко, ще се получи прекрасна сладоледена торта, но дори и така е страхотна сладост за небцето в летните дни.
Идеята за тази рецепта отдавна ми се върти в главата, тъй като преди време попаднах на този вид крем в магазина (мисля, че беше Кауфланд, ако не ме лъже паметта). А след това видях една прекрасна вариация на италианския десерт с бейлис и си казах, че това със сигурност има невероятен вкус. Е, събрах две и две и се получи не четири, а милион...торта за милиони.


Количеството е задоволително и е добре да го имате напредвид.

Вие можете да направите по-малка доза, макар че така може да се изправите пред дилемата

" Защо? Защо човек да прави по-малко десерт? :)  Защо?!!"



Е, очевидно аз не намерих основателна причина и затова направих доста голям десерт във форма с диаметър 26 см. На височина не го мерих, но се вижда от картинката :)


И така, докато съм ви приковала вниманието, да ви кажа и как да приготвите този божествен сладкиш:
Необходимите продукти:
Около 1 1/2 пакет бишкоти
1 пакет пудинг крем "Айриш" (60 г)
100 г захар
600 мл прясно мляко
500 г сирене Маскарпоне
300 г течна сладкарска сметана за разбиване
300 мл подсладено кафе (използвах нес) плюс малко уиски на вкус

Приготвянето на десерта започва като сваряваме крема "Айриш". (Сигурна съм, че може да се намери на много места, тъй като съм го виждала в много магазини.) Погледнате инструкциите на опаковката.


За целта разтваряме съдържанието на пакетчето в 100 мл мляко, а останалото слагаме да се вари на котлона, заедно със захарта. Когато тръгне да завира, при непрекъснато бъркане с телена бъркала, започваме да прибавяме и размитото нишесте.


Когато кремът се сгъсти, махаме от огъня и оставяме да изстине напълно. За да избегнете образуването на коричка, можете да изсипете крема в поднос и да го покриете с фолио за свежо съхранение, както съм направила тук 
В отделна купа развиваме сметаната, към която просто прибавяме и маскарпонето. Може да използвате подсладена течна сладкарска сметана за разбиване или неподсладена, към която да добавите захар на вкус* ( тази захар не е описана в продуктите, поради възможността за използване на подсладена сметана). Използвайте марка, която сте изпитали и обичате на вкус. Често ме питат коя марка използвам и винаги отговарям - използвам течната сметана на Мегле, която става и за сладко и солено.


Количеството крем наистина е голямо и съм сигурна, че ще можете да направите десерта и с половин от дадените дози за него, но аз исках да бъде много богат на крем. Освен това попаднах на намалено маскарпоне, което ми излезе само около 2.50 лв за половин килограм.
(Съвет: Винаги се оглеждайте на щанда с намалени продукти  - често има иначе скъпи сирена и други продукти, които са още в срок на годност, но изтичащ скоро, на много изгодни цени. )

Следващата стъпка е да сварим кафето. Аз използвам разтворимо нес кафе, тъй като искам лек аромат на кафе, но не и доминиращ, тъй като смятам, че в тази торта звездата е кремът. 
Правя около 300 мл кафе, към което прибавям няколко супени лъжици хубаво ирландско уиски (или пък сложете колкото ви е сладко (Това е малко опасно, защото понякога нямаме чак толкова много, колкото ни е сладко :) ) )


И така, подгответе съда, в който ще правите сладкиша. Аз използвах торта с махащ се ринг, който покрих с хартия за печене. Това не е необходимо, но моята формичка е стара и не исках да пропуска отстрани :)
Започваме сглобяването на тортата, като потапяме бишкотите за кратко в кафето, а след това нареждаме плътно първия блат на дъното на съда. При мен отидоха някъде около 16 броя бишкоти.

След това разпределяме половината от крема "Айриш" :


А след това и от сметаново-маскарпонената смес:


Повтаряме така още веднъж - ред бишкоти, втората половина от ирландския крем и от сметановия, като заделяме една малка част от сметановия за украса. Слагаме в хладилника за една нощ.

 



Украсата направих на сутринта, като самата тя може да бъде всякаква. Аз шприцовах малки топчета отгоре, като поръсих богато с хубаво наситено какао. 




Ако още не съм ви поканила да я опитате, сега официално, като публикувано в държавен вестник, ви призовавам "Опитайте я, няма да съжалявате!"


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...