Е, това не го очаквах, ама стана. Беше пак, отново и само експеримент с разни продукти у дома, а се получи такава вкусотия, че няма как да не я споделя с вас.
За доказателство за това, че нямах никакво намерение да публикувам този експеримент е и това, че нямам никакви снимки от приготвянето стъпка по стъпка, защото не вярвах, че ще стане нещо кой знае какво. Никога досега не съм грешала повече!
Оказа се прекрасен, ароматен, сочен и същевременно с хрупкава коричка пай, който се комбинира чудесно със сладолед. Смятам, че може да се приготви с почти всякакъв вид плодове, което го прави прекрасен лятно-есенен десерт :)
Случи се така, че имах един лист бутер тесто във фризера, няколко поостарели праскови и сини сливи, и ентусиазма, че ще измисля нещо за десерт, което да ме отърве от изостаналите продукти.
Резултатът бе толкова добър, че ме накара да се замисля - май трябва по-често да си правя експерименти с лефтовърс :)
Необходимите продукти са приблизителни, тъй като не смятам, че ще сбъркате някъде, ако промените количествата или решите да замените нещо:
Необходимите продукти:
1 лист бутер тесто( 400 г)
2-3 големи праскови (може и друг вид плод)
3-4 сини сливи
няколко бисквити
1-2 с.л. кристална захар
За крема от сирене:
200 гр крема сирене тип "Филаделфия"
пудра захар на вкус
шепа счукани лешници (или други ядки, които ви допадат като комбинация с плодовете)
1бр. яйце
Започвам като в купа слагам нарязаните на парченца праскови и сливи. Смятам, че киселостта на сините сливи идеално се връзва със сладостта на прасковите. Тук можете да добавите и малко кристална захар, ако ви се стори, че сместа е достатъчно сладка. Натрошете няколко бисквити към сместа. Аз имах останали от един пакет "Еверест" и сметнах, че ще се получи добре. Ха, така и стана :)
В друга купичка сложих крема сиренето, което подправих с малко пудра захар. Може би някъде около 1/3 чаена чаша. Добавих и едно яйце, както и шепа печен лешник.
Накрая разделям бутер тестото на две части - едната леко по-голяма от другата. Разточваме по-голямата, която ще бъде нашето дъно. Не се притеснявайте, ако не се получи напълно равномерно разточването. Подвиваме леко краищата навътре, така че да се получи нещо като лодчица. Ето тук съм оформила нещо подобно.
След това слагаме сместа от крема сиренето, като се стремим да разпределим равномерно. Отгоре изсипваме и плодовата смес.
Останалата част от бутер тестото също разточваме леко, но след това минаваме с този резец за тесто.
Когато се разтегли настрани, се получава тестена решетка.
С нея покриваме пая отгоре.
Печем в предварително загрята фурна, на 200 градуса, докато сладкишът се сдобие с прекрасен златен цвят.
Поръсваме щедро с пудра захар и сервираме още топъл с топка ванилов сладолед.