понеделник, 9 октомври 2023 г.

Пълнените чушки с ориз на мама / Best Stuffed Peppers Recipe



Ако има ястие, което е не простo със звезден, а с божествен статут у дома, това са пълнеете чушки на мама. Вкусът от сладостта на месестия зеленчук в съчетание на апетитната кайма и бисерчетата ориз са романът, който стомахът ми може да чете всеки ден. 

Помня още последният път когато сестра ми ме завари да ям студени пълнени чушки от кутия за сладолед една ранна сутрин за закуска и с изненада установи, че аз нямам лимит и часови интервали за консумирането им.

 Баба ми пък и до ден днешен ме нарича "Чушкаро", като стане въпрос какво ще предложа да се засади повече този сезон или какво ще предложа да се сготви. 

Сериозно съм обмисляла да създам пет степенно меню от чушки за сватбата си някой ден, и докато доскоро това се посрещаше със смях, успях да превърна и половинката си в непоправим чушкоман. 

От една страна - добре, по-лесно избираме каква да е вечерята, ама той взе, че почна да ме подяжда. Къде го дават така??? 




Сигурно всеки знае как се правят пълнени чушки, но аз помня момента, когато не можех! Tова бе една от първите рецепти, които си записах в тефтера, преди да замина за Германия през 2004 година и си спомням, че хал хабер си нямах от готвене. Напълних един огромни калифорнийски чушки ( тия които приличат на камби) с 250 г кайма и сигурно сто чаши ориз и то басмати ( то само такъв намерих), почти никакви подправки и станаха сухи, безвкусни и май и леко сурови. 
Всички сме били там, затова тази рецепта е за тези от вас, които искат да научат как се правят класически пълнени чушки, в които да усетите най-добрия вкус. 
Направих и ВИДЕО, за да бъде съвсем нагледно, както винаги, може да го видите в 

и 


Необходими продукти:
Около 12 бр. средно големи месести, прави червени чушки
500 г кайма смес
1ч.ч. български ориз
1-2 глави лук
1/2 ч.ч. доматен сос
черен пипер, червен пипер, чубрица
сол
олио

Супер рецепта, само в няколко лесни стъпки, ако ги следвате:
1. Измиваме и изтърбушваме чушките, нареждаме ги в тавичка, за да преценим дали се събират в нея една до една. (Махаме или добавяме някоя) 
1. Загряваме малко олио в тиган и запържвате нарязания на ситно лук на умерен огън - да омекне, внимаваме за да не прегори.
2. Прибавяме каймата и пържим, за да се раздроби и запържи отвсякъде ( да мени цвета си от розова към сиво.
3. Накрая прибавяме ориза ( измит под течаща вода, докато водата почне да тече бистра), като разбъркваме за една минута, а след това прибавяме доматите и подправките,
4. Дърпаме от огъня и с тази смес пълним чушките, аз го правя с чаена лъжичка. 


Често срещана грешка е, че хората тъпчат чушките до пръсване с още несварения ориз. Имайте предвид, че той ще набъбне след изпичане, затова оставете чушката запълнена на 2-3 от обема й. Друга причина е, че накрая изяждаш една чушка с предимно ориз, вместо да си хапнеш две-три чушките, овкусени с аромата на червената чушка. 
Нареждаме чушките в тавичка, осоляваме отгоре, а в тавичката слагаме малко водичка, често тя е същата с която съм накиснала тавата от плънката, така че да го дообере.
Пъхаме чушките да се пекат първо на силна фурна, докато водата заври, а след това намаляваме на 180 градуса и печем докато се изпекат от едната страна, после обръщаме да се доопекат и от другата. Аз пека понякога под фолио и просто го махам към края. 
Хубаво е водата да се абсорбира изцяло от ориза в чушките и ястието да остане на мазнина в края на печенето. Всичко отнема около час. 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !

Потърси ме още във Фейсбук Тук и Тик Ток Тук! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!




четвъртък, 5 октомври 2023 г.

Гофрети от тиквички/ Savory Zucchini Waffles

 

Подготвях се за този момент от години.. време е да бръкнем в дълбоките дебри на рецептите в чернови, които се трупаха и чакаха своя момент, сезон и причина да излязат наяве. Не винаги ми стига време да пускам рецептите в конкретния сезон и така малко по малко се трупат. Знаех, че ако някои ден се появи бебе в живота ми ще гледам да се отдам на това да съм добра с него и по възможност със себе си, като не се напрягам излишно и публикувам от тези рецепти, вместо да се вайкам, че не мога да готвя.

 И все пак, тъй като ме питахте в Инстаграм, да, готвя и сега, но отново не мога да кажа, когато този материал ще види бял свят. Имам чувството, че бебе с вграден радар в дупето и се събужда винаги когато почна да правя нещо на лаптопа или свързано с блога, та за сега имам малко успешни мисии. Вярвам, че бебетата се повяват в живота ни да ни научат нещо, и ако за някои може моят да ме учи да почивам, на мен ми се струва, че по-скоро ми теста нервната система, защото определено не дава много време за почивка в момента. И не, не се притеснявайте, не се оплаквам. 

Радвам се, че в живота ми има от този вид "проблеми", защото само те те карат да се чувстваш толкова жив. Доста добре се чувствам и когато успея да си направя от тези апетитни гофрети от тиквички. За да няма грешка, не, това не е десерт, така че да няма изненадани. Като съставки са кюфтета от тиквички, но стават много бързо и лесно в гофретник, а  самите гофрети може да хапвате както топли, така и студени. Може би една от любимите ми рецепти, които в повечето пъти правя на око, но ще се опитам да дам приблизителни мерки:



Необходими продукти:
2 бр. средни тиквички
2 бр. моркови
1 глава лук
3 яйца
(безглутеново ) брашно
сол/ черен пипер
олио

Започваме като рендосваме в купичка тиквичките и подправяме със сол като намачкваме леко, Оставям да престоят така около 5-6 минути и отцеждаме. Прибавяме още рендосаните моркови и лук. Чукваме яйцата, подправките и добавяме брашно на око. Ако е обикновено брашно, ще поеме по-малко 1-2 с.л. , но безглутеново може да "хапне" повече. 


Разбъркваме като трябва да получим ето такава консистенция на сместа. 


Загряваме гофретника и намазваме плочата с олио. След като е достигнала исканата температура, слагаме около една чаена чаша/ черпак от сместа и разстиламе равномерно


Печем гофретата около 5 минути ( в зависимост от мощността и дебелината на гофретата) и след това обичам да ги "довършвам" за някоя и друга минута във фурната на 180 градуса, на функция за грил. 


Това разбира се не е задължително, но така стават по-хрупкави. ако искате може да добавите още копър и чесън в сместа, така ще станат по като предястия, и по-малко като зеленчуков хляб, който може да пълните с плънка или да хапвате просто ей така. 


Това е една от най-любимите ми рецепти, които си правя когато съм на диета, защото ме засища, вкусно е, сезонно и освен това е  много приятна за хапване студена.


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !

Потърси ме още във Фейсбук Тук и Тик Ток Тук! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!



събота, 30 септември 2023 г.

Крем сладкиш с грис и сини сливи / Plum Semolina Dessert Recipe



Есента е тук и вече съм една идея по-щастлив човек! Макар и лятно момиче, когато не мога да прекарам сезона на морето, поглъщайки миди и рибена чорба сякаш животът ми зависи от това ( понякога наистина ми се струва, че е така), предпочитам лятото по-бързо да свърши и да дойде вторият ми най-любим сезон, когато мога вече да спя без да си търся хладно място в леглото. Предвидливо съм си избирала легло от ковано желязо, та спейки една идея по-надолу, не само избягвам въртящите се на центрофуга крайници на Ачо, но и охлаждам краката си на желязото в долната част и само така успявам да преживея благоевградските летни жеги.

 Замирише ли на печени чушки навън обаче,  знам, че има светлина в тунела и ще мога да си поема глътка хладен въздух, 




Светкито отбелязва, че и бебо е като мен, обича да спи на по-хладно, а преродената ми скандинавска душица често се обяснява защо той е без чорапи. Че не съм съвсем от нашите земи, поне душевно си пролича още повече тези дни. 
При монтирането на новия климатик за кухнята с изненада установих, че да се монтира външно тяло "отвън", означава да ти го залепят на прозореца. Буквално! Бях толкова втрещена, че хора, които се занимават с това "професионално" няма да си направят труда да го сложат по-нагоре, по-надолу, по-далеч, а не като застана с детето на прозорец да гледам климатика???Защо, кажете ми защо в българина е останало такова отвращение от естетиката и всяко нещо, което трябва да бъда направено елегантно и добре е с цената на милиони преговори с майсторите, сякаш ги карат да се застанат на терасата ..и да се метнат от нея. 
Жените си рискуваме живота за едни измити прозорци два пъти в годината поне, но господата майстори смятат, че удобството е най-доброто решение за тях и дотам. Как заспиват вечер, когато знаеш, че си могъл да направиш нещо хубаво, но си направил нещо грозно ???



Възхищаваме се на малките детайли, които правят домовете, улиците и сградите в чужбина да изглеждат чисти, нови и подредени, но имайки възможност да внесем такава практика у дома, веднага си казваме "Аааа нЕма се занимавам, важното е да ти е удобно, па дали е красиво все тая". 
Естетиката развива душевността, красотата ще спаси света буквално, когато тя е във вътрешния ни свят, отношенията и работата, която оставяме след себе си, тя ни доближава до божественото и отдалечава от първичното, което мисли само за най-естествените си нужди. 
Разбира се, сега с цената на още един загубен ден и предполагам още средства, ще го преместя тоз климатик, защото просто няма да ми даде мира, особено когато липсва логика!! ( В случая възможност да се сложи на по-добро места има в излишък) 
За да успокоя нервната си система, реших да се отдам на красотО-правене, с този вкусен, лесен и изгоден есенен сладкиш със сини сливи. Няма нужда да ти струва много за да е хубаво, а вкусно пък със сигурност! Прави се и много бързо, както може да видите и във ВИДЕО РЕЦЕПТАТА ТУК!


Вижте надолу подробно описаната рецепта, 

>>а ТУК може да я видите като ВИДЕО в Инстаграм 

Необходими продукти:

За "блатовете":
200 г кокосови стърготини
100 г захар
50 г масло и 50 мл олио

За крема:
1 л мляко
150 г грис София мел
100 г масло
150 г захар
1 ванилия
1 яйце

Още:
Около 1 кг сини сливи



Както винаги, приготвям продуктите на масата, отмерени по количества и на стайна температура.
Започваме като в тиган загряваме маслото и олиото, а към тях прибавяме кокосовите стърготини и захарта. 

 

Разбъркваме докато кокосът пусне аромата си почне да порозовява.


Дърпаме от огъня и на същия котлон слагаме 700 мл от млякото и захарта за крема.


В купичка сместваме заделеното от литъра мляко, едно яйца, ванилията и гриса и разбъркваме на кашичка. 

 

Когато млякото тръгне да завира, прибавяме тази кашичка и бъркаме докато кремът тръгне да се сгъстява. Грисът стяга доста, затова ви препоръчвам да оставите крема една идея по-рядък и да не позволявате млякото да извира прекалено. 


Към готовия крем интегрираме маслото, което ще го направи не само по-стабилен след охлаждане, но и по-ароматен. 
В подходящ съд слагаме половината от кокоса и 4-5 супени лъжици от крема и разбъркваме на паста. Разпределяме тази паста като основа в тавичката, притискайки по дъното. 

  

Отгоре нареждаме разполовените и почетени от костилката сливи. ( Може да ги наредите и по-плътно, ако искате да има повече плод)


Отгоре изсипваме остатъка от крема, притискаме или заглаждаме, в зависимост от това колко е стегнал и разпределяме останалата част от кокоса. 


Пъхаме десерта да се запече във фурната на 180 градуса за около 20-30 минути или поне при мен толкова му беше нужно. 


Охлаждаме и разрязваме на квадрати. Толкова е лек и кремообразен, а киселите сливи придават една свежест и ухание на есен.
На свекито все не й е достатъчно сладко, та взе да си търси пудра захар и мед отгоре, ама май прекали. Не можа да го дояде и каза "ти ми каза, че така ще стане, ама аз дай да сложа, та сега не мога да го изям"

Съжалих я жената, че накрая направих и един плътен захарен сироп, с който залях сладкиша, макар това действие да липсва от клипа, според нея така е още по-добре.

Аз не мога да ви кажа как е по-добре, на мен всякак ми е сладко, но не винаги ми се ядат сиропирани десерти. 

Ако не обичат кокос обаче, или все ви се навира кокос между зъбите ( разбрах, че и това е голям кахър за някои от вас) може да смените кокоса с галета ( само че сложете двойно-  400 г) или смес галета и някакви млени бадеми или други ядки.

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !
Потърси ме още във Фейсбук Тук и Тик Ток Тук!

Бъдете здрави и добри, 

всичко друго ще се нареди!

Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 

Благодаря ви, приятели! 





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...