петък, 11 март 2016 г.

Торта "Добуш" / Dobos Torte / Dobos Cake


Хубавите поводи трябва да се отбелязват! Проблемите и спънките не са малко в  ежедневието ни, а пък тях никога не пропускаме да ги преживеем - къде с ядосване, къде с рев, къде с някоя цветуща дума. Затова пък веселите поводи трябва да получат същото внимание и да ги ценим и отбелязваме - като рождените дни например.

Днес моята по-брадата  половинка има такъв ден (той го има всяка година по принцип :) досега не е пропускал, за което съм благодарна на Один) и му пожелавам от все сърце да бъде най-вече здрав - физически и психически (това второто е малко изтървано вече, ама карай), да бъде винаги толкова смел и упорит и да постига целите си и мечтите си. Да се гордее със себе си, да гради живота си спрямо своите представи за добър такъв и да бъде един  щастлив и пълноценен човек. 

Честит рожден ден, бесен мой викинге! 


Както си ме знаете, няма да пропусна повод да направя торта, а пък имам ли специален повод - ще направя специална торта! Такава е и днешната класика - торта "Добуш". Всеки, който има сладък зъб и е в разцвета на процеса за развиването на кулинарните си умения в тази област, трябва да направи някои задължителни торти и това е една от тях. Време беше да се появи в страниците на моя блог.
И тази торта носи името на своя създател - унгарецът Йозеф Добуш. Изключително семпла, но елегантна торта, която ще ви спечели с тънките си блатове и нежен, шоколадов крем, с лек алкохолен аромат - мнооого подходяща за мъже :)


И ако смятате, че моите торти и сладкиши са ви любимите, а защо не и тестени изделия и меса, не пропускайте да ме подкрепите в тазгодишните награди на Блоговодител като дадете гласа си за мен в следните категории:
И така, да преминем към рецептата, която адаптирах от тук:
Необходими продукти:
За блатовете:
6 бр. яйца
120 г пудра захар
120 г брашно
30 г масло

За крема :
300 г масло
150 г пудра захар
5 с.л. какао
160 г тъмен шоколад
2 с.л. ром (или есенция) 

Карамел:
150 г захар
2 с.л. вода

Още:
 кокос или млени ядки за украса

Започваме като отделяме жълтъците от белтъците. Прибавям пудрата захар към белтъците 


и разбивам на сняг.


През това време разтопявам маслото и го прибавям на тънка струйка към жълтъците, които разбивам с телена бъркалка.

            

Прибавям жълтъчената смес на порции към биещите се белтъци, а след това изключвам миксера и започвам да прибавям, постепенно пресявайки брашно и бъркайки внимателно с шпатула или дървена лъжица.


Трябва да запазим възможно най-добре въздушността на тестото. Покривам дъното на шест малки тавички с диаметър 20 см с хартия за печене и започвам да разпределям от сместа.

         

При мен се падаха по около два такива черпака на блат.


Пека блатовете в предварително загрята фурна на 160 градуса до розово. не им трябва много време, за това ги наблюдавайте и веднага пъхайте следващата порция :)
Докато блатовете се охлаждат, се заемам с крема. Слагам шоколада на водна баня да се разтопи.


През това време в купа слагам маслото, което е на стайна температура, какаото и пудрата захар


и разбивам с миксер. Прибавям и разтопения шоколад и бия отново. Прибавям аромата - ром, есенция или...


...аз избрах тази много приятна ромова захар.


Тортата сглобявам по следния начин.  Отделям един блат настрана за украса.
Слагам съвсем малко от крема на дъното на чинията, след това залепвам върху него блат, за да не се плъзга. Започвам да редя - блат, крем, блат,


и така докрай. Измазвам и отвън с крема и си заделих съвсем малко от него за украса после.


Облепих страните с малко кокосови стърготни, но вие можете да ползвате и млени ядки по избор.


Карамелената украса правим като в касерола слагаме захарта и водата и оставяме захарта да се разтопи. От време на време само раздвижвам сместа в кръг, с помощта на дръжката, без да бъркам вътре. Оставям захарната смес да поври, докато получи хубав златен цвят.


Оставяме я за няколко секунди настрана, за да спаднат балончетата и карамелът да се избистри. Нарязваме заделения блат на парчета, но аз избрах да не го правя чак до край. Така няма да се мърдат, когато изливам сместа върху тях. Разпределям равномерно (внимавайте, много е горещо) и когато тръгне да се втвърдява, ги нарязвам докрай. Работя върху силиконова подложка и решетка.


Ако изпечете блатовете предната вечер (както направих аз), можете да направите и тази стъпка, а на сутринта да ви остане само сглобяването и украсяването.


Получи се една изключително деликатна торта, тъй като блатовете й са като бишкотени, а кремът - пухкав и много ароматен.


Разбира се и тук ще напомня, че всички торти с масло в основата на техния крем задължително се консумират на стайна температура, затова изваждайте тортата поне половин - един час преди това от хладилника. В противен случай, ще ви се стори суха.



А тази торта в никакъв случай не е такава, затова не пропускайте да я опитате в пълния й блясък!


Ние го направихме, а сега прехвърлям щафетата и на вас! Желая ви един сладък, макар и по-кратък уикенд! Не пропускайте малките хубави неща в живота (като тортите например) и се усмихвайте!
А на моето момче още веднъж - Честит Рожден Ден!

п.п. Гласувайте :)


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 


22 коментара:

  1. Честит ти рожденик, Люси!
    Да ти е жив и здрав и все така силно да се обичате, а ти да имаш много мноооогооо поводи за торти!
    Весел празник! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за милите пожелания, Денка! Прегръдка!

      Изтриване
  2. Здравей Люси! Много ми хареса рецептата и мисля да я пробвам. Обаче нещо не ми е ясно. Казваш, че печеш 6 блата, и в разреза ги виждам 6,значи този отгоре украсителния се явява седми...? Колко блата всъщност излизат от тази доза?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Анонимен! Залисах се и забравих да си заделя блат, затова се наложи да си приготвя един допълнителен от едно яйце и съответно част от продуктите като пропорция. Изпекох го отделно. Иначе от шест яйца излизат шест блата :) Поздрави!

      Изтриване
  3. Люска, да ти е жива и здрава половинката и винаги да те дарява с много любов и нежна грижа!!
    Тортата е прекрасна, както и поводът за който е направена!!
    Поздравления и прекрасен ден!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Руми! Добре си ни дошла на празника! Почерпи се с парче, макар и виртуално! Поздрави, мила!

      Изтриване
  4. Луси, страхотна торта!
    С този номер с чинията от микровълнова ме разби! :) Върху какво си я поставила за снимките?

    ОтговорИзтриване
  5. Люска ,,Красота" ! Честит Празник на твоето момче.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Теми! Сърдечни поздрави, мила!

      Изтриване
  6. Люскааа, да ти е живо и здраво момчето! Да бъде винаги брадатата ти и силна половинка. :) А любовта ви да е така наситена и истинска като тортата ти. Ех, много се радвам! Честит му рожден ден!
    Да ви е сладко и весел празник! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, мила, благодаря ти както винаги за топлото присъствие и пожелания! Добре си ни дошла на празника! Прегръдки и усмивки!

      Изтриване
  7. Истински викингска торта! Как пък не те домързя да печеш толкова кори! Ей, опасно си ми чудо ти! Страхотна торта! Да ти е жив и здрав брадаткото!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Йолинка! Като става въпрос за торта - нещо мързелът ми се изпарява :) Почерпи се с парченце, мила! Прегръдка!

      Изтриване
  8. "Бесен викинг", но с нежна душа, Люси, нека да е все така!
    Класическа торта си му направила, нека ти е жив и здрав Митко!

    ОтговорИзтриване
  9. Хейй,никъде не мога да намеря тавички с диаметър 20 см,ти от къде ги купуваш?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Купувам ги от Джъмбо! :) Поздрави!

      Изтриване
  10. Здравейтее,
    Разглеждах в страничката Ви рецептите за тортите,тъй като и моята половинка скоро има рожден ден.Спрях се на тази, но със сигурност ще пробвам някои и от другите.
    Въпроса е, че не откривам тавички с диаметър по 20см, попаднах на един сайт, но те предлагат такива от 30см и в този случай продуктите трябва да са с колко увеличени?
    Моля за съдействие и предварително благодаря :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Бети! Аз ползвам алуминиеви тавички за еднократна употреба от Джъмбо, и може да направите двойна доза за 25-26 см, но 30 см е доста голяма тава. Не съм сигурна колко висока ще стане тортата в този диаметър, но може да опитате ако сте решили. Поздрави!

      Изтриване
  11. Здравейтее отново,
    Успях да си намеря тавички с диаметър 20см, но тези блатовеее, ах тези блатове...
    Първият път станаха много тънки, направих втора доза смес....Е накрая станаха,но не трябва ли първо да се разбият белтъците на сняг и след това да се добави пудрата захар, защото иначе не си увеличават обема... До тук добре, но 7-ят блат,който е за украсата и със захарта е там вече положението е много зле, много е трудно да отделя парченцата от блата,който съм нарязала... счупиха се и май хич няма да стане добре да ги изпозлвам за украсата...
    Но не се отказвам, овен съм все пак и се надявам всичките ми усилия да са си стрували :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Бети. Ако решиш, винаги може да експериментираш и да създадеш свой вариант на рецептата. За украсата, може ако искаш да ги нарежеш на триъгълничета докрай, и да ги топваш с карамела, като си ги набола на виличка. Само да не се изгориш. Трябва си малко практика и непукизъм :0 все пак е само торта. :) Поздрави!

      Изтриване
  12. Благодаря, ти Люси!
    Тортата стана много вкусна, а украсата... Ами направих си я по мой дизайн 🤣

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...