понеделник, 11 ноември 2013 г.

Палачинки с праз и бекон на фурна / Leeks and Bacon Stuffed Crepes



Преходът между сезоните понякога може да бъде доста изтощителен за организма, ето защо ни трябват повече витамини в тези моменти от годината. На това се опитвам да наблягам и аз при плануването на менюто у дома, като задължително включвам по някой от сезонните плодове и зеленчуци. Така се случи обаче, че отново трябваше да измисля нещо с праз и зеле, и идеите ми се поизчерпаха.
Докато не попаднах на тази рецепта. 
Четейки я, започнах да се облизвам и си казах, че нищо не пречи да я опитам. За мое щастие беше по-вкусна, отколкото снимките ми могат да покажат. Този път малко се изложих с уменията си да снимам, но за мое оправдание, времето навън не ми помагаше със светлината, и дори след необходима обработка, пак не мога да кажа, че съдържат хубавите есенни цветове на истинското ястие.
Както и да е, няма да се оплаквам повече. Ако все пак решите да спретнете това бързо ястие и у дома ви се мотаят същите продукти, ви го препоръчвам :)

Необходими продукти:
2 стръка праз
2-3 чушки
2 шепи нарязано зеле
10 бр. палачинки
100 г кашкавал
150 г бекон
100 мл течна готварска сметана
черен пипер
сол
къри

Започваме като приготвяме палачинките. Този път ги приготвих просто от 2 яйца, 1,5 ч.ч. брашно и 1,5 ч.ч. мляко. Сместа трябва да е с консистенцията на боза.
Аз слагам малко по-малко от един черпак в тигана за палачинки, който леко намазнявам с масло от време на време.


След като палачинките са готови, слагаме друг, по-дълбок тиган и започваме да приготвяме плънката. Нарязваме на тънко праза, зелето, чушките (на дълги ленти), и бекона на парченца.

 

В тигана слагаме 5 с.л. олио и запържваме първо праза, докато поомекне. Прибавяме и нарязаното на тънко зеле и разбъркваме хубаво, като пържим още няколко минути. Овкусяваме леко със сол и черен пипер. Накрая прибавяме бекона и чушките, нарязани на лентички и пържим още няколко минути. По желание, прибавете и 1/2 ч.л. къри. 


Започваме да пълним палачинките със сместа, но преди това изберете подходящ съд за печене, който ще намазните леко с масло и олио.


В зависимост от това колко дебели са палачинките ви, използвайте две или една, в която да слагате по малко от плънката, а след това завийте на пурички. Процедирайте така с всички и подредете в съда за печене. След това облейте всичко със сметаната, като към нея прибавете и малко водичка.


Печете всичко на умерена фурна, докато се запече, а сметаната се сгъсти на сос. Преди да извадите от фурната, поръсете с малко кашкавал и печете още няколко минути.


петък, 8 ноември 2013 г.

Традиционна картофено-тиквена супа / Potato-Pumpkin Soup Recipe




Както обещах, тиквената фиеста продължава с тази вкусна картофено-тиквена крем супа. Още една рецепта, която приготвих за пръв път в живота си, но веднага се влюбих в нея. Не помня дали съм споменавала, но у дома супите не са на почит, като най-голям пробив досега имахме с прословутата рибена чорба. Досега! :)
Дълго време търсех рецепта за тиквена супа, която да е по-традиционна и да не преобладава сладостта в нея. Накрая се спрях на класическото съчетание на тиква, картофи, сметана и букет от подправки. Доста простичка на пръв поглед рецепта, но съдържа всичко необходимо да ви накара да си сипете още в купичката. 
Приготвих я онзи ден, когато над града се лееше силен есенен дъжд и доста захладня у дома. Няма да мога да ви опиша, колко добре ни дойде да си похапнем от тази топла домашна крем супа за вечеря, гарнирана с малки препечени филийки.
Ако вече съм ви убедила да я приготвите и вие, вижте и необходимите продукти:

Необходими продукти:
100 г картофи
250 г тиква
400 мл пилешки бульон
100 мл течна готварска сметана
1 глава лук
1 скилидка чесън
1/3 ч.л къри
щипка млян кимион
щипка млян кориандър
1 дафинов лист
сол и пипер
*лют пипер за украса ( по желание)


Започваме като в подходяща за целта тенджера запържваме до прозрачност нарязания на ситно лук. Прибавяме и наситнената скилидка чесън.


 След това прибавяме предварително измитите, обелени и нарязани картофи и тиква.


Разбъркваме няколко пъти и добавяме подправките.


 Прибавете и пилешкия бульон. Оставете всичко да поври под капак, докато тиквате и картофите омекнат и се раздробяват при натиск. Дръпнете от огъня и пасирайте, като не забравяйте да махнете дафиновия лист преди това :)



Прибавете сметаната и върнете отново на котлона, докато заври отново.


 Дръпнете от огъня и сервирайте още топла, като гарнирате с още сметана или парченца червена чушка и магданоз.


Аз избрах втория вариант :

понеделник, 4 ноември 2013 г.

Шоколадова торта с тиква / Chocolate Pumpkin Cake


Успях да пренеса есента у дома след последната ми разходка сред природата. Прибрах се с голям набор от падналите листа и клонки, в пъстри цветове - жълто, оранжево и червено. Сега навсякъде около мен е украсено с букети от тази красота и естествено това още повече ме надъхва да засиля аромата на есен в къщата...с нещо прясно опечено и с дъх на канела, индийско орехче и тиква.


А такива не ми лисват! :)  Бабчето отново ме снабди с голям чувал от дундестите вкусотии и сега съм намислила един голям фестивал на тиквата, който започва от днес. В листата е на първо място тази невероятна шоколадова торта с крем от тиква, която ще ви представя сега. Останалите са класически тиквен пай с бита сметана, невероятно изкушаваща тиквена торта с крема сирене и ароматни подправки и разбира се класическото тиквено руло. 

 

На соления фронт със сигурност ще спретна една тиквена крем супа и още нещо друго, което засега преминава в процес на плануване. Но най-лесно можем да обобщим, че главата ми сега е една огромна тиква, защото само за това мисля. Надявам се да ги обичате, защото както виждате, точно такива рецепти предстоят.

Започваме с тази лесна и много вкусна шоколадово-тиквена тортичка. Ако вече ви е грабнала с вида си, вижте и необходимите продукти, за да се убедите колко малко ви трябва :

За блата:
4 яйца
1/2 ч.ч.брашно
1 ч.ч.захар
1/3 ч.ч. хубаво какао
1/2 ч.л. бакпулвер
1/4 ч .л.сол
1/3 ч.ч. вода
1 бр.ванилия


За крема:
1 ч.ч.печена тиква
1/4 ч.ч. брашно
1/3 ч.ч. масло  (плюс още 3 с.л.) 
1 ч.л канела
1/4 ч.л. индийско орехче
1 3/4 ч.ч. пудра захар

За шоколадовия ганаш:
100 г. шоколад
100 мл.течна сметана
1.с.л. масло

Блата приготвяме като разделяме белтъците от жълтъците. Разбиваме жълтъците с 1/2  ч.ч. захар, докато побелеят. През това време в купа разбъркваме какаото, брашното, две супени лъжици захар, солта и бакпулвера.

 

В чашата с вода разтваряме ванилията. Прибавяме постепенно и от двете към яйчената смес, но аз го направих на два пъти и се получи добре.
В отделна купа разбийте белтъците с една супена лъжица захар, докато станат на твърд сняг. Аз добавих още малко захар, но може би зависи от това колко сладни захарта. (Така закръглих използваната захар дотук на около една чаена чаша общо.)

След това смесете хубаво какаовата и белтъчената смес, като разбърквате бавно, отдолу нагоре и се стремите да запазите въздушността на белтъците. Изсипете цялата смес в тавичка с приблизителни размери 26x36см. Аз използвам тази, която е към фурната. Разпределете сместа равномерно и сложете да се пече в предварително загрята фурна с обдухване, на 160-170 градуса. При мен отне около 15 минути.


Готовия блат обърнете върху леко навлажнена кърпа и махнете хартията за печене. Оставете да се охлади напълно, а след това разделете на 3 еднакви по големина парчета.

Тиквения крем приготвяме като намачкваме хубаво печената тиква.


Аз ви препоръчвам да я пюрирате с пасатор, за да имате по-гладък крем. Прибавете към пюрето брашното и сложете на котлона да заври. Махнете от огъня и оставете да се охлади. През това време разбийте мекото масло с подправките и почнете да прибавяте от пудрата захар. Аз редувах пудра захар, пюре, пудра захар, пюре, докато всичко се хомогенизира. Аз бях намачкала тиквата и затова ми се наложи да пасирам всичко, но се получи много хубав пухкав крем. Сложете в хладилника да стегне.

През това време направете ганаша. Загрейте 100 мл течна готварска сметана на котлона, докато е пред кипване. Махнете от огъня и прибавете шоколада, който сте нарязали на малки парчета.

 

Разбъркайте всичко, докато се разтопи шоколадът и когато ганашът се поохлади леко, добавете и лъжицата масло.
Сглобяването на тортата става по следния начин. Вземете единия блат и намажете с 1/2 от крема.


Поставете следващия блат и повторете. Накрая изсипете шоколадовия ганаш и украсете по желание.


Едва ли мога да ви опиша за каква вкусотия става въпрос, затова защо просто не ви покажа една поредица от снимки, пък вие си преценете сами :



От толкова много планирани неща в програмата рядко смогвам да повтарям десерти, но този определено ще направя поне още веднъж преди Коледа: 





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...