Преходът между сезоните понякога може да бъде доста изтощителен за организма, ето защо ни трябват повече витамини в тези моменти от годината. На това се опитвам да наблягам и аз при плануването на менюто у дома, като задължително включвам по някой от сезонните плодове и зеленчуци. Така се случи обаче, че отново трябваше да измисля нещо с праз и зеле, и идеите ми се поизчерпаха.
Докато не попаднах на тази рецепта.
Четейки я, започнах да се облизвам и си казах, че нищо не пречи да я опитам. За мое щастие беше по-вкусна, отколкото снимките ми могат да покажат. Този път малко се изложих с уменията си да снимам, но за мое оправдание, времето навън не ми помагаше със светлината, и дори след необходима обработка, пак не мога да кажа, че съдържат хубавите есенни цветове на истинското ястие.
Както и да е, няма да се оплаквам повече. Ако все пак решите да спретнете това бързо ястие и у дома ви се мотаят същите продукти, ви го препоръчвам :)
2 стръка праз
2-3 чушки
2 шепи нарязано зеле
10 бр. палачинки
100 г кашкавал
150 г бекон
100 мл течна готварска сметана
черен пипер
сол
къри
Започваме като приготвяме палачинките. Този път ги приготвих просто от 2 яйца, 1,5 ч.ч. брашно и 1,5 ч.ч. мляко. Сместа трябва да е с консистенцията на боза.
Аз слагам малко по-малко от един черпак в тигана за палачинки, който леко намазнявам с масло от време на време.
След като палачинките са готови, слагаме друг, по-дълбок тиган и започваме да приготвяме плънката. Нарязваме на тънко праза, зелето, чушките (на дълги ленти), и бекона на парченца.
В тигана слагаме 5 с.л. олио и запържваме първо праза, докато поомекне. Прибавяме и нарязаното на тънко зеле и разбъркваме хубаво, като пържим още няколко минути. Овкусяваме леко със сол и черен пипер. Накрая прибавяме бекона и чушките, нарязани на лентички и пържим още няколко минути. По желание, прибавете и 1/2 ч.л. къри.
Започваме да пълним палачинките със сместа, но преди това изберете подходящ съд за печене, който ще намазните леко с масло и олио.
В зависимост от това колко дебели са палачинките ви, използвайте две или една, в която да слагате по малко от плънката, а след това завийте на пурички. Процедирайте така с всички и подредете в съда за печене. След това облейте всичко със сметаната, като към нея прибавете и малко водичка.
Печете всичко на умерена фурна, докато се запече, а сметаната се сгъсти на сос. Преди да извадите от фурната, поръсете с малко кашкавал и печете още няколко минути.