петък, 25 август 2023 г.

Сладкиш Маршмелоу - Видео рецепта / Marshmallow dessert - Video recipe

 

Ново!>>>Последвай ме в ТИКТОК тук! 

Правиха ми на мен фалшиви реклами, че новородените само спят и ядат, ама не казват, че като всичко си има и изключения. Моят мъник като облещи едни очѝ като плочи, два -три часа няма мигане. Мога да ви кажа, че заниманията ни са да се носим из къщата, да му показвам всичко, и тъй като приказките още не го грабват, виждам, че много живо се вълнува от промоциите в Кауфланд, които му ги изчитам страница по страница барабар с цените. ( Ачо казва, баш кат майка му :) ) Освен по това, че не спим много и ни дай да пазаруваме от продоволствения магазин, с бебо си приличаме и по друго - дай ни гъз път да види. Колкото таткото е уморен, толкова ние двамата обичаме да ни вози в колата и да се шетаме някъде. Чувствителна натура е понякога малкото му бебешко сърчице се вълнува много, още една точка, че по характер ще е като мама и преди да кажете, че не е честно все да е на мен, на външен вид засега е целия на Ачо, което пък аз приемам малко с негодувания. 

Девет месеца се лишавам от всичко що ти дава кеф, неудобство, че и болки и накрая -  целият на бащата. Казват, че ще се измени като порасне та стискам палци да видя някоя и моя външна чертичка в него, ей така като награда за положения труд. 

И трудът продължава, макар и една идея по-сладък сега, но времето пак не достига. Мислех си, че сега като съм си вкъщи ще мога да с това "само спи и яде" да се отдам на така жадуваната ми кулинария, ама не. Онзи ден така бях изгладняла и жадна за сладко ( това кърмене само на сладко ме кара, и при вас ли беше така), че изръфах една гадна вафла и чак ме хвана яд. Такива вкусотии ми мога да си ги направя, а да ям такива неща!

Накрая реших кардинално нещата и едната баба дойде да погледа бебо, пък аз да си наготвя, че даже и ВИДЕО да направя. Така де, днешната рецепта си има ВИДЕО в Инстаграм и Тик Ток, ако решите, че искате да видите и нагледно как стават нещата. Аз пък в текста ще опиша повече подробно, които не могат да се кажат за минутка - две ограничени на материала, които и мат тези платформи. Хайде да започваме: 


Необходими продукти:
6 бр. яйца
100 г брашно София мел Класик
200 мл прясно мляко
240 г захар
130 мл олио
 4 с.л какао
10 г бакпулвер
10 г ванилена захар
100 г  тъмен шоколад 

Както винаги, приготвяме всичко на масата, за да няма - аууу забравил съм в последния момент да купя. 

Отделяме жълтъци от белтъци в отделни сухи купи. 

 

Започваме като разбиваме жълтъците и 120 г от захарта на крем. 


В отделна купа смесваме брашното, какаото, бакпулвера и ванилията. 
След като жълтъците са побелели, почваме да прибавяме редувайки 100 мл от олиото, прясното мляко и сухата смес, докато получим еднородна смес. 

  

Тази смес изсипваме в по-дълбока тавичка - може да е квадратна или кръгла, но нека е застлана с леко намаслена хартия за печене. 
Пъхаме блата да се пече на 180 градуса за около 20-30 минути. След като минат 20 минути, може да отворите фурната и да тествате блата с дървена клечка, и ако излезе суха, блатът е готов. 
Оставете да се охлади леко, а през това време се захващаме с белия пласт. 


За целта аз слагам белтъците и останалата захар в подходящ съд и разтопявам, бъркайки захарта на водна баня. По този начин белтъците се разбиват много лесно на твърд сняг. 

  

Прехвърляме в купата на миксера ( като забършете водата от съда, за да не попадне случайно в сместа, когато я прехвърляте от един съд в друг) и пуснете миксера да разбива на силна степен докато се получи твърд меренг.


Намазваме готовия блат с белтъците, като аз обръщам блата, за да е максимално равен. Може да го сиропирате ако решите, но тогава не ви препоръчвам да пъхате десерта отново във фурната. 

  

Ако решите да изпечете белтъците във фурната за да минат още една термична обработка може да го направите в охлаждащата се фурна за около 10 минути, но тъй като белтъците вече са минали на вода баня, не е задължително.

За глазурата разтопяваме шоколада и олиото ( на водна баня или в микровълнова) и заливаме сладкиша. 


Разрязваме сладкиш веднага след това, така част от сиропа попада надолу и навлажнява и блата, според мен така е още по-вкусно. Украсявам с кокосови стърготини и изсушени малини, които държа във фризера ( Чудесни са да ги добавят към вода и да си правите бързи "лимонади")

Толкова е пухкав, сладък и ще се хареса на всеки, който обича вкусна на белтъци.

Виличка по виличка и ей така изчезна за един ден - на този да дадеш на друг и свърши. Пак отиваме в кухнята тези дни, а вие останат на линия да ви покажа какво съм измислила ;) 

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !

Потърси ме още във Фейсбук Тук и Тик Ток Тук! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!




вторник, 22 август 2023 г.

Шакшука / Shakshuka Recipe


Ново!>>>Последвай ме в ТИКТОК тук! 

Толкова лесна рецепта, а толкова време я пиша :) 
Пуснах видео рецептата към нея преди дни в Тик ток и Инстаграм, където набра популярност и си мислех, че съм си свършила работата, обаче в блога не я отразих. Дали заради дируги задачи, пътуването извън града за рождения ми ден ( ще ви разкажа в друга публикация) или пък вече се чудя дали някой чете блогове и рецепти, тъй като всичко е видео съдържание, но някак пренебрегнах тази задача. 
Обаче си ме човърка. каквото и да става блогът е първата ми рожба и винаги ще гледам да намирам време за него и да наваксам с рецептите. Смятам, че все още има хора, които четат по-дълги неща от статуси. 
Вярвам, че написаните прилежно рецепти дават едно друго спокойствие и време да осмислим и разберем процеса на готвене, както и темпо, което е по-близко до реалното. 
Забързаните клипове понякога ни дават лъжлива представа, че всичко отнема минути, а всъщност си взима повече, особено ако е торта. 
Днешната рецепта обаче е бърза, лъжа няма. Почти всеки от вас, ако не я е приготвял, то поне я е ял в различни варианти. Ние му казваме пърженица, миш-маш, а в Африка - Шакшука. ( Ачо я запомни с онзи човечец от плажа, който викаше" шака-шука, царевичката е тука!" 
Истината е, че рецептата наистина съществува под много варианти и аз ще ви покажа поне два, горната снимка, където съм разбила яйцата в сместа и тази тук, в която съм ги оставила цели: 


Необходими продукти:
5-6 яйца
200-250 мл млени домати
2 червени чушки
2 зелени чушки
1 глава лук
100 г сирене ( по желание) 
магданоз
олио
сол, черен и червен пипер, кимион и лют пипер по желание

По принцип в рецептата не се разбиват яйцата ( не се слага и луканка), но най-важното е да се научите да сготвите основната част от нея. 

Вярвате или не, все още има много хора които се нуждаят да им се покаже и опише как се правят тези обикновени на прав поглед ястия, и като самата аз съм била една от тях преди време, искам да им помогна :) 

Започваме като си приготвяме продуктите на местата както винаги - така няма да пропуснете нещо, което да не добавите. Измийте зеленчуците ги, като доматите, ако използвате такива не от буркан/ консерва, а прясно смлени, си пригответе и щипка захар за да убие киселия вкус.


Започваме като нарязваме зеленчуците, като за целта не го правим на дребно, а средно и дори по-едри парченца. ( В никакъв случай не използвайте чопър) 

  

Запържете лука в сгорещено олио, но на средна температура, тъй като внимавате да не прегори. 


След това прибавете чушките и пържете около 10 минутки, докато омекнат и те, като разбърквате периодично. На чушките обикновено им трябва малко повече време и ще пуснат и вода при пърженето, което не бива да ви изненадва. Изберете чушки за пържене, които са по-тънки, а не онези огромните и дебелите.
След като чушките омекнат, сложете доматите ( със захарта) и оставате ястието да покъкри няколко минутки. 


След това овкусете с подправки, чукнете 5-6 яйца и оставате да се сготвят в сместа.
Аз добавям и малко сирене, тъй като така ми  е по-вкусно. 


Понякога поръсвам с лют пипер, в голяма част от африканските страни ястието се прави пикантно, но сега заради колики и други неща избягвам лютото. Вие ако нямате такъв проблем сложете лют пипер или просто някоя люта чушчица при пърженето. 


Друг начин е да разбиете ако не всички, то част от яйцата в сместа при пърженето, така става повече като нашия миш - маш. Макар за него не всеки да слага кромид или пък го правят само с чушки, яйца и сирене, както казах - рецепти много.


Ако оставите яйцата цели, ще може да топите хлебче в течния жълтък, което много хора обожават, включително и аз в това число, И така, общо взето така се прави тази лесна и чудесна лятна манджа, която се носи като автомат от хорските прозорци баш кога сме най-гладни!!! За щастие се прави бързо и може да я сготвите още днес! 






Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !

Потърси ме още във Фейсбук Тук и Тик Ток Тук! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!

 



понеделник, 7 август 2023 г.

Динена лимонада за летните дни / Watermelon Lemonade


Ново!>>>Последвай ме в ТИКТОК тук! 

Знаете ли, че се задават големи жеги? Да, още по-големи и от тези до сега. Не знам как ще ги преживеем честно казано, ама това, "Събирай сега топло, че после зимата ще видиш",  ми е като : "Спи сега докато си бременна, че после ще видиш"
 Нито жегата, нито сънят работят така мога да ви кажа. Май само мазнините са такива гадини и макар да имам достатъчно сега да ме топлят и зимата, аз не искам да качвам още. Обаче динята е чудесна за разграждане на мазнините. Майка ми казваше като малка, че с диня може да изчистиш даже мазен нож, защото е много добра в това.  Много е добра и в разхлаждането и макар за много хора динените класики да са "диня и мастика" и "диня и сирене", за мен е динената лимонада...или Динонада :) 


Толкова е свежа и в нея намирам приложения на онези части от динята, които не обичам толкова. Може да е шок за вас, но това са именно зрялата част. Обичам да ям само тази, по-свежата част, която е по към кората и има по-скоро розов, отколкото червен цвят. Повечето хора ми казват, че не съм добре, но аз силно вярвам, че не може да съм единствена. Има ли още като мен, има ли някой друг? Ако си ти, кажи ми.

Днешната рецепта няма точни пропорции или според мен не трябва да има. Сами ще решите колко сладка и наситена да е напитката, която искате да ви освежи в горещите дни, както и какво количество ви трябва, но ето как я направих аз и какво използвах.


Необходими продукти:
2.5 л газирана вода
1 л. питейна вода
1/2 краставица
500 г пасирана диня
15 бр ( или повече) динени ледени кубчета*
сока на един лимон
листенца мента
лед

За рецептата ползвах около 500 г пасирана диня. Нарязах диня на кубчета - червената, сладка и ароматна част, като почистваме от семките и пасираме. Добавяме я към подходящ, по-обемен съд, аз имам буркан с канелка, но вие може да ползвате и тенджера. Препоръчвам ви да използвате метален или стъклен съд, който да сложите за кратко в хладилника преди това и да охладите, като по този начин ще държи и лимонада по-студена по-дълго време. 
Останалата част от динята нарязваме на кубчета ето така.


Прибираме във фризер да замръзнат, защото ще ги ползваме за ледени кубчета.
В студения съд изписваме диненото пюре, газираната вода, доливаме с обикновена водичка, добавяме нарязаната краставица и слагаме лимоновия сок. 


Накрая прибавяме и динените ледчета, като слагам и обикновени, защото на мен никога не ми е достатъчно студено. 


Прибавяме няколко листенца мента, като заделям и малко за украса на чашките. Не всички я обичат, като за мен най-добре е също да блендирате ментата и да я добавите като пюре към лимонадата, става ще по-свежа.


Аз не добавям захар или мед, динята е достатъчно сладка, но вие може да го направите. 

Много ще се радвам да я приготвите, да ми изпратите снимки на тази ( или други ястия по мои рецепти) на моята електронна поща cussivalo@yahoo.com, а аз ще ги споделя на моята Фейсбук страница :) , за да им се полюбуват всички. 



Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...